IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лични финанси

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
    Фондовете продават портфейл, който обаче реално е един инструмент. Фондовете не са хедж фондове че да обещават абсолютна доходност. Идеята на фонда е че човек ако иска да инвестира 10000 единици в нещо и иска да има 10% експозиция към даден пазар или към дадени компании вместо сам да прави диверсифициран портфейл за тази експозиция, да си купи фонд, който директно му предлага тази експозиция. няма гаранция че от това ще спечели, нито някой ще му обещае доходност - това е просто експозиция.

Ако някой иска абсолютна доходност да задели едни 100 -200 хиляди долара минимум и да ги вкара в Хедж фонд. Пак няма да има гаранция за печалба, ама ако има печалба ще му приберат 20% от нея, ако се навият да му вземат парите де, защото дори и това не е сигурно.

Искам да кажа че това че индекси, или фонд не прави печалба, не значи че индивидуален инвеститор не прави печалба.
    Някъде има ли данни хедж-фондовете по години колко са спечелили.Не всички защото са много, но поне на няколко.

Коментар

Продавам на късо. Тъй като обаче гледам да си запазя нетната дълга експозиция като цяло когато пада губя повече отколкото печеля, но пък като затворя късите позиции в даден момент, мога с освободените пари отново да купувам този път по на ниско. Пари се правят както когато върви нагоре, така и когато върви надолу. Само правата линия не дава никакви възможности.

Или с други думи колкото по-волатилен е пазара толкова по-добре. Нещо обратно на всеобщото мнение, което се кефи на стабилност. То за това и е трудно за повечето хора да печелят от борсата, защото вътрешното им аз иска стабилност и се страхува от нестабилност, а реално за да печелят трябва да мразят стабилността и да обичат несигурността.
      Затова си има и слабоволатилни акции, но един друг голям процент можеш да вложиш и във по-рискови.

Коментар

Естествено че има измама - казали са че не купуват опции, а в същото време са закупили огромно количество. Това си е измама отвсякъд
        Ако беше толкова просто, сагата нямаше да се точи вече шеста година.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
          Много теоретици тука много нящо.Казах акции не си купувам.Предпочитам да си купя трактор инвентар семена.Излишните пари в банката.Някой ден ще послужат за нещо.Не съм човек който може да мами по обикновените и наивни хорица.Дори една душица да съм спасил ще съм много доволен.А иначе тука хората които имат интерес да не се шуми за мошеничествата с които се занимават си личат.Като им видиш доходностите на разните им там незнам си колко хиляди фондове и вземеш да се чешеш на едно място под пъпа.Ама тука великиСамо не ми изкарвай разни глупости от рода на купил на 5 септември и продал на осми октомври и спечелил.
          Фондовете продават портфейл, който обаче реално е един инструмент. Фондовете не са хедж фондове че да обещават абсолютна доходност. Идеята на фонда е че човек ако иска да инвестира 10000 единици в нещо и иска да има 10% експозиция към даден пазар или към дадени компании вместо сам да прави диверсифициран портфейл за тази експозиция, да си купи фонд, който директно му предлага тази експозиция. няма гаранция че от това ще спечели, нито някой ще му обещае доходност - това е просто експозиция.

Ако някой иска абсолютна доходност да задели едни 100 -200 хиляди долара минимум и да ги вкара в Хедж фонд. Пак няма да има гаранция за печалба, ама ако има печалба ще му приберат 20% от нея, ако се навият да му вземат парите де, защото дори и това не е сигурно.

Искам да кажа че това че индекси, или фонд не прави печалба, не значи че индивидуален инвеститор не прави печалба.

Коментар

Където искаш там го слагай.Не живея с мисълта че мога да раздавам финансови съвети.
            Да взема да го сложа на комшийката в сутиена ще е най-добре

Коментар

• Кейзър пак питам.Какво спечелиха влезлите през 2008г на 2000?Що е тихо?Ама много тихоооооооооооооооооооо...........................

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                Ми де да турим кеша бе, Пешо? Депозит, имоти, злато, валута или в акции? Къде има най-голям кяр? Дай съвет!
                Където искаш там го слагай.Не живея с мисълта че мога да раздавам финансови съвети.

Коментар

Това е здрав разум, не мисля че мога да искам каквито и да било права върху него

Имаш нещо, нещата с компанията се сгъбясват и пада 20% или 30% виждаш че нещата няма да се оправят бързо какво можеш да направиш.
                  1. чакаш да се оправят - замразяваш едни пари за незнайно колко време с незнайно какъв бъдещ резултат
                  2. продаваш на загуба и вкарваш в парите в нещо, от което има по-висок шанс да се спечели в краткосрочен период.
                  3. преценяваш че това не зависи от компанията, тя си е ок, а е просто шум на пазара - малко вероятно е при спад от 20%, но не и невъзможно. Чакаш известно време да видиш дали си прав и ако си прав нещата се оправят, ако не си прав преминаваш към точка 2. но с по-висока загуба.
                  4. намаляваш експозицията в компанията да кажем с 50% - т.е. реализираш половината загуба, и с частта преминаваш към точка 2, а другата част я оставяш като точка 3.
                  5.Увеличаваш експозицията в компанията защото смяташ че това е само шум, който дава възможност да купиш по евтино - аз това го правя само при високо дивидентни компании.
                  Много теоретици тука много нящо.Казах акции не си купувам.Предпочитам да си купя трактор инвентар семена.Излишните пари в банката.Някой ден ще послужат за нещо.Не съм човек който може да мами по обикновените и наивни хорица.Дори една душица да съм спасил ще съм много доволен.А иначе тука хората които имат интерес да не се шуми за мошеничествата с които се занимават си личат.Като им видиш доходностите на разните им там незнам си колко хиляди фондове и вземеш да се чешеш на едно място под пъпа.Ама тука великиСамо не ми изкарвай разни глупости от рода на купил на 5 септември и продал на осми октомври и спечелил.

Коментар

• Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнение
                    Ашкослум , ама то просто няма как.Защо да бъхтиш за по-голяма заплата като няма да си повишиш разходите.Вярно че всичко е психическа настройка.Няма как да се настроя да работя повече да пестя за да живея с мисълта че някъде имам еди колко си и еди какво си.Просто не искам да работя за едната мисъл.
                    Ако идеята ти е пестиш за да намалиш работата все повече и повече и накрая тотално да я спреш и да цъкаш от някой лаптоп на яхта на индексите за разнообразие и лека тръпка го разбирам!
                    Но тук има един проблем, малко хора могат да се откажат от основното.Трудно е.Пак заради психология.Аз имах 2-3 години един период на тотална омраза и писване от заниманието си и даже за това бях пуснал тема кога да се пенсионираме.Така се получи, че за един месец по здравословни причини бях далече от работа и о чудо! Взе да ми лиспва и нямах търпение да се върна в офиса.
                    Според мен добре си направил. Живота 2ра серия няма. След като си имал капитала, си го похарчил за подобряване на стандарта си на живот. Повечето които писаха против 100К са ги виждали само във филмите и по тази причина не могат да приемат че някой може да изкара толкова пари и да си купи нещо за собствено удобство и то да не е Хапартамент. Айде със здраве!

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                      Дали има измама съдът ще се произнесе.
                      Аз само отбелязах факта, че автопроизводител също може да търгува с акции.
                      Естествено че има измама - казали са че не купуват опции, а в същото време са закупили огромно количество. Това си е измама отвсякъд

Коментар

• Ми де да турим кеша бе, Пешо? Депозит, имоти, злато, валута или в акции? Къде има най-голям кяр? Дай съвет!

Коментар

Е това е класика.Велико.Ще си го запиша в тефтерчето.Пари за авторски права ще искаш ли?
                          Това е здрав разум, не мисля че мога да искам каквито и да било права върху него

Имаш нещо, нещата с компанията се сгъбясват и пада 20% или 30% виждаш че нещата няма да се оправят бързо какво можеш да направиш.
                          1. чакаш да се оправят - замразяваш едни пари за незнайно колко време с незнайно какъв бъдещ резултат
                          2. продаваш на загуба и вкарваш в парите в нещо, от което има по-висок шанс да се спечели в краткосрочен период.
                          3. преценяваш че това не зависи от компанията, тя си е ок, а е просто шум на пазара - малко вероятно е при спад от 20%, но не и невъзможно. Чакаш известно време да видиш дали си прав и ако си прав нещата се оправят, ако не си прав преминаваш към точка 2. но с по-висока загуба.
                          4. намаляваш експозицията в компанията да кажем с 50% - т.е. реализираш половината загуба, и с частта преминаваш към точка 2, а другата част я оставяш като точка 3.
                          5.Увеличаваш експозицията в компанията защото смяташ че това е само шум, който дава възможност да купиш по евтино - аз това го правя само при високо дивидентни компании.

Коментар

Не ме кефи, не го разбирам стремежа на руснаците към меланхолия и самосъжаление.
                            Аз пък харесвам някои неща.

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                              А ти ще даваш ли?
                              За тоя бисер няма как да не дам?То е велико.Такова удоволствие ми достави.

Коментар

• Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнение
                                И аз се забавлявам как колхозника Бат Пешо с инвестиция - депозит в Корп. Банка, дава безплатни и ненужни финансови съвети на хора които се занимават професионално с това (Ravnovesie и Pipbel).
                                Давай Пешо!
                                Ми забавлявай се.Но не лъжи наивните хорица.Ти мое професионално да лъжеш баламите колкото си искаш.Само внимавай някой да не превърти от големите печалби и да дое с пушката в офиса.Иначе се забавлявай колкото си искаш.А това с колкозника го отдавам на простотията.В днешни времена обаче колкхозниците са едни от най богатите хора в за разлика от банковите чиновници дето се представят за Гордън Геко.
                                Last edited by Бате Пешо; 09.02.2014, 15:28.

Коментар

Working...
                                X