IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на панелите ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Къртя яки кинти на БФБ
    Много експерт много нещо !!
    Много

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco
      Първоначално изпратено от Къртя яки кинти на БФБ
      Нещо за къртене... ?

... миии, щом си свършил да къртиш ЯКИ кинти за днес на БФБ - кВо друго за къртене искаш (малко ли ти се вижда заработеното, а?)...

...бее, останаха малко миФки от един преди теб!... ))
      Мога да къртя тавани на панелни апатраменти..
      от последния етаж ще излезе добро кабрио.. конвъртъбъл по новому..

Абе , писателите - някой хващал ли е инструменти по строежите от вас ?
      - Някой заварявал ли е въобще ?

Много експерт много нещо !!

Коментар

• Първоначално изпратено от wannarock
        това е темата с най-смислени дискусии!!!
        извинете ме, че се усъмних в началото

Всяко изказване е по темата, изпълнено със смисъл, както подобава на един икономически форум...
        "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• това е темата с най-смислени дискусии!!!
          извинете ме, че се усъмних в началото
          Не е съвет за покупко-продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Къртя яки кинти на БФБ
            Нещо за къртене... ?

... миии, щом си свършил да къртиш ЯКИ кинти за днес на БФБ - кВо друго за къртене искаш (малко ли ти се вижда заработеното, а?)...

...бее, останаха малко миФки от един преди теб!... ))
            "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Нещо за къртене... ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Joan
                Първоначално изпратено от AfterDark
                Joan,

От един тъп шопски спор с мен оспами цялата тема...
                Афтър,

Опитах се да осведомя Боби (а вероятно и други)...
                Абе какво се обясняваш...

Запъна се като костилка на дупе и това си е... осведомявала била (да не си информационна агенция).

Какво се обясняваш, оспами темата - точка по въпроса!

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
                  После се уточнете за корозията, защото според моро Маранди, тя не била проблем, а според мен намалява сечението на прътите, което води после до по-лесно огъване, изтръгване и счупване при съответни напрежения ... аз така мисля за железните пръти защото не разбирам от строителство в БГ ...

8)
                  Визирах външната корозия е по-малката беля според мИня. Нито съм ги гледал как са били почистени и подготвени планките за заваряване, но едва ли всичко е било по БДС / т.е. идеални условия /, затова предполагам, че "вътрешните" проблеми на един шев / а те не се виждат / са вероятно по-големи от външния / ти го наричаш корозия /,
                  ОК - така да е.

Отделно, ако е читава заварката, повярвай ми, тя е последното нещо, което ще се "скъса".

Затова нещо, което е намацано с грунд и т.н. може да изглежда ужасно визуално, но да е скала и нещо "изящно" на пръв поглед да излезе пълен шийт.

Т.е. външната визия не е определяща за качеството, а доколко е спазена технологията, материалите, ако щеш и външни фактори като влага, качествена маса и захранване / защото иначе "лепне" електрода и т.н./ , когато е правена - всичко оказва влияние, затова никой не може да ти отговори какво им е реалното състояние, понеже никой не знае как са правени и от кого

П.П. Между другото търкаля ми се някакъв кетап за заваряване 3-4 разряд май се водя, ама директно ти казвам, че трябва да бастисам 2-3 кутии електроди, за да си върна някакво понятие на форма и то за лични ползване, за такива отговорни обекти като жилища не бих се наел. А в Коробостроителницата имаше виртуози, които правеха и т.нар. "слепи" заварки, т.е. прекарва с пръст, където трябва да бъде шева, бърка и го прави, това за трудно достъпни места, където няма визуален контакт с мястото, което заварява.

Моят брат им водеше курсовете и им даваше разряда на тия, когато работеше там и беше зам. шеф на К1

Точно затова аз, не бих се наел, защото знам че не е само да хабиш електродите за спорта.

Коментар

Joan,

От един тъп шопски спор с мен оспами цялата тема, сега ще ме накараш да намеря 20-етажен панелен блок в Азия при по-стоги земетръсни норми от българските ... да не се окаже, че го има та и тази теза да ти увисне във въздуха ...

8)
                    Афтър,

Опитах се да осведомя Боби (а вероятно и други), че това, което мислят за панелка на 20 етажа в София, всъщност не е. И го направих. Извадих информация за това защо е така - заради "носещата способност на конструкцията" , която по подразбиране би трябвало да издържа и повече въздействия от собствената си тежест И че нормите, прилагани в БГ тогава, са били достатъчни строги, за да ограничат проектираните и изградени панелки до 9 етажа (без единичните експерименти ). Както виждаш - на самото изключение в Бургас пише "в относително неземетръсни райони."
                    - и това е причината за тези ограничения в етажността в БГ на панелките.

Вероятно е презастраховане, но така определено е по-добре от обратното

Ако не ти е известно, има и идеи за надстрояване на панелките и продаване на този етаж, за да се финансират другите подобрения в тях. Но се предвижда надстройката да бъде олекотена конструкция. И да използва точно резерва в носещата способност на конструкцията, заложен от проектантите с етажността.

Идея си нямам какви норми прилагат в Азия и защо - и честно казано, слабо ме интересува. Тяхна си работа.

За гаранциите - ами Афтър, какви гаранции ти дават за носещата спосбност на конструкцията на новото строителство? Има ДНСК, има строителен надзор, има РП (с или без подписване на Протолко образец 16) и т.н. Ама това прави ли те сигурен, че са сметнати и изпълнени добре?

Коментар

• Радост и щастие!

Щастливи сме и днес да зацепим в полемиката!

Я сега да видим - мии, пак ще дъвчем едно и също... ))

Паднала е панела. Една. Това не е малко.

Паднала е панела. Външна, която не е част от носещата конструкция на сградата. Тя е затваряща.

Защо е паднала? Носеща ли е заварКАТА й? Именно: ЗАВАРКАТА Й!

Всяка панела - част от носещата конструкция, или - не - има няколко монтажни планки (минимум четири). Монтажът се свързва с придърпване на същата към мястото на съединяване, прихващане (което не е окончателно заваряване!), ............. (тук трябва да се завари панелата и да се освободи кранът, който я подава).

Оттук - нататък всеки може да си отговори сам на въпроса, кога е освободен кранът, дали е заварена панелата, преди обедната почивка, или след нея..., кога са влезли работниците от довършителните работи и не са замазали всичко (направили са едно "мазАло", дето никъде го няма...) - такива работи - когато е липсваЛ контролът.

Добре че не е имало фатален край за някого.

Поздрави! ))

Коментар

• Joan,

От един тъп шопски спор с мен оспами цялата тема, сега ще ме накараш да намеря 20-етажен панелен блок в Азия при по-стоги земетръсни норми от българските ... да не се окаже, че го има та и тази теза да ти увисне във въздуха ...

Вместо да бълваш едно и също и да се увиваш ама не било 8етажа, а 9 етажа, ама не в БГ, ама въсщност в Бургас, ама може и в Москва, но там не ме интересува, мен ме вълнува само шоплъка, ама дрън-дрън, първо се разбери със зарко по въпроса металните връзки носят или не носят ... ти твърдиш, че носят, той твърди, че не носят и за това не били проблем ... аз твърдя, че свързват, защото не разбирам от стоителство в БГ ... те метални връзки и фуги има само в БГ ...

После се уточнете за корозията, защото според моро Маранди, тя не била проблем, а според мен намалява сечението на прътите, което води после до по-лесно огъване, изтръгване и счупване при съответни напрежения ... аз така мисля за железните пръти защото не разбирам от строителство в БГ ...

Каквото ме интересуваше като инфо го разбрах, моето мнение съм го изказал, айде стига толкоз, отивам да говоря със стари български конструктори по въпроса ...

Имаш Л.С. и лек ден ...

8)

Коментар

Паднала ли е, защото заварките не могат да я носят?
                          А, и да знаеш, аз и кула от детски кубчета съм правила - и не пада под собствената си тежест ))) И без заварки се държи, да се чудиш и маеш.... )))

Коментар

8)

Лека работа и не се ядосвай много ...
                            Не, защото не е имало земетресение Вече стана въпрос и коментирахме, че в БГ не ги строят само за да не падат под собствената си тежест. И че има нормативи на проектиране, съобразени и със сеизмичността. А за това, че в Русия така ги строят - сори

Ти си живял в панелка на 16 етажа в Москва - ок - извинявам се, че съм ти казала, че живееш в ЕПК. В София такива няма.

Сега, ако си доволен, кажи, че не разбираш от строителството в БГ и да приключваме

Не се ядосвам, просто ми е забавно от глупостите, който се тиражират из медиите, а хората им вярват

Коментар

• Ти си живял не в панелка на 16 етажа, а в ЕПК (по нашата терминология).
                              Попитай някоий строителен инженер да ти обясни, че 20 етажни панелки няма, защото типът строителство не позволява носимост над 8 етажа.
                              Всички панели имат черти, но не всички сгради с черти са панели Зная, че всички тука сте големи специалисти и нямам намерение да споря с вас - омръзна ми.
                              Сграда над 9 етажа не е панел (като има само малко на брой 9-етажни панелки).
                              Ще изгубиш

Това, че има "карета" не значи, че няма лят на място носещ железобетонен скелет (шайби, плочи и колони), който е "затварян" с неносещи панели - и техните ръбове се виждат на калкана на снимката. Точно точка "а" от твоя цитат на руски "каркасно-панелно съоръжение", което в БГ му викат ЕПК (ПК).
                              Нищо не ми е странно и си е така. Това, което ти казвам, е, че точно защото носенето е на заварките, не могат да носят повече от 8 етажа (в изключения - 9 етажа).
                              Странно ми е този проблем да е бил избягнат в Русия и ние да не сме го привнесли
                              Това, че не познаваш строителството е БГ още не е причина да се заяждаш с тези, които знаят повече от теб по въпроса.
                              No comment ...

Ясно ти е, че тази 1-ствена панелка в Бургас не е доказтелство, просто защото е неуспешен опит.

8)

Лека работа и не се ядосвай много ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Joan
                                А терминът е "носеща способност на конструкцията" - ако не ти допада "носимост" (което е по-кратко и за мен достатъчно ясно) - вече ще ползвам този термин ))
                                А това е специално за Русото бебе - извадих го от доклад за състоянието на панелките в София (1999), поръчан от УАГ. В него пише много интересни неща вкл. и че в София няма панели над 9 етажа.

И тържествено обещавам, че вече като говоря за сгради, ще казвам "носеща способност на конструкцията"

Русо бебе, аз чета написано от строителни инженери, правили инспекцията. Така че относно въпросните напрежения можеш да се обърнеш към тях

Коментар

Working...
                                X