IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лични финанси

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Щом темата тръгна кой колко % е по по най ще я оплескаме.За това нека който даде пример с това че имотите в портфейла му са еди колко си да каже каква доходност вади от тях.Аз съм за бой тука, моята е нула.Но какво правите за да повишите доходността (реклами на имот, даване чрез известна агенция работеща с чужденци, лукс ремонт за тази цел и др.).Каква доходност намирате за нормална при един имот?Говоря само за рентна.Много хора викат ако не можеш за 10г да избиеш парите няма смисъл с една дума 10%.така било на всякъде.Така е ама в тези 10% се смята капиталова и рентна, а тук се опитваме да го смятаме рентна само.

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение

Той никой не разбира. Но на мен ми е ясен като куб! Купува акции на световни компании с надути до лудост цени, като средностатистическия немски пенционер и се радва на някаква доходност. Пълент ашак! Аз миналата година средно от български акции имам 35% средна доходност капиталова/дивидентна.
      Само като се срине валстреет не просто ще плачка, ще изчезне завинаги като си смени ника
      Аз миналата година от от моите компании имам 43,3% печалба, много кофти, надявах се на 50% да ги закръгля, но последното тримесечие нещо не се представи добре А за последните две години инвестицията ми се е удвоила, отново под очакванията ми, аз се надявах да бъде към 150% нагоре. Но все пак каквото съдбата даде, все е е добре.

А в САЩ съм нетно къс - така че стискам палци да се срине

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
        .А равновесния не ме разбира нещо

Той никой не разбира. Но на мен ми е ясен като куб! Купува акции на световни компании с надути до лудост цени, като средностатистическия немски пенционер и се радва на някаква доходност. Пълент ашак! Аз миналата година средно от български акции имам 35% средна доходност капиталова/дивидентна.
        Само като се срине валстреет не просто ще плачка, ще изчезне завинаги като си смени ника

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
          Радвай се, че има хора, които не мислят като теб, защото ако всички мислеха като теб нито ти нито аз нито някой друг от пишещите тук колеги нямаше да има достатъчно спестявания, че да 'инвестира' в акциите на HSBC и сие китове.

Само с едър бизнес не става... стане ли ни чака вълна от революции и реки от кръв по улиците. Просто светът и хората не са устроени така, че една империя (мега корпорация и ли др) да може да просъществува вечно.

За мен по-хубаво от работещ дребен и среден бизнес няма. Мегакомапниите са мелачки на души, където морал и чест има само, когато кеша зависи от това...

поздрави
          Сега HSBC ми е евтина, ако ми стане скъпа ще я продам и ще си взема нещо друго. Свят голям възможности много, да се ограничава човек сам в една държава и в един бизнес ми се вижда нелепо.

Нямам нищо против дребния бизнес - смятам че той крепи икономиките на всяка държава - но на всеки човек хващаш се с дребен бизнес трябва да му е ясно че това е супер рисково. Много по-рисково от това да си купи акции на утвърдени компании от борсата. Разбира се дребния бизенс може и да е много по-печеливш - все пак има шанас да стане и огромен бизнес. но това си върви с отделенето време, нерви и труд. А на борсата човек просто си купува и забравя - особено когато става дума за утвърдени имена, които дават добри дивиденти. Така че отново да се инвестира на борса е много по-лесно от това да се върти дребен бизнес - но незнайно защо повечето хора смятат че е обратното.

А то наистина е елементарно - достатъчно е човек да види какво потребява всеки божи ден и да си купи акции на тези компании - има голям шанс да попадне на нестле, юниливър, проктър и геймбъл, кока кола, пепси, ОМВ, уникредит, интел, епъл, майкрософт, джонсън и джонъсън, карфур. Че то това всъщност би бил един доста добър, прилично диверсифициран, и всъщност с добра дивидентна доходност портфейл.

Коментар

• А за фалитите аз в друга тема още одавна бях казал че ако фалира Procter&Gamble ще е станала повсеместна ядрена война или извънземно нападение или слънцето ще изригне като свръхнова.
            Няма как мъжете да спрат да се бръснат, а вече и жените (Жилет), никой няма да спре да си мие зъбите, нито да се раждат деца-Памперс.Няма как хората да спрат да си перат дрехите.Брандовете на PG са уникална кошница от железни марки и за това компанията има ААА от всички агенции, облигациите и са с по-нисък купон от тези на американското правителство.
            Бизнеса на компанията расте, дефакто с растежа на световното население и повишаване на стандарта в развиващите се пазари, където айде в някои китайски села може и да ходят без гащи дяцата

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              Всичко може да фалира, ама ако фалира HSBC има доста голяма вероятност да фалират и 1/3 от частните бизнеси в България, нищо че нямат нищо общо на пръв поглед с най-голямата банка в света. А ако фалират 1/3 от частните бизнеси в България на HSBC ще и е през оная работа при положение че само дивидентите които раздава са 1/5 от БВП то на България. Ама какво от това когато нормалния български бизнесмен си мисли че собствения му нищожен бизнес е по-сигурен от нея И по скоро би вложил всичките си пари в собствен бизнес с шанс за фалит от над 30% вместо да вложи и един лев в компании които по над 100 години са на пазара, растли са през повечето време и на които се крепи глобалната икономика.

Ама какво като са глобални китове, друго си е гаражния бизнес или малката ферма - много по-сигурни са
              Радвай се, че има хора, които не мислят като теб, защото ако всички мислеха като теб нито ти нито аз нито някой друг от пишещите тук колеги нямаше да има достатъчно спестявания, че да 'инвестира' в акциите на HSBC и сие китове.

Само с едър бизнес не става... стане ли ни чака вълна от революции и реки от кръв по улиците. Просто светът и хората не са устроени така, че една империя (мега корпорация и ли др) да може да просъществува вечно.

За мен по-хубаво от работещ дребен и среден бизнес няма. Мегакомапниите са мелачки на души, където морал и чест има само, когато кеша зависи от това...

поздрави
              това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Аз ще добавя и някои специфични за държавата България необходими харчове.За да заобикаляш законите-пари за консултации и впоследствие за рушвети.Освен това законите освен че са неясни, се менят като мартенското време.Често персонала краде дали от оборота, дали консумативи, все нещо се краде-особено в пицариите за които по долу говорихме.Даже аз знам някои собственици на пицарии които безплатно хранят персонала, ама те крадат все пак да направят в къщи храна и на родата.
                Да не говорим за ужасните нерви с подчинени, клиенти, контролни институции, контрахенти по доставяни стоки, наемодатели, банки-"партньори" и т.н и т.н.В България е такъв ад да правиш бизнес, че аз направо шапка свалям на хорицата които го правят.Като ти се прави бизнес, отвори едно барче на Бахамите или както даде пример по долу Лудакрава наеми такъв бизнес в друга държава обаче, или го купи направо.
                Аз ако се хващам бих предпочел нещо свързано с туризма и даже аз ще си го въртя.С такъв кеф бих станал барман на плажа в собствено заведенийце на о.Мавриций, че не мога да го опиша с думи.
                Майната му че ще имам 30-40-50% данък, въпроса е тези мизерии които ги има тук, да ги няма там!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                  +1
                  този човек винаги го чета с удоволствие
                  Нали
                  Има си дар слово.
                  Гледам наскоро и оттатък при пиб ги разби дето се търгуват по скъпо и от западни банки с име - ма малиии, кат го метнаха вкупом...
                  А си бе напълно прав за мене.
                  То и аз от време на време провокирам тук таме докато скучая (че напоследък не търгувам на бфб-то) - та да видим га ша ма емнат и мене.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                    Всичко мое да фалира само ти не??!!!!Извинявай ама не съм на 25г.
                    Всичко може да фалира, ама ако фалира HSBC има доста голяма вероятност да фалират и 1/3 от частните бизнеси в България, нищо че нямат нищо общо на пръв поглед с най-голямата банка в света. А ако фалират 1/3 от частните бизнеси в България на HSBC ще и е през оная работа при положение че само дивидентите които раздава са 1/5 от БВП то на България. Ама какво от това когато нормалния български бизнесмен си мисли че собствения му нищожен бизнес е по-сигурен от нея И по скоро би вложил всичките си пари в собствен бизнес с шанс за фалит от над 30% вместо да вложи и един лев в компании които по над 100 години са на пазара, растли са през повечето време и на които се крепи глобалната икономика.

Ама какво като са глобални китове, друго си е гаражния бизнес или малката ферма - много по-сигурни са

Коментар

Ако човек започне свой бизнес има между 30 и 80% вероятност да фалира - зависи от бизнеса. Никоя от акциите в които съм вложил пари няма и 5% вероятност да фалира. Така че тези глупости за несигурността на борсата и сигурността на собствения бизнес са си просто израз на незнание, некомпетентности неразбиране на рисковете.
                      +1
                      Собственият бизнес е най-рисковото възможно начинание при равни други условия.

При акциите, ако не са купувани с кредит, единствения риск е да се загубят едни пари. Дори и да фалира фирмата, в която си инвестирал, загубата е ограничена до размера на вложението. Никой не може да ти търси отговорност, че BP.L е отровила Мексиканския залив или че AAPL извива ръце на телекоми и на практика толерира експлоатацията в Китай.

За сравнение, при собствения бизнес току излиза някакъв непредвиден разход. Я нова техника трябва да се купува, я нови хора да се назначават, я да се дават пари за незнамсиквоси, щото бил влязъл в сила нов закон. А ако няма свободни пари?

На всичкото отгоре, в България законите са много, неясни и често противоречащи си. Ако тръгнеш да ги спазваш всички, конкуренцията ще те смаже. Ако тръгнеш да ги заобикаляш, попадаш под ударите на закона. Понякога не става дума само за пари, а и за затвор. И какво правим с бизнеса?

Колкото до акциите на Черепа - да ги отъждествяваш с борсата е все едно да смяташ, че единствените форми на земеделие са отглеждането на ориз в Сахара и на портокали на северния склон на Стара планина.

Коментар

• Спорът ви е много интересен! Онзи ден едни спореха футбола или волейбола били по-хубав спорт. Та същата работа - интерес на интереса мнение представя.
                        От как излезе Вълка от Уолстрийт, депозит сметките в банките рязко намаляха.

Коментар

• Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнение
                          Бате пешо ти оплю май някъде "Вълкът на уолстрийт" ама знаеш ли как започна филма и какво казаха на главния герой в първия му работен ден.Дори да си Уорън Бъфет не можеш да познаеш посоката на пазара.Майната им на клиентите, дали печелят или губят, ние печелим от комисионни.
                          Та това което каза ти е азбучна истина, казана директно и в нашумелия филм.
                          Аз вече обаче се чудя защо в България не е популярно брокери да въртят телефони и да предлагат акции.Страх ги е , да не иде с някоя двуцевка анцугооблечения бизнИсмен паралия на който са продали при срив или незнам.
                          Аааа, на мен ми звъняха няколко пъти преди година и повече.... Ама искаха дистанционно да ги захраня с кинти, щял да дойде техен представител направо у нас,.... ама като настоях да ми дадът адреса си спряха...та не знам, може някакви мошенници да бяха...

Коментар

Т.е. ти нямаш никакви инвестиции и за това не можеш да загубиш от инвестиции - ами така кажи де - очевидно е че си прав в такъв случай.

Ако ги вложа в мой бизнес отново не контролирам почти нищо - нямам контрол върху търсенето, нямам контрол върху разходите - поне не пълен контрол, но нямам контрол и върху времето си. А аз в фирми на черепа никога не съм имал и една акция.

Но ето сега например HSBC ми дават 5% дивидидент и расте всяка година - ако някой си мисли че може да направи бизнес по добър и по сигурен от този на HSBC бих му казал да ходи да се прегледа - най-добре при психиатър. И не за една минута, мога да ги продам и да ги купя и да ги продам и пак да ги купя и да ги продам и пак да ги купя за една минута - като единствено което ми спира ликвидността е бързината с която набирам числата в платформата.

Ако човек започне свой бизнес има между 30 и 80% вероятност да фалира - зависи от бизнеса. Никоя от акциите в които съм вложил пари няма и 5% вероятност да фалира. Така че тези глупости за несигурността на борсата и сигурността на собствения бизнес са си просто израз на незнание, некомпетентности неразбиране на рисковете.
                            Всичко мое да фалира само ти не??!!!!Извинявай ама не съм на 25г.

Коментар

Т.е. ти нямаш никакви инвестиции и за това не можеш да загубиш от инвестиции - ами така кажи де - очевидно е че си прав в такъв случай.

Ако ги вложа в мой бизнес отново не контролирам почти нищо - нямам контрол върху търсенето, нямам контрол върху разходите - поне не пълен контрол, но нямам контрол и върху времето си. А аз в фирми на черепа никога не съм имал и една акция.

Но ето сега например HSBC ми дават 5% дивидидент и расте всяка година - ако някой си мисли че може да направи бизнес по добър и по сигурен от този на HSBC бих му казал да ходи да се прегледа - най-добре при психиатър. И не за една минута, мога да ги продам и да ги купя и да ги продам и пак да ги купя и да ги продам и пак да ги купя за една минута - като единствено което ми спира ликвидността е бързината с която набирам числата в платформата.

+1
                              този човек винаги го чета с удоволствие

Коментар

• След keizer темата придоби правилна насока.

Аз за момента няма с какво да се похваля ,но започнах да следя форума,защото се събраха едни пари ,които трябва да отидат някъде.

Апартамент под наем при доходност 4,45% и малък депозит.
                                Другото е няколко дка земеделска земя, апартамент за живеене, една вила и една къща в процес на обзавеждане, та си правя някви изводи ,че имам основа ,но трябва абсолютно преструктуриране на активите (част от тях пасиви)

Коментар

Working...
                                X