IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Етажна собственост - разходи на собствениците

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Искам да попитам и още нещо. Част от апартаментите в нашия блок не се обитават и няма как да разбера техните собственици какви дялове от общите части притежават. Може ли да ми кажете към кого да се обърна, за да получа информация? Звънях в Агенцията по кадастъра, но там ми казаха, че имат информация за апартаменти, които са регистрани през последните 2 г. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем нека даде съвет, че още отсега ударих на камък

Коментар

• Първоначално изпратено от JJF
      Здравейте.
      Искам да попитам някой може ли да ми каже дали в книгата на собствениците се вписва някакъв телефон за връзка с обитателите на всеки апартамент? Аз намерих образец на тази книга, но не видях такава графа. Според мен е важно да се вписват тези данни, защото при някаква авария най-бързо и лесно собственикът може да бъде намерен на мобилния му.

Провери си в Закона и в наредбата дали има такова изискване, но ако желаеш винаги можеш да си впишеш телефона в книгата на собствениците, а може да го предложиш на Общото събрание да приема такова решение и да се впишат мобилните телефони на всички, стига да имат такива...
      Мненията изразени в този форум са лични и не прадставляват препоръки за покупко- проджаби на финанс

Коментар

• Първоначално изпратено от Натрий
        от ЗУЕС

"(2) Потребителите на електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ в сгради в режим на етажна собственост, учредили юридически лица - сдружения на собственици, по реда на Закона за управление на етажната собственост, могат да кандидатстват за финансиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност от Фонд "Енергийна ефективност"."

Това е голяма тъпотия в закона. Да бяха го измислили така, че всички да могат
        да кандидатстват. Едвам правим общо събрание, какво остава да направим сдружение - за учредяването на което трябва 100% присъствие на собствениците.
        Това ще се усети към 2011, когато ще ни подгонят за техническите паспорти на сградите.
        Да живей "Етажна собственост" АД!
        Натрий, нали по някакъв начин трябва да ни накарат да сме юридическо лице и оттам уж по-лесно да се справят монополистите с длъжниците си. Прокрадна се тия дни идея за 90 % участие на държавата и 10 % на собственика при саниране. Тогава незнам кой ще остане без саниране

Другото което не можах да разбера, освен че е лапачка за банките, защо трябва тия кредити да минават през банка? Защо ако аз сега вкарам 1000 лв за саниране и искам да си дръпна 20-те % не ми ги дадат директно, а взимам 5-10 % след банката?

Коментар

• За триене

Коментар

• Първоначално изпратено от Николай Митанкин
            Жека, тия дни издадох управлението на етажната собственост (ура!), та както знаеш съм изцяло запознат с материята. Питаш за т.н. образец на Книга на собствениците, одобрена със Заповед № РД02–14-1111 на г-на министъра на 15.06.2009 г. Нарочно подчертавам датата, защото законът за управление на етажната собстевност (ЗУЕС) беше публикуван на 23.01.2009 и в него е записано, че влиза в сила на 01.05.2009 г. Кой знае защо въпросният министър наруши закона, внесен от него, като забави с 45 дни този образец.
            Сега по същество. Самият образец на книга и особено указанята към него са пълни с противоречия със ЗУЕС и други български закони. Да караме наред, като първо копираме въпросните указания.
            Здравей!
            Незнам защо едва сега виждам, че си писал и въобще, че е имало движение по темата. В крайна сметка тия всичките неща както са си по книга ги писах. Малко или много си трябва една отчетност кой къде се намира. Трябвало е доста по-прецизно да се изготви закона, ама ... Между другото изникна старата домова. Знаеш, не съм бил много в състояние тогава да отбирам нещата от живота, но като се зачетох де що са събирали и това в началото на прехода - то, имената, па ЕГН, та децата де са, що са, па жената, па кой що работи и накрая, но не на последно място откъде идва.
            За имотни измами незнам, в смисъл такъв пише се само собственика и вида на документа, не съм се прецизирал в тях.
            А и все пак книгата остава само у домоуправителя, освен ако не искат нещо от общината и т.н., но пак предполагам им трябва някаква обосновка за което.

Коментар

• от ЗУЕС

"(2) Потребителите на електрическа енергия, топлинна енергия и природен газ в сгради в режим на етажна собственост, учредили юридически лица - сдружения на собственици, по реда на Закона за управление на етажната собственост, могат да кандидатстват за финансиране на проекти за повишаване на енергийната ефективност от Фонд "Енергийна ефективност"."

Това е голяма тъпотия в закона. Да бяха го измислили така, че всички да могат
              да кандидатстват. Едвам правим общо събрание, какво остава да направим сдружение - за учредяването на което трябва 100% присъствие на собствениците.
              Това ще се усети към 2011, когато ще ни подгонят за техническите паспорти на сградите.
              Да живей "Етажна собственост" АД!

Коментар

• Добави сам поле за телефон, че няма оправия иначе!

Коментар

• Здравейте.
                  Искам да попитам някой може ли да ми каже дали в книгата на собствениците се вписва някакъв телефон за връзка с обитателите на всеки апартамент? Аз намерих образец на тази книга, но не видях такава графа. Според мен е важно да се вписват тези данни, защото при някаква авария най-бързо и лесно собственикът може да бъде намерен на мобилния му.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata
                    Възникнаха обаче някои въпроси у мен.
                    Жека, тия дни издадох управлението на етажната собственост (ура!), та както знаеш съм изцяло запознат с материята. Питаш за т.н. образец на Книга на собствениците, одобрена със Заповед № РД02–14-1111 на г-на министъра на 15.06.2009 г. Нарочно подчертавам датата, защото законът за управление на етажната собстевност (ЗУЕС) беше публикуван на 23.01.2009 и в него е записано, че влиза в сила на 01.05.2009 г. Кой знае защо въпросният министър наруши закона, внесен от него, като забави с 45 дни този образец.
                    Сега по същество. Самият образец на книга и особено указанята към него са пълни с противоречия със ЗУЕС и други български закони. Да караме наред, като първо копираме въпросните указания
                    Първоначално изпратено от МРРБ
                    УКАЗАНИЯ по създаването, съхраняването и поддържането на книгата на собствениците
                    I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
                    1. Книгата на собствениците е документ който съдържа информация за отделните обекти в сградата, техните собственици и обитатели. Съставя от управителя /членовете на управителния съвет/ на Етажната собственост (ЕС), като всяко лице което прави вписване освен подписа. Саморъчно изписва и трите си имена. Книгата може да е с неподвижни страници /като тетрадка/ или да е в папка с перфорация, към която се добавят нови страници, при необходимост от пренос. Подържа се и се съхранява от управителния съвет/управителя на ЕС.
                    2. За всеки самостоятелен обект в сградата се съставя отделна партида по образеца, като обектите се подреждат последователно по възходящ ред на номерацията на входовете и обектите. След изписване на тези страници се прави отбелязване на коя страница на книгата продължава записа за съответния обект и се отделят нови страници, като върху първата от тях се отбелязва, че страницата е продължение за съответен обект. Във връзка с това следва да се осигурят резервен брой комплекта страници за допълнително вписване.
                    3. Данните по отделните полета се попълват и подържат в актуален вид от управителя на ЕС/председателя на УС или друго определено от общото събрание лице.
                    4. В раздел II, т. 2 се записва само вида на документа – договор, нотариален акт, без други конкретни данни.
                    5. По смисъла на този документ ,,домакинство” включва съпрузите, лицата, живеещи във фактическо съпружеско съжителство, както и техните деца и роднини, ако живеят при тях.
                    6. След вписването на актуалните данни следва да се постави плътна черта, която да показва, че за обекта е попълнена цялата актуална, към съответната дата, информация.
                    II. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
                    §1.Графичният дизайн на образеца на книгата е типов, като е задължително само фигурирането на обособените полета и данните в тях..
                    §2. Образецът и указанията за създаването, съхраняването и поддържането на Книгата на собствениците се издават на основание чл.7, ал. 7 на Закона за управление на етажната собственост.
                    * За децата до 6 г. се посочва и тяхната възраст към датата на съставяне
                    Чл. 7, ал. 7 от ЗУЕС посочва, че министърът утвърждава образец на книгата на собствениците. Законът не посочва, че министърът утвърждава и указания, но той си е позволил да го направи. В този смисъл тези указания следва да се приемат само като препоръчителни и то дотолкова, доколкото не противоречат на законите. Указанията могат само да обясняват текстовете на закона.
                    И най-важно: чрез указания не могат да се записват задължения, извън посочените в закона. И доколкото знам, не са публикувани в ДВ.
                    Законът не изисква да се вписва застроената площ на обектите – информацията съдържа данни за имуществено положение, защитени от закон. Още повече тези данни вече са предоставени в общинската администрация с данъчна декларация.
                    Законът не изисква всеки собственик да изписва „саморъчно” трите си имена. Нито вписаните данни да се подписват на всяка страница от когото и да е. Как ли ще се подпише собственикът от третия етаж, който трайно живее в чужбина или старицата от осмия етаж, която лежи парализирана? Г-н министърът не казва.
                    Законът не изисква да се посочва документ за собственост, още повече няма никакво значение дали е нотариален акт или договор, който има силата на такъв.
                    Законът не изисква да се посочва настоящ адрес на собственика, ако той не обитава своята собственост – това е информация, защитена от ЗЗЛД.
                    Законът не изисква да се посочва свързаност на лицата от домакинството.
                    Законът не изисква да се записва възрастта на собствениците, още по-малко на деца под 6 години. Това са данни, защитени от ЗЗЛД.

При обсъждането на този закон се чуха гласове "за" и "против" домовата книга.
                    Именно поради това законът не изисква вписването на такива данни - за да се предотвратят опасенията на хората, както от излишна полицейщина, така и от възможността неограничен брой чиновници да разполагат с данни за личното им състояние. И никой няма право да дописва закона с подобни изисквания. Четем за апартаментна мафия, четем за отвличания, включително и на деца, за рекет... Никой няма да ни накара да вписваме и да се подписваме под данни, които могат да бъдат използвани неправомерно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Натрий
                      Според мен договорът може да е и устен.
                      Хазяите да си плащат 10-те процента.
                      Като не даде данните пишеш протокол и в общината.
                      Дири в Icadastre.bg
                      Данни от лични карти не можеш да събираш - така, че на добра дума.
                      Пишеш квадратни метри и % от общи ид. части.
                      Не се задълбаваш толкова - да не живеем в АД (от Акционерно дружество, е от ад)
                      Данни от личните карти и писмен договор. Все пак не опираме до ЕГН-та, а до формално, секундно поглеждане за имената. Друга опция да си слагам подписа не виждам. Да предположим, че ей така без договор впишеш г-н Х титуляр. Решат от общината да речем да дирят нередовните хазяи. Г-н Х плаща на г-н У наем. Поне според книгата на собствениците. Не и според НАП. Тогава хипотетично излизам съучастник в укриването на данъка, а най-малкото съставяне на документ с невярно съдържание. И именно поради последното не бих искал ей така на добрата дума да вписвам имена от воле. Ако иска друг да го прави доволно съгласен ще съм.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata
                        Възникнаха обаче някои въпроси у мен. Основния е във връзка с наемателите. В третия раздел на образеца за книга на собствениците се пита кой е титуляра по договора за наем? Ако имаме такъв добре, но ако нямаме ? Не е много удачно да разпишеш някой като титуляр по нещо което не съществува. А и малко или много е механизъм да се ловят некоректни хазяи от избягване плащането на данък. Респективно нормален човек не виждам да се разпише за несъществуващо нещо. Какво правим обаче ако хазяина или дори собственик, живущ в апартамента си откаже да даде изискваните данни? Не разбрах и момента с плътната черта след актуалните данни. А така също и ако нямаме план на блока откъде да диря застроената му площ? Не би ли следвало в общината да го има?

На следващо място - освен да се предостави нотариален акт или друг документ за собственост или договора за наем личните имена на добрата дума ли би следвало да се вписват или на лични карти, а за малките и акт за раждане? Вписва се и брои стаи или се описва да речем вместо три стаи две стаи с хол и кухня и не са ли тогава четири помещенията/стаи?

Благодаря за изчетеното, надявам се и да има положителни мнения по въпросите!

Според мен договорът може да е и устен.
                        Хазяите да си плащат 10-те процента.
                        Като не даде данните пишеш протокол и в общината.
                        Дири в Icadastre.bg
                        Данни от лични карти не можеш да събираш - така, че на добра дума.
                        Пишеш квадратни метри и % от общи ид. части.
                        Не се задълбаваш толкова - да не живеем в АД (от Акционерно дружество, е от ад)

Коментар

• Възникнаха обаче някои въпроси у мен. Основния е във връзка с наемателите. В третия раздел на образеца за книга на собствениците се пита кой е титуляра по договора за наем? Ако имаме такъв добре, но ако нямаме ? Не е много удачно да разпишеш някой като титуляр по нещо което не съществува. А и малко или много е механизъм да се ловят некоректни хазяи от избягване плащането на данък. Респективно нормален човек не виждам да се разпише за несъществуващо нещо. Какво правим обаче ако хазяина или дори собственик, живущ в апартамента си откаже да даде изискваните данни? Не разбрах и момента с плътната черта след актуалните данни. А така също и ако нямаме план на блока откъде да диря застроената му площ? Не би ли следвало в общината да го има?

На следващо място - освен да се предостави нотариален акт или друг документ за собственост или договора за наем личните имена на добрата дума ли би следвало да се вписват или на лични карти, а за малките и акт за раждане? Вписва се и брои стаи или се описва да речем вместо три стаи две стаи с хол и кухня и не са ли тогава четири помещенията/стаи?

Благодаря за изчетеното, надявам се и да има положителни мнения по въпросите!

Коментар

• http://www.mrrb.government.bg/downlo...lhbGl8MzM3MQ==

http://www.mrrb.government.bg/downlo...lhbGl8MzM4NQ==

Коментар

• http://www.segabg.com/online/new/art...d=2&id=0000501

Коментар

• Здравейте!
                                Оказа се, че за да бъде отдадено партерното помещение към входа за кафене се изисква промяна на статута му. Допреди 3 г. функционираше пак като такова, но мисля, че не е бил с друг статут освен началния. Питането ми е каква е процедурата, ако има преминали през нея. Доколкото разбрах искат нотариално заверени подписите на живущите ( в общината нямаха идея какъв процент от тях, а и незнам доколко нотариално заверени са като аз сам занеса лист с подписи на нотариус ), проект на помещението, изготвен от архитект, до кадастъра трябвало да се иде и оттам да се вземе настоящия проект, становища на ВиК и Енерго инженери.

Понеже нямам много доверие на лелките в общината питам и тук. Изисква ли се още нещо ? Какво коства като пари ориентировъчно цялата процедура? Фирми, занимаващи се директно с това има ли?

Благодаря предварително!

Коментар

Working...
                                X