IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лични финанси

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Всъщност Софикс е от 2000 така че доходността е по-висока.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
      Нищо разбира се.Стига парите от работата му да са повечко за да мое ги загуби на борсата.И Черепа и Цеко Минев показаха как стават нещата,как се обират наивниците дето блеят и си мислят че някой ще им удвои парите...
      Бате пешо, тук не сме се събрали да се съдим и да осмиваме инвестиционните стратегии на други форумни участници. Като не вярваш на борсата прав ти път инвестирай свободните си пари както сметнеш за добре. Това не означава обаче, че борсата не е място за печелене на пари и инвестиции за тези, които искат естествено. Нали си инженер - ще ти го онагледя с цифри. Значи индекса Софикс тръгва незнам си коя година - в началото на 90те сигурно със стойност 100. Сега е 560. Тоест 460% нагоре за 20 години. И това е след всички кризи, сривове с по 80% спрямо 2008 и т.н. Тоест ако преди 20 години беше инвестирал 10 бона в акции на индекса и през годините продаваш акции на излезлите от индекса и купуваш акции на влезлите в индекса БЕЗ ДИВИДЕНТИТЕ, повтарям БЕЗ ДИВИДЕНТИТЕ за 20 години ще имаш 460%.

Ако за периода си беше вложил парите на депозит при средна лихва от 6% за 20 години (като трябва да внимаваш през тия години да не нацелиш мина с фалирала банка) ще имаш 220% възвращаемост.

Тоест, инвестицияата в акции за период от 20 години на шибаната българска борсичка ще ти донесат двойно по-голяма възвращаемост отколкото парите в депозит. БЕЗ ДА БРОИМ ДИВИДЕНТИТЕ. С тях и с тяхното реинвестиране доходността ще скочи още много.

Ето ти фактологическа математика, пред фактите и боговете мълчат. Затова те моля да не съдиш тези които инвестират на борсата, категорично на база 20 годишен период ти доказах, че е по-добре част от парите да са ти на борсата отколкото на депозит при високите 6% - защото депозит от 6% годишно дават малко банки сега.
      Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
        Да разбирам, че си пропуснал номера, който Порше извъртя на хедж-фондовете през 2008? Не че са спрели производството на коли, но си докараха някой и друг милиард от борсови операции.
        И сега хедж фондовете ги съдят за милиард и половина. И трябва да са благодарни че са в Германия, защото за тази измама която са спретнали в САЩ щяха да лежат в затвора.

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
          Пешо, що такава злоба бе?! Към кого е
          Яд го е на всички които печелят - ама иначе му е виновен българския манталитет

Коментар

• Първоначално изпратено от keizer Разгледай мнение
            давай къси тогава на Фейсбук, Оракъл и незнам си още колко компании. Както и в миналото Майкрософт, Епъл и т.н. Разбирам ти логиката, ама това не означава, че си прав.
            90% не са 100%. Това че единични фирми се оправят добре, не означава че това е правилото. Логиката зад това е елементарна, това което прави от един човек добър предприемач е доста опасно когато фирмата е вече зряла. Като при това има сериозна опасност да продължава да я управлява в собствен интерес, а не в интерес на акционерите. И ако на запад големите акционери държат не повече от 30% от акциите то тогава основен акционер и управляващ има сериозна вероятност да управлява в ущърб на останалите 70%.

Коментар

• Пешо, що такава злоба бе?! Към кого е

Коментар

Нямам честа да познавам богати хора на Запад.Ма не съм чул БМВ Фолксваген и Даймлер да са спрели производството и да търгуват акции.
                Да разбирам, че си пропуснал номера, който Порше извъртя на хедж-фондовете през 2008? Не че са спрели производството на коли, но си докараха някой и друг милиард от борсови операции.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                  БМВ и Даймлер са фирми, не са хора, собствениците им обаче са хора и реално не участват в управлението. Просто си прибират дивидентите.

Всъщност за нормални пазари, това собственика да е и управляващ се приема като супер лош сигнал за пазара. Има си професионални управляващи и собственици. Когато някой иска фирмата да се управлява професионално си наема професионалист. Основен собственик и в същото време управляващ си е в 90% от случайте рецепта за нещастие.
                  давай къси тогава на Фейсбук, Оракъл и незнам си още колко компании. Както и в миналото Майкрософт, Епъл и т.н. Разбирам ти логиката, ама това не означава, че си прав.
                  Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

Нищо разбира се.Стига парите от работата му да са повечко за да мое ги загуби на борсата.И Черепа и Цеко Минев показаха как стават нещата,как се обират наивниците дето блеят и си мислят че някой ще им удвои парите...
                    То удвояването батка фасулска работа, вече е налице.
                    Сегинка работим по утрояването

Коментар

• Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнение
                      Именно и аз за това казах, че моето усещане е че трябва да направя еди какво си, тоест така ми се живее.Ако чувстваш нещата както автора ги е изброил в лекцията и просто така ти идва отвътре да правиш-ами разбира се че така ще живееш.
                      точно така си е - човек трябва да прави нещата както ги усеща, а не както е казано, че "трябва". аз през 2008 се сдобих накуп с повечко пари (повечко, разбирайте като за работещ студент, пак не бяха много). шефовете ми ме съветваха - слагай всичко на борсата, лудница е. аз пък много исках да си сменя колата, просто защото ми трябваше, пътувах доста, предимно през зимния сезон.

та противно на всякаква логика си купих най-хубавата кола за тия пари, върната от лизинг, фул екстри, страшен кеф. след известно време пазарите се сринаха...

и така, добре че послушах себе си. иначе ни акции, ни кола, борсовият ми дебют щеше да е покъртителен хахаха. а колата до ден днешен си я търкалям и се оказа много успешна покупка ужасно ми е комфортна и нямам никакво намерение да я сменям

Коментар

Нямам честа да познавам богати хора на Запад.Ма не съм чул БМВ Фолксваген и Даймлер да са спрели производството и да търгуват акции.Равновесни знаеш ли че си много добър.Що не се пробваш в Сълза и смях?Честно развеселяваш ме много добре.
                        БМВ и Даймлер са фирми, не са хора, собствениците им обаче са хора и реално не участват в управлението. Просто си прибират дивидентите.

Всъщност за нормални пазари, това собственика да е и управляващ се приема като супер лош сигнал за пазара. Има си професионални управляващи и собственици. Когато някой иска фирмата да се управлява професионално си наема професионалист. Основен собственик и в същото време управляващ си е в 90% от случайте рецепта за нещастие.

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                          А какво пречи на човек хем да работи хем да търгува на борсата?

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            Ми то това правят богатите хора на запад.
                            Нямам честа да познавам богати хора на Запад.Ма не съм чул БМВ Фолксваген и Даймлер да са спрели производството и да търгуват акции.Равновесни знаеш ли че си много добър.Що не се пробваш в Сълза и смях?Честно развеселяваш ме много добре.

Коментар

Ми тогава всички да спрем да работим и да почваме да купуваме акции...
                              А какво пречи на човек хем да работи хем да търгува на борсата?

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                                Според мен основният проблем е "изхвърлянето" с цел да се впечатли този или онзи. Т.е. да се изкара човек по-богат, отколкото е всъщност. В този ред на мисли цената на возилото сама по себе си няма решаващо значение. Кола за 5000лв. при месечен доход 400 е по-голяма глупост от чисто нова за 30 000 при доход 5000.
                                Проблемът при доста хора е, че всяко повишение на приходите води до съизмерим ръст на разходите, и в крайна сметка животът от заплата до заплата продължава.
                                Ашкослум , ама то просто няма как.Защо да бъхтиш за по-голяма заплата като няма да си повишиш разходите.Вярно че всичко е психическа настройка.Няма как да се настроя да работя повече да пестя за да живея с мисълта че някъде имам еди колко си и еди какво си.Просто не искам да работя за едната мисъл.
                                Ако идеята ти е пестиш за да намалиш работата все повече и повече и накрая тотално да я спреш и да цъкаш от някой лаптоп на яхта на индексите за разнообразие и лека тръпка го разбирам!
                                Но тук има един проблем, малко хора могат да се откажат от основното.Трудно е.Пак заради психология.Аз имах 2-3 години един период на тотална омраза и писване от заниманието си и даже за това бях пуснал тема кога да се пенсионираме.Така се получи, че за един месец по здравословни причини бях далече от работа и о чудо! Взе да ми лиспва и нямах търпение да се върна в офиса.

Коментар

Working...
                                X