Здравейте, предполагам тази тема ще става все по актуална. При нас има проблем с общ газов котел. Фирмата доставчик ( монополист ) отказва да сключи индивидуални договори, независимо че имаме отделни измервателни уреди, а иска такъв с кооперацията. Предполагам, че това може да се атакува , но към момента нямаме много решения. Според ЗУЕС би следвало да регистрираме сдружение на собствениците,обаче на учредително събрание трябва да са представени всички собственици(чл.27.ал.1) - нещо практически невъзможно.Питането ми е има ли някой , който се е сблъсквал с подобен проблем и кое е най адекватното решение. На този етап можем да се откажем, да търсим фирма, която да ни представлява или да опитаме преговори с доставчика (не намираме позицията му за коректна). Ако има нещо работещо за което не сме се сетили ще съм благодарен да го научим.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Етажна собственост - разходи на собствениците
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от обзървърПървоначално изпратено от val/sheЗаконът е доста обтекаем и създава сериозни предпоставки за конфликти, които в някои случаи могат и да бъдат кървави обзървар.
В качеството си на какъв ще лишаваш от право на достъп до жилището му някой?
Конфликти възникват именно поради не особено коректно харчене на сумите от касата. Когато 2 или 3 човека обсебят тази "общественополезна" дейсност и не считат за нужно да дават ясен и точен отчет за изхарчените суми, протестът на останалите е именно този-НЕПЛАЩАНЕ .
Доста спорна е намесата в случая на СИ и не съм сигурна, че няма да изгуби правото си ако ей така по едно егн ви издаде изпълнителен лист.
Събирате се двма трима главоча и отива те при СИ с просба да изгоните някой съсед щото нещо не ви кефи, сети се колко закона ще нарушите. Има си ГПК вземи и го прочети, а също така прочети и закона за собствеността, недей да четеш само ЗУЕС.
въпреки това има спорове например
1. "Аз не съм го дал под наем!"
2. "аз съм на 1-вия етаж и не ползвам асансьор!"
3. "магазина ми е на улицата и не ползвам чистачка и асансьор!"
за 1-вия въпрос - Ккато не си го дал под наем и ти е празно, данъчните отказват ли се от данък? Не. Защо? Защото в обществото е вменена солидарност. Не може да се изчисли кой колко полза и ще ползва за здраве, пенсии, детски градини,полиция и т.н., затова всички плащат, някой ползват но това е обществото. Като имаш няколко кв. м. общи площи си длъжен да осигуриш на минаващите отгоре условията които трябва. както магазините са длъжни да чистят снега и боклука пред себе си, както и кооперациите като цяло.
за 2-рия - отговора е подобен на горния
за 3-тия - магазините са ми любимци с въпросите им. Но сега бруната като донесе разпечатките се вижда, че доста парно си ползват и топла вода, а то се движи с помпи, за които се плаща от т.нар. Общи нужди. Освен това магазините са с общи части във входа и трябва да си ги поддържат, освен това абонатната им е в общо помещение. Ако искат да се делят да си направят абонатна на улицата и нека им я разбиват всяка вечер. Ел. таблото им също е вътре в кооперацията. Затова са длъжни да си плащат.
Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
(3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходите по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управителя).
(4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.
(5) Собственици или обитатели, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, при която достъпът на външни лица е по-голям от обичайния, заплащат консумативни разходи до петкратния размер на разходите по ал. 1.
(6) Собственици или ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и други помещения с нежилищно предназначение заплащат консумативните разходи в размера по ал. 5.
(7) Собственици и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.Its only worth what someone else is willing to pay!
Коментар
-
Първоначално изпратено от be_googleПървоначално изпратено от JekataПървоначално изпратено от JJFЗа асансьора- пак Jekata e прав, а аз бих допълнил, че дори е възможно да се мисли за по-малка такса за тези, които живеят на 1ви и 2ри етаж. Все пак седмият етаж си е доста по-височко
При нас тия на 2-ия плащат половин такса, вместо 3-ка по 1.50 лв.
разликата е около 6 пъти...
Коментар
-
Първоначално изпратено от JekataПървоначално изпратено от JJFЗа асансьора- пак Jekata e прав, а аз бих допълнил, че дори е възможно да се мисли за по-малка такса за тези, които живеят на 1ви и 2ри етаж. Все пак седмият етаж си е доста по-височко
разликата е около 6 пъти...
Коментар
-
Глобиха цял блок за хвърлени боклуци от терасите
08 октомври 2009 / News.dir.bg
Цял жилищен блок в Пазарджик беше глобен с 1000 лева, защото семействата в него изхвърляли боклуци от прозорците и балконите си. Санкцията е наложена от общината, съобщи Нова телевизия.
До края на седмицата живеещите в блока трябва да съберат парите и да платят глобата. В противен случай ще им бъде отказан достъп до административните услуги на общината, казва кметът на града Тодор Попов.
По съседски всеки от живеещите в блока прехвърля вината на другия и отрича някога да е хвърлял отпадъци през терасата.
Според местната администрация обаче вината за замърсеното междублоково пространство е обща. За това на всяко семейство е съставен акт, който трябва да получат лично в 7-дневен срок от общината.
Най-парадоксалното е, че след като научили за глобата, хората сами изчистили замърсеното пространство, но само след два дни то отново се превърнало в нелегално сметище.
Кметът на Пазарджик заяви, че вече е набелязал и други блокове в града, които в скоро време ще бъдат изненадани с подобни санкции.
Коментар
-
Съгласен съм за асансьора
следващия път ще въведем диференциация
на 1-ви етаж при нас са само фирми и не могат да ми кажат, че клиентите им не ползват асансьора
2 ри 3-ти и нагоре си ползват
има едно ателие на партерния етаж, което със сигурност не ползва и може да се мисли, но там е пич и си плаща
Коментар
-
Първоначално изпратено от JJFЗа асансьора- пак Jekata e прав, а аз бих допълнил, че дори е възможно да се мисли за по-малка такса за тези, които живеят на 1ви и 2ри етаж. Все пак седмият етаж си е доста по-височко
Коментар
-
Обзървъре, много си прав за това, което пишеш но аз все си мисля, че сме го докарали до това положение с етажната собственост, защото собствениците нямат нито възпитание, нито самосъзнание, а най-малкото страх от последствията, които ще настъпят ако не си платят. Начинът е само чрез иск и съдия изпълнителят си знае работата. Вярно, много неприятна ситуация, но в случайте където има платежоспособни собственици-темерути и фирми само това е начина. Ясно е, че с/у някоя бабичка е идиотско да насочиш принудително изпълнение, но в много случаи хората не плащат, защото например течът още не стигнал до тях. Аз съм убеден, че ако има десетина такива случая на осъдени ще се раздухат от медиите и следващия път, когато някой реши да се запъне ще се сети, че вече други такива тарикати не са успели да се измъкнат, а и разноски по делото ще плаща.
Само за пример ще ти дам- наскоро четох дело, в което ищецът осъди съседа си да премести климатика си, защото вдигал много шум (ответникът е платил около 800 лв. разноски по делото) Значи можело и в Бг.
Jekata е напълно прав- не можеш да си заключиш входа, а друг собственик да няма достъп- все пак твой е апартамента, а не блока.
За асансьора- пак Jekata e прав, а аз бих допълнил, че дори е възможно да се мисли за по-малка такса за тези, които живеят на 1ви и 2ри етаж. Все пак седмият етаж си е доста по-височко
САМО ТОЯГАТА ЩЕ НИ ОПРАВИ !
Коментар
-
Заключи я вратата, но имам жилище зад нея и искам ключ, с който искам да стигна до дома си. И аз не искам наркомани затова дайте да я заключим и ВСЕКИ съсед да има ключ.
За празните помещения по логиката излиза, че и хора които са по 2-3 мес. извън блока си пак трябва да плащат. И маса народ си плаща. Закона обаче казва друго - 30 дни като си бил там тогава плащаш.
Асансьорите - абсурд е след като не ползвам асансьор да искаш да го плащам. Особено като става въпрос за стотинки в общия случай. Вече по-кофти история е при подмяна на асансьор. Но пак не е много логично освен солидарността. Съответно обаче с моите пари се плаща и ремонт на тия асансьори, и тока им. Косвено пак плащам нещо за тях. Като чета явно събирате сметките за месеца и делите на броя хора. При нас е твърда такса и ако се види, че не стигат парите просто се качва.
За абонатна станция и ел. табла не съм се замислял за обектите ДО входа, но пак са дребни суми мисля като % от разходите по абонатната. Зависи и от апартаментите колко са. Вече ако са В блока е друго. Там си го пишеше 3 или 5 пъти по вноската на човек. Макар, че имаше едно голямо многозначие дали за всеки работник по толкова или за целия офис.
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/sheЗаконът е доста обтекаем и създава сериозни предпоставки за конфликти, които в някои случаи могат и да бъдат кървави обзървар.
Конфликти възникват именно поради не особено коректно харчене на сумите от касата. Когато 2 или 3 човека обсебят тази "общественополезна" дейсност и не считат за нужно да дават ясен и точен отчет за изхарчените суми, протестът на останалите е именно този-НЕПЛАЩАНЕ .
Доста спорна е намесата в случая на СИ и не съм сигурна, че няма да изгуби правото си ако ей така по едно егн ви издаде изпълнителен лист.
Събирате се двма трима главоча и отива те при СИ с просба да изгоните някой съсед щото нещо не ви кефи, сети се колко закона ще нарушите. Има си ГПК вземи и го прочети, а също така прочети и закона за собствеността, недей да четеш само ЗУЕС.
въпреки това има спорове например
1. "Аз не съм го дал под наем!"
2. "аз съм на 1-вия етаж и не ползвам асансьор!"
3. "магазина ми е на улицата и не ползвам чистачка и асансьор!"
за 1-вия въпрос - Ккато не си го дал под наем и ти е празно, данъчните отказват ли се от данък? Не. Защо? Защото в обществото е вменена солидарност. Не може да се изчисли кой колко полза и ще ползва за здраве, пенсии, детски градини,полиция и т.н., затова всички плащат, някой ползват но това е обществото. Като имаш няколко кв. м. общи площи си длъжен да осигуриш на минаващите отгоре условията които трябва. както магазините са длъжни да чистят снега и боклука пред себе си, както и кооперациите като цяло.
за 2-рия - отговора е подобен на горния
за 3-тия - магазините са ми любимци с въпросите им. Но сега бруната като донесе разпечатките се вижда, че доста парно си ползват и топла вода, а то се движи с помпи, за които се плаща от т.нар. Общи нужди. Освен това магазините са с общи части във входа и трябва да си ги поддържат, освен това абонатната им е в общо помещение. Ако искат да се делят да си направят абонатна на улицата и нека им я разбиват всяка вечер. Ел. таблото им също е вътре в кооперацията. Затова са длъжни да си плащат.
Коментар
-
Първоначално изпратено от JekataПървоначално изпратено от обзървъри аз се притеснявам, че ще го изкъртят, но тогава би било взлом и може да викнем полиция
защото вратата е обща собственост и няма право да я кърти
за асансьора сме 6 етажа и не е страшно
а аз искам да изловя най-вече офисите на 1 и 2 етаж
По-добре с ел. ключ, че тия карти незнам до колко не се трошат. Отделно и доколко вандалоустойчив е четеца.
Коментар
-
Законът е доста обтекаем и създава сериозни предпоставки за конфликти, които в някои случаи могат и да бъдат кървави обзървар.
Коментар
Коментар