IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Диверсификация на портфейл

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Да тръгнем от това каква ти е целта, максимална доходност, запазване на парите, текуща доходност. Какъв хоризонт гледаш, година, три, пет, десет.
    Целта ми е доходност в диапазона 6-7% - 10-12%, минимален риск + дълъг хоризонт (2-3+ години) за парите, които не са кеш.За текущи и спешни нужди ще се използват депозитите + кеша, ако се налага. Ясно ми е, че такова животно като "минимален риск" щом имаме акции и ETF е относително понятие.

Коментар

• Да тръгнем от това каква ти е целта, максимална доходност, запазване на парите, текуща доходност. Какъв хоризонт гледаш, година, три, пет, десет.

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
        Идеята да сложиш 10% на борса с капитализация няма и 4 млрд.Е, а 35% на пазари, където голяма част от компаниите са в пъти по-големи от БФБ-София (примерно от целия DAX само една компания е с по-малка капитализация) е интересна, но неудачна според мен. Ако парите са малко (примерно 50к), не е ефективно въобще да излизаш навън. Ако са много (примерно 1млн), не е удачно да концентрираш 10% в толкова малък пазар.
        Каква е разликата между кеш и депозити? Надявам се няма да държиш 20% от богатството си в банкноти под дюшека...
        Благодаря за включването.
        Сега по ред на номерата :
        1.Нека за целта на дискусията да вземем някакво средно число - 100 000 - 150 000 лева
        2.Депозитите са със срок 1+ година.
        3.Кеша е в разплащателни/спестовни сметки

Защо ти се струва, че при по-малки суми няма смисъл да се излиза навън?
        Разходите не са толкова големи.Условно да кажем, ако вземем горните 100 000 лева за пример, 35% са 35 000 лева, разхвърляни в няколко ETF-a и/или стабилни компании защо ти се струва лоша идея?Основно те притесняват разходите по излизането или? Доколкото те разбирам смисъл от БФБ няма въобще?

Ти как би разпределил горецитираната сума - 100-150 х.лв?

Коментар

• Идеята да сложиш 10% на борса с капитализация няма и 4 млрд.Е, а 35% на пазари, където голяма част от компаниите са в пъти по-големи от БФБ-София (примерно от целия DAX само една компания е с по-малка капитализация) е интересна, но неудачна според мен. Ако парите са малко (примерно 50к), не е ефективно въобще да излизаш навън. Ако са много (примерно 1млн), не е удачно да концентрираш 10% в толкова малък пазар.
          Каква е разликата между кеш и депозити? Надявам се няма да държиш 20% от богатството си в банкноти под дюшека...

Коментар

• Диверсификация на портфейл

Здравейте!
            Ще се радвам в тази тема да обсъдим какъв е най-добрия вариант за диверсификация на свободните ми пари.
            Да кажем, че разполагам със 100 единици кеш.
            Как ви се струва :
            1.10% БФБ
            2.35% NYSE,DAX и др.
            3.30% депозити
            4.5% злато
            5.20% кеш

Благодаря предварително
          Working...
          X