IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Диверсификация на портфейл

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от enchev2016 Разгледай мнение
    Банка, чиито активи и печалба растат като гъбки 2008-2014 би следвало да се квалифицира като интересна инвестиция, нали така? Абстрахираме се от това какво всъщност представлява и всичко митове и легенди.
    Донев го оставиха, а ако не бяха и бяха довели нещата докрай?
    Какво: да го убият ли? КТБ никога не ми е привличала вниманието.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Ахааа, аз мислех, че разликата идва от структурата на портфейла, т.к. двете листвани фондчета на NYSE имат 362 и 992, а този в Ирландия има 452 позиции. Т.е. по-добре е щатски фондове да се пазаруват на NYSE, а европейска на някоя от EU борсите?
      Най-добре всичко в англия. Освен ако не искаш да спекулираш със супер краткосрочно държане - тогава комисионните в САЩ са доста по-ниски.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        Когато инвестираш във фондове в САЩ насочени към европа трябва да имаш в предвид че при тях движенето евро долар влияе много силно. което не се случва при европейските в евро. но се случва при европейските насочени към САЩ и котирани в долари. разликата в доходността се получава точно от валутния курс.
        Ахааа, аз мислех, че разликата идва от структурата на портфейла, т.к. двете листвани фондчета на NYSE имат 362 и 992, а този в Ирландия има 452 позиции. Т.е. по-добре е щатски фондове да се пазаруват на NYSE, а европейска на някоя от EU борсите?
        Т.е. щатските ETF на европейски компании щяха да са зелени, ако долара не беше премазал еврото?
        Last edited by enchev2016; 05.01.2015, 20:39.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          Какво и беше интересното на КТБ, и като подгониха г-н Донев – какво постигнаха?

Апропо – имаш ли нужното компетенство да управляваш сам парички и то на чужди пазари, защото аз ти дадох варианти да оставиш това на специалистите и пак да имаш сосна доходност.
          Банка, чиито активи и печалба растат като гъбки 2008-2014 би следвало да се квалифицира като интересна инвестиция, нали така? Абстрахираме се от това какво всъщност представлява и всичко митове и легенди.
          Донев го оставиха, а ако не бяха и бяха довели нещата докрай?

Коментар

• Когато инвестираш във фондове в САЩ насочени към европа трябва да имаш в предвид че при тях движенето евро долар влияе много силно. което не се случва при европейските в евро. но се случва при европейските насочени към САЩ и котирани в долари. разликата в доходността се получава точно от валутния курс.

Коментар

Момци, мерси много за мненията.
              БФБ не харесвам поради изброените от Snipe причини - ликвидност нулева, мажовците са силно подвъпросни, г-н Донев и мен ме кефи, ама като го бяха подгонили помниш ли?И КТБ беше интересна акция, ама в момента е 0 с пресечка. Иначе с голям кеф бих помагал на БГ капиталовия пазар, но рискът е доста голям.

Равновесие, как ти се струват фондове от типа на :

http://www.ishares.com/us/products/239726/IVV - S & P 500

http://www.ishares.com/us/products/264617/IEUR - Европа 1

http://www.ishares.com/us/products/2...financials-etf - Европейски банки

http://www.ishares.com/us/products/239650/EWG - Германия

http://www.ishares.com/us/products/2...res-europe-etf - Европа 2

Този доста ми допада от европейските, но не се търгува на NYSE :
              http://www.ishares.com/uk/individual...s-etf-inc-fund

Има ли смисъл да се заигравам с USO , COFEE, NIB, GDX и др. подобни longterm или не ?
              Аз лично не харесвам ресурси и не инвестирам в такива. Но това си е мое пристрастие. Иначе горните са ОК, но така ще се получи доста сериозно прострастие към европа. А според мен за дългосрочна позиция която човек да не пипа много САЩ и ЕС е хубаво да са по равно. И да кажем 5 до 10% от портфейла в акции в развиващи се пазари. Пак в широки индекси - освен ако не го кефи да поспекулира. Аз лично предпочитам ЕТФ които дават дивиденти, но това е лично пристрастие отново. доста хора предпочитат да не дават дивиденти.

Коментар

• Какво и беше интересното на КТБ, и като подгониха г-н Донев – какво постигнаха?

Апропо – имаш ли нужното компетенство да управляваш сам парички и то на чужди пазари, защото аз ти дадох варианти да оставиш това на специалистите и пак да имаш сосна доходност.

Коментар

• Момци, мерси много за мненията.
                  БФБ не харесвам поради изброените от Snipe причини - ликвидност нулева, мажовците са силно подвъпросни, г-н Донев и мен ме кефи, ама като го бяха подгонили помниш ли?И КТБ беше интересна акция, ама в момента е 0 с пресечка. Иначе с голям кеф бих помагал на БГ капиталовия пазар, но рискът е доста голям.

Равновесие, как ти се струват фондове от типа на :

http://www.ishares.com/us/products/239726/IVV - S & P 500

http://www.ishares.com/us/products/264617/IEUR - Европа 1

http://www.ishares.com/us/products/2...financials-etf - Европейски банки

http://www.ishares.com/us/products/239650/EWG - Германия

http://www.ishares.com/us/products/2...res-europe-etf - Европа 2

Този доста ми допада от европейските, но не се търгува на NYSE :
                  http://www.ishares.com/uk/individual...s-etf-inc-fund Забележи огромната разлика от гледна точка на доходност сравнено с горните два европейски.

Има ли смисъл да се заигравам с USO , COFEE, NIB, GDX и др. подобни longterm или не ?
                  Last edited by enchev2016; 05.01.2015, 20:25.

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                    БФБ не я харесвам по ред причини - слаба ликвидност, малък free float, съмнителни мажоритари, липса на дивидентна политика. Не че не могат да се правят пари, ама...
                    БФБ си е супер – сосни дивиденти, добра ликвидност, ако не управляваш няколко КБ поне, има си могъщи за нашият стандарт компании и мъдри мажоритари като г-н Донев.

Коментар

Ясно, благодаря за инфото.
                      Т.е., ако те разбирам правилно, хипотетично за 100к, търсим 6500 лева (6,5%) на година :
                      1.70% в депозити на 3% (вече няма по-високо) - 2100 лева
                      2.30% в ETF - при доходност 15% - 4500 лева ?

Точка 2 възможна ли е longterm? IVV е на 15% за последната една година, но все пак...
                      Възможна е но е малко вероятна. Поне е малко вероятно да се повтаря във времето. Ако изкараш късмет и нацелиш нещо което изведнъж навлиза на мода може да изкараш и много повече. Аз ти давам доходност просто да си купиш два ЕТФ един на СП 500 и един на стокс 600 в европа. Т.е. двата най-широки индекса и относително ниско рискови. Като искаш може да забиеш 30% в ЕТФ за биотехнологии, малки компании, някой развиващ се пазар или пък европейски банки. Тогава може да изкараш и доста повече но риска който ще поемеш ще е двоен. Може и просто да си купуваш акции, ако извадиш късмет някоя може и да се удвои, но ако не извадиш късмет може и да падне 50%.

Т.е. това което го давам за пример като риск и доходност е само за широки индексни фондове на развити пазари.

Коментар

• Мани ги тия кешовици и депозити – по депозитите лихвата стана хептен кирлива. Ти не търсиш твърде голяма доходност – разпредели ги между БФБ, пенсионен фонд, инвестиционна човешка застраховка, златце и сребърце, но само нумизматика. Ако ти се занимава с имот – може да купиш някой избушен дом, да си направиш кефа да го направиш слънце и да го шитнеш с 18% отгоре.
                        За 3 години от БФБ можеш да си докараш 30-50%, от пенсионен фонд – 12-15%, от човешка застраховка – според избраното ниво на риск – 10-50% - за нумизматиката – според зависи.
                        Не е трудно – ако имаш по-детайлни въпроси, то можеш да ми пишеш и на лични съобщения.

Коментар

Благодаря за включването.
                          Сега по ред на номерата :
                          1.Нека за целта на дискусията да вземем някакво средно число - 100 000 - 150 000 лева
                          2.Депозитите са със срок 1+ година.
                          3.Кеша е в разплащателни/спестовни сметки

Защо ти се струва, че при по-малки суми няма смисъл да се излиза навън?

Разходите не са толкова големи.Условно да кажем, ако вземем горните 100 000 лева за пример, 35% са 35 000 лева, разхвърляни в няколко ETF-a и/или стабилни компании защо ти се струва лоша идея?Основно те притесняват разходите по излизането или? Доколкото те разбирам смисъл от БФБ няма въобще?

Ти как би разпределил горецитираната сума - 100-150 х.лв?
                          100-150к са добре като начало. Също така вече има смисъл да се излиза извън БГ. Лоша идея ми се вижда при суми под 50к, където 35% са около 10к$, което е общо взето минимума при saxo или ib.
                          БФБ не я харесвам по ред причини - слаба ликвидност, малък free float, съмнителни мажоритари, липса на дивидентна политика. Не че не могат да се правят пари, ама...
                          Депозити със срок година и повече, че и 30%, и то при настоящите многогодишни дъна на лихвите не ми се струват добра идея. Или спестовни сметки или повече акции, в зависимост дали се търси сигурност или доходност.
                          Аз съм по-скоро консервативен, така че разпределение 30-40% акции/ETF и остатъка - кеш ми звучи като нещо, което бих направил. При всички случаи бих държал значителни кешови резерви, за да мога да продавам, когато преценя, а не когато съм принуден от обстоятелствата. Златото и среброто смятам за въпрос на личен вкус.
                          Естествено, всичко е лично мнение и не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            10-12% не можеш да ги изкараш с минимален риск. 2-3 години са къс хоризонт. За подобно нещо не ти трябват акции. За 6-7% ти трябват 30% акции да кажем чужжди ЕТФ и 70% депозити. За 10-12% ти трябват 80% акции. Което очевидно не се вписва нито в риска нито в хоризонта.
                            Ясно, благодаря за инфото.
                            Т.е., ако те разбирам правилно, хипотетично за 100к, търсим 6500 лева (6,5%) на година :
                            1.70% в депозити на 3% (вече няма по-високо) - 2100 лева
                            2.30% в ETF - при доходност 15% - 4500 лева ?

Точка 2 възможна ли е longterm? IVV е на 15% за последната една година, но все пак...

Коментар

• Рискът който поемаш е най-грубо между 1 и 2 пъти очакваната доходност от акции. Т.е. ако искаш 10-12 % и пазарите изкарват средно 12% то ти трябва 80-100% акции, което означава че риска който поемаш е най-грубо между 10 и 24%. Разбира се може и да е доста повече, също както и доходността може да ти е доста повече - но и двата екстремума е по-малко вероятно да се случат. При 30% в акции и 70% в депозити изкарваш 2 -2,5% от депозита върху целия портфейл и още 3 -3,5% от акциите. Риска който поемаш е между 3 и 7%. Средно.

Коментар

Целта ми е доходност в диапазона 6-7% - 10-12%, минимален риск + дълъг хоризонт (2-3+ години) за парите, които не са кеш.За текущи и спешни нужди ще се използват депозитите + кеша, ако се налага. Ясно ми е, че такова животно като "минимален риск" щом имаме акции и ETF е относително понятие.
                                10-12% не можеш да ги изкараш с минимален риск. 2-3 години са къс хоризонт. За подобно нещо не ти трябват акции. За 6-7% ти трябват 30% акции да кажем чужжди ЕТФ и 70% депозити. За 10-12% ти трябват 80% акции. Което очевидно не се вписва нито в риска нито в хоризонта.

Коментар

Working...
                                X