Първоначално изпратено от keizer
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Лични финанси
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
-
Първоначално изпратено от razbiratel Разгледай мнениеСъс съня как си? Питам просто, не се заяждам.Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнениев началото преди 5-6 години си правих екселски тавлици, смятах, плюнчих карандаша и като тегля калема в края на година тотално различно
Затова ден за ден... Гледам само диверсификацията да е горе-долу ок, особенно на БФБ и съм си сложил стопове за загуба - максимум 15%, след това продавам. Един вид опитвам се да съм дисциплиниран.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнениеНякой има ли дългосрочен нещо като план или стремеж да го наречем дългогодишен за определен тип доходност след 10г. да кажем с какъв капитал ще е.Или карате ден за ден колкото повече, толкова повече
Коментар
-
Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнениеНякой има ли дългосрочен нещо като план или стремеж да го наречем дългогодишен за определен тип доходност след 10г. да кажем с какъв капитал ще е.Или карате ден за ден колкото повече, толкова повече
Затова ден за ден... Гледам само диверсификацията да е горе-долу ок, особенно на БФБ и съм си сложил стопове за загуба - максимум 15%, след това продавам. Един вид опитвам се да съм дисциплиниран.Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
http://www.investor.bg/forum/showthr...%D0%BD&page=10
Коментар
-
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеНе се лъжи по 1, дори 2 години.
При хоризонт от 5-10 години ще ядеш хурката здраво.
Баланса риск/доходност е по важен.
Говоря по принцип естествено. За тебе не важи понеже си знаеш кога и къде е върха и ще продадеш навреме
Коментар
-
Първоначално изпратено от hristok Разгледай мнение+1
100% акции на БФБ, ТОВА Е ИСТИНАТА !!! По-агресивен портфейл, по-висока ДОХОДНОСТ!!!
При хоризонт от 5-10 години ще ядеш хурката здраво.
Баланса риск/доходност е по важен.
Говоря по принцип естествено. За тебе не важи понеже си знаеш кога и къде е върха и ще продадеш навреме
Коментар
-
Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнениеТука чета интересни мнения. Сега и моето.
По принцип всеки човек се стреми към независимостта - дали била тя политическа, икономическа, финансова и т.н. В тази връзка в правенето на собствен бизнес зависиш от много фактори, връзки, закони, промени, пазарът, служители и т.н. но наистина зависимостта е по-малка отколкото да хвърлиш едни пари в едни акции дето други са мениджъри и взимат решения вместо теб.
Сега за недвижимите имоти - един недвижим имот е ограничен във времето и в доходите си, които може да изкара. той и затова е недвижим. Не може да му вдигнеш продуктивността демек. Не можеш да изнасяш на чужди пазари и да имаш неограничен пазар както е при производството например. Имаш един имот, който ако си горе-долу късметлив би трябвало във времето да ти носи увеличаваща се доходност от ренти заради инфлацията и повишението на доходите, както и би трябвало цената му да се повишава във времето пак заради инфлацията и повишението на жизнения стандарт на населението. Ама до там. Тоест това е една много пасивна инвестиция, съответно със своите рискове - ами ако си купил на върха 2007/8? Тогава е много кофти тръпка. Вижда се ясно, че си има и своите рискове - както от движението на цените на пазара, така и чисто специфични - например квартала в който е имот запада и хората се изнасят и идват селяни. Протича покрива и терасите поради лошо строителство, идват лоши наематели, които скапват изцяло апартамента и те връщат години назад с доходността. Не можеш да си намериш наематели... Т.е. това не е един безрисков актив, който да ти носи пасивна доходност без усилие.
Ще ви излъжа от коя година е ДАУ, мисля че беше някъде от началото на 20 век. Тогава индекса е започнал с 100. Сега е над 13-14 хиляди. Тоест за 1 век индекса е поскъпнал въпреки всички кризи, депресии, рецесии, схеми и т.н. 130-140 пъти, това в проценти е толкова голямо число, че чак не ми се пише. Т.е. дори и да купиш и задържиш за дълъг период от време - 10-20 години, ти ще имаш една прилична доходност, която със сигурност бие депозитите а според мен и в много случаи доходите от НИ. Затова да не подценяваме силата на акциите, аз и затова инвестирам в тях. Верно много волатилен актив са от НИ, днес 10% нагоре, утре може 20% надолу, но в дълъг период от време носят доходност. Например моите акции на БФБ ги бях забравил през 2013 година, занимавах се с други неща и чак в края на годината си дадох сметка, че са се повишили с цели 60%. Без да правя нищо. Чак през януари почнах да преструктурирам портфейла и да наливам допълнителни пари естествено с цел по-голяма доходност.
100% акции на БФБ, ТОВА Е ИСТИНАТА !!! По-агресивен портфейл, по-висока ДОХОДНОСТ!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнениеСпестовни и инвестиционни.Силна е, затова чакам някои позиции да отслабят. Изпуснах Петрола заради това, че ще разваля високолихвени депозити
Коментар
-
Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнениеАко е силна внимавай много с БФБ.Тука крайностите са невероятни.Какви застраховки имаш?
Коментар
Коментар