Мишо, за мен подобен подход е тотално сбъркан. Аз поне, когато съм се забавлявал с подобни модели, винаги съм анализирал свойствата на екстремните ситуации и не съм отделял много внимание на нормалните, основното, което може да генерира свръхдоходност е нелинейността.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко са полезни математиката и физиката (точни науки) за икономиката и финансите?
Collapse
X
-
Simple regression with dependent variable 6mo SPX and independent variables HY Spread, Bisiness confidence (9 months lag) and Cobe Vix (6 months lags).
R squared го докарах до 66%.
Dependent Variable: SPXMO6
Method: Least Squares
Date: 05/10/18 Time: 12:13
Sample (adjusted): 1997M10 2018M04
Included observations: 247 after adjustmentsVariable Coefficient Std. Error t-Statistic Prob. C 303.7312 49.36546 6.152707 0.0000 HY -1.950575 0.089028 -21.90970 0.0000 BIZCON(-9) -2.876164 0.487442 -5.900524 0.0000 VIX(-6) 0.488314 0.062995 7.751599 0.0000 R-squared 0.664222 Mean dependent var 3.496028 Adjusted R-squared 0.660076 S.D. dependent var 11.54361 S.E. of regression 6.730271 Akaike info criterion 6.667170 Sum squared resid 11007.06 Schwarz criterion 6.724002 Log likelihood -819.3954 Hannan-Quinn criter. 6.690051 F-statistic 160.2305 Durbin-Watson stat 0.735012 Prob(F-statistic) 0.000000
Here's the forecast based on the above. Pretty good in normal times, quite bad in 2007-2009. Малко ситно е, но синята крива е предсказанието, а зелената реалната стойност. С това моделче 2000-2001 човек би бил къс. Но пък 2007 чак до септември 2008 щеше да си стои дълъг и да чака още нагоре.
Last edited by Money; 10.05.2018, 16:10.
Коментар
-
Това го казваш, защото си Лейди Математика.
Приеми, че моят път е “Избрани глави от приложната математика”.
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
Ама както ги скачаш по ваканциите цели глави от математиката... просто ме кефиш човече ти си не човек а жялазо Не исках да го повтарям, но не е редно (поне уважително един ) да прескачаш цели глави мат. и физ. и хоп напрво в eкономикс) Мисля има вероятност да се отдалечиш от целта, както я дефинира. Не смятам, че е лошо да се хванеш с тайм серии,. напротив - готино и полезно Е ))) Опитах просто да ти спестя времето)). Защо !? Ми (пример) щото Йохан Себастиан (Бах) (ако не греша - той беше изказал еретичната мисъл, че ако двама човека имат по една ябълка и ги менкат - всеки от тях пак ще има по една като резултат, но ако разменят по една идея, всеки от тях ще има вече не една а по две идеи (за разлика от ябълките), ((J.S. Bach - немски композитор, полифония, предкласика, разкрит по случайност, т.е. не е препоръка) те такива неща.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеВ момента точно съм подкарал time series и няма да ги зарежа докато не ми се открехнат малко.
Wave analysis ми звучи добре, но по-скоро занимавка като за лятото. Месец май е посветен на time series, коинтеграция и обикновени регресии.
Ти защо смяташ, че е лошо да се занимая с тайм сериите?
А от complex analysis разбираш ли?
Last edited by precakanoto; 09.05.2018, 02:51.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
В момента точно съм подкарал time series и няма да ги зарежа докато не ми се открехнат малко.
Wave analysis ми звучи добре, но по-скоро занимавка като за лятото. Месец май е посветен на time series, коинтеграция и обикновени регресии.
Ти защо смяташ, че е лошо да се занимая с тайм сериите?
А от complex analysis разбираш ли?
Да, знам, усетих, разбрах, прочее. Не го търси обаче в time series.Бита кауза по Шенон (според мен) Ще загубиш време там(пак според мен).Може би, е по-добре да се потърси друг подход, и да се стъпи на основа, Например," Не икономиката е първична", а другото. Името на темата.))) Скачаш напред, а без основа е като на "сляпа баба" ))) От около 1995 насам, с публикацията на И. Дюбеши се "появи" "нова" "дисциплина", (раздел математика), и wavelet анализ. Разбира се, не е панацея. но ако се почувстваш свободен да твориш и надскочиш шаблони "дюбеши", "майер" т.н., може да почувстваш и по-интересни продължения от time series. Това като пример, разбира се (и без препоръка) Извинявам се ако звучи някак назидателно. (Времето е кратко)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеС две думи: търся под вола теле, там където хиляди други преди мене с по-суфистициран софтуеър и повече знания са търсили
Не е препоръка... !!!
Коментар
-
С две думи: търся под вола теле, там където хиляди други преди мене с по-суфистициран софтуеър и повече знания са търсили
По-важно е какво искаш да изведеш математически. Нямам съмнение, че HY може да интрепретира добре някои резултати/.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеHY ме разбра
Не е препоръка... !!!
Коментар
-
HY ме разбра
Човече, разхърлян си, споделям от опит. Не го приемай заяждане, сякаш не можеш да стъпиш на основа, а заглавието направо като основа, просто дефинирай цел. И така например, за какво са ти time series !?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеЧовек може и себе си да излъже като тръгне да се бъзика със статистически софтуеър, не трудно
Не е препоръка... !!!
Коментар
-
Човек може и себе си да излъже като тръгне да се бъзика със статистически софтуеър, не трудно
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеПочитания, но да си го кажем честно - това е невярно твърдение
(ps. теза-"човек може да излъже ако иска някой, но себе си не може"...) (не е препоръка, а следствие)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kildirim_Bei Разгледай мнение
Можеш да използваш по-общото понятие релация (функциите също са релации).
Още една теза (цитат) - "Има една (още) по-проста операция от събирането, (изобщо-) най-простата мат. операция е 'съотношение' " )))Не е препоръка... !!!
Коментар
-
И аз до такива изводи стигнах по метода на пробата и грешката
С доста проби
Мерси, хубава статия!
Първоначално изпратено от HY Spread Разгледай мнение
Коментар
Коментар