IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лични финанси

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
    така е и по математика
    защото надолу може да паднеш най-много с 99% (с толкова най-много можеш да съкратиш разходите), а нагоре безкрайност, което е безкрайно повече от 99%
    затова е по-лесно да вдигаш приходите отколкото разходите на теория

на практика обаче
    На пиедестал е издигнато увеличението на разходите
    примери Гърция, Италия, Испания, Япония, България напоследък и въобще всеки иска да харчи и да живее в дълг
    Сума ти компании също отпускат края на разходите. Скоро гледах на една публична ливъриджа е 1:7, а не е банка
    обикновените хора масово залагат на харченето също така
    Изпуснах темата за лични финанси или за държавна политика. Естествено, че увеличение на държавните разходи, няма да е удачно - понеже са нерентабилни. Държавата е лош собственик и управител и точка. Който е на друго мнение - радвам се за него, но няма смисъл да дискутираме - няма да се разберем.

Но дори и държавната политика - по-добре е да увеличава приходите, отколкото да намаля разходите. Стягането на колани и високите акцизи не дават никакви плодове - освен да скапват живота на обикновенния човек. Ако просто се направи рамкова политика за увеличаване на приходите (държавните дори), но НЕ ЧРЕЗ вдигане на % акцизи,мита и данъци, а чрез по-малки акцизи, мита и данъци на по-голямо количество стоки, услуги и заплати - нещата ще са в пъти по-добре.
    Ама няма да се направи- защо ? Щото няма от къде другаде да се цоцкат парички? Е явно има, оттатък океана ни го показват нагледно, ежедневно. Последния път като бях в САЩ бензина беше доларче за литръ - сега е 70 цента за литър. Да не споменавам, че такова чудовище като ДДС 20-25% не съществува. Явно има как, ама не е ли по-лесно по другия начин

Всъщност идеята не е да вдигаме разходите до там, че да влезем в дълг в личните си финанси. Идеята е да увеличаваме приходите.

пс. Изучавах един много интересен анализ за веригите за бързо хранене в US. Знаете ли защо порциите са токова големи? Не е заради дебелаците. Огромни, чудовищни порции са, понеже е по-лесно /по-ЕВТИНО/ да привлечеш клиент с 25% по-голяма порция, отколкото с 20% disocunt на цената.

Икономиката е за разпределяне на пари, и удоволетворяване на нужди, икономията е друга материя.

Но това е просто личното ми мнение.

пс. Намалянето на разходите те въвлича в една безкрайна спирала и цепене на стотинката на две. По-добре е да късаш левчета, отколкото да цепиш стотинки.
    пс2. Да не бъркаме разходи с разхищения. Не говоря за разхищения.
    #dagoduhatbednite

Коментар

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си

http://zaparite.blogspot.com/2015/03/5.html
      Аферим, драги - пак все едно аз съм го написал !!!

И аз така -предварително заделям пари за разни работи в специален ногоцелеви плик с прегради - изобретен от мене (проектирал съм и специален модел мегапрасе, но не знам кой може да ми го изфабрикува) в който отделям предварително пари за данъци, застраховки, пенсионен фонд и други разходи.

Само с една забележка - спестовната човешка застраховка е куцо нещо - не защото не отговаря на посочените от тебе цели, но защото има вече по-добри човекозастрахователски продукти за целта. Защо да туряш пари в нещо с 2% доходност, щом можеш да туряш в същото с 10% доходност?
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнение
        Личните финанси се оправят по два начина - намаляш разходите или увелучаваш приходите.
        Не разбирам, защо намаляването на разходите е издигнато на пиадестал, при услвие, че увеличаването на приходите е а)по-лесно б)по-приятно.
        така е и по математика
        защото надолу може да паднеш най-много с 99% (с толкова най-много можеш да съкратиш разходите), а нагоре безкрайност, което е безкрайно повече от 99%
        затова е по-лесно да вдигаш приходите отколкото разходите на теория

на практика обаче
        На пиедестал е издигнато увеличението на разходите
        примери Гърция, Италия, Испания, Япония, България напоследък и въобще всеки иска да харчи и да живее в дълг
        Сума ти компании също отпускат края на разходите. Скоро гледах на една публична ливъриджа е 1:7, а не е банка
        обикновените хора масово залагат на харченето също така
        Last edited by mpy_yordanov; 28.03.2015, 18:05.

Коментар

• Личните финанси се оправят по два начина - намаляш разходите или увелучаваш приходите.
          Не разбирам, защо намаляването на разходите е издигнато на пиадестал, при услвие, че увеличаването на приходите е а)по-лесно б)по-приятно.
          #dagoduhatbednite

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
            Май само 1-та точка точка ми се нрави.
            Пък за туй - вземи кредит че да си дисциплинираш разходите - нямам думи...
            И аз нямам думи, парадоксално е, ужасно е, но е факт, че кредитът дисциплинира, което няма как да отрека

дисциплината е много голям проблем
            и влючително и особено в инвестирането
            и примерите за успех са малко
            спазване на ливъридж, спазване на правила за инвестиране, спазване на тайминг - тегава работа

ето коментар по темата

Тогава още нямах правилото си за "до 1/3 привлечен капитал". Жестоко съжалявах, че не бях обърнал по-рано внимание на едно интервю на Алекси Андонов, където той добре описва тази техника за ливъридж дисциплина.
            оттук
            http://zaparite.blogspot.com/2015/03/blog-post_19.html
            .
            .
            .
            Last edited by mpy_yordanov; 28.03.2015, 16:48.

Коментар

5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си

Май само 1-та точка точка ми се нрави.
              Пък за туй - вземи кредит че да си дисциплинираш разходите - нямам думи...

Коментар

• 5 примера за желязна финансова дисциплина или как да спасим парите си от себе си

Коментар

• За плевенето, прочистването на гнилите ябълки и продаването на уморените коне

Алекси Андонов: Тестът за добрия инвеститор е дали може да продава на загуба
                  http://zaparite.blogspot.com/2015/03/blog-post_10.html

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                    Марияне, принципно си прав за важността на спреда (и изводите, свързани с това), но твърдението, че при акциите 5-10% е типична стойност за спред просто не е вярно. Има и такива случаи разбира се, но на нормалните борси, където се търгуват нормални компании, говорим за доста под 1% - примерно няколко цента (даже един) при единична цена около 100. В този ред на мисли нормалните акции са по-скоро в един кюп с валутната търговия, отколкото с НИ.
                    ПП поздравления за статията и за блога като цяло. Не винаги съм съгласен с нещата вътре, но чета с интерес.
                    Мерси, ще редактирам, наистина ликвидните акции в чужбина са със спред като на форекса.

Коментар

• Марияне, принципно си прав за важността на спреда (и изводите, свързани с това), но твърдението, че при акциите 5-10% е типична стойност за спред просто не е вярно. Има и такива случаи разбира се, но на нормалните борси, където се търгуват нормални компании, говорим за доста под 1% - примерно няколко цента (даже един) при единична цена около 100. В този ред на мисли нормалните акции са по-скоро в един кюп с валутната търговия, отколкото с НИ.
                      ПП поздравления за статията и за блога като цяло. Не винаги съм съгласен с нещата вътре, но чета с интерес.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
                        Я, Марияне - не бях ти чел блогът - нали съм прост, не бях надзъртал и в тая тема - АФЕРИМ за блогът и темата !!!

Ще взема и аз да почна пак да пиша в моят блог - все пак ще мога тоже да кажа нещо полезно по финансови въпроси.
                        Благодаря Импе

Написах нещо много добро,
                        Спредът или ужасът на пазарите, това което ви отказва да купувате и продавате!
                        http://zaparite.blogspot.com/2015/02/blog-post_24.html
                        Не само за спреда при акциите, но и при апартаментите, земеделската земя, потребителските стоки

Коментар

• Първоначално изпратено от Legioner Разгледай мнение
                          Какъв софтуер използвате за управлението на личните си финанси. Аз досега ползвах Excel, но от вчера съм с Personal Finances Pro и съм доста доволен. Ако заенете други готини програмки за лични финанси бихте ли ги споделили.
                          Аз преди ползвах Таксун, но сега: Ексел - съвсем елементарната - в моята работа е добре човекът да си планира приходо-разходите.

Коментар

• Я, Марияне - не бях ти чел блогът - нали съм прост, не бях надзъртал и в тая тема - АФЕРИМ за блогът и темата !!!

Ще взема и аз да почна пак да пиша в моят блог - все пак ще мога тоже да кажа нещо полезно по финансови въпроси.

Коментар

• Какъв софтуер използвате за управлението на личните си финанси. Аз досега ползвах Excel, но от вчера съм с Personal Finances Pro и съм доста доволен. Ако заенете други готини програмки за лични финанси бихте ли ги споделили.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                                Е не стигнаха 100 ама им го набуха.Сега Равновестко ще каже че той акции от кътъибету не е имал.Щото той има акции от само такива фирми които дават дивидент и са бетон акциите само растат.
                                Пешо къде е Москвето бе???
                                Да не го заложи до реколта?

Коментар

Working...
                                X