IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вярно ли е че цените в София вече са под 1000 евро/кв. м?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от be_google
    залагания, ти ако правиш блок в София на колко ще го селваш?

и какво ти е себестойността на м2?
    Себестойността е 250Е на м2 ако ти го строи фирма, ако се мъчиш сам е около 200Е м2.Още 100Е м2 ти е парцела. Следователно максималната стойност за класическо нелуксозно строителство е 350Е м2. Това е в София! За това и смятам , че всичко над 500Е продажна цена е обир и хрантутене на строителя.Скоро като всички го раберат, алчните строители ще фалират, а другите ще продават на 500Е с бонус гараж.

Коментар

• Кв'о е това Центри 21,бе?
      Life won't wait for you.

Коментар

• залагания, ти ако правиш блок в София на колко ще го селваш?

и какво ти е себестойността на м2?

Коментар

• "От компанията за недвижими имоти "Центри 21", препоръчват спад на цените на жилищата с 14,85%, за да може пазарът да се съживи."

Хубаво е че има специалисти които знаят. Не е препоръка за покупка на акции на въпросната компания.

Коментар

• 31 518 евро средна цена на жилище?
            06 февруари 2009 / News.dir.bg
            През 2009 г. се очаква с 12,48% да намалеят сделките с недвижими имоти спрямо 2008 г. като общият им брой през тази година ще достигне 262 648.
            Това сочат данните на компанията за недвижими имоти "Центри 21", съобщи изпълнителният директор на компанията Оник Латифян, предаде БТА.
            През миналата година сделките в сектора намаляват със 7,8% спрямо 2007 г. и се очаква за 2008 г. общият им брой да е 300 100. През 2007 г. по данни на Агенцията по вписванията общият брой на сделките с имоти е 325 385.
            По прогнози на компанията през тази година ще фалират над 3000 агенции за недвижими имоти от общо 5000 - 6000 регистрирани. Без работа ще останат близо 7000 души. Фалитите ще са главно на малки агенции. От големите фирми ще фалират не повече от шест на сто. Очаква се дори доходът на един брокер да не достигне 300 лева на месец.
            По данни на НСИ средната полезна площ на едно жилище е 63,82 кв. м, а средната цена на квадратен метър в момента е 580 евро. При тези разчети сега средната цена на жилище е 37 015 евро. От компанията препоръчват спад на цените на жилищата с 14,85%, за да може пазарът да се съживи. При подобно намаление на цените, това би означавало, че средната цена на квадратен метър ще стане 493 евро, което означава средна цена на жилище 31 518 евро.

Коментар

• нормална е цената която е готов да даде куповача от 100 до 10000 евро все е нормална но спорет мен скоро между 400-700 евро масово

Коментар

• Първоначално изпратено от zalagania
                Първоначално изпратено от bate Goiko
                Разбира се, че не е вярно ! Според мен цените в момента са между 3000 и 6700 на кв/м
                нормалната цена е 1000 евро за м2
                Как стигна до това заключение ?

Коментар

• .......

Коментар

• Разбира се, че не е вярно ! Според мен цените в момента са между 3000 и 6700 на кв/м

Коментар

• ...

Коментар

• Първоначално изпратено от assign
                        Напълно съгласен и за това, че НИ в никакъв случай не бива да служи за отправна точка на един сериозен икономически анализ за стандарта на живот и покупателната способност на населението ... за индексите на "мизерията" и "щастието" пък съвсем няма да отварям дума
                        Ъммм,

далеч съм от идеята за разни полемики, просто и развитите и развиващите се пазари на имоти първо стъпват на този фундамент, а техн. подробности къде, как и колко не са толкова интересни.

През Соц-а е имало данък самооблагане, вариращ между 2-3% от доходите. Това са били средства за инфраструктура. Също е имало безвъзмезден труд, който да се полага всеки месец от всеки: за водопроводна мрежа и т.н.

Друга ми е идеята, че колкото повече 'орицата "натискат" да са им скъпи имотите, толкова повече трябва да се приготвят психически, че повече ще трябва и да дават, без значение как точно ще им го "формулира" държавата.

Затова според мен развити/развиващи се пазари е малко относително - всичко е въпрос на цена.

Поздрави! Жив и здрав!

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
                          Ъммм, лошо няма да се сравнява през 60-те, сега и т.н.

Жилището не е вечен субект на пазара, че да го сравняваме само така. После повечето имотчета, точно понеже не са вечни, земята под тях, учудващо се оказва на държавата, т.е. ако дойде време да не отговарят на стандартите Х, които пак си ги определя държавата и следва ... буе-буе.

Та, правото да се живурка тук, сега и на каква цена, винаги се дирижира от милата, родна държавица, тя грижливо следи нещата и при всеки удобен момент "бутва" лекичко местните данъци и такси.

Ако мастър assign си е стиснал ръката с Господ и продава/купува имоти за вечни времена без тежести по тях и към когото и да е, мога само да го поздравя. Аз не съм от тях, за съжаление - хихихи

П.П. То затова и заветния кетап се нарича РП / разрешение за ползване /, иначе мисля, че от Римско право още, ако не се плаща данък за 10 годинки период и държавата ти вика - мерси
                          Бе признавам си без бой, че не съм от тоя сорт, дето прехвърлят хилядарките от единия имот в другия и обратно в джеба и ся съм се тръшнал да треперя кво ще им се случи (не те карам да ми вярваш, де )

За съжаление си много прав за сагата с ОПС на всички тия соцблокове, в които повечето от нас са се раждали ...
                          Това е една и от презумпциите на нормално мислещите хора, които могат да си позволят собствено жилище - то наистина да е собствено, а не 70 или 100 квадрата въздух над въздуха на друг като него ...
                          Тънката подробност е, че не всички от жилищата НС (ново строителство) се продадоха и/или продават с фактическото право на собственост и върху част от терена под сградата ... (то не, че си на далавера като ти се паднат ... 1,00001 кв.м. от парцелчето, де ) Но нека не задълбаваме излишно.

Напълно съгласен и за това, че НИ в никакъв случай не бива да служи за отправна точка на един сериозен икономически анализ за стандарта на живот и покупателната способност на населението ... за индексите на "мизерията" и "щастието" пък съвсем няма да отварям дума

Коментар

• Първоначално изпратено от Ballomed
                            България е остров отделен от всички останали държави - това сме го чували хиляди пъти от останалите ъпери, споко има време и ти ще се врътнеш, мога да ти дам няколко оправдания от сега. Но за пръв път виждам това много интересно сравнение с 60-те години. Ми аз мога да ти дам същия пример, през '98/'99 преди да махнат трите нули струваха милиони, това значи ли че и сега ще станат по 10-20 000 000 лв. апартаментите?
                            Нямам спомен да съм писал, че бг е нещо, което не може да се обхване и анализира. Написах само, че пазарните механизми тук нямат почти нищо общо с тези в развитите икономики.
                            Те тепърва се развиват, и не може да се смята, че активният бг пазар на НИ, който е на крехката възраст от 15-ина години, може да служи за единствено мерило в сравнение с Япония или Великобритания примерно.

Що се отнася до хиперинфлацията 1997-ма, това има ли смисъл да го коментираме - появи се и изчезна (е да, с парите на много от обикновените хора и на шепа от гешефтарите, които не се усетиха овреме).
                            Дадох сравнението на прима виста, но държа да отбележа:
                            60-те години нещата в бг бяха ок, като за социалистическо време - няма инфлация или е 1-2%, но няма и пазар на НИ, хората не могат да си позволят със заплата да си купят жилище, затова теглят "доживотен" кредит ... сега какво е - има пазар, но изкривен, кредитите пак са заробващи, само дето инфлацията е над 10% ...
                            Най-лесният пример за сравнение е какво си можел да купиш с една средна заплата тогава, и днес, но не ми се влиза в дълги и излишни спорове, ок?

В резюме - трите нули нямат никакво отношение към примера, който ти дадох.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ballomed
                              Първоначално изпратено от assign

Накратко:

- Япония не е България, УСА не е България, Русия не е България. Мисля, че е крайно време да разберете, че тук икономическата логика е съвсем различна. Някъде дадох примера с жилище 70 кв. в голям бг град - колко е струвало през 60-те години на миналия век (6 000 лв.) и колко струва СЪЩОТО днес (85 000 е.). Коментарът е излишен. А когато - ако сте прави - същото това жилище стане отново ... 6 000 лева, лично ще ви намеря и ви го подаря ...
                              България е остров отделен от всички останали държави - това сме го чували хиляди пъти от останалите ъпери, споко има време и ти ще се врътнеш, мога да ти дам няколко оправдания от сега. Но за пръв път виждам това много интересно сравнение с 60-те години. Ми аз мога да ти дам същия пример, през '98/'99 преди да махнат трите нули струваха милиони, това значи ли че и сега ще станат по 10-20 000 000 лв. апартаментите?
                              Ъммм,

лошо няма да се сравнява през 60-те, сега и т.н.

Жилището не е вечен субект на пазара, че да го сравняваме само така. После повечето имотчета, точно понеже не са вечни, земята под тях, учудващо се оказва на държавата, т.е. ако дойде време да не отговарят на стандартите Х, които пак си ги определя държавата и следва ... буе-буе.

Та, правото да се живурка тук, сега и на каква цена, винаги се дирижира от милата, родна държавица, тя грижливо следи нещата и при всеки удобен момент "бутва" лекичко местните данъци и такси.

Ако мастър assign си е стиснал ръката с Господ и продава/купува имоти за вечни времена без тежести по тях и към когото и да е, мога само да го поздравя. Аз не съм от тях, за съжаление - хихихи

П.П. То затова и заветния кетап се нарича РП / разрешение за ползване /, иначе мисля, че от Римско право още, ако не се плаща данък за 10 годинки период и държавата ти вика - мерси

Коментар

• Първоначално изпратено от acen1975
                                аха!
                                тук иде и другия момент,който дори и бг счетоводителите ше ударят на камък.
                                казва му се райт даунс и в бг още не са се сблъсквали с такъв тип счетоводство....
                                тва е когато,счетоводителя вече е разбрал,че имота не е актив,а пасив и за да го превърне отново в актив,трябва да му направи рат даун-да го преоцени..нанадоле,вместо нанагоре......
                                тук обаче иде и другия проблем,където -ако се преоценят тези активи,които са активи само на хартия,тогава пък тримесечния баланс на банката така ще се окепази,че дори и свър оптинисти,като "Никола",ще си продадат акциите,а хора с депозити,които рабират малко повече,от средния бг счетоводител,ще си изтеглят тези депозити.
                                съответно,активите не се пипат и преоценят.......
                                от тук иде и другия проблем-такава магария дълго време не може да се крие.....пъква наяве рано или късно,защото банката влиза в неликвидност и трябва да проси от някъде пари.другите банки знаят много добре,кво се крие в "непреоценените" актиови и пари не дават.......тогава правителствена помощ-но за да искат тези пари,трябва да казат защо?
                                нали ужким отчетите са "убави"?????
                                в момента,още тази година на бг финансовите гурута ще им бъде предаден урок,какво са учили в унссто,какво е било вярно и какво не......
                                и що е райт даун.......нова материя за българономистите-счетоводители със самочувствие на икономисти......
                                Ти верно да вземеш да се кандидатираш за някъв нов финансов гуру у нас, белким ти излезе късмета да даваш яки и тежко платени консултации по данъци и счетоводство

Стига с тези коментари, де ...
                                Това, че правиш преоценка на активите в края на отчетния период съвсем не означава, че ТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ПАСИВ ...
                                Сега трябва ли да навлизаме в сухата счетоводна материя и да се питаме въпроси от рода: за какво служи и как се работи с преоценъчния резерв, как се изписва един актив, който напълно се е обезценил, и т.н. и т.н.
                                Ако толкова си напред с мат'риала, би трябвало да знаеш съдържанието на МСС 16 и 40

Коментар

Working...
                                X