имам жилище там , но искам и кола (писнало ми е отвратителния градски транспорт!!!), ама по скапаните улици ... приятелите ми не излизат от сервизите
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Искате ли да си купите жилище в столицата?
Collapse
X
-
Re: Искате ли да си купите жилище в столицата?
Първоначално изпратено от индианецаПървоначално изпратено от Дебнем на замаушка
А на запад цената на един малък, нов автомобил е около 4-5 средни заплати (Месечни). Тук един такъв автомобил излиза около 20-30 средни заплати. Според мен това идва да рече, че Автомобилите са балон и следва в България, като столица от Европейския съюз - кв.м да е 200 евро, а един нов автомобил да струва 2000-4000 лв!
Докато това не стане, ще пиша теми за срив на автомобилния пазар в света и в България.
А който има нов автомобил - да го продаде при първа възможност - да се вози 2-3 години с градски транспорт и после ще си купи 10-15 BMW 7ци с тия пари.
Сега ще пусна и няколко теми за балонизирания хляб, за бензина, който трябва да е 50/л стотинки според моите доходи, бирата трябва да да е 5 стотинки, бозата също! А билета за градския, моля отново да бъде върнат на 5 стотинки, защото е егати балона.
Толкова ли е трудно да се сетиш, че някой стоки могат лесно да прекосяват национални граници, а други НЕ.
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от индианецаПървоначално изпратено от Дебнем на замаушка
А на запад цената на един малък, нов автомобил е около 4-5 средни заплати (Месечни). Тук един такъв автомобил излиза около 20-30 средни заплати. Според мен това идва да рече, че Автомобилите са балон и следва в България, като столица от Европейския съюз - кв.м да е 200 евро, а един нов автомобил да струва 2000-4000 лв!
Докато това не стане, ще пиша теми за срив на автомобилния пазар в света и в България.
А който има нов автомобил - да го продаде при първа възможност - да се вози 2-3 години с градски транспорт и после ще си купи 10-15 BMW 7ци с тия пари.
Сега ще пусна и няколко теми за балонизирания хляб, за бензина, който трябва да е 50/л стотинки според моите доходи, бирата трябва да да е 5 стотинки, бозата също! А билета за градския, моля отново да бъде върнат на 5 стотинки, защото е егати балона.
Толкова ли е трудно да се сетиш, че някой стоки могат лесно да прекосяват национални граници, а други НЕ.
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от Nasko 1И тази анкета някой с много никове я изманипулира! За отрицателно време отговорилите "искам, но не вярвам цените да паднат толкова, че да ми е евтино" станаха от 10 на 40.
Коментар
-
Negramoten
Първоначално изпратено от zahoвсичко както винаги си зависи от мястото и качеството.
ремонтирани жилища в широкия център просто не виждам как ще
паднат. същото важи и за Изток, Ив Вазов, Стрелбище .........
просто цените изпревариха инфраструктурата и житейския комфорт
(наличие на паркове, училища, д градини, супермаркети, кафенета в кварталите)
това рано или късно ще бъде наваксано и цените ще си растът като в цяла
Европа с по 5% годишно.
просто инфлацията догонва и цените не могат да паднат много в абсолютни стойности.
виж бъдещето на панелките в крайните квартали не ми е много ясно, но като
се има предвид че хората все пак трябва да живеят някъде, ще трябва да се организират и да ги санират (с помощ от държавата).
”Пари” 24.6.2008 г.
Латвия е световен лидер в поевтиняването на недвижимите имоти, сочи проучване на Global Property Guide за първото тримесечие на 2008 г. Цените на недвижимата собственост в Латвия са паднали с 38.9% в сравнение с първите три месеца на 2007 г. Изследването обхваща общо 34 държави, като в 13 от тях се отбелязва поскъпване, а в 21 - поевтиняване на имотите на фона на ипотечната криза. Особено голям е спадът на цените в САЩ (с 18.07%), Ирландия (13.24%), Литва (7.5%), Естония (6.5%), Украйна (6.36%). Във Великобритания понижението на цените е с от 0.7 до 2.1%. В Европа чувствително са поевтинели имотите още и в Люксембург с 5.8%, Португалия с 4.3% и Maлта с 4.9%.
Естония (статията е 4 месеца по-нова от горната): Средната цена на двустаен апартамент, най-търсеният вид жилищен имот, е намаляла с 10% спрямо година по-рано до 1010 евро на кв. м.
Литва: Министерството на финансите на Литва прогнозира, че цените на имотите в страната може да паднат с до 20% следващата година
Испания: Цените на недвижимите имоти в Испания са се понижили с 6.5% през октомври в сравнение със същия месец на предходната година
Тъй като списъка става напрво безкраен, то по-добре да видим къде изобщо имотите са поскъпвали до преди половин година: България остава сред малкото страни с поскъпващи жилища /2008-06-12/
През последната година цените в целия свят претърпяват рязък спад като резултат от забавянето на световните пазари
България, Хонконг и Сингапур остават сред малкото страни, които продължават да поддържат висок ръст на цените на жилищата през последните няколко месеца
Балона не е само у нас, тук просто доходите са най-ниски и като намалеят, поради нарастване на безработицата, пак ще стигат основно само за оцеляване, за жалост тези с непосилни ипотеки ще се принудят да продават и да реализират огромни, за техните възможности, загуби... За това говорим, че балона тук е най-страшен... Защото в САЩ не съм видял някой да гладува заради този балон (между другото, не би било зле тези американци да вземат да отслабнат поне малко), докато у нас ще има гладуващи ...
Коментар
-
Аз лично за момента нямам желание да имам собствено жилище в София. В момента съм на квартира и всеки ден ми се налага да пътувам сумарно около и малко над 2 часа за да отида и да се върна до мястото където работя.
Не смятам че придвижването ще става по лесно в следващите години затова и бих предпочел да съм на квартира за да мога ако си сменя работното място да се преместя в по-голяма близост до следващата ми работа.
Относно това дали ще има корекция в цените на жилищните имоти - ами това мисля е нещо което е неизбежно и факторите който го обуславят са ясни на всички.
Цената на имотите както и на почти всички стоки и услуги на този свят се определя само от две неща - търсене и предлагане.
Не съм съгласен с някой мнения че локацията, инфраструктурата и други подобни да кажем могат да задържат цените на жилищата. Могат да задържат цените продава но това е друго поне за мен.
Факта че някой на мен ми предлага жилище от 50кв. в Стрелбище на цена 1500 евро на квадрат не значи че цената му е толкова. Ако аз давам да кажем 1000 евро също не значи че цената е 1000 евро за квадрат. Цената е там където евентуално ние двамата ще си стиснем ръцете и ще имаме сделка.
Ако нямаме сделка известно време остава открит въпроса - кой е в по-голяма нужда - аз като купувач или човека отсреща като продавач???
Не бива да се съмнявате че има много хора който инвестираха в покупката на жилища с идеята да ги продават на по-високи цени. Какви са възможните сценарии в такъв случай?
Вариант 1 - нека аз съм бизнесмен който е инвестирал свой 10 милиона в стройтелство на сграда - имам да кажем определен брой апартаменти и такива са разчетите ми че на мен ми трябва цена от 500 евро за да съм на 0 и съм решил да продавам на 1000 за да печеля. Нека в един момент допуснем обаче че купувачите не желаят да купуват на 1000 евро. Какво се случва с мен и моята инвестиция???
Ако тези 10 милиона са мой пари и аз не успявам да продавам то в един момента аз съм на чиста загуба - и това е загубения доход от тези 10 милиона ако бях избрал алтернативна инвестиция.
Ако от тези 10 милиона 5 милиона са кредит - освен дохода от 5 милиона като алтернативна инвестиция загубата ми се увеличава с лихвите който плащам по кредита за останалите 5 милиона.
Третия вариант е когато над 75% от сумата съм я осигурил на кредит - тогава вече загубата ми е най-голяма.
Понеже никой бизнесмен не обича да стой на загуба нормално е ако не успява да намери клиенти на 1000 евро то той да направи нови разчети и да свали цената - не за друго ами просто защото всеки ден забавяне за него е равен на загуба в пари.
Повярвайте ми в тази проста схема първите който няма да устискат било то бизнесмени или индивидуални купувачи на 1 -2 имота са именно хората използвали най-много средства за кредитиране на своята инвестиция.
В този ред на мисли всичко може да се случи но едно поне за мен е сигурно а именно в сегашната ситуация инвеститорите от третата група вече продават на цени по ниски от тези който те са очаквали и докато на пазара не се появят страшно много купувачи с пари то не виждам честно казано как пазара на имоти ще поеме отновно нагоре.
Доводи от рода на този че след 30 години панелките в София и другите градове ще сатанат неизползваеми са смешни в подкрепа на тезата че всеки построен имот ще бъде продаден с добра печалба.
Особено в дългосрочен план нито демографските прогнози нито икономическите подсказват по някакъв начин че в България първо ще има повече хора и второ че ще успее да се образува достатъчно стабилна група на средната класа която да бъде гръбнак на икономиката.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дебнем на замаушка
Коментар
-
Аз лично също смятам че има много хора които се нуждаят от жилище и просто изчакват.Цените са чудовищен балон и в това няма съмнение.Въпреки това миналият месец аз закупих имот в София.Просто защото с други роднини наследихме лятото имот ,който продадохме ,тъй като ставаше дума за къща и нямаше как да разделим на 3.Смятам че парите от един имот трябва да бъдат налети в дург.Може би това ще са малкото купувачи в идните месеци ,а може би и години.Хора които правят по една или друга причина трансформация на имущество.
С взетите пари имах възможност да избирам между безброй 2-стайни и малки 3-стайни апартаменти в южните квартали и едно перфектно парцелче от около 400 кв/м на метри от ул.Севастократор Калоян,с виза за еднофалимна къща.Мисля че няма нужда да казвам какво избрах.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дебнем на замаушкаНе вярвам, че в условията в момента има валута, която ще запази стойността си 3 години. Отделно като сметна 2-3 годишни наема и като знам, че това, което приказвате е нонсенс, смятам да не правя глупости
Каквито и теми за балонизиране да пуснеш, няма да сгрешиш. Тази световна криза не е дошла от нищото, а от безумното поскъпване, инфлация, печатане на парички и най-вече абсурдното кредитиране.
Примерът с немските лимузини е удачен, след американците и те ще захрачат кръв, няма такава надувка на цени, както в Европа. Както ще захрачат кръв и родните спонсори на германското автомобилостроене, новоизлюпените бизнесмени. Покрай тях ще го издухаме всички, но тази корекция е необходима и навременна.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев... БМВ-то си има себестойност, примерно 10к евро, и под нея няма да падне,освен при много специални случаи - дъмпинг, фалит на БМВ и т.н. ...
Ако имаш две фабрики, А и Б, и довчера А е произвеждала 10 млн кламера на ден за 4 цента на кламер, а Б е произвеждала 40 млн кламера на ден за 9 цента на кламер, то агрегатно "себестойността" на всеки един от произведените вчера 50 млн кламери е (4*10 + 9*40 )/50 = 8 цента на кламер. Днес обаче малко преди да почне първа смяна земята се разтваря и погълва фабрика Б! Няма я вече! И какво става със себестойността на кламерите ти?
"Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."
Коментар
-
И тази анкета някой с много никове я изманипулира! За отрицателно време отговорилите "искам, но не вярвам цените да паднат толкова, че да ми е евтино" станаха от 10 на 40.
Към Замаушка. Примерът с автомобилите е неуместен. Масовият българин пак му е намерил колая , кара коли втора употреба струващи 3-4 хил. лева.
Не виждам защо купуванета на жилище трябва да продъжи да бъде адски трудно. Особено пък в страна като България с трайно намаляващо население. Ами нали след време няма да има кой да живее в голяма част от жилищата. Ще кажеш може би, че София демографска криза не я лови. Да ама предстои в София да започнат да идват родените през 90-те години, а те са двойно по-малко от родените през 70-те и 80-те години. Така, че бодрата смяна е твърде рехава и може дори да не успее да запълни дупката оставена от емигриралите в чужбина!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Дебнем на замаушкаПървоначално изпратено от Nasko 1Първоначално изпратено от Дебнем на замаушкаПървоначално изпратено от NegramotenПървоначално изпратено от Дебнем на замаушкаНе пиша ЗА срив на борсата. На мен би ми било по-добре, да не бях излизал на 1500, а сега да сме на 5000 софикс. Само, че не стана - пиша срещу тези, които подлъгаха хората. А ако ми е било зор да вляза по-ниско - смятам, че от 1500 до 300 все щях да го направя поне един път.
Точно това ти мнение ще ти го напомня след 6 месеца Дано си тук, за да си береш срама...
А жилището повечето хора не го купуват като "инвестиция", а като средство за живот...Там се корени и разликата с БФБ.
А интерес нямам - нито от скъпи имоти, нито от евтини. Все ми е тая на практика. Просто се опитвам да разбера защо се всява смут сред хората. И до къде ще ви стигне наглостта на алчните душички.
И накрая един безплатен съвет!!! Замаушка, ако имаш жилище в София по-скоро го продавай, до като е още скъпо! Излез на квартира и след 2-3 години си купи много по-евтино жилище!
П.С. И попрочети някоя книжка по икономикс - ако не можеш на ингилизки, има и доста български варианти (някои в УНСС и в доста сбит вид)Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
всичко както винаги си зависи от мястото и качеството.
ремонтирани жилища в широкия център просто не виждам как ще
паднат. същото важи и за Изток, Ив Вазов, Стрелбище .........
просто цените изпревариха инфраструктурата и житейския комфорт
(наличие на паркове, училища, д градини, супермаркети, кафенета в кварталите)
това рано или късно ще бъде наваксано и цените ще си растът като в цяла
Европа с по 5% годишно.
просто инфлацията догонва и цените не могат да паднат много в абсолютни стойности.
виж бъдещето на панелките в крайните квартали не ми е много ясно, но като
се има предвид че хората все пак трябва да живеят някъде, ще трябва да се организират и да ги санират (с помощ от държавата).
Коментар
Коментар