Първоначално изпратено от tbm2.net
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Етажна собственост - разходи на собствениците
Collapse
X
-
Тоова е правилният начин!
Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнениеСлед като имате го подсетете за свикването на общо събрание поне веднъж годишно. Утвърдете си месечните такси с редовно свикано събрание, а след това разглезените пенсионери да бъдат погнати от съдия-изпълнител. Ако много се дърпа се съберете 20 % идеални части с искане за общо събрание. Ако не го насрочи, тогава го прехвърляте към общината. Има си ги нещата в закона. Багажа да им даде управителя срок 1 месец да изчезне, после да дирят Михаля. Сега също има тая институция и се нарича община. Пробвайте с факта, че нямате общи събрания, че нямате реален управител, та да им треснат по една блага глоба и нещата ще се канализират.
Коментар
-
След като имате го подсетете за свикването на общо събрание поне веднъж годишно. Утвърдете си месечните такси с редовно свикано събрание, а след това разглезените пенсионери да бъдат погнати от съдия-изпълнител. Ако много се дърпа се съберете 20 % идеални части с искане за общо събрание. Ако не го насрочи, тогава го прехвърляте към общината. Има си ги нещата в закона. Багажа да им даде управителя срок 1 месец да изчезне, после да дирят Михаля. Сега също има тая институция и се нарича община. Пробвайте с факта, че нямате общи събрания, че нямате реален управител, та да им треснат по една блага глоба и нещата ще се канализират.Last edited by Jekata; 05.09.2010, 15:29.
Коментар
-
Реално няма Управител. Преди години едно общо помещение бе дадено за ползуване на фирма. Фирмата пое всички разходи по потдръжката на входа - чистачка, осветление, асансьори, околоблоково пространство. Включително и основен ремонт на покрива, камери на паркинга. И ако не дай си боже някой ден фирмата реши да се изнесе, ще почне революция. Всички са толкоз разглезени, и свикнали с това статукво, че не ми се мисли!!http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Напротив можете
Напротив можете да проведете НАПЪЛНО ЛЕГИТИМНО събрание дори да сте 5 човека от 63 апартамента във вашето ЕПК. Ако няма необходимия кворум се изчаква един час след обявения предварително в поканите и обявлението и събранието се провежда. Каквото се реши на това събрание - това е закона. След това можете да започнете процедура по изпращане на нотариални покани към по-големите длъжници във входа. Знам много добре, че не е лесно, защото се занимаваме и с такава дейност, но има начин как да се решат проблемите.
Коментар
-
Закона е добре написан. Само дето има входове с по 63 апартамента, като моя. От които около 20 са необитаеми(собствениците са ги купили за препродажба, или са в чужбина). Други 10 -15 се обитават от пенсионери, дето не дават една стотинка за нищо, а на събрание е абсурд да дойдат. На междуетажните площадки ненужен багаж - стари мебели стоят с години. Реално не може да се проведе легитимно събрание, и да се изберат легитимни органи. Според мен трябва в закона да залегнат по-големи права на кметката администрация. Или да се създаде някакъв орган - инспекция, с правомощия да налага санкции, да инспектира веднъж годишно, с две думи контрол!!http://georgipiskov.blogspot.com
Коментар
-
Събранието каквото реши - това е закона.
Общото събрание на собствениците може да вземе решение да се осъдят некоректните съседи. Събарнието се свиква чрез писмени покани, които се връчват на член от семейството, ако в имота няма никой се залепва на входната врата на видно място поканата и се счита за връчена когато това е направено най-малко 24 часа преди насроченото събрание. Най-добре е да стане доста по-раничко за да няма неразбрали също така е добре когато се връчват поканите да сте 2-3 съседи от етажната собственост за да си бъдете свидетели в случай на възражение на по-късен етап от страна на съседа, който ще се направи на неразбрал. На събранието може дори и 5 човека да сте - каквото решите - това е закона. Ако поканите и уведомлението за събранието е направено по надлежния ред и опишете всяко решение в протокол ще се справите.
Коментар
-
Re: Предназначение на средствата на собствениците в жилищен
Първоначално изпратено от peshomanszСпоред новия закон за управление на етажната собственост в сила от 01.05.2009 г. могат ли събраните финансови средства срещу подписка на собствениците да се използват за завеждане на дело на отделен собственик или те са само за ремонти на общите части на сградата? Не трябва ли дело срещу даден собственик да се извършва само с лични средства, а не от общите пари в касата?[color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус
Коментар
-
Предназначение на средствата на собствениците в жилищен блок
Според новия закон за управление на етажната собственост в сила от 01.05.2009 г. могат ли събраните финансови средства срещу подписка на собствениците да се използват за завеждане на дело на отделен собственик или те са само за ремонти на общите части на сградата? Не трябва ли дело срещу даден собственик да се извършва само с лични средства, а не от общите пари в касата?
Коментар
-
Първоначално изпратено от JekataРЗС-то мисля може да го намерите в кадастъра. Там с нотариален акт ви дават и плана на блока. Интересно обаче срока какъв е ако нито е имало събрание скоро, а блока е на 5 г. да речем.
Логиката е същата, нали?
За провеждането на ОС:
ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ на ЗУЕС
§ 2. Когато в етажна собственост не е провеждано общо събрание повече от една година, свикването на такова събрание и вписването в книгата за собствениците се извършва в срок 6 месеца от влизането в сила на закона.
§ 3. Кметът на общината или района в тримесечен срок от изтичането на срока по § 2 организира провеждането на общи събрания и избор на управителни органи в сградите в режим на етажна собственост, където не са свикани такива събрания и не са избрани такива органи поради липса на инициатива на собствениците и обитателите на съответната етажна собственост.
Заб.: Законът влезе в сила на 1 май, а 6-месечният срок изтече на 1 ноември.
Тримесечният срок по §3 изтича на 1 февруари. Наближава шоу.
Коментар
-
Благодаря за изказаното мнение. На мен проблемът ми е изискването всеки от собствениците да участва, както в гласуването, така и в ремонтите съобразно дела си в идеалните части. Сега трябва да се ремонтира покрива и ми се искаше да се определи кой колко дължи съобразно дела му. Има и то не малко апартаменти, които не са обитавани и оттук идва целият проблем. Отделно изобщо не съм сигурен дали записаните в нотариалния ми акт проценти идеални части са само частите от входа на нашия блок или и от съседния вход (общо сме 2 входа). Ето защо ми се искаше да имам данни за ид.ч. на всички собственици. Така че ако някой може да даде съвет ще съм много благодарен.
Коментар
-
Първоначално изпратено от JJFИскам да попитам и още нещо. Част от апартаментите в нашия блок не се обитават и няма как да разбера техните собственици какви дялове от общите части притежават. Може ли да ми кажете към кого да се обърна, за да получа информация? Звънях в Агенцията по кадастъра, но там ми казаха, че имат информация за апартаменти, които са регистрани през последните 2 г. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем нека даде съвет, че още отсега ударих на камък
Самата книга не е обект на регистрация в общината. Там се носи само заявление по образец, придружено с регистрационна карта - също по образец. Проблемът на тази рег. карта е изискването да се напише общата РЗС, което е невъзможно. Имайте предвид, че срокът за подаване на това заявление е до 14 дни след провеждане на общото събрание за избор на управител и контрольор.
Коментар
Коментар