Първоначално изпратено от nradev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Искрено и лично - Интервю с Батя - един от най-отчетливите форумци
Collapse
X
-
Поздрави на Батя за оптимизма и успехите!
Но статията, интервюто или блиц-представянето е слабо.
Марияне, писал си наистина добри материали, затова прочети пак написаното и отговори честно - харесва ли ти?
Искрено ли е? И професионално?
Познаваш участника, познаваш БФБ, познаваш форума, знаеш проблемите...
Как си кореспондират тези откъси, Батя ( http://zaparite.blogspot.gr/2015/03/blog-post_19.html )
...
Разбира се инвестирал съм и в имоти, но не и като активен инвеститор или търговец в тази сфера. По-скоро като защитна инвестиция и инструмент за диверсификация на риска. Точна такава моя инвестиция се оказа ключова за спасяването ми от фалит по време на кризата от 2008-ма година.
....Няколко месеца преди края на спада с 3-4 уговорени сделки с голям дисконт в цената, успях да продам нужните пакети акции, за да погася всичките си задължения. Така останах почти само с инвестицията си в имот, която бях направил, отделяйки неохотно от печалбата си на БФБ в добрите години. Впоследствие продадох имота, почти на цената на придобиване и с този капитал рестартирах професионалните си изяви на БФБ За година и половина очетворих капитала....
От 2001-ва до днес, за тези почти 14 г., увеличението е близо 52 пъти. Като важно уточнение е това, че не съм внасял допълнителни пари, но ежемесечно съм теглил суми за издръжка на мен и семейството ми. Ако се отчетат тези изходящи потоци отговора ще е някъде над 60 пъти....
Държа да съм подготвен и добре осведомен за събитията, които оказват въздействие както на отделни компании и техните акции, така и на пазара като цяло. Затова освен отчети и корпоративни новини, следя и развитието на българската и европейската икономика, а напоследък все повече и политиката.
Оказва се, че тя има твърде голямо въздействие върху пазара на акции, за да я пренебрегваме като фактор.....
Твърде много сладки приказки, за да изглежда сериозно...
По-позитивен човек съм от по-голямата част от форума, но не ме кефят преднамерено захаросани истории...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дебнем на замаушка Разгледай мнениеАма и човек има лимит на нервите, които може да изхаби в името на Х пари.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеОтносно съдебната система, все пак има и международен съд
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеКакто казах хроничен проблем. И сега ще добавя не само с липсата на пари. Сигурно е така както казваш. Аз нямам представа сериозна от търговията на БФБ. Познавам обаче лично няколко от хората чиито компании се търгуват на нея. Познавам и други хора.
Казваш 100 милиона. Аз мисля че за 100 милиона ще купиш всички компании заедно и може да си ги търгуваш сам след това ако това ти доставя удоволствие. А ако пък решиш да ги продадеш ( което винаги е по големия проблем) трябва да ги продаваш 5 години предполагам.
Не искам да се ангажирам със сериозно мение за неща които не разбирам така че горното не го приемай буквално.
А темата че БФБ, държавата и т.н е такава защото хората са такива е толкова дълга, безмислена и вече скучна че не искам да я подхващам сериозно.
Казваш дела да се водят...какви дела какви 5 лева...приятелю. Ако не беше толкова страшно и отвратително това което казваш щеше да бъде ужасно смешно ако някога по някакъв начин си се сблъскал със "съдебната система" в БГ .
Сериозно си мисля че всеки който е оптимист за България е такъв само по една причина...той не се е докосвол до съдебната система, не се е докосвал до малко по сериозен бизнес в БГ , не е навлизал малко по-надалбоко в политическите среди освен до степен някой за комисионна да му е уредил някаква обществена поръчка. Т.е гледа мача по телевизията и все се надява че тези които говорят казват и нещо вярно за да им вярва и да му дават все някаква надежда.
Реалността е съвсем друга и го казвам от личен опит. И то от опит на човек който не е загубил от това и да говоря от злоба - а е спечелил. Лайната са толкова големи и толкова дълбоки че до един етап можеш да се опитваш да не ги настъпваш често но колкото по надалече вървиш толкова по дълбоко затъваш и в един момент или свикваш с тях и ставаш и ти лайно или полагаш неименоверни услия да се махнеш. Това можеш да го разбереш истински само ако имаш възможността да усетиш как смърдят.
Много хора наричат това - първоначално натрупване на капитал.
Аз преди време с цената на факта че почти спрях да печеля в БГ избрах да не съм част от тези лайна. Според моите познати бях луд да зарежа "далаверата" ...според мен - се опитах да мина на друго ниво. Дали съм прав - бъдещето ще покаже. Важното е че аз обаче се чуствам на светлинни години по добре всяка сутрин като се събудя.
И това което разбрах и е много по страшно от корупцията ( която я има навсякъде ) е факта че тези корумпирани хора не стават за нищо в 90 % от случаите освен да крадат колкото могат. Ако крадяха и правеха така че нещата да се случват поне нямаше да ми пука. Но когато виждаш от близо че на никой абсолютно нищо не му пука и освен че не му пука и няма способностите и възможностите да иска да промени нещо към по добро...това вече ми е малко в повече.
А Българите....ние сме овце...в пълния смисъл на думата. И не трябва никой никога да се съжелява защото съдбата му е такава каквато си я направят хората както казваш и в БФБ и в държавата. Народ който се оплаква нон стоп че няма инвестиции и работа а не полага елементрани услилия да проемни тази си съдба не заслужава съжаление. Как може да я промени? На първо време да отиде да гласува за да не е ДПС втора политическа сила, да се избави от комплексите да лиже задници било то на Руснаците било на Американците или Европейците а да принуди политиците да следват интересите на страната независимо от къде идват възможностите. Да учи, да има амбиции и да работи. И най вече да спре да се оплава защото независимо от всичко - всичко зависи от него и трудно или лесно ако иска ще го постигне.
Относно съдебната система, все пак има и международен съдАкъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
....
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеКакто винаги си прав за почти всичко написано. Но все пак БФБ дава такива възможности които ги няма никъде по света. Например случаят ЕЛАРГ. На коя друга борса можеш да спечелиш 70-80 милиона от въздуха както направиха ликвидаторите? И сега има няколко компании които са подходящи за такива врътки. Според мен ако някой вкара 100 милиона и един добър адвокат може да ги минимум удвои за отрицателно време, като едновременно с това помогне много за това БФБ да се превърне в нормална борса С две думи БФБ е такава заради участниците си както и държавата е такава заради населението си. Тук хората дават пари и се надяват да не ги лъжат мажовците. Като ги излъжат вместо да заведат един куп дела /както се прави в нормалните държави/ продължават да им наливат пари за да можело като се качали акциите да си избиели загубите. Та кой е виновен? Който е изял зелника ли?
Казваш 100 милиона. Аз мисля че за 100 милиона ще купиш всички компании заедно и може да си ги търгуваш сам след това ако това ти доставя удоволствие. А ако пък решиш да ги продадеш ( което винаги е по големия проблем) трябва да ги продаваш 5 години предполагам.
Не искам да се ангажирам със сериозно мение за неща които не разбирам така че горното не го приемай буквално.
А темата че БФБ, държавата и т.н е такава защото хората са такива е толкова дълга, безмислена и вече скучна че не искам да я подхващам сериозно.
Казваш дела да се водят...какви дела какви 5 лева...приятелю. Ако не беше толкова страшно и отвратително това което казваш щеше да бъде ужасно смешно ако някога по някакъв начин си се сблъскал със "съдебната система" в БГ .
Сериозно си мисля че всеки който е оптимист за България е такъв само по една причина...той не се е докосвол до съдебната система, не се е докосвал до малко по сериозен бизнес в БГ , не е навлизал малко по-надалбоко в политическите среди освен до степен някой за комисионна да му е уредил някаква обществена поръчка. Т.е гледа мача по телевизията и все се надява че тези които говорят казват и нещо вярно за да им вярва и да му дават все някаква надежда.
Реалността е съвсем друга и го казвам от личен опит. И то от опит на човек който не е загубил от това и да говоря от злоба - а е спечелил. Лайната са толкова големи и толкова дълбоки че до един етап можеш да се опитваш да не ги настъпваш често но колкото по надалече вървиш толкова по дълбоко затъваш и в един момент или свикваш с тях и ставаш и ти лайно или полагаш неименоверни услия да се махнеш. Това можеш да го разбереш истински само ако имаш възможността да усетиш как смърдят.
Много хора наричат това - първоначално натрупване на капитал.
Аз преди време с цената на факта че почти спрях да печеля в БГ избрах да не съм част от тези лайна. Според моите познати бях луд да зарежа "далаверата" ...според мен - се опитах да мина на друго ниво. Дали съм прав - бъдещето ще покаже. Важното е че аз обаче се чуствам на светлинни години по добре всяка сутрин като се събудя.
И това което разбрах и е много по страшно от корупцията ( която я има навсякъде ) е факта че тези корумпирани хора не стават за нищо в 90 % от случаите освен да крадат колкото могат. Ако крадяха и правеха така че нещата да се случват поне нямаше да ми пука. Но когато виждаш от близо че на никой абсолютно нищо не му пука и освен че не му пука и няма способностите и възможностите да иска да промени нещо към по добро...това вече ми е малко в повече.
А Българите....ние сме овце...в пълния смисъл на думата. И не трябва никой никога да се съжелява защото съдбата му е такава каквато си я направят хората както казваш и в БФБ и в държавата. Народ който се оплаква нон стоп че няма инвестиции и работа а не полага елементрани услилия да проемни тази си съдба не заслужава съжаление. Как може да я промени? На първо време да отиде да гласува за да не е ДПС втора политическа сила, да се избави от комплексите да лиже задници било то на Руснаците било на Американците или Европейците а да принуди политиците да следват интересите на страната независимо от къде идват възможностите. Да учи, да има амбиции и да работи. И най вече да спре да се оплава защото независимо от всичко - всичко зависи от него и трудно или лесно ако иска ще го постигне.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнениеИнтересно четиво,
И показателите са впечетляващи - 60 пъти капитала. При всички положения дълбоко уважавам Батя поради това че той прави максималното което може най вероятно за нашите условия. Уважавам и как е започнал и как е действал. Единственно не завиждам на оптимизма му.
Има един проблем който е хроничен за целия пазар на БФБ и цяла България като цяло и този проблем е липсата на пари. Казвам го като абсолютен лаик на тема БФБ и наистина нямам почти представа за търговията там но пък имам достатъчно голяма представа за бизнеса в България като цяло. Този "проблем" е огромен плюс за хора като Батя понеже му дава възможност да действа в един сравнително спокоен много воалитен , силно неликвиден и от тази гледна точка "лесен" пазар. В българия "всички" знаят всичко за всички. Но точно този огромен плюс който има Батя да кажем в момента в следващия момент ( пожелавам му го от сърце да дойде колкото е възможно по бързо) в който той ще разполага с малко по сериозен капитал за инвестиция ще се превърне в най-сериозния му проблем. И в момента в който се опиташ да управляваш по сериозни пари на БФБ - всичко ще отиде по дяволите.
Абсолютно известен факт е че със сепуклации малко пари не е никак трудно ( много рисково но не толкова трудно ) да се умножат много пъти. И това особенно е вярно за ниско ликвидни пазари. Истинското започва обаче след първия милион и не в лева.. И повечето пари дават от една страна спокойствие но и много по различни проблеми особенно с управлението им.
Пиша това поради няколко причини. Първо поздравления за уменията на Батя на БФБ и му пожелавам мнгоо повече успехи.. Второ...не споделям по никакъв начин оптимизма му за БФБ и бизнеса в България въпреки че адски много искам да не съм прав. И Трето ...с нарастване на средствата които управлява малко по малко да обръща внимание на големите пазари защото ако риска за малкото пари е по голям на големите пазари , то риска за големите пари е по голям в БФБ,
Винаги съм се научил да си поставям много големи цели в живота си независимо дали ми изглеждат реалистични към даден момент. В дадена работа, на даден пазар и при определени обстоятелства може да постигнеш някакви успехи но ако искаш тези успехи да станат качествено много по големи успехи трябва от време на време да се научиш да мислиш качественно различно.
"Никога не можеш да преуспееш с това което си успял"
Покрай "скуката" понякога на БФБ както казва Батя - не е лоша идея да погледне към истинските пазари които колкото и манипулируеми и непредсказуеми да са, дават истински възможности за умните хора смятам аз.
ПС: И да внимава много с ПИБ. Това което чувам отдалече не ми звучи никак добре. А България е известна с наглите и безочливите хора които ни управляват полтичиески и задкуслино и нещо което може да звучи абсурдно и невероятно в България може да стане факт всяка секунда. И няма да бъде толкова очевадно като с КТБ.Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.
Коментар
-
Интересно четиво
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнениеЗдравейте
традиционните медии не правят интервюта с анонимни никове от форуми, но аз направих интервю с Батя
Мисля, че ще е интересно за всички четящи/пишещи в този форум
Батя има награди за най-голям брой сделки на БФБ-София от посредника с най-голям брой сделки на БФБ-София и то в над 4 последователни години.
Батя: Непоправим оптимист съм за БФБ и за България като цяло
Не съм готов да съм поредната хапка на западните финансови акули, с тях играя само на собствен терен - БФБ – София, заявява спекулантът постигнал 52 пъти увеличение на парите си след 2001 г.
http://zaparite.blogspot.com/2015/03/blog-post_19.html
.
.
.
.
.
И показателите са впечетляващи - 60 пъти капитала. При всички положения дълбоко уважавам Батя поради това че той прави максималното което може най вероятно за нашите условия. Уважавам и как е започнал и как е действал. Единственно не завиждам на оптимизма му.
Има един проблем който е хроничен за целия пазар на БФБ и цяла България като цяло и този проблем е липсата на пари. Казвам го като абсолютен лаик на тема БФБ и наистина нямам почти представа за търговията там но пък имам достатъчно голяма представа за бизнеса в България като цяло. Този "проблем" е огромен плюс за хора като Батя понеже му дава възможност да действа в един сравнително спокоен много воалитен , силно неликвиден и от тази гледна точка "лесен" пазар. В българия "всички" знаят всичко за всички. Но точно този огромен плюс който има Батя да кажем в момента в следващия момент ( пожелавам му го от сърце да дойде колкото е възможно по бързо) в който той ще разполага с малко по сериозен капитал за инвестиция ще се превърне в най-сериозния му проблем. И в момента в който се опиташ да управляваш по сериозни пари на БФБ - всичко ще отиде по дяволите.
Абсолютно известен факт е че със сепуклации малко пари не е никак трудно ( много рисково но не толкова трудно ) да се умножат много пъти. И това особенно е вярно за ниско ликвидни пазари. Истинското започва обаче след първия милион и не в лева.. И повечето пари дават от една страна спокойствие но и много по различни проблеми особенно с управлението им.
Пиша това поради няколко причини. Първо поздравления за уменията на Батя на БФБ и му пожелавам мнгоо повече успехи.. Второ...не споделям по никакъв начин оптимизма му за БФБ и бизнеса в България въпреки че адски много искам да не съм прав. И Трето ...с нарастване на средствата които управлява малко по малко да обръща внимание на големите пазари защото ако риска за малкото пари е по голям на големите пазари , то риска за големите пари е по голям в БФБ,
Винаги съм се научил да си поставям много големи цели в живота си независимо дали ми изглеждат реалистични към даден момент. В дадена работа, на даден пазар и при определени обстоятелства може да постигнеш някакви успехи но ако искаш тези успехи да станат качествено много по големи успехи трябва от време на време да се научиш да мислиш качественно различно.
"Никога не можеш да преуспееш с това което си успял"
Покрай "скуката" понякога на БФБ както казва Батя - не е лоша идея да погледне към истинските пазари които колкото и манипулируеми и непредсказуеми да са, дават истински възможности за умните хора смятам аз.
ПС: И да внимава много с ПИБ. Това което чувам отдалече не ми звучи никак добре. А България е известна с наглите и безочливите хора които ни управляват полтичиески и задкуслино и нещо което може да звучи абсурдно и невероятно в България може да стане факт всяка секунда. И няма да бъде толкова очевадно като с КТБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнениеНе се хаби ,дошъл киснал цял ден в "мола" и си бил камшика ,-поне един телефон да беше завъртял, а то и по лошо като се прибрал и ми пиши за случката НЕ МУ ГОВОРЯ ВЕЧЕ !
Коментар
-
Първоначално изпратено от RAFAL Разгледай мнениеПоздравления и от мен - на Батя за успехите, а на Мариян за добрата идея. Да направиш хобито си професия си е добро постижение-не са много трейдърите, които могат да се похвалят с такова решение. За мен е по-интересно как се почива, разпуска след поредица борсови сесии.
Поздрави и успех !Custodite sortem vestram
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alonso Разгледай мнениеКак да няма? Ела тука да пием по една ракия и ще ти взема не едно ами две интервюта
Не се хаби ,дошъл киснал цял ден в "мола" и си бил камшика ,-поне един телефон да беше завъртял, а то и по лошо като се прибрал и ми пиши за случката НЕ МУ ГОВОРЯ ВЕЧЕ !
Коментар
-
Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнениеПрочетох със закъснение.
Поздравявам първо Мариян, че е успял да осъществи много удачен проект в един подходящ момент. Разбирам, че става въпрос за старо и лично познанство, което е благоприятствало случването на нещата, а от това е е произлязъл един много приятен, четим материал. Приказката тече леко, естествено, убедително.
Участниците в проекта ще извлекат заслужени позитиви - това е без съмнение.
Главният герой е Батя, не ще и дума. Изненадан съм, че става дума за един доста млад човек (от моя гледна точка). Считам, че е изложил историята и идеите си по един много смислен, убедителен и дори завладяващ начин. Напълно разбираемо акцентът е поставен на успехите и позитивното настроение. Написаното кара да вярваш на думите на автора, аз им вярвам. Колегите вече са го отличили за безспорните находчивост, нюх и кураж. Присъединявам се към тяхата оценка.
Човешкият ми опит ме води също в убеждението, че става дума за личност, която умее да гради личностни отношения, притежава някаква харизма. Големи пакети, блокови сделки и други се случват не на последно място и когато ангажираш други хора с каузата и идеите си. Това става при наличие на ярки човешки качества.
Единственото, което исках да прочета още е едно ясно послание към тепърва идващите на пазара играчи, че е крайно препоръчително да положат изключително сериозен труд в аванс, да не разчитат на късмет и чужди мнения.
Успех, Батя!
Успех и на тази страна!
Поздравления и от мен - на Батя за успехите, а на Мариян за добрата идея. Да направиш хобито си професия си е добро постижение-не са много трейдърите, които могат да се похвалят с такова решение. За мен е по-интересно как се почива, разпуска след поредица борсови сесии.
Поздрави и успех !
Коментар
-
Прочетох със закъснение.
Поздравявам първо Мариян, че е успял да осъществи много удачен проект в един подходящ момент. Разбирам, че става въпрос за старо и лично познанство, което е благоприятствало случването на нещата, а от това е е произлязъл един много приятен, четим материал. Приказката тече леко, естествено, убедително.
Участниците в проекта ще извлекат заслужени позитиви - това е без съмнение.
Главният герой е Батя, не ще и дума. Изненадан съм, че става дума за един доста млад човек (от моя гледна точка). Считам, че е изложил историята и идеите си по един много смислен, убедителен и дори завладяващ начин. Напълно разбираемо акцентът е поставен на успехите и позитивното настроение. Написаното кара да вярваш на думите на автора, аз им вярвам. Колегите вече са го отличили за безспорните находчивост, нюх и кураж. Присъединявам се към тяхата оценка.
Човешкият ми опит ме води също в убеждението, че става дума за личност, която умее да гради личностни отношения, притежава някаква харизма. Големи пакети, блокови сделки и други се случват не на последно място и когато ангажираш други хора с каузата и идеите си. Това става при наличие на ярки човешки качества.
Единственото, което исках да прочета още е едно ясно послание към тепърва идващите на пазара играчи, че е крайно препоръчително да положат изключително сериозен труд в аванс, да не разчитат на късмет и чужди мнения.
Успех, Батя!
Успех и на тази страна!
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss Разгледай мнениее защо да не съм интересен ????????? какво пречи земята и трейдинга на интересното ???Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
Коментар