Първоначално изпратено от LANDLORD 31
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лични финанси
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнениеЦелта ми е силна диверсификация на НИ с акции, облигации и злато, но става трудно и изисква време
Има файда от форумо май
Важното е че си го осъзнал че не е добре сички тия яйца, при това недвижими
у една кошница само.
Нещата ще станат.
Коментар
-
Сега си преизчислих с точност портфолиото:
НИ - 92,8 %
Депозити -2,66 %
Застраховки -1,5 %
Частен влог -1,4 %
Злато -1.03%
Акции -0,55 %
Целта ми е силна диверсификация на НИ с акции, облигации и злато, но става трудно и изисква времеLast edited by LANDLORD 31; 08.02.2014, 23:32.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеТочно тия разсъждения доведоха до там че никой не иска да става инженер.
А благодарение на основния си доход можем да си позволим да си ги купуваме.
Коментар
-
Тука чета интересни мнения. Сега и моето.
По принцип всеки човек се стреми към независимостта - дали била тя политическа, икономическа, финансова и т.н. В тази връзка в правенето на собствен бизнес зависиш от много фактори, връзки, закони, промени, пазарът, служители и т.н. но наистина зависимостта е по-малка отколкото да хвърлиш едни пари в едни акции дето други са мениджъри и взимат решения вместо теб.
Сега за недвижимите имоти - един недвижим имот е ограничен във времето и в доходите си, които може да изкара. той и затова е недвижим. Не може да му вдигнеш продуктивността демек. Не можеш да изнасяш на чужди пазари и да имаш неограничен пазар както е при производството например. Имаш един имот, който ако си горе-долу късметлив би трябвало във времето да ти носи увеличаваща се доходност от ренти заради инфлацията и повишението на доходите, както и би трябвало цената му да се повишава във времето пак заради инфлацията и повишението на жизнения стандарт на населението. Ама до там. Тоест това е една много пасивна инвестиция, съответно със своите рискове - ами ако си купил на върха 2007/8? Тогава е много кофти тръпка. Вижда се ясно, че си има и своите рискове - както от движението на цените на пазара, така и чисто специфични - например квартала в който е имот запада и хората се изнасят и идват селяни. Протича покрива и терасите поради лошо строителство, идват лоши наематели, които скапват изцяло апартамента и те връщат години назад с доходността. Не можеш да си намериш наематели... Т.е. това не е един безрисков актив, който да ти носи пасивна доходност без усилие.
Ще ви излъжа от коя година е ДАУ, мисля че беше някъде от началото на 20 век. Тогава индекса е започнал с 100. Сега е над 13-14 хиляди. Тоест за 1 век индекса е поскъпнал въпреки всички кризи, депресии, рецесии, схеми и т.н. 130-140 пъти, това в проценти е толкова голямо число, че чак не ми се пише. Т.е. дори и да купиш и задържиш за дълъг период от време - 10-20 години, ти ще имаш една прилична доходност, която със сигурност бие депозитите а според мен и в много случаи доходите от НИ. Затова да не подценяваме силата на акциите, аз и затова инвестирам в тях. Верно много волатилен актив са от НИ, днес 10% нагоре, утре може 20% надолу, но в дълъг период от време носят доходност. Например моите акции на БФБ ги бях забравил през 2013 година, занимавах се с други неща и чак в края на годината си дадох сметка, че са се повишили с цели 60%. Без да правя нищо. Чак през януари почнах да преструктурирам портфейла и да наливам допълнителни пари естествено с цел по-голяма доходност.Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеHSBC e английска банка, но доходите и идват от 27% европа, 21% северна америка, 18% южна америка, 14% хонг конг, 14% азия, 4% близкия изток - та за коя по-точно държава казваш че ще фалира
Коментар
-
Впрочем ето за селските цървули и какво означава акронимът. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Hon...ng_CorporationCustodite sortem vestram
Коментар
-
Първоначално изпратено от Fiscalist Разгледай мнениеСа ако каеш и коя е държавата на HSBC ще си наи големиат. Ай батка, давай, ти можеш....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение+1
Собственият бизнес е най-рисковото възможно начинание при равни други условия.
При акциите, ако не са купувани с кредит, единствения риск е да се загубят едни пари. Дори и да фалира фирмата, в която си инвестирал, загубата е ограничена до размера на вложението. Никой не може да ти търси отговорност, че BP.L е отровила Мексиканския залив или че AAPL извива ръце на телекоми и на практика толерира експлоатацията в Китай.
За сравнение, при собствения бизнес току излиза някакъв непредвиден разход. Я нова техника трябва да се купува, я нови хора да се назначават, я да се дават пари за незнамсиквоси, щото бил влязъл в сила нов закон. А ако няма свободни пари?
На всичкото отгоре, в България законите са много, неясни и често противоречащи си. Ако тръгнеш да ги спазваш всички, конкуренцията ще те смаже. Ако тръгнеш да ги заобикаляш, попадаш под ударите на закона. Понякога не става дума само за пари, а и за затвор. И какво правим с бизнеса?
Колкото до акциите на Черепа - да ги отъждествяваш с борсата е все едно да смяташ, че единствените форми на земеделие са отглеждането на ориз в Сахара и на портокали на северния склон на Стара планина.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеЕ то рано или късно не HSBC ще фалира а цялата им вмирисана педерастко наркоманска държава.Custodite sortem vestram
Коментар
-
Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнениеЩом темата тръгна кой колко % е по по най ще я оплескаме.За това нека който даде пример с това че имотите в портфейла му са еди колко си да каже каква доходност вади от тях.Аз съм за бой тука, моята е нула.Но какво правите за да повишите доходността (реклами на имот, даване чрез известна агенция работеща с чужденци, лукс ремонт за тази цел и др.).Каква доходност намирате за нормална при един имот?Говоря само за рентна. Много хора викат ако не можеш за 10г да избиеш парите няма смисъл с една дума 10%.така било на всякъде.Така е ама в тези 10% се смята капиталова и рентна, а тук се опитваме да го смятаме рентна само.
Иначе за НИ, две поредни години докарвам средно към 6%. Тази година един наемател ме напусна в началото на годината, въпреки, че като му предложих допълнителна площ малко се размисли. Явно този бонус отдавна трябваше да му предложа срещу минимално заплащане, а аз го пазех като изненада. Не трябваше!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеЕ то рано или късно не HSBC ще фалира а цялата им вмирисана педерастко наркоманска държава.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеЕ то рано или късно не HSBC ще фалира а цялата им вмирисана педерастко наркоманска държава.
Батката добре успява да поддържа жив духа на дискусията
Коментар
-
Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнениеА за фалитите аз в друга тема още одавна бях казал че ако фалира Procter&Gamble ще е станала повсеместна ядрена война или извънземно нападение или слънцето ще изригне като свръхнова.
Няма как мъжете да спрат да се бръснат, а вече и жените (Жилет), никой няма да спре да си мие зъбите, нито да се раждат деца-Памперс.Няма как хората да спрат да си перат дрехите.Брандовете на PG са уникална кошница от железни марки и за това компанията има ААА от всички агенции, облигациите и са с по-нисък купон от тези на американското правителство.
Бизнеса на компанията расте, дефакто с растежа на световното население и повишаване на стандарта в развиващите се пазари, където айде в някои китайски села може и да ходят без гащи дяцата
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеВсичко може да фалира, ама ако фалира HSBC има доста голяма вероятност да фалират и 1/3 от частните бизнеси в България, нищо че нямат нищо общо на пръв поглед с най-голямата банка в света. А ако фалират 1/3 от частните бизнеси в България на HSBC ще и е през оная работа при положение че само дивидентите които раздава са 1/5 от БВП то на България. Ама какво от това когато нормалния български бизнесмен си мисли че собствения му нищожен бизнес е по-сигурен от нея И по скоро би вложил всичките си пари в собствен бизнес с шанс за фалит от над 30% вместо да вложи и един лев в компании които по над 100 години са на пазара, растли са през повечето време и на които се крепи глобалната икономика.
Ама какво като са глобални китове, друго си е гаражния бизнес или малката ферма - много по-сигурни са
Коментар
Коментар