IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко са полезни математиката и физиката (точни науки) за икономиката и финансите?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Матеев, днес хората могат да считат, че акциите са ценност а след шест месеца че са хартийки и тапети за стена. Математическият модел е един и същ, но света се е променил с промяната на субективното усещане за стойност? В социалните науки вярно е това, което хората считат че е вярно. Примерно ако четеш форума до скоро голяма част от хората считаха че Васил Божков е една от най-крупните криминални фигури от прехода, но днес същите хора го възприемат като репресиран борец за граждански права. Как математически хващаш тези промени? Много ми е интересно. За мен математиката е изключително важна част от икономиката, но не е всичко. Опита да се сведе икономиката до чиста математика и само математика е провал.

Коментар

• Има и още нещо - интуицията няма как да бъде измерена. Как например някой човек ще докаже, че неговата интуиция е по-добра от на друг човек или от например на селската врачка, която лее олово и хвърля боб?

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Матеев, защо мислиш, че всички които търгуват без да ползват логика ползват интуиция? Възможно ли е някой когато взема решение да не ползва нито логика нито интуиция? Възможно ли е някой да ползва едновременно логика и интуиция? Аз си въобразявам, че съм такъв случай. Можеш ли да ми дадеш алгоритъм каква част от успеха ми се дължи на интуиция и каква част на логика? Аз си въобразявам, че в моят случай са неразделни. Може би не е добре да влизаме в прекалени обобщавания.
        Интуиция използва всеки един човек на тази земя. Интуиция използва и всяко едно животно на тази земя. Тя може да е добра, може да е силна, но може и да е посредствена или дори никаква. Ако само с интуиция трябваше да обясним защо хората са силно диференцирани като постижения в този живот, нямаше как да го направим. Следователно има и нещо друго, което не е интуиция, но който го няма това другото, много му се иска въобще да отрече неговото съществуване.

Това другото се нарича математика и точни науки, ползващи математиката, които са обвързани една друга с хиляди формули и със здрава логика. Това е един огромен свят от НЕИНТУИТИВНИ ПОЗНАНИЯ, който съществува, и който е основата на прогреса.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Добре де, тогава защо същата тази прехвалена интуиция е довела 95% от трейдерите до под кривата круша?
          А как ще обясниш факта, че само 5% от населението стават успешни бизнесмени, а останалите 95% с интуицията буксуват на кота нула?

Щото интуиция има и моето куче, ама аз съм водача на глутницата, който вади наденички от хладилника и му ги дава.
          абсолютни глупости си написал, имаше някаква книга дето имаше рисърч топ перформърите на финасовите пазари, каква част от мозъка си
          предимно използват, както имаше такива използващи лявата половина, така имаше успешни използващи дясната или и двете половин на мозъка
          “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
            Матеев, защо мислиш, че всички които търгуват без да ползват логика ползват интуиция? Възможно ли е някой когато взема решение да не ползва нито логика нито интуиция? Възможно ли е някой да ползва едновременно логика и интуиция? Аз си въобразявам, че съм такъв случай. Можеш ли да ми дадеш алгоритъм каква част от успеха ми се дължи на интуиция и каква част на логика? Аз си въобразявам, че в моят случай са неразделни. Може би не е добре да влизаме в прекалени обобщавания.
            В един свят, който би се въртял изцяло около някого, вероятно, неговата дума, би била последна и най-меродавна. Проблемът настава, когато, този някой, си го въобрази...

Коментар

• Матеев, защо мислиш, че всички които търгуват без да ползват логика ползват интуиция? Възможно ли е някой когато взема решение да не ползва нито логика нито интуиция? Възможно ли е някой да ползва едновременно логика и интуиция? Аз си въобразявам, че съм такъв случай. Можеш ли да ми дадеш алгоритъм каква част от успеха ми се дължи на интуиция и каква част на логика? Аз си въобразявам, че в моят случай са неразделни. Може би не е добре да влизаме в прекалени обобщавания.

Коментар

Добре де, тогава защо същата тази прехвалена интуиция е довела 95% от трейдерите до под кривата круша?
                А как ще обясниш факта, че само 5% от населението стават успешни бизнесмени, а останалите 95% с интуицията буксуват на кота нула?
                Обяснението ми е в това, че не разбираш правилно смисъла на интуицията, поради което и статистиката ти е погрешна.

Коментар

Щото интуиция има и моето куче, ама аз съм водача на глутницата, който вади наденички от хладилника и му ги дава.
                  Трейдери са някаква десетохилядна от процента. И обобщението ти пет пари не струва, „Слоне”. Иначе, и аз вадя наденичка от хладилника. Ама не се фукам, като последен комплексар. СЛАБ СИ. ПРЕГЛЪТНИ ГО.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнение
                    Крета при теб При други хора е основополагаща за жизнената позиция и е "виновна" за всички открития в човешката история. И не ни е довела до каменната ера, а ни е извела от нея.

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

Жена си с математика ли я избира, а децата?
                      Ко не става математически ще се откажеш ли от отрочето си?
                      Ще го преизчисли.

Коментар

Крета при теб При други хора е основополагаща за жизнената позиция и е "виновна" за всички открития в човешката история. И не ни е довела до каменната ера, а ни е извела от нея.
                        +110.

Коментар

Интуицията еволюционно е по-стара като развитие, но тя ни е довела само до каменната ера. След това лека полека се е намесила логиката и науката, а малко по-късно и математиката. И целия останал човешки прогрес се дължи на тях, а интуицията крета някъде отстрани и завижда.
                          Last edited by Ender; 07.06.2020, 22:00.

Коментар

Интуицията еволюционно е по-стара като развитие, но тя ни е довела само до каменната ера. След това лека полека се е намесила логиката и науката, а малко по-късно и математиката. И целия останал човешки прогрес се дължи на тях, а интуицията крета някъде отстрани и завижда.
                            Жена си с математика ли я избира, а децата?
                            Ко не става математически ще се откажеш ли от отрочето си?
                            Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

Прав беше Мони, че няма да ме разбереш... Интуицията служи за събиране на информация, а не за вземане на решения. Тя е непосредствено възприятие, знание, което няма нужда да бъде осмислено или обяснено, за разлика от сензорното възприятие, което е необходимо да бъде усетено с някое от сетивата. А самите решения се взимат на база логика и етика - функции, които осъществяват обратна връзка със заобикалящия ни свят. Както писах и по-долу, логиката и интуицията не са противоположности.

Коментар

• Прав беше Мони, че няма да ме разбереш... Интуицията служи за събиране на информация, а не за вземане на решения. Тя е непосредствено възприятие, знание, което няма нужда да бъде осмислено или обяснено, за разлика от сензорното възприятие, което е необходимо да бъде усетено с някое от сетивата. А самите решения се взимат на база логика и етика - функции, които осъществяват обратна връзка със заобикалящия ни свят. Както писах и по-долу, логиката и интуицията не са противоположности.
                                Last edited by Ender; 07.06.2020, 21:46.

Коментар

Working...
                                X