IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Веселин Иванов: Не се притеснявам вложенията ми да са в една акция

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    В отчетите на свилоза наистина не се споменава освен това в годишния за 2014

"За непланираните престои допринесе и неритмичната работа на ТЕЦ Свилоза,
    поради липса на въглища във връзка със събитията в Украйна. По време на престоите на ТЕЦ-Свилоза се наложи да се закупува по скъпа ел.енергия от небалансираща група на НЕК"

Така че не е съвсем да нямат нищо общо. Макар да не е ясно какво точно ги свързва.

А пак за ТЕЦ свилоза, въпреки че е от блитц

Поредни масови съкращения у нас. 244 работници в ТЕЦ "Свилоза" във Свищов очакват всеки момент да останат без работа. Причините за кризата са свързани с промени в Закона за енергетиката, които влияят сериозно върху оцеляването на ТЕЦ-овете в цялата страна.

http://www.blitz.bg/news/article/329304

Дори да приемем че собствениците нямат нищо общо, това пак ще удари печалбата на Свилоза, защото поне по техните отчети те купуват евтина енергия от теца.
    Нямат общо, отделни фирми са ТЕЦ-а и Свилоза
    Мисля, че ТЕЦ Свилоза продава пара на Свилоза и като не е подавал се е явило проблем за Свилоза да купува ток от НЕК и да си вари вода за получаване на пара
    докато в ТЕЦ-а парата си е отпадъчен продукт и е по-евтино да я купува от него, защото са съседи

барабаните за сушене на целулоза се топлят с пара...., не с ток
    отделно дърветата се варят на супа с химикали и температура, което пак се топли с пара с някакви серпентини

такива ми ти технологични процеси

или ТЕЦ-а не е правил ток поради проблем, а Свилоза е имала договор за ток с него и се е наложило да купува небалансиран от НЕК
    а ТЕЦ-а вероятно е продължил да прави пара за Свилоза, но това от водогрейните котли, които правят пара, а не ток

при всички случаи са отделни юридически лица ТЕЦ Свилоза и Свилоза АД и ТЕЦ-а не е дъщерно на Свилоза и т.н.

Поздрави
    Last edited by mpy_yordanov; 21.04.2015, 17:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      Аз не съм pipbel да инвестирам в залязващи комании с ниско трейлинг П/Е и огромно фоуърд такова. .
      Драги ми смехурко, уточни се какво имаш предвид като си чешеш езика.
      Като си много открехнат дай тук 5-6-10 хартии да ги видим, веднага ще ти дам същата бройка и пак ще отсъдим след 1-2-3-5 години кое как е.
      Другото е словоблудство.

ПС Болшинството дори и от кучетата отвъд локвата са несравнимо по стойностни от тези де характеризираш като блу чипс тук.

Коментар

ТЕЦ Свилоза и Свилоза АД нямат нищо общо!
        В отчетите на свилоза наистина не се споменава освен това в годишния за 2014

"За непланираните престои допринесе и неритмичната работа на ТЕЦ Свилоза,
        поради липса на въглища във връзка със събитията в Украйна. По време на престоите на ТЕЦ-Свилоза се наложи да се закупува по скъпа ел.енергия от небалансираща група на НЕК"

Така че не е съвсем да нямат нищо общо. Макар да не е ясно какво точно ги свързва.

А пак за ТЕЦ свилоза, въпреки че е от блитц

Поредни масови съкращения у нас. 244 работници в ТЕЦ "Свилоза" във Свищов очакват всеки момент да останат без работа. Причините за кризата са свързани с промени в Закона за енергетиката, които влияят сериозно върху оцеляването на ТЕЦ-овете в цялата страна.

http://www.blitz.bg/news/article/329304

Дори да приемем че собствениците нямат нищо общо, това пак ще удари печалбата на Свилоза, защото поне по техните отчети те купуват евтина енергия от теца.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнение
          По-интересното е как тези мултимилионери са станали мултимилионери. Какъв е произхода на състоянието им. Дали са го постигнали със широка диверсификация?
          Бил Акман, Буфет, Полсон etc: insider infromation + power (volume= liquidity) + market illiquidty (market events where everyone sells) and weak corporate management

Коментар

• ТЕЦ Свилоза и Свилоза АД нямат нищо общо!

Коментар

Свилоза не продава енергия на НЕК! Следователно няма как да получи подаръци. За останалото смятам да се въздържа от коментари. Успешна търговия.
              ТЕЦ "Свилоза" е произвела едва 3146 мегаватчаса високоефективно производство, което е изкупено на 125.35 лв. за мегаватчас и 305 216 мегаватчаса електроенергия, която не е високоефективна, но е изкупена на цена от 125.34 лв. за мегаватчас.

http://www.capital.bg/politika_i_iko...spasiavat_nek/

И интересната част от началото на тази година

Основните моменти в новите текстове ще разтоварят НЕК от задължението да изкупува нискоефективното производство на топлофикациите и заводските централи, което ще спести на държавната компания около 100 млн. лв. годишно. Потърпевши от новата мярка ще бъдат няколко топлофикации – в Сливен, Русе и Перник, собственост на Христо Ковачки, както и няколко заводски централи на "Видахим" и "Свилоза", свързани с търговеца на електроенергия "Енерджи маркет". Опитите на някои депутати начело с Георги Недев от БДЦ, които се смятат за близки до Ковачки, да предложат текст, който да запази досегашния статут на тези дружества, се провалиха още по време на второ четене на закона в енергийната комисия преди седмица.

http://www.capital.bg/politika_i_iko...nek_da_kupuva/

Коментар

И свилоза и биовет къде пряко, къде само собствениците получават яки подаръци от НЕК. Колко време ще им изкупуват енергията на двойна цена че те после да могат да си купуват обратно от НЕК с 50% дисконт. Свилоза както изкарва печалба така и изкарва брутални загуби. Само преди 3 години изглеждаше чудо че ще оцелее, никой не може да гарантира че конюнктурута пак няма да се обърне - и то бързо.
                Свилоза не продава енергия на НЕК! Следователно няма как да получи подаръци. За останалото смятам да се въздържа от коментари. Успешна търговия.

Коментар

• Разбира се инвестирането в боклуци не е проблем. Стига човек да е сигурен че ако се случи инцидента, който доказва че боклука е боклук ще може да се измъкне навреме. Ама при неликвидни боклуци дори и този лукс го няма човек. Над дисконта за лошо отношение или тотална несигурност е нормално да се сложи и дисконт за неликвидност. Ама какъв дисконт за неликвидност да сложи човек на компании, където ако нещата се сгъбясат наистина може да не може да излезе и с 30-40% дисконт.

Коментар

От известно време бях решил да не пиша във форума, но съм длъжен да внеса малко уточнение. Аз се интересувам от фоуърд П/Е и развитие на компаниите. В момента има една от която бих искал да допълня, която според мен е с П/Е под 3 и е от реален бизнес с големи положителни парични потоци. Според мен печалбата тази година ще се утрои или очетвори. Освен това не е задлъжняла. Аз търгувам спрямо очакванията си за бъдещето, което според теб е глупост, но ми е носило само добри резултати. Пълно е с добри компании на борсата. Оптимистите ги търсят а песимистите търсят боклуци с които да си докажат, че не трябва да имат български акции. Всеки вижда това, което иска да види.
                    Аз не съм pipbel да инвестирам в залязващи комании с ниско трейлинг П/Е и огромно фоуърд такова. Освен това П/Е е само минимална част от това което следя.
                    Успех в търговията.
                    За Биовет ще си говорим след отчета. На този етап е глупаво защото не може да се добави нищо ново.
                    И свилоза и биовет къде пряко, къде само собствениците получават яки подаръци от НЕК. Колко време ще им изкупуват енергията на двойна цена че те после да могат да си купуват обратно от НЕК с 50% дисконт. Свилоза както изкарва печалба така и изкарва брутални загуби. Само преди 3 години изглеждаше чудо че ще оцелее, никой не може да гарантира че конюнктурута пак няма да се обърне - и то бързо. За последните 10 години Домусчиев на два пъти ограби миноритарните акционери. първо с някаква странна интелектуална собственост, а в по-скоро време точно с когенарацията.

Много е яко така - да използваш ресурси на компанията - т.е. и на миноритарите че да си захранваш собствената сметка. Какво стана с инвестицията на Сити в Хювефарма, май и те му казаха сбогом и благодаря за рибата.

За ПИБ вече доста пъти си казвам мнението мисля че няма нужда пак да го повтарям.

Кой точно ще се навие да плати 20 годишни печалби за компании, първата от която е като влакче на ужаси що се отнася до реални резултати, втората в момента в който има някакви пари и тези излизат от компанията и се насочват към джоба на собственика. То и десет годишен хоризонт изглежда брутално дълъг за подобни дупки за загробване на пари на миноритари. Ако някой ми предложи дай сега едни пари вкарай ги в тези компании и ще ти ги връщаме на равни части следващите 10 години ще му кажа че чавка му е изпила акъла. И защо тогава да плащам ПЕ дори и 10 за тях.

Коментар

На 4д портфейла му е пълен с боклуци без почти никакъв шанс за запазване на настоящите печалби, какво остава за растеж. Там ПЕ то не е такова защото включва специфичния риск а защото пазара прогнозира спад на печалбите.
                      От известно време бях решил да не пиша във форума, но съм длъжен да внеса малко уточнение. Аз се интересувам от фоуърд П/Е и развитие на компаниите. В момента има една от която бих искал да допълня, която според мен е с П/Е под 3 и е от реален бизнес с големи положителни парични потоци. Според мен печалбата тази година ще се утрои или очетвори. Освен това не е задлъжняла. Аз търгувам спрямо очакванията си за бъдещето, което според теб е глупост, но ми е носило само добри резултати. Пълно е с добри компании на борсата. Оптимистите ги търсят а песимистите търсят боклуци с които да си докажат, че не трябва да имат български акции. Всеки вижда това, което иска да види.
                      Аз не съм pipbel да инвестирам в залязващи комании с ниско трейлинг П/Е и огромно фоуърд такова. Освен това П/Е е само минимална част от това което следя.
                      Успех в търговията.
                      За Биовет ще си говорим след отчета. На този етап е глупаво защото не може да се добави нищо ново.

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo
                        Че кой си ти че да казваш кое е боклук и кое не е Има пазар и пазара определя!

Ти си един философ който наистина прекалява с ГОЛЯМОТО си его! Приказваш като човек който определя посоката на пазара
                        +1
                        все повече ме разочарова напоследък... а ми беше симпатичен...

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                          Нали коментираш портфейла на 4Д? Та можеш да видиш как се движат цените на акциите му
                          Аз не съм коментирал как се движат акциите му, а че ниското ПЕ се дължи на очакван спад на печалбата. Всеки може да порастне с пъти. Или да фалира.
                          Last edited by chronos; 21.04.2015, 12:47.

Коментар

Не разбирам за какво говориш.
                            Нали коментираш портфейла на 4Д? Та можеш да видиш как се движат цените на акциите му

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                              Хайде пак с твоите ГОЛЕМИ глупости! Аз като гледам за последните няколко години тези 'шитове' дръпнаха и то в пъти Пак казвам в ПЪТИ а не 10%-20%!
                              Не разбирам за какво говориш.

Коментар

На 4д портфейла му е пълен с боклуци без почти никакъв шанс за запазване на настоящите печалби, какво остава за растеж. Там ПЕ то не е такова защото включва специфичния риск а защото пазара прогнозира спад на печалбите.

Много ми е интересно как си смятал алфа за БФБ при положение че Софикс никога не е бил представителен за диверсифициран портфейл
                                Хайде пак с твоите ГОЛЕМИ глупости! Аз като гледам за последните няколко години тези 'шитове' дръпнаха и то в пъти Пак казвам в ПЪТИ а не 10%-20%!

Коментар

Working...
                                X