Първоначално изпратено от Evgo
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко са полезни математиката и физиката (точни науки) за икономиката и финансите?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
Е, от педагогика до УНСС скокът е голям. Според мен изпитите трябва да са с въпроси с точки, а не преподавателят да те оценява според това колко му харесваш, в мензис ли е, какво е прозрял и т.н.
Физиката едва ли е полезна пряко за икономиката, но математиката е задължителна според мен. Това, че приемаха в УНСС счетоводство с география беше идиотизъм. Може би геометрията на триъгълник не е толкова важна за икономист, но статистиката, доста труден дял от математиката е. Освен, че трябва да даде математически оценки на състоянието на предприятието финансовият мениджър трябва да има и уменията на добър играч на покер - пак статистика. Примерно ако купува ток за предприятието, трябва да оцени рисковете, да направи правилен хеджинг, да прецени голяма или малка премия му искат за него и т.н. А бе един вид, ако не е добър математик, а парашутист или някой учил соц счетоводство с география, може лесно да набута предприятието във фалит при пазарни условия, да не говорим за печалбата. За макроикономиката пък с много математически модели пак трябва математика. Моделите не сработват точно както при точните науки, но ако икономистът е добър математик се оправя много по-добре. Добър икономист и лош математик са несъвместими неща, освен ако под икономист не разбираме някой писарушка.
Това е така.
Те сега приемат лесно българските вузове и се завършва сравнително лесно. Освен написано от теб, един ръководител на предприятие трябва да има финансова дисциплина, да е рестриктивен и да има и други качества, освен добър математик, трябва да планира, организира и управлява, да мотивира и да подбере персонал,
След завършване е трудно да се реализираш в БГ, за хубави места трябва препоръчване.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнениеБе не знам дали е по темата. Ама потенциалните студенти губят интерес към МБА в САЩ.
https://www.forbes.com/sites/poetsan...-mba-programs/
Коментар
-
Бе не знам дали е по темата. Ама потенциалните студенти губят интерес към МБА в САЩ.
https://www.forbes.com/sites/poetsan...-mba-programs/
Коментар
-
Първоначално изпратено от eta orel Разгледай мнение
На времето не можех да намеря веднага като теб ъгъла, защото обикновените, че и повечето от напредналите калкулатори, нямаха функциите "arctan, arcsin", та затова се налагаше да намеря хипотенузата, от там синуса и, с използването на функцията sin, която калкулаторът имаше, чрез итеративно въвеждане на различни ъгли да намеря ъгъла, съответстващ на намерения вече синус.
.........................
Кажи ми, само, защо предпочитах синуса пред косинуса в тези си изчисления, кът се правиш на толкуз математик?
За мен разлика няма.
Или може би калкулатора е имал само бутони за синус и тангенс?Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
~ Enfant Sanssouci de Monde ~
Коментар
-
Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение
Пак се напикахме пак.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ricognito Разгледай мнениеВинаги си задавам въпроса: за какво ти послужи в живота да знаеш какво е котангенс (а няколко години минават в изучаването му)Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение
Е, от педагогика до УНСС скокът е голям. Според мен изпитите трябва да са с въпроси с точки, а не преподавателят да те оценява според това колко му харесваш, в мензис ли е, какво е прозрял и т.н.
Физиката едва ли е полезна пряко за икономиката, но математиката е задължителна според мен. Това, че приемаха в УНСС счетоводство с география беше идиотизъм. Може би геометрията на триъгълник не е толкова важна за икономист, но статистиката, доста труден дял от математиката е. Освен, че трябва да даде математически оценки на състоянието на предприятието финансовият мениджър трябва да има и уменията на добър играч на покер - пак статистика. Примерно ако купува ток за предприятието, трябва да оцени рисковете, да направи правилен хеджинг, да прецени голяма или малка премия му искат за него и т.н. А бе един вид, ако не е добър математик, а парашутист или някой учил соц счетоводство с география, може лесно да набута предприятието във фалит при пазарни условия, да не говорим за печалбата. За макроикономиката пък с много математически модели пак трябва математика. Моделите не сработват точно както при точните науки, но ако икономистът е добър математик се оправя много по-добре. Добър икономист и лош математик са несъвместими неща, освен ако под икономист не разбираме някой писарушка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение
И математиката и физиката са полезни за икономиста, защото го учат да разсъждава правилно.
Аз съм изкарвал отличен на приемен изпит в УНСС по математика, въпреки това нямам математическа мисъл, а по-скоро мозък и памет, подходящ за изучаване на езици.
Давам пример, един познат изобщо не разбира от математика, едвам 3 връзваше в гимназията. Приеха го педагогика, после записа магистратура икономика, ама не може да решава задачи никак......и не можа да го завърши. Една стара преподавателка се заяде с него и не го пусна, прозря, че е безнадежден случай.
Коментар
-
Tа добре ма виж кво си написал.Въпросът е ако не знаеш един от острите ъгли.Скоро ми се наложи да сметна един наклон колко градуса е ъгъла.Премерих двата катета и чрез аркустангенс намерих веднага ъгъла
Грешка.
На времето не можех да намеря веднага като теб ъгъла, защото обикновените, че и повечето от напредналите калкулатори, нямаха функциите "arctan, arcsin", та затова се налагаше да намеря хипотенузата, от там синуса и, с използването на функцията sin, която калкулаторът имаше, чрез итеративно въвеждане на различни ъгли да намеря ъгъла, съответстващ на намерения вече синус.
Така на ръка изпълнявах изчислението arctan или arcsin.
А още по- на времето, когато калкулаторите нямаха и тригонометричните функции, използвах таблиците, ако са под ръка.
Кажи ми, само, защо предпочитах синуса пред косинуса в тези си изчисления, кът се правиш на толкуз математик?
Или нека nradev отговори, гледам - има желание момчето. Нали е сметководител?Last edited by eta orel; 22.05.2019, 07:32.
Коментар
-
Tа добре ма виж кво си написал.Въпросът е ако не знаеш един от острите ъгли.Скоро ми се наложи да сметна един наклон колко градуса е ъгъла.Премерих двата катета и чрез аркустангенс намерих веднага ъгъла
Коментар
-
Значи, прав или не:
1. Сборът от ъглите на който и да е триъгълник е 180 градуса.
2. Ако триъгълникът е правоъгълен, единият от ъглите е по определение 90 градуса.
3. Следователно сборът на останалите два ъгъла е 90 градуса.
4. Следователно, ако знаеш градусите на единия от останалите два ъгъла, знаеш и градусите на последния.
Това е, което си спомням от тригонометрията.
Не си правих справки.
- 1 like
Коментар
-
Браво но не четеш и ти кво пишеш.Я си погледни формулата че нещо мп се види не е баш така
1. Сборът от ъглите на който и да е триъгълник е 180 градуса.
2. Ако триъгълникът е правоъгълен, единият от ъглите е по определение 90 градуса.
3. Следователно сборът на останалите два ъгъла е 90 градуса.
4. Следователно, ако знаеш градусите на единия от останалите два ъгъла, знаеш и градусите на последния.
Това е, което си спомням от тригонометрията.
Не си правих справки.
Коментар
-
Не чета внимателно кво пишеш.
Имам седми клас.
Коментар
-
Ти четеш ли внимателно какво пиша и ти какво пишеш.Имаш ли седми клас?
Имам седми клас.
Коментар
Коментар