Аз за известен период от време бях вложила всичко в 2 акции. Наравих по 100% от всяка и ги кеширах. Но сега не виждам кои са толкова силно подценени, за да си струва рискът.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Веселин Иванов: Не се притеснявам вложенията ми да са в една акция
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от polki Разгледай мнениехубава статия, но от прекалено взиране изпускаш голямата картина
едно е да видиш възможност и да "набиеш всичко в едно място" за някакъв сравнително кратък период от време
съвсем друго е "всичко да набиеш на едно място" пред последните 4 години в софтрейда, преди това 4 години всичко набито в медиката, преди това 7-8 години 60-70% набито в крема ................ на веско това му е системата на игра за дълъг период от време
на пръв поглед и при двата варианта е all in one ................ но ти се губи тайминга
Без препоръки, ето и самата статия в груба редакция
Как да търгувате като Stan Druckenmiller, Джордж Сорос и Джим Роджърс
| 21-ви Април, 2015 1:49 AM EST | 3 коментара
Първото нещо, което чух когато се влязох в бизнеса, при това коментарът не дойде от моя ментор, беше: бикове правят пари, мечките правят пари, а прасетата ги колят. Аз съм тук, за да ви кажа, че бях прасе. И аз силно вярвам, че единственият начин да се направи чудесна и дългосрочна възвръщаемост (която бие базов бенчмарк, заб. Моя) в нашия бизнес, е като бъдеш прасе. Аз мисля, че диверсификация и всички други неща, които се преподават в бизнес училищата днес, вероятно навсякъде са най-заблуждаващата концепция. И ако погледнете всички големи инвеститори, които са толкова различни, както Warren Buffett, Carl Icahn, Ken Langone, те са склонни да правят много, много концентрирани инвестиции. Те виждат нещо и залагат на него всичко което притежават, защото са сигурни в успеха. И това е начинът , по който еволюира моята собствена философия и това е нещо, което, ако естествено го забележите - при това туй може да се случи може би един или два пъти в годината, щото то наистина, ама наистина да ви развълнува... Грешката, която аз бих свързал, с бих казал - 98% от мениджъри и частни лица инвеститори е, че те влизат и имат усещането , че играят в един сериозен набор (цял куп) неща.
Но ... ако вие наистина Го видите (нещото), сложете всичките си яйца в една кошница и след това наблюдавайте кошницата много внимателно. -Stan Druckenmiller
Този цитат е от реч на Druck, която той произнесе пред Клуб Самотно дърво през януари. Чел съм речта вече два пъти и аз съм сигурен, че ще я прочета още много пъти (и ви препоръчваме да направите същото - ето линк). За тези, които не знаят, Druck генерира 30% средна годишна доходност на хедж фонда си за период от 30 години и никога не са имали дори една единствена година на загуба - вероятно най-доброто постижение рагистрирано някога.
Аз споделям този цитат с вас тук, защото мисля, че е от основно значение за това, което се опитваме да постигнем. Искам да ви помогна да се намали разликата между това да бъдеш среден инвеститор и това да си един изключителен инвеститор. Това е единствената ми цел.
Но, по пътя, по който сме тръгнали, ще се натъкнем на едно огромно препятствие. Да си "прасе" хич не е лесно. За много хора може да се окаже, че това е просто невъзможно. Както Druck обяснява в речта си за онази случка, при която той и Сорос шортят британския паунд, той слага 200% от фонда в тази единствена сделка. 200%! Те слагат всяка налична стотинка в тази сделка и след това срещу всяка инвестирана стотинка заемат по още една за да увеличат приходите. Това е, което означава, да "си прасе." Колко хора могат да пуснат тази поръчка и след това да спят през нощта? Това поведение противоречи на абсолютно всичко, което се учи, когато ви обучават как да се инвестира. Първата стъпка винаги е да се диверсифицира, нали? Това, което те не ви казват е, най-големите инвеститори на всички времена като погледнат на обичайната стъпка едно (диверс) и казват, "глупости".
Причината, поради която феноменални инвеститори са в състояние да се откажат от диверсификация е, че те притежават различен набор от умения. Те могат да направят
Един анализ така, че да имат много висока увереност в дадената идея.
И след това те са много, много уверени в тази идея и могат да си позволят да батират за хоумрън, тъй като имат много високи средни постижения
и, може би още по-важно, те са също готов да призная, когато " са сгрешили”
и да излязат бързо от позицията. И защо въобще да слагаш пари в нещо друго, когато имате една много добра идея?
Повечето инвеститори не могат да направят това, просто защото те не разполагат с много добри средни резултати. Поради това преодоляването на пропастта между това да бъдеш среден инвеститор и това да си феноменален минава първо през подобряване на средните резултати. Това изисква както знания и опит. Втората стъпка е да добиеш доверие в собствените си знания и опит и да усетиш когато се натъкнеш на идея, която заслужава високо доверие, (а също и ограничаване на щетите, когато не си прав).
И когато казвам, "идея заслужаваща високо доверие," аз си мисля за един цитат от друг
Ученик на Сорос,
А именно Джим Роджърс:
Един от най-добрите правила, което всеки може да научи за инвести
Рането е - да не се прави нищо, абсолютно нищо, освен ако има нещо ясно за правене.
... Аз просто изчаквам до момента, в който видя, че там някъде в ъгъла са се събрали едни пари и просто отивам там и ги вземам. ..... Аз чакам за една ситуация, която е като пословичното „да хванеш рибата в легена” (лесно и гарантирано)
-Jim Rogers
Имате толкова много доверие в една идея, че тя изглежда като гарантирано "сигурно нещо" или толкова сигурна, колкото въобще е възможно да бъде на финансовите пазари. Това е както аз се чувствах за Herbalife през януари и това е точно туй, което направих. Сложих около половината от моите собствени лични ликвидни активи в една сделка. Това е, което означава за мен „да си прасе".
Преодоляване на различията между това да бъдеш среден инвеститор и феноменален инвеститор е процес. Средният инвеститорът трябва да бъдат диверсифициран, за да се предпази от собствената си липса на инвестиционни умения. Но феноменалният
Инвеститор ще хвърли това през прозореца и ще каже: "Аз просто ще бъда в кеш, докато се отвори една възможност за толкова завладяваща търговия, че аз просто не мога да устоя. Тогава ще натоварите яко камиона.
" (Вероятно това е причината хора като Джеф Gundlach и Мохамед Ел-Ериан са най-вече в брой в момента в личните си сметки. - Чакат убедителна възможност и не се чувстват принудени да останат инвестирани)
Това е нещо, което се отнася индивидуално за всеки отделен инвеститор, да определи къде точно се намират сред течащите процеси и каква е тяхната лична поносимост за носене на риск, а резултатите им продиктуват как те да прилагат тези идеи в собствените си инвестиции. Едно широко ETF портфолио, като всеки от моделите, представени в новата книга Meb Faber, е идеален за начинаещ инвеститор или един с много ниска толерантност към риска. Само от намаляване на разходите в сравнение с традиционните методи на инвестиране, това ще изстреля тяхното представяне
далеч напред от повечето други индивидуални инвеститори. По-модерни и агресивни инвеститори, обаче, трябва да се съсредоточат повече върху най-атрактивните възможности по отношение на индивидуалния риск/доходност, които те могат да намерят на базата на собствения си анализ, защото това е, на което се основава типа инвестиране по Druck / Сорос / Rogers.
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеБаси, к'ви оптимисти сте, баси ... Щом пенсия планирате ....
какво ще стане - божа работа
а пенсията Импето я гарантира
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеАбе вие само за пенсии ли мислите? Ма тук сме здрави, прави и корави млади хора. Сега се мисли за ядене, пиене и *****
Стига вече с тия пенсии, че почвам да се стресирам
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениеМоже и така да се получи - малко инвестиции, т.е. концентрация на едно място.
Сега като се замисля кое как съм преценявал и това, което ми написахте:
1.Помогна ми това, че имах земя, винаги съм разчитал на нея. Тя е купена и евтино.
2.Дори и да загубех акциите - пак нещо щеше да остане - земята.
3.Но попаднах на добра инвестиция - май ще се окаже за пенсия.
Стига вече с тия пенсии, че почвам да се стресирам
Коментар
-
Може и така да се получи - малко инвестиции, т.е. концентрация на едно място.
Сега като се замисля кое как съм преценявал и това, което ми написахте:
1.Помогна ми това, че имах земя, винаги съм разчитал на нея. Тя е купена и евтино.
2.Дори и да загубех акциите - пак нещо щеше да остане - земята.
3.Но попаднах на добра инвестиция - май ще се окаже за пенсия.
Коментар
-
Идеята ми е да дам нещо интересно за четене и като гледна точка.Защото тук,в тази статия, става дума за тези неща, за диверсификацията и за риска и т.н. А иначе, това е ясно, за тайминга и въобще, че не само с Веско, ами и с който и да е инвеститор на БФБ, това, което е написано в статията, няма как да е възможно да го направи.
Но идеята ми се струва е важна. Това е.
Първоначално изпратено от polki Разгледай мнениехубава статия, но от прекалено взиране изпускаш голямата картина
едно е да видиш възможност и да "набиеш всичко в едно място" за някакъв сравнително кратък период от време
съвсем друго е "всичко да набиеш на едно място" пред последните 4 години в софтрейда, преди това 4 години всичко набито в медиката, преди това 7-8 години 60-70% набито в крема ................ на веско това му е системата на игра за дълъг период от време
на пръв поглед и при двата варианта е all in one ................ но ти се губи тайминга"Nothing shakes the faith of a true believer."
Коментар
-
Първоначално изпратено от guantanamo Разгледай мнениеЕто статията, може би Инвестор ще е хубаво да я преведе за всички, които не могат да я прочетат в оригинал.
How To Trade Like Stan Druckenmiller, George Soros And Jim Rogers
на пръв поглед и при двата варианта е all in one ................ но ти се губи таймингаfuск the bеаr - give me the bееr
Коментар
-
Нещо по темата, което препоръчвам силно, много силно, да бъде прочетено и после, осмислено.
Лично аз не мога да кажа, че съм на това ниво, нито като капитал, нито като възможности, но все пак, съм по-скоро на тази вълна и в момента имам само три позиции на БФБ - застраховател, фонд за земя и индустриален холдинг.
Доста големи пакети, и се надявам, да станат още по-големи....
The first thing I heard when I got in the business, not from my mentor, was bulls make money, bears make money, and pigs get slaughtered. I'm here to tell you I was a pig. And I strongly believe the only way to make long-term returns in our business that are superior is by being a pig. I think diversification and all the stuff they're teaching at business school today is probably the most misguided concept everywhere. And if you look at all the great investors that are as different as Warren Buffett, Carl Icahn, Ken Langone, they tend to be very, very concentrated bets. They see something, they bet it, and they bet the ranch on it. And that's kind of the way my philosophy evolved, which was if you see - only maybe one or two times a year do you see something that really, really excites you… The mistake I'd say 98% of money managers and individuals make is they feel like they got to be playing in a bunch of stuff. And if you really see it, put all your eggs in one basket and then watch the basket very carefully.
How To Trade Like Stan Druckenmiller, George Soros And Jim Rogers
Ето и инфо за Druckenmiller. Не е много известен, поне не и в България, но определено, едни от най-умните хора, който съм слушал....
http://en.wikipedia.org/wiki/Stanley_Druckenmiller
Успех на всички, които не са се отказали от БФБ
Мисля, че добрите времена за БФБ тепърва предстоят!"Nothing shakes the faith of a true believer."
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеА аз още не мога да разбера каква точно е разликата между хора които са оптимисти за дадена компания и хора които са песимисти. До сега не съм видял някой да нарича оптимистичен коментар тенденциозен.
Коментар
-
[QUOTE=ravnovesie;1059803267]И свилоза и биовет къде пряко, къде само собствениците получават яки подаръци от НЕК. Колко време ще им изкупуват енергията на двойна цена че те после да могат да си купуват обратно от НЕК с 50% дисконт. Свилоза както изкарва печалба така и изкарва брутални загуби. Само преди 3 години изглеждаше чудо че ще оцелее, никой не може да гарантира че конюнктурута пак няма да се обърне - и то бързо. За последните 10 години Домусчиев на два пъти ограби миноритарните акционери. първо с някаква странна интелектуална собственост, а в по-скоро време точно с когенарацията.
Много е яко така - да използваш ресурси на компанията - т.е. и на миноритарите че да си захранваш собствената сметка. Какво стана с инвестицията на Сити в Хювефарма, май и те му казаха сбогом и благодаря за рибата.
Ravnovesie уважавам коментарите ти, мисля преди време прочетох и една не лоша книжка по твоя препоръка, но на моменти звучиш меко казано незряло. Би ли обяснил на аудиторията къде имаме гарантирана конюнктура. Може би ти преди 10 г. прогнозира края на LB, появата на ИД , тук развитието с КТБ, война в Украйна , Ебола и т.н. На борсата всеки е в някаква степен рисков. Моите уважения но не вярвам задокеанските вълци да са по - малко вълци от нашите. Атакуваш компании, с които вероятно си се опарил или изпуснал движение, но не даваш конкретни аргументи за настоящето или бъдещо развитие , а хвърляш по нещо от миналото - вероятно ако се рови упорито може да се намери за всеки по някой скелет. Или проблемите на Свилоза преди години не бяха както от недалновидни оперативни решения така и в голямата си степен конюнктурни?
Не защитавам никой и не от всичко съм доволен, но намирам подобни постове за леко тенденциозни.
Имам акции и в двете и не е препоръка.
Коментар
Коментар