Първоначално изпратено от mpy_yordanov
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лични финанси
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеНяма омраза просто там заблуждават по наивните младежи.Кои ние сме закърмени в далавера?Аз не съм за теб и двамата шведи не знам.Предполагам че и вие не сте.Аз не искам роби и не съм тарикат.Ми без тарикати може без инженери не.Зеледелците и инженерите са в основата на всичко добро в света.Може без евреи банкери и всякакви тарикати.Само се замисли без ток какво можеш?Иначе мнение мое си имаш всякакво.Светът се управлява от закони духовни и физически няма никакво значение дали ги харесваш или знаеш те просто си действат.Така е решил Твореца.
Да обвиняваш стопанските вузове, е малко странно. При условие, че те не насилват никого, напротив - хората сами се бутат да влязат там. От тук идва въпроса - за какви се имаме аз и ти, за да казваме на хората къде и какво да учат?
Без банкери, здравеопазване и полиция пък, инжинерите и земеделците ще умрат от глад, от болест или ще се избият (понеже как ще разменят килограм домати за колко?? килограма картофи, след като няма пазар да им определи курса?). Може да продължаваме с банкерите - без валута - как ще плащаш? Ще си носиш злато в джоба или сол? Банковата и парична система е естествено развитие на нашия вид, също толкова, колкото земеделието и инжинерската професия. Не може да осъществяваш търговия иначе. Сега дали валутата ще е сол или злато или хартия...
Така може за почти всяка професия да я изкараш спусната от бога, ама не съм сигурен дали е смислено.#dagoduhatbednite
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеАз пък си мисля, че има разлика от тук до небето между мен, теб и Андерс и Сорен. Защото ние сме закърмени в далавера, за тях това е външна концепция. Всеки си има мнение де..
Каква е тая омраза към стопанските унверситети? Не ти ли е изгодно да получаваш буквално роби за 500 лв/месец. Унсс произвежда по 2к, свишТокио - 1к и другите сумарно пак 1к - 4к балъци на година - възползвай се
Държавата е по-малкото зло в някои индустрии, като ядрената енергетика и железопътния транспорт. За другите - колкото по-малка е ролята на държавата, толкова по-добре.
Всеки си има мнение.
А до закриването на университетите - според мен 3 университета в цялата държава стигат. Какви са тия извращения - ВСУ, ВИАС, СУ, ТУ - 4 университета в едно градче, произвеждащи "инжинери". Такива инжинери, че да ти ум зайде..
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеУНСС и подобните му са някаква тотална простотия.Най доброто е да бъдат ликвидирани.Към университетите по един стопански факултет и толкова.Това са едни празни дърдорковци неумеещи нищо и с две леви ръце.Та не разбрах държавата какъв стопанин е лош или добър?И от мен да знаеш между Андерс и Сорен и Пешо и Иван разлика няма.Като стане напечено частника духва с парите.Няма частник който да не е крадец и измамник.И да уточним аз не деля сържавата на лоша българска и добра шведска държавата си е държава навсякъде
Каква е тая омраза към стопанските унверситети? Не ти ли е изгодно да получаваш буквално роби за 500 лв/месец. Унсс произвежда по 2к, свишТокио - 1к и другите сумарно пак 1к - 4к балъци на година - възползвай се
Държавата е по-малкото зло в някои индустрии, като ядрената енергетика и железопътния транспорт. За другите - колкото по-малка е ролята на държавата, толкова по-добре.
Всеки си има мнение.
А до закриването на университетите - според мен 3 университета в цялата държава стигат. Какви са тия извращения - ВСУ, ВИАС, СУ, ТУ - 4 университета в едно градче, произвеждащи "инжинери". Такива инжинери, че да ти ум зайде..#dagoduhatbednite
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеСпоред мен - държавата е лош собственик. Може и да работи - на определени места.
В момента живея в скандинавия - тук държавата е добър собственик. Но е добър, само и единствено заради манталитета на хората. Защото всички знаем какво става с държавните пари, като ги управлява Андерс и Сорен; всички знаем какво става ако ги управляват Пешо и Иван. С тебе ще си разделим паричките и ще след това ще си мерим пишките/милионите/. (Съжалявам, ако си един от тримата честни господа в държавата и това твърдение те убижда, но за останалите 7 милиона - това е факт).
Дори тук - преди 4 години е имало скандал с кражби от датското БДЖ ака ДСБ.
Но съм съгласен, че има стратегически сектори - като например транспорта, ядрената енергия, здравеопазването и образовнието( до средно) - където по-добре нещата да са в държавни ръце (не по пост-съветски модел, но схващаш идеята). Окей - забравих водоснабдяването и може би още 1-2. Идеята е на тези неща да се самоиздържат. Окей - невъзможно им е (рентабилнст, може би) - трябват разни данъци, такси и акцизи. Ама не е приятно да стрижат с акциз за бензин и 20-25% ддс, при условие, че има и други начини. Например Лукойл не е внесъл повече от 50 милиона лева в хазната за последните 5 години.
Ама нормално е да има такива, дето ги устройва тая система - имали са късмета да се родят малко по-рано и са се набутали в по-горните камери на пирамидата, сега не искат да се разделят с мръвката.
Тук ще ме извиняват старите кучета, обаче те може да са завършили когато УНСС е било институция, а не машина за правене на пари. Имам връсници учещи в УНСС в най-елитното направление, поток или там както го наричат и ми обясняват какво се случва там.. Не е оферта..
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеСпоред мен - държавата е лош собственик.
..
Лошото е че и бг мажото в над 80% е такъв - било от некадърност, било от кражба...
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеЗамисли се сериозно на тема дали е лош стопанин държавата.Ама сериозно.Особено в енергетиката телекомуникациите водоснабдяването ж.п.транспорта.А за американски частници колко били добри всички знаем.Частника може само да краде нищо друго.Кога стане напечено се покрива.Справка Япония кой ще оправя зулумите във Фукушима?Къде са частниците от Тепко.Училищата за меринджей по целия свят трябва да се закрият.И да започне масово да се изучава физика химия география биология математика стига тия шменти капели и счетовдителско адвокатска тарикатска гмеж която нищо не създава.
В момента живея в скандинавия - тук държавата е добър собственик. Но е добър, само и единствено заради манталитета на хората. Защото всички знаем какво става с държавните пари, като ги управлява Андерс и Сорен; всички знаем какво става ако ги управляват Пешо и Иван. С тебе ще си разделим паричките и ще след това ще си мерим пишките/милионите/. (Съжалявам, ако си един от тримата честни господа в държавата и това твърдение те убижда, но за останалите 7 милиона - това е факт).
Дори тук - преди 4 години е имало скандал с кражби от датското БДЖ ака ДСБ.
Но съм съгласен, че има стратегически сектори - като например транспорта, ядрената енергия, здравеопазването и образовнието( до средно) - където по-добре нещата да са в държавни ръце (не по пост-съветски модел, но схващаш идеята). Окей - забравих водоснабдяването и може би още 1-2. Идеята е на тези неща да се самоиздържат. Окей - невъзможно им е (рентабилнст, може би) - трябват разни данъци, такси и акцизи. Ама не е приятно да стрижат с акциз за бензин и 20-25% ддс, при условие, че има и други начини. Например Лукойл не е внесъл повече от 50 милиона лева в хазната за последните 5 години.
Ама нормално е да има такива, дето ги устройва тая система - имали са късмета да се родят малко по-рано и са се набутали в по-горните камери на пирамидата, сега не искат да се разделят с мръвката.
Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнениеГреда - обиди половината пишещи във форума ...Last edited by vankata23; 29.03.2015, 19:56.#dagoduhatbednite
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеКак да реагирам на "скъсай си дипломата от УНСС".
Диплома от там нямам. Под нивото ми е.
пс. Ако някъде греша - добре дошъл си да ми кажеш "пич, грешиш тук, тук и там, поради ето тая и тая причина". Естествено, селските нападки с УНСС са по-лесни..
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеКак да реагирам на "скъсай си дипломата от УНСС".
пс. Ако някъде греша - добре дошъл си да ми кажеш "пич, грешиш тук, тук и там, поради ето тая и тая причина". Естествено, селските нападки с УНСС са по-лесни..За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеО ти вместо да се замислиш ставаш агресивен.Това няма как да ти оправи интелекта.
пс. Ако някъде греша - добре дошъл си да ми кажеш "пич, грешиш тук, тук и там, поради ето тая и тая причина". Естествено, селските нападки с УНСС са по-лесни..#dagoduhatbednite
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеАко бях на твое място, щях да си затворя плювалника, за да не се излагам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеВанчо що не вземеш да си скъсаш дипломата от УНСС.Крайно време е тази пародия на училище да бъде затворена.България се напълни с меринджей и адвокати никой не ще да работи само тарикати баси маматаLast edited by vankata23; 29.03.2015, 18:45.#dagoduhatbednite
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеИзпуснах темата за лични финанси или за държавна политика. Естествено, че увеличение на държавните разходи, няма да е удачно - понеже са нерентабилни. Държавата е лош собственик и управител и точка. Който е на друго мнение - радвам се за него, но няма смисъл да дискутираме - няма да се разберем.
Но дори и държавната политика - по-добре е да увеличава приходите, отколкото да намаля разходите. Стягането на колани и високите акцизи не дават никакви плодове - освен да скапват живота на обикновенния човек. Ако просто се направи рамкова политика за увеличаване на приходите (държавните дори), но НЕ ЧРЕЗ вдигане на % акцизи,мита и данъци, а чрез по-малки акцизи, мита и данъци на по-голямо количество стоки, услуги и заплати - нещата ще са в пъти по-добре.
Ама няма да се направи- защо ? Щото няма от къде другаде да се цоцкат парички? Е явно има, оттатък океана ни го показват нагледно, ежедневно. Последния път като бях в САЩ бензина беше доларче за литръ - сега е 70 цента за литър. Да не споменавам, че такова чудовище като ДДС 20-25% не съществува. Явно има как, ама не е ли по-лесно по другия начин
Всъщност идеята не е да вдигаме разходите до там, че да влезем в дълг в личните си финанси. Идеята е да увеличаваме приходите.
пс. Изучавах един много интересен анализ за веригите за бързо хранене в US. Знаете ли защо порциите са токова големи? Не е заради дебелаците. Огромни, чудовищни порции са, понеже е по-лесно /по-ЕВТИНО/ да привлечеш клиент с 25% по-голяма порция, отколкото с 20% disocunt на цената.
Икономиката е за разпределяне на пари, и удоволетворяване на нужди, икономията е друга материя.
Но това е просто личното ми мнение.
пс. Намалянето на разходите те въвлича в една безкрайна спирала и цепене на стотинката на две. По-добре е да късаш левчета, отколкото да цепиш стотинки.
пс2. Да не бъркаме разходи с разхищения. Не говоря за разхищения.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеЛичните финанси се оправят по два начина - намаляш разходите или увелучаваш приходите.
Не разбирам, защо намаляването на разходите е издигнато на пиадестал, при услвие, че увеличаването на приходите е а)по-лесно б)по-приятно.
други им се отдава да правят пари и по двата начина може да се забогатее“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
Коментар