IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лични финанси

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
    Сега си преизчислих с точност портфолиото:

НИ - 92,8 %
    Депозити -2,66 %
    Застраховки -1,5 %
    Частен влог -1,4 %
    Акции -0,55 %

Целта ми е силна диверсификация на НИ с акции, облигации и злато, но става трудно и изисква време
    Ако е силна внимавай много с БФБ.Тука крайностите са невероятни.Какви застраховки имаш?

Коментар

• Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
      Целта ми е силна диверсификация на НИ с акции, облигации и злато, но става трудно и изисква време
      Няма са пуашиш. Действай !
      Има файда от форумо май
      Важното е че си го осъзнал че не е добре сички тия яйца, при това недвижими
      у една кошница само.
      Нещата ще станат.

Коментар

• Сега си преизчислих с точност портфолиото:

НИ - 92,8 %
        Депозити -2,66 %
        Застраховки -1,5 %
        Частен влог -1,4 %
        Злато -1.03%
        Акции -0,55 %

Last edited by LANDLORD 31; 08.02.2014, 23:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
          Точно тия разсъждения доведоха до там че никой не иска да става инженер.
          Инженерите също имаме право на допълнителен доход от акции, НИ и пр.
          А благодарение на основния си доход можем да си позволим да си ги купуваме.

Коментар

• Тука чета интересни мнения. Сега и моето.
            По принцип всеки човек се стреми към независимостта - дали била тя политическа, икономическа, финансова и т.н. В тази връзка в правенето на собствен бизнес зависиш от много фактори, връзки, закони, промени, пазарът, служители и т.н. но наистина зависимостта е по-малка отколкото да хвърлиш едни пари в едни акции дето други са мениджъри и взимат решения вместо теб.
            Сега за недвижимите имоти - един недвижим имот е ограничен във времето и в доходите си, които може да изкара. той и затова е недвижим. Не може да му вдигнеш продуктивността демек. Не можеш да изнасяш на чужди пазари и да имаш неограничен пазар както е при производството например. Имаш един имот, който ако си горе-долу късметлив би трябвало във времето да ти носи увеличаваща се доходност от ренти заради инфлацията и повишението на доходите, както и би трябвало цената му да се повишава във времето пак заради инфлацията и повишението на жизнения стандарт на населението. Ама до там. Тоест това е една много пасивна инвестиция, съответно със своите рискове - ами ако си купил на върха 2007/8? Тогава е много кофти тръпка. Вижда се ясно, че си има и своите рискове - както от движението на цените на пазара, така и чисто специфични - например квартала в който е имот запада и хората се изнасят и идват селяни. Протича покрива и терасите поради лошо строителство, идват лоши наематели, които скапват изцяло апартамента и те връщат години назад с доходността. Не можеш да си намериш наематели... Т.е. това не е един безрисков актив, който да ти носи пасивна доходност без усилие.

Ще ви излъжа от коя година е ДАУ, мисля че беше някъде от началото на 20 век. Тогава индекса е започнал с 100. Сега е над 13-14 хиляди. Тоест за 1 век индекса е поскъпнал въпреки всички кризи, депресии, рецесии, схеми и т.н. 130-140 пъти, това в проценти е толкова голямо число, че чак не ми се пише. Т.е. дори и да купиш и задържиш за дълъг период от време - 10-20 години, ти ще имаш една прилична доходност, която със сигурност бие депозитите а според мен и в много случаи доходите от НИ. Затова да не подценяваме силата на акциите, аз и затова инвестирам в тях. Верно много волатилен актив са от НИ, днес 10% нагоре, утре може 20% надолу, но в дълъг период от време носят доходност. Например моите акции на БФБ ги бях забравил през 2013 година, занимавах се с други неща и чак в края на годината си дадох сметка, че са се повишили с цели 60%. Без да правя нищо. Чак през януари почнах да преструктурирам портфейла и да наливам допълнителни пари естествено с цел по-голяма доходност.
            Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              HSBC e английска банка, но доходите и идват от 27% европа, 21% северна америка, 18% южна америка, 14% хонг конг, 14% азия, 4% близкия изток - та за коя по-точно държава казваш че ще фалира
              САЩ

Коментар

• Впрочем ето за селските цървули и какво означава акронимът. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hon...ng_Corporation
                Custodite sortem vestram

Коментар

• Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнение
                  Са ако каеш и коя е държавата на HSBC ще си наи големиат. Ай батка, давай, ти можеш....
                  Ако не се лъжа Англия

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                    +1
                    Собственият бизнес е най-рисковото възможно начинание при равни други условия.

При акциите, ако не са купувани с кредит, единствения риск е да се загубят едни пари. Дори и да фалира фирмата, в която си инвестирал, загубата е ограничена до размера на вложението. Никой не може да ти търси отговорност, че BP.L е отровила Мексиканския залив или че AAPL извива ръце на телекоми и на практика толерира експлоатацията в Китай.

За сравнение, при собствения бизнес току излиза някакъв непредвиден разход. Я нова техника трябва да се купува, я нови хора да се назначават, я да се дават пари за незнамсиквоси, щото бил влязъл в сила нов закон. А ако няма свободни пари?

На всичкото отгоре, в България законите са много, неясни и често противоречащи си. Ако тръгнеш да ги спазваш всички, конкуренцията ще те смаже. Ако тръгнеш да ги заобикаляш, попадаш под ударите на закона. Понякога не става дума само за пари, а и за затвор. И какво правим с бизнеса?

Колкото до акциите на Черепа - да ги отъждествяваш с борсата е все едно да смяташ, че единствените форми на земеделие са отглеждането на ориз в Сахара и на портокали на северния склон на Стара планина.
                    Точно тия разсъждения доведоха до там че никой не иска да става инженер.Никой не иска да учи сериозно пет години и после да работи сериозно като носи отговорност за много човешки животи и техника за милиарди.Никой не иска да произвежда.Всеки тича в УНСС за меринджей да купува евтино и да продава скъпо...Точно това мислене ще затрие белия човек.Запомни хубаво какво съм написал...Не става с въртене на сиджира тая работа,,,Много станаха тарикатите.До максимум 15г това което пророкувам ще се случи.И тогава ще си говорим....Ще тръгнат всички към селата ама там освен сиренясали цигански п.....ки друго няма да има.

Коментар

Е то рано или късно не HSBC ще фалира а цялата им вмирисана педерастко наркоманска държава.
                      Са ако каеш и коя е държавата на HSBC ще си наи големиат. Ай батка, давай, ти можеш....
                      Custodite sortem vestram

Коментар

• Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнение
                        Щом темата тръгна кой колко % е по по най ще я оплескаме.За това нека който даде пример с това че имотите в портфейла му са еди колко си да каже каква доходност вади от тях.Аз съм за бой тука, моята е нула.Но какво правите за да повишите доходността (реклами на имот, даване чрез известна агенция работеща с чужденци, лукс ремонт за тази цел и др.).Каква доходност намирате за нормална при един имот?Говоря само за рентна. Много хора викат ако не можеш за 10г да избиеш парите няма смисъл с една дума 10%.така било на всякъде.Така е ама в тези 10% се смята капиталова и рентна, а тук се опитваме да го смятаме рентна само.
                        Прав си , не трябва да си ги мерим, просто ми стана смешно, че сравнява купуване и държане на връх в световни компании с малък бизнес / ферма в БГ, където можеш и да удвоиш при добър късмет.
                        Иначе за НИ, две поредни години докарвам средно към 6%. Тази година един наемател ме напусна в началото на годината, въпреки, че като му предложих допълнителна площ малко се размисли. Явно този бонус отдавна трябваше да му предложа срещу минимално заплащане, а аз го пазех като изненада. Не трябваше!

Коментар

Е то рано или късно не HSBC ще фалира а цялата им вмирисана педерастко наркоманска държава.
                          HSBC e английска банка, но доходите и идват от 27% европа, 21% северна америка, 18% южна америка, 14% хонг конг, 14% азия, 4% близкия изток - та за коя по-точно държава казваш че ще фалира

Коментар

Батката добре успява да поддържа жив духа на дискусията

Коментар

• Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнение
                              А за фалитите аз в друга тема още одавна бях казал че ако фалира Procter&Gamble ще е станала повсеместна ядрена война или извънземно нападение или слънцето ще изригне като свръхнова.
                              Няма как мъжете да спрат да се бръснат, а вече и жените (Жилет), никой няма да спре да си мие зъбите, нито да се раждат деца-Памперс.Няма как хората да спрат да си перат дрехите.Брандовете на PG са уникална кошница от железни марки и за това компанията има ААА от всички агенции, облигациите и са с по-нисък купон от тези на американското правителство.
                              Бизнеса на компанията расте, дефакто с растежа на световното население и повишаване на стандарта в развиващите се пазари, където айде в някои китайски села може и да ходят без гащи дяцата
                              Живота няма да спре щото някой си американски смотаняк фалирал

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                                Всичко може да фалира, ама ако фалира HSBC има доста голяма вероятност да фалират и 1/3 от частните бизнеси в България, нищо че нямат нищо общо на пръв поглед с най-голямата банка в света. А ако фалират 1/3 от частните бизнеси в България на HSBC ще и е през оная работа при положение че само дивидентите които раздава са 1/5 от БВП то на България. Ама какво от това когато нормалния български бизнесмен си мисли че собствения му нищожен бизнес е по-сигурен от нея И по скоро би вложил всичките си пари в собствен бизнес с шанс за фалит от над 30% вместо да вложи и един лев в компании които по над 100 години са на пазара, растли са през повечето време и на които се крепи глобалната икономика.

Ама какво като са глобални китове, друго си е гаражния бизнес или малката ферма - много по-сигурни са

Коментар

Working...
                                X