IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на панелите ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ееее... за орехчето говорим...

Коментар

• After,

Това, което говорех, се потвърди - в БГ руският челен опит не е бил привнесен И най-вече в София, където Боби видял 20 етажни панелки. И както и се предположи, е заради по-високата сеизмичност.

Ясно ти е, че тази 1-ствена панелка в Бургас не е доказтелство, просто защото е неуспешен опит. Но пък ти се ще да знаеш най-много, както винаги Ти си пиши колкото искаш вицове за шопи и жирафи, а Боби да се разходи пак из Иван Вазов.

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco
        Първоначално изпратено от marandi
        Просто исках да подскажа, че няма такова животно "носимост", "носене"...

Понеже, ако има, после щях да питам Милото дали е нормално или тангенциално това напрежение
        ... иначе, Joan (твоето "Мило") - е малко, но костеливо орехче. Все пак, аз вярвам, че ако си постоянен - няма начин да не успееш да пробиеш обсадата и да спечелиш сърцето на принцесата! Успехи! ))
        Опасни личности сте вие двамата!

п.с.
        Верно си е костеливо орехче... и на мен ми е кеф да споря с нея!

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
          ... сподели някакво инфо ...
          Имаш л.с.

Коментар

• Първоначално изпратено от nide
            Първоначално изпратено от dikobraz
            .... че в българия повече от 9 етажа панелка няма
            По принцип да, но с едно изключение:
            12-етажна безскелетно-панелна жилищна сграда в гр.Бургас.
            С производството и монтажа на елементите от домостроителният комбинат в гр.Бургас е направен първият опит и у нас да се строят безскелетно-панелни жилищни сгради с повишена етажност в относително неземетръсни райони.
            Проектирана е от НИСИ и КИИП "Главпроект".
            Сградата е трисекционна 222-212-222 с надлъжни междуосия 3.60 м и две напречни междуосия по 5.10 м.
            Фундирана е на обща фундаментна плоча.
            Цял ден спорим, много басове, много нещо, сега се разбра, че има и панелка в БГ над 9 етажа ...

nide,

Явно си по-наясно от всички ни с прендимствата/недостатъците/проблемите на панелите ... сподели някакво инфо поне за металните връзки, тяхното състояние и перспективи ... предварително благодаря ...

П.П. Поздрави на всички с 8-етажните, а после 9-етажните панели, само дето стана като във вица с шопа всезнайко, който като видЕл жирафО и казАл "епа е те такова животно нема' ... гледайте и със заварките, които нищо не носят, корозията, която няма значение и "носимостта" да нямате изненади ...

Коментар

• Първоначално изпратено от dikobraz
              .... че в българия повече от 9 етажа панелка няма
              По принцип да, но с едно изключение:
              12-етажна безскелетно-панелна жилищна сграда в гр.Бургас.
              С производството и монтажа на елементите от домостроителният комбинат в гр.Бургас е направен първият опит и у нас да се строят безскелетно-панелни жилищни сгради с повишена етажност в относително неземетръсни райони.
              Проектирана е от НИСИ и КИИП "Главпроект".
              Сградата е трисекционна 222-212-222 с надлъжни междуосия 3.60 м и две напречни междуосия по 5.10 м.
              Фундирана е на обща фундаментна плоча.

Коментар

• А бъдещето на по новите панели е 200-300 ойро/кв. , за тия на 40 + години незнам

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
                  Първоначално изпратено от Joan
                  Първоначално изпратено от Bobi75
                  Първоначално изпратено от Joan
                  Bobi75, наистина си в грешка - в Иван Вазов има 3 панелни блока до пазара. Има и няколко ЕПК-та, но определено са с по-друго изпълнение от тези в Младост или Люлин.

Не зная кога си влизал в квартала и в кой квартал, но в Иван Вазов преобладават тухлените сгради.
                  абе повечето там изглеждат панелни и това е може просто вида им да е такъв
                  Ти как ги познаваш "на вид" панелите?

Панелите в оригиналния си вид (ако не са изцяло изолирани) имат специфични очертания по фасадите във формата на квадрати - там, където са заварявани и после отгоре изолирани шевовете - особено са видни на калканите им, но се виждат и при другите фасади.

Сграда над 9 етажа не е панел (като има само малко на брой 9-етажни панелки).
                  точно така ги определям.

А пък срещу новия Кауфланд има 3 (три) 20-етажни панелки, а в Красна Поляна още 3 (три) 20-етажни панелки. Това във връзка, че няма панелки над 9 етажа

Освен това само в www.imoti.net има 29 оферти продава панелен апартамент и е малко вероятно една трета (от предполагаемите 3 панелни блока в Иван Вазов) да се продават по едно и също време. Поне не са на зор, явно, защото не свалят цените, а има един се пордава за над 200К евро.

Абе с една дума, местоположението е всичко
                  В Иван Вазов има 3 панелни блока до пазара и още 2-3 блока до 14 поликлиника,в квартала има 1 блок ЕПК и всичко останало е тухла

Коментар

Нищо ново като реакция, приятели! Аз също не съм доверчив към изпълненията на другите! Ако мога - бих си вършил всичко сам.... ..., или - поне бих проконтролирал изпълнението на всеки най-малък елемент от определена работа... Но, по тоя път - трудно бихме успяли да направим всичко сами, след като сме придобили съответни квалификации....

... че дори да ни остане и време да се порадваме на живота, нали?...

Без да показвам определен оптимизъм - не ме притеснява толкова изпълнението на заварките, защото САМИТЕ ЗАВАРКИ НЕ СА НОСЕЩИ. Носещи са железобетонните панелни кутии..., а - дано не им се налага да се огъват, след отклонения, над допустимите... Такива недопустимо големи моменти биха били фатални за сградите, независимо от вида на строителството. Разбира се - най-рискови биха били по-високите сгради - по-голямо отклонение, рамо и момент при огромна маса...

... стига апокалиптични истории. Благодаря за вниманието, съмненията и корекциите, които ми правите, но наистина вече оставям темата, пък и тя няма никакъв смисъл за мен, както вече казах долу.

Приятна вечер и красиви преживявания! ))
                    Аз вече започвам да се чувствам много тъп ...

Ако ги няма тези заварки няма какво да свързва панелните кутии ... и какво ще стане с панелните кутии тогава? Аз мисля, че ще се разхвърчат ...

А въпросните заварки задължително трябва да бъдат защитени/изолирани от корозия, което показах как се прави в Москва ... в БГ в началото на панелното строителство това изобщо не е било правено, а после къде е правено къде не ...

А иначе, моро Маранди, корозията няма "никакво" значение, тя просто намалява сечението на металните връзки, което има много интересни ефекти върху поведението им при опън и натиск ...

8)

Коментар

• Нищо ново като реакция, приятели! Аз също не съм доверчив към изпълненията на другите! Ако мога - бих си вършил всичко сам.... ..., или - поне бих проконтролирал изпълнението на всеки най-малък елемент от определена работа... Но, по тоя път - трудно бихме успяли да направим всичко сами, след като сме придобили съответни квалификации....

... че дори да ни остане и време да се порадваме на живота, нали?...

Без да показвам определен оптимизъм - не ме притеснява толкова изпълнението на заварките, защото САМИТЕ ЗАВАРКИ НЕ СА НОСЕЩИ. Носещи са железобетонните панелни кутии..., а - дано не им се налага да се огъват, след отклонения, над допустимите... Такива недопустимо големи моменти биха били фатални за сградите, независимо от вида на строителството. Разбира се - най-рискови биха били по-високите сгради - по-голямо отклонение, рамо и момент при огромна маса...

... стига апокалиптични истории. Благодаря за вниманието, съмненията и корекциите, които ми правите, но наистина вече оставям темата, пък и тя няма никакъв смисъл за мен, както вече казах долу.

Приятна вечер и красиви преживявания! ))
                      "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• според написаното от всички ви, съдя че сте максимум на около 35 г което е много добре.
                        участвал съм в изграждането на дружба 3-4-5, ОК1-2, и естествено елитния квартал ботунец-2 17 блока.
                        та как се правеха нещата.
                        първо изкоп и подкранови пътища, след това идваше СМУ ниско строителство което правеше основата на блока до първи етаж. това с мазетата до пода на първия етаж. имаше и сбъркани основи, но нейсе.оправя се.
                        тогава зимите не бяха това което са сега. но плана натискаше и след наливане на основите през зимния период специално те се завиваха с рогозки. едно такова плетено от папур или камъш, където сега се слага по заведенията. това където се пише за пара не съм го видял. през това време крана е вдигнат и се почва.
                        панеловози МАЗ докарваха панелите отДК1 ДК2 или ДК3 и се редят.
                        почват да вдигат етажите. около заварчиците имаше метални палети с "кебапчета или "плочки" и според нуждата се подлагаше. "кебапчетата" не бяха номер а Ф. плочките бяха около 7мм.
                        заваряваше се с кракра на колелца с манивела отгоре за регулация. електроди 4мм ихтиман.
                        секциите бяха примерно 312, 322, 3113 според апт на етаж
                        панелките бяха макс до 9 етажа, не знам защо но крановете с които се разполагаше това можеха.
                        в ОК 2 след застрояването на големите блокове "уплътниха нещата" с едни 4етажни . завиждахме на новите собственици щото едно е 9 етажа друго е 4 етажа.
                        относно ЕПК само ще спомена ако не сте чули една стара история. една от трите 20 етажки на входа за младост беше опразнена ако не ме лъже паметта през 1988г.
                        защо, какво, тогава такива неща не се питаха.
                        просто стоя тъмна поне година и после се съживи

забравих да кажа, залагам каса калтенберг бира че в българия повече от 9 етажа панелка няма

Коментар

Първоначално изпратено от zarco
                          Първоначално изпратено от AfterDark
                          Съжалявам зарко ама са си панели като панели и се докарват всичките и никакви огромни кол-ва бетон не са ляти ...

Пак питам кой гаантира за качествата на заварките при БГ панелите и липсата на корозия, а и ти не ми отговаряш ...

8)

AfterDark, наистина ти е лесен въпроса, приятел и ще ти отговоря директно - точно, както обичам - с цяло изречение (с много думички) - ето:

За качествата на заварките при БГ-панелите и липсата на корозия ОТГОВОРЯ БДС (Българският държавен стандарт), по който са се извършвали всички СМР в ония години. Оттам - нататък - цели служби са извършвали контрола по места.

В БДС са фиксирани всички изисквания и максимално допустимите отклонения, които трябва да притежава един продукт, или изделие, в зависимост от неговото предназначение.

ТВа си е - ако някой от нас, след като се е запознал с конкретни изисквания към продукта - не е удовлетворен от качествата му - насочва се към друг. Ако пък не е доволен от нормативната база - акнивно я променя. Ако не му изнася законовата база и не може да й въздейства активно - търси ново местожителство, вън от тоталитарните държави (отива да строи комунизъм в демократичните, напоследък - зад океана и т.н.... ...)

Лично мнение! ))
                          зарко,

Твоята работа е много интересна, все едно ти да разбираш от салами и аз да те питам хубав ли е еди-кой-си си салам и ти да ми обясниш, че си има ограни/служби, които следят за качеството по съответни стандарти, ама аз да си избера все пак каквото ми харесва, но как ти няма да ми кажеш ... това че има органи, които следят сиренето/саламите/панелките в БГ какво значи? ... нищо ... още утре можеш да си купиш скапано сирене или салам или панелка ... ама при салам губиш няколко лева и го хвърляш и дори те мързи да пишеш жалба, а при панелките какво правиш? ... слагаш въжето и отиваш сам да инспектираш заварките?

Зададох конкретен и елементарен въпрос - как и от кой са правени заварките и с какво качество и какви са рисковете от корозия поради фугите ... като нямаш мнение и впечатления по-добре не ми отговаряй ...

8)

П.П. моро му, рибка ще ям след малко, а не дробче, иначе за мен тез заварки са божа работа, и няма какво да се разсъждава върху тях ... под божа работа имам предвид качествата на заварчиците ... както знаем господ не само дава, а понякога и взима ...
                          човека ти е отговорил точно на въпроса
                          никои не може да ти каже за конкретен блок.
                          все едно да кажем че всичко правено от военните е шит, примерно
                          не виждам трагедия

Коментар

Първоначално изпратено от zarco
                            Съжалявам зарко ама са си панели като панели и се докарват всичките и никакви огромни кол-ва бетон не са ляти ...

Пак питам кой гаантира за качествата на заварките при БГ панелите и липсата на корозия, а и ти не ми отговаряш ...

8)

AfterDark, наистина ти е лесен въпроса, приятел и ще ти отговоря директно - точно, както обичам - с цяло изречение (с много думички) - ето:

За качествата на заварките при БГ-панелите и липсата на корозия ОТГОВОРЯ БДС (Българският държавен стандарт), по който са се извършвали всички СМР в ония години. Оттам - нататък - цели служби са извършвали контрола по места.

В БДС са фиксирани всички изисквания и максимално допустимите отклонения, които трябва да притежава един продукт, или изделие, в зависимост от неговото предназначение.

ТВа си е - ако някой от нас, след като се е запознал с конкретни изисквания към продукта - не е удовлетворен от качествата му - насочва се към друг. Ако пък не е доволен от нормативната база - акнивно я променя. Ако не му изнася законовата база и не може да й въздейства активно - търси ново местожителство, вън от тоталитарните държави (отива да строи комунизъм в демократичните, напоследък - зад океана и т.н.... ...)

Лично мнение! ))
                            зарко,

Твоята работа е много интересна, все едно ти да разбираш от салами и аз да те питам хубав ли е еди-кой-си си салам и ти да ми обясниш, че си има ограни/служби, които следят за качеството по съответни стандарти, ама аз да си избера все пак каквото ми харесва, но как ти няма да ми кажеш ... това че има органи, които следят сиренето/саламите/панелките в БГ какво значи? ... нищо ... още утре можеш да си купиш скапано сирене или салам или панелка ... ама при салам губиш няколко лева и го хвърляш и дори те мързи да пишеш жалба, а при панелките какво правиш? ... слагаш въжето и отиваш сам да инспектираш заварките?

Зададох конкретен и елементарен въпрос - как и от кой са правени заварките и с какво качество и какви са рисковете от корозия поради фугите ... като нямаш мнение и впечатления по-добре не ми отговаряй ...

8)

П.П. моро му, рибка ще ям след малко, а не дробче, иначе за мен тез заварки са божа работа, и няма какво да се разсъждава върху тях ... под божа работа имам предвид качествата на заварчиците ... както знаем господ не само дава, а понякога и взима ...
                            Правени са от едни лица, които имаха силна склонност да пишат "УВО" по стените докато работят
                            "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Ъмм, да ти кажа честно не съм фен на панелките, иначе не е лошо да се изкоментира какво би се случило при земетръс със заварките, които са разположени точно в местата, които са концентратор на напрежение.

Даже набързо си мисля, че корозията не им е толкова кахъра, а по-скоро микро-дефекти в кристалната решетка на заварките и към това прибави слабата еластичност на панелите като модули.

Не ми се смята колко е температурната дивиация при нашите климатични условия, но по-скоро си мисля, че "износването" на зав. шевове се получат по-скоро от вътрешни фактори / микродефекти /, отколкото външни като корозия. Предполагам, че т.нар. фуги са оставени да обират деформацията от терморазликите, пак поради калпавата еластичност на панелите.

Което пък, ако е така ги прави доста трудни за изолация.

Офф, не знам, като не съм фен на нещо, не ми е интересно да умувам върху него

Аз мисля да изчезвам да излоча нещо с приятели.

П.П. Тъмничак, доволен ли си или още ще ядеш дроба на мастър Зарко?

Коментар

8)

Лично мнение! ))
                                зарко,

8)

Коментар

Working...
                                X