Матеев, днес хората могат да считат, че акциите са ценност а след шест месеца че са хартийки и тапети за стена. Математическият модел е един и същ, но света се е променил с промяната на субективното усещане за стойност? В социалните науки вярно е това, което хората считат че е вярно. Примерно ако четеш форума до скоро голяма част от хората считаха че Васил Божков е една от най-крупните криминални фигури от прехода, но днес същите хора го възприемат като репресиран борец за граждански права. Как математически хващаш тези промени? Много ми е интересно. За мен математиката е изключително важна част от икономиката, но не е всичко. Опита да се сведе икономиката до чиста математика и само математика е провал.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко са полезни математиката и физиката (точни науки) за икономиката и финансите?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеМатеев, защо мислиш, че всички които търгуват без да ползват логика ползват интуиция? Възможно ли е някой когато взема решение да не ползва нито логика нито интуиция? Възможно ли е някой да ползва едновременно логика и интуиция? Аз си въобразявам, че съм такъв случай. Можеш ли да ми дадеш алгоритъм каква част от успеха ми се дължи на интуиция и каква част на логика? Аз си въобразявам, че в моят случай са неразделни. Може би не е добре да влизаме в прекалени обобщавания.
Това другото се нарича математика и точни науки, ползващи математиката, които са обвързани една друга с хиляди формули и със здрава логика. Това е един огромен свят от НЕИНТУИТИВНИ ПОЗНАНИЯ, който съществува, и който е основата на прогреса.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Добре де, тогава защо същата тази прехвалена интуиция е довела 95% от трейдерите до под кривата круша?
А как ще обясниш факта, че само 5% от населението стават успешни бизнесмени, а останалите 95% с интуицията буксуват на кота нула?
Щото интуиция има и моето куче, ама аз съм водача на глутницата, който вади наденички от хладилника и му ги дава.
предимно използват, както имаше такива използващи лявата половина, така имаше успешни използващи дясната или и двете половин на мозъка“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеМатеев, защо мислиш, че всички които търгуват без да ползват логика ползват интуиция? Възможно ли е някой когато взема решение да не ползва нито логика нито интуиция? Възможно ли е някой да ползва едновременно логика и интуиция? Аз си въобразявам, че съм такъв случай. Можеш ли да ми дадеш алгоритъм каква част от успеха ми се дължи на интуиция и каква част на логика? Аз си въобразявам, че в моят случай са неразделни. Може би не е добре да влизаме в прекалени обобщавания.
Коментар
-
Матеев, защо мислиш, че всички които търгуват без да ползват логика ползват интуиция? Възможно ли е някой когато взема решение да не ползва нито логика нито интуиция? Възможно ли е някой да ползва едновременно логика и интуиция? Аз си въобразявам, че съм такъв случай. Можеш ли да ми дадеш алгоритъм каква част от успеха ми се дължи на интуиция и каква част на логика? Аз си въобразявам, че в моят случай са неразделни. Може би не е добре да влизаме в прекалени обобщавания.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеДобре де, тогава защо същата тази прехвалена интуиция е довела 95% от трейдерите до под кривата круша?
А как ще обясниш факта, че само 5% от населението стават успешни бизнесмени, а останалите 95% с интуицията буксуват на кота нула?
Коментар
-
Добре де, тогава защо същата тази прехвалена интуиция е довела 95% от трейдерите до под кривата круша?
Щото интуиция има и моето куче, ама аз съм водача на глутницата, който вади наденички от хладилника и му ги дава.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнениеКрета при теб При други хора е основополагаща за жизнената позиция и е "виновна" за всички открития в човешката история. И не ни е довела до каменната ера, а ни е извела от нея.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
Жена си с математика ли я избира, а децата?
Ко не става математически ще се откажеш ли от отрочето си?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнениеКрета при теб При други хора е основополагаща за жизнената позиция и е "виновна" за всички открития в човешката история. И не ни е довела до каменната ера, а ни е извела от нея.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеИнтуицията еволюционно е по-стара като развитие, но тя ни е довела само до каменната ера. След това лека полека се е намесила логиката и науката, а малко по-късно и математиката. И целия останал човешки прогрес се дължи на тях, а интуицията крета някъде отстрани и завижда.Last edited by Ender; 07.06.2020, 22:00.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Интуицията еволюционно е по-стара като развитие, но тя ни е довела само до каменната ера. След това лека полека се е намесила логиката и науката, а малко по-късно и математиката. И целия останал човешки прогрес се дължи на тях, а интуицията крета някъде отстрани и завижда.
Ко не става математически ще се откажеш ли от отрочето си?Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнениеПрав беше Мони, че няма да ме разбереш... Интуицията служи за събиране на информация, а не за вземане на решения. Тя е непосредствено възприятие, знание, което няма нужда да бъде осмислено или обяснено, за разлика от сензорното възприятие, което е необходимо да бъде усетено с някое от сетивата. А самите решения се взимат на база логика и етика - функции, които осъществяват обратна връзка със заобикалящия ни свят. Както писах и по-долу, логиката и интуицията не са противоположности.
Коментар
-
Прав беше Мони, че няма да ме разбереш... Интуицията служи за събиране на информация, а не за вземане на решения. Тя е непосредствено възприятие, знание, което няма нужда да бъде осмислено или обяснено, за разлика от сензорното възприятие, което е необходимо да бъде усетено с някое от сетивата. А самите решения се взимат на база логика и етика - функции, които осъществяват обратна връзка със заобикалящия ни свят. Както писах и по-долу, логиката и интуицията не са противоположности.Last edited by Ender; 07.06.2020, 21:46.
- 3 Харесвания
Коментар
Коментар