IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на панелите ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от marandi
    Първоначално изпратено от zarco

... marandi, сигурно няма да се разсърдиш, ако добавя и още сили, освен тия, които споменаваш - на опън, натиск и срязване, а именно: на смачкване и на изкълчване - със съответните им едноименни допустими напрежения..., ако трябва да сме точни, де...

Не, естествено, мастър Зарко

Просто исках да подскажа, че няма такова животно "носимост", "носене" ....

Понеже, ако има, после щях да питам Милото дали е нормално или тангенциално това напрежение

П.П. Поне разбрахме от спора на Тъмничкия и Милото, че панелките в Софето "носят" по-малко етажи от панелките в Москва, което е полезно инфо
    ... но и ти се правиш на умряла буболечка, бе, приятелю - marandi - тук са въвели понятия, като: носеща стена, носещи части от конструкцията и други - все технологични елементи от заданието, та кое те притеснява - всеки изразява своето мнение, което е уникално и ценно за околните - поддържа интереса към темата и ни помага да научим нещо ново...

... иначе, Joan (твоето "Мило") - е малко, но костеливо орехче. Все пак, аз вярвам, че ако си постоянен - няма начин да не успееш да пробиеш обсадата и да спечелиш сърцето на принцесата! Успехи! ))
    "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius
      За първия етаж (на панелките) риска от изкълчване е много голям!

Ъмм, то при земетресение действат тангенциални напрежения, което изключва вероятността да се е "изкълчил" първия етаж, дори и визуалния ефект да изглежда такъв

А, доколкото разбрах от всичко изписано, къде панелките по колко етажа можели да "носят" зависело от сеизмичните особености на географското място.

Ако т.н. "носене" спада към нормалните напрежения, не виждам каква е връзката със земетресението.

Коментар

• За първия етаж (на панелките) риска от изкълчване е много голям!

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco

... marandi, сигурно няма да се разсърдиш, ако добавя и още сили, освен тия, които споменаваш - на опън, натиск и срязване, а именно: на смачкване и на изкълчване - със съответните им едноименни допустими напрежения..., ако трябва да сме точни, де...

Не, естествено, мастър Зарко

Просто исках да подскажа, че няма такова животно "носимост", "носене" ....

Понеже, ако има, после щях да питам Милото дали е нормално или тангенциално това напрежение

П.П. Поне разбрахме от спора на Тъмничкия и Милото, че панелките в Софето "носят" по-малко етажи от панелките в Москва, което е полезно инфо

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
            ...

Напрежение се нарича най-важното понятие в съпротивление на материалите. То обозначава силите, действащи на малка площ, отнасяйки ги към размерите на тази площ. Напреженията биват три вида — опънно, натисково и срязващо. Прилагането на усилие или комбинация от усилия може да предизвика опън, натиск, срязване, огъване, усукване, които в крайна сметка се свеждат до горепосочените три.

... marandi, сигурно няма да се разсърдиш, ако добавя и още сили, освен тия, които споменаваш - на опън, натиск и срязване, а именно: на смачкване и на изкълчване - със съответните им едноименни допустими напрежения..., ако трябва да сме точни, де... ))
            "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Бебчо,

представяш ли си у вас жена ти вместо да върти къщата и да създава уют, ти яде дроба по цял ден за кофражи, панели, заварки и т.н. и да издребнява чак до съжаление? Мм ..?

Мило,

специално за тИбя:

Напрежение се нарича най-важното понятие в съпротивление на материалите. То обозначава силите, действащи на малка площ, отнасяйки ги към размерите на тази площ. Напреженията биват три вида — опънно, натисково и срязващо. Прилагането на усилие или комбинация от усилия може да предизвика опън, натиск, срязване, огъване, усукване, които в крайна сметка се свеждат до горепосочените три.

Айде сега ми преведи понеже си загрижена да уеднаквяваме терминологията, какво трябва да значи понятията: НОСИМОСТ, НОСЕНЕ и т.н., които използваш постоянно докато ни търкаш очите?

Кой носи, какво носи, къде го носи, защо го носи?

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
                Съжалявам зарко ама са си панели като панели и се докарват всичките и никакви огромни кол-ва бетон не са ляти ...

Пак питам кой гаантира за качествата на заварките при БГ панелите и липсата на корозия, а и ти не ми отговаряш ...

8)

AfterDark, наистина ти е лесен въпроса, приятел и ще ти отговоря директно - точно, както обичам - с цяло изречение (с много думички) - ето:

За качествата на заварките при БГ-панелите и липсата на корозия ОТГОВОРЯ БДС (Българският държавен стандарт), по който са се извършвали всички СМР в ония години. Оттам - нататък - цели служби са извършвали контрола по места.

В БДС са фиксирани всички изисквания и максимално допустимите отклонения, които трябва да притежава един продукт, или изделие, в зависимост от неговото предназначение.

ТВа си е - ако някой от нас, след като се е запознал с конкретни изисквания към продукта - не е удовлетворен от качествата му - насочва се към друг. Ако пък не е доволен от нормативната база - акнивно я променя. Ако не му изнася законовата база и не може да й въздейства активно - търси ново местожителство, вън от тоталитарните държави (отива да строи комунизъм в демократичните, напоследък - зад океана и т.н.... ...)

Лично мнение! ))

Коментар

• Първоначално изпратено от Joan
                  Готино - обичам, когато мъжкарите са благосклонно-снизходителни към мен "Написах глупост, тиражирана от медиите (60 % от всички жилища в София са панели), ама то беше не защото не зная, ами за да те провокирам" )))
                  Абе не знам дали съм мъжкар (т'ва жена ми само може да каже...), още по-малко пък мисля, че съм снизходителен...

Наистина форума за мен е забавление... и като го изпрасках онова с големия шрифт само си представям, как си се ококорила като на филмчетата с Том & Джери!

Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от Optic
                    Първоначално изпратено от Вълчо-34
                    Зарко, панелите са масивно строителство, както и другите три основни типа, които се коментират. Полумасивното, доколкото съм чувал, е само тухлено, гредоред и др. подобни. Паянтово са едноетажни сглобяеми или измазани с глиноподобни смеси и подобни...

...бе, ти откъде тръгна, какво щеше да доказваш, пък нещо забрави за термина "монолитен" - дето казваше, че дефинирал нещо си..., хайде, здраве да е - друг път ще ни обясниш!
                    Съжалявам, ако съм неясен: масивното /в България/ е: монолитно, ЕПК, ППП и панелно. Естествено има нюанси на ЕПК, както и това, че наистина едно време се казваше "едропанелно" строителство на това, което сега е панелно. Дали е имало "дребнопанелно" и кое е то, не се наемам да твърдя. Имам съмнение, четака могат да се нарекат някои блокове в Западен парк и Илинден, защото фугите са по-нагъсто от една стена на стая, т.е. сега една стая в 90 % от случаите се изготвя от 6 панела, а там са повече.
                    Ако не съм ясн, прощавай. :-)
                    ППП пакетното повдигане на плочи ли е? Наскоро ходих в една такава сграда докато я санираха, много интересна техника е било това навремето...
                    ППП е изобретение на проф. Греченлиев. Дано да е още жив, но беше мнооого възрастен ....

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco
                      Първоначално изпратено от AfterDark
                      ...

Аз продължавам да чакам някой да ми напише нещо съществено по въпроса, защо трябва да смятам, че заварките и корозията не са божа работа и да разчитам на соц-контрола-на-качеството и великолепната поддръжка на фугите ...

Защото ако има наистина съществен въпрос long term ... то той е точно този ...
                      AfterDark, представи си, че строиш с кубчетата на едно дете.

Ето какво се получава и при сглобяването на сградите, технологиите на които си цитирал. НОСЕЩАТА ЧАСТ ОТ КОНСТРУКЦИЯТА (тя носи цялата маса, която се апроксимира до сили, или равнодействаща от тия сили, която се предава на носещия фундамент на сградата), та тая - поемаща напреженията на натиск - НОСЕЩА ЧАСТ ОТ КОНСТРУКЦИЯТА - е ВЪВ ВИД НА КУТИЙКИ (помещения с определен размер).

Т.е. - панелите, както и да ги наречем на руски - образуват пространствени форми, които са достатъчно устойчиви на различни натоварвания. Самите фуги, които теб те смущават, не са разположени ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в най-ниската част. "Кутийките", които образуват носещата част на сградата, са заварени доста по-високо, а - дали заварките ще корозират, дали не са "запечатани" - това е друг въпрос. Само да акцентувам на това, че - не говорим за заварки на листова стомана (ламарина - с дебелина 2 мм.), която да се пробие след няколко месеца. Напротив (да повторя) - качествено изпълнената заварка няма да поддаде, за разлика от други некачествени елементи от конструкцията.

Най-често - фасадните панели само затварят конструкцията, без да са част от носещи стени. Това е валидно точно при ЕПК.

Относно твоята снимка - където си виждал да доставят и монтират панели - другото вероятно не си видял: колко бетон се е излял на место - точно в такива едроплощни кофражи, изработени от големи платна (странИци) и носещи платформи (чекмеджета)..., а това върви паралелно: вдигат се 2-3 етажа, а отдолу се декофрира и се заваряват панелите... (някои му казват "лепене" на панелите - свят голям...)

Зная, че пак няма да си доволен, както от неточният ми цитат по-долу.

Мии, така си е - не можем с всичко да се съгласяваме на този свят. Иначе - и аз не харесвам панелните жилища. За всеки влак си имало пътници...

Приятна вечер! ))
                      Съжалявам зарко ама са си панели като панели и се докарват всичките и никакви огромни кол-ва бетон не са ляти ...

Пак питам кой гаантира за качествата на заварките при БГ панелите и липсата на корозия, а и ти не ми отговаряш ...

8)

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius
                        Първоначално изпратено от Joan
                        Julius, сега разбра ли, че в София над 300 000 не са панелките, ами всички сгради с ограждаща железобетонна конструкция, независимо от типа носене
                        Oще преди да постна цитата с данните, Джоан!

Позабавлявах се и ти дадох малко "въздух", че беше на път да загубиш спора...

Но не си въобразявай, че панелките в София са 74 000... много повече са!
                        Не си въобразявам - това беше просто механично прилагане на една пропорция. По експертни оценки в София панелните жилища са около 190 000.

Готино - обичам, когато мъжкарите са благосклонно-снизходителни към мен "Написах глупост, тиражирана от медиите (60 % от всички жилища в София са панели), ама то беше не защото не зная, ами за да те провокирам" )))

Коментар

• Първоначално изпратено от Вълчо-34
                          Първоначално изпратено от Optic
                          Зарко, панелите са масивно строителство, както и другите три основни типа, които се коментират. Полумасивното, доколкото съм чувал, е само тухлено, гредоред и др. подобни. Паянтово са едноетажни сглобяеми или измазани с глиноподобни смеси и подобни...

...бе, ти откъде тръгна, какво щеше да доказваш, пък нещо забрави за термина "монолитен" - дето казваше, че дефинирал нещо си..., хайде, здраве да е - друг път ще ни обясниш!
                          Съжалявам, ако съм неясен: масивното /в България/ е: монолитно, ЕПК, ППП и панелно. Естествено има нюанси на ЕПК, както и това, че наистина едно време се казваше "едропанелно" строителство на това, което сега е панелно. Дали е имало "дребнопанелно" и кое е то, не се наемам да твърдя. Имам съмнение, четака могат да се нарекат някои блокове в Западен парк и Илинден, защото фугите са по-нагъсто от една стена на стая, т.е. сега една стая в 90 % от случаите се изготвя от 6 панела, а там са повече.
                          ППП пакетното повдигане на плочи ли е? Наскоро ходих в една такава сграда докато я санираха, много интересна техника е било това навремето...
                          Да, Оптик, даже по моето скромно мнение на неспециалист това може би е най-доброто изпълнение за многожилищна сграда - функционалност, противоземетръсна устойчивост, солидност. Някой по-долу го обясни ...
                          За жилищна не зная... Технологията се е прилагала за административни сгради. Характерното са носещите колони на равни разстояния, което позволява много големи вътрешни площи. Със появата на бетонпомпата обаче тази техника става излишна...
                          "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
                            ...

Аз продължавам да чакам някой да ми напише нещо съществено по въпроса, защо трябва да смятам, че заварките и корозията не са божа работа и да разчитам на соц-контрола-на-качеството и великолепната поддръжка на фугите ...

Защото ако има наистина съществен въпрос long term ... то той е точно този ...
                            AfterDark, представи си, че строиш с кубчетата на едно дете.

Ето какво се получава и при сглобяването на сградите, технологиите на които си цитирал. НОСЕЩАТА ЧАСТ ОТ КОНСТРУКЦИЯТА (тя носи цялата маса, която се апроксимира до сили, или равнодействаща от тия сили, която се предава на носещия фундамент на сградата), та тая - поемаща напреженията на натиск - НОСЕЩА ЧАСТ ОТ КОНСТРУКЦИЯТА - е ВЪВ ВИД НА КУТИЙКИ (помещения с определен размер).

Т.е. - панелите, както и да ги наречем на руски - образуват пространствени форми, които са достатъчно устойчиви на различни натоварвания. Самите фуги, които теб те смущават, не са разположени ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в най-ниската част. "Кутийките", които образуват носещата част на сградата, са заварени доста по-високо, а - дали заварките ще корозират, дали не са "запечатани" - това е друг въпрос. Само да акцентувам на това, че - не говорим за заварки на листова стомана (ламарина - с дебелина 2 мм.), която да се пробие след няколко месеца. Напротив (да повторя) - качествено изпълнената заварка няма да поддаде, за разлика от други некачествени елементи от конструкцията.

Най-често - фасадните панели само затварят конструкцията, без да са част от носещи стени. Това е валидно точно при ЕПК.

Относно твоята снимка - където си виждал да доставят и монтират панели - другото вероятно не си видял: колко бетон се е излял на место - точно в такива едроплощни кофражи, изработени от големи платна (странИци) и носещи платформи (чекмеджета)..., а това върви паралелно: вдигат се 2-3 етажа, а отдолу се декофрира и се заваряват панелите... (някои му казват "лепене" на панелите - свят голям...)

Зная, че пак няма да си доволен, както от неточният ми цитат по-долу.

Мии, така си е - не можем с всичко да се съгласяваме на този свят. Иначе - и аз не харесвам панелните жилища. За всеки влак си имало пътници...

Приятна вечер! ))

Коментар

• Първоначално изпратено от Optic

Да, Оптик, даже по моето скромно мнение на неспециалист това може би е най-доброто изпълнение за многожилищна сграда - функционалност, противоземетръсна устойчивост, солидност. Някой по-долу го обясни ...
                              И това ще мине ...

Коментар

• Развалихте темата на набора с технически глупости. Човека го интересува дали, ке мое да си поживее в апартамента докат се пенсионира, па после да го разкачи на далавера. Вие се усрахте.

Коментар

Working...
                                X