IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
    На МЕН никой няма да ми даде на 3%, ама на сериозна компания, като за АЕЦ, няма как да надхвърли 3%.

ей това твърдение не е вярно и обърква изцяло сметката за Белене, вече колко години ...говореше се даже за 8+% което е смърт за всякакъв дългосрочен инвестиционнен проект...

а, да - другия проблем е че цоциалистите са некъдърни и за 4 г не можаха да направят един свестен договор...
    "the trend is your friend until the end..."

Коментар

• По отношение на "запасите от уран" ....

Забравете за това. Ядреното гориво е стока с МНОГО ВИСОКА добавена стойност. Нищожна част от цената е себестойността на урана в него. На практика няма значение дали уранът в него е "твой" или купен от някъде. В света има само 5-6 производителя на този продукт и е почти все тая от къде ще го купиш. След 50-60 години ситуацията може и да се промени и уранът да стане нещо като петрола в днешно време, но засега няма голямо значение дали имаш залежи от уран или не.
      Last edited by netware5; 12.09.2012, 01:57.
      He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

Стига ни замагельосва с разни американски глупости. В САЩ централите са ЧАСТНИ. Не са държавни. А частникът иска по-бърза възвръщаемост на капитала. Акционерите искат дивидент! Капиш? Кой акционер ще чака 25 години за да почне да получава дивидент? За туй цените на енергията от АЕЦ са високи.
        А у нас освен печалба държавата получава още МНОГО от АЕЦ. Нетуъра ясно ти го обясни. Вземи го прочети чукча!
        А-а, ами да ти ги дам и в евро, те не се различават в пропорциите
        http://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of...city_by_source

Мога да ти дам и статия за Австралия където се казва, че токът от АЕЦ и там е скъп. И то за 2009-та година. Но не виждам смисъл, май вече си се напил. Съвсем почна да ги плещиш.

Коментар

• Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
          31% от запасите на уран в света са в Австралия. Там няма много диаманти.
          Изобщо по измислиците си цар.http://www.world-nuclear.org/info/inf48.html
          Момченце, ти да си чувал думата "опал". Къде има опали знаеш ли? А опалите дали са диаманти?
          Преди да пишеш, що не вземеш да прочетеш някоя книга, пък било то и "Робинзон Крузо"? Все ще научиш нещо!
          Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

В Австралия нямало диаманти?!?
            ...ЕХААААА
            Диаманти няма и у дома, пред блока, ако питаш. - Дали пък, по тази "логика", не се балтае някое и друго кило уранец?

Коментар

Брей много остави, 70лв за капиталови разходи. Това на продаден ток ли е или на произведен. Че банката не се интересува какъв е. Ще покриеш ли с тях лихвата за първата година, или 20 години банката ще те чака да плащаш главницата и тогава още някакви си 3-4години лихвата (ти кредит към банка замислил ли си се изобщо някога как се изплаща). После идват големите печалби - 2045-та година. Ами да направим само перки тогава. Те имат повече живот от АЕЦ и като се изплатят и ядрено гориво не им трябва, само ветър. И тези 70лв в коя точка гледаше докато ги измисли. Някакви реални данни използва ли? И защо тези 70лв нямат нищо общо прогнозните цени на 4-те източника дето ти изброих за Белене и на всички световни източници за цени на нови АЕЦ. Май не е зле да седнеш и да преосмислиш всичките си глупости дето надроби за цени на ток от нов АЕЦ. Не дойдеш ли до извода, че токът от нов АЕЦ е СКЪП, си направил грешка и пак мисли.
              Ти как хвана разлика между произведен и продаден ток? Какво става с произведения ама непродаден ток? Да не го затварят в буркани за зимата?
              Много си неграмотен! Ама много!
              Постът ти за пореден път показва, че не си вземал сметалото и не си прочел какво съм писал. Ама нормално-за "инженер" като тебе...

Коментар

• Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнение
                Така е,знам,че и чехите работеха с американско гориво в "Темелин",дали още го правят-не знам.По-скоро го посочих и като инструмент за преговори,защото и тези,които доставят си имат свой финансов интерес.
                За ториевия цикъл не знам нищо,били обяснил ?
                Само отгоре-отгоре съм мяркал нещо по този цикъл. В телеграфен стил, за гориво се бил използвал Th232, който при бомбардиране с неутрони преминава в U233 и се делял последният. Било , от една страна, приложимо директно в настоящите реактори, без никаква доработка на самия реактор, уж по-безопасно при работа но, добивът и транспортът пък били много по-сложни поради много високия гама-фон. Толкова прочетох, ядрената физика не ми е сила. Иначе, за интересите - прав си но, нас не ни питат. Пък и дори когато уж ни питат, не ни слушат...
                Иначе, Гигич, трезвият поглед не е свойствен на българите особено, откак се опростачи "елитът". Оттам насетне, пътят е само надолу, за жалост. Освен, ако не скочи някой момък с калашник, както в арменския парламент преди няколко лета, и не реши проблема радикално, разбира се.
                Last edited by Pyramid; 12.09.2012, 01:53.

Коментар

В света уран има. Примерно в ЮАР. и Русия. Всъщност, където има диаманти там има и уран!

Коментар

Казвам го тук трети път, дано го видиш поне сега:
                    От перка е $75/МВч, 25% по евтино от АЕЦ
                    От ТЕЦ е $80
                    От АЕЦ е $100
                    От ФЕЦ е $150
                    Стига ни замагельосва с разни американски глупости. В САЩ централите са ЧАСТНИ. Не са държавни. А частникът иска по-бърза възвръщаемост на капитала. Акционерите искат дивидент! Капиш? Кой акционер ще чака 25 години за да почне да получава дивидент? За туй цените на енергията от АЕЦ са високи.
                    А у нас освен печалба държавата получава още МНОГО от АЕЦ. Нетуъра ясно ти го обясни. Вземи го прочети чукча!

Коментар

Колега, когато ТИ твърдиш нещо, не ме карай АЗ да търся. Щом 42,30 лв не покриват разходите, може да вземем за база 50 лв. Кво ще кажеш за 50?
                      И 70 лв остават за капиталовите разходи.
                      Брей много остави, 70лв за капиталови разходи. Това на продаден ток ли е или на произведен. Че банката не се интересува какъв е. Ще покриеш ли с тях лихвата за първата година, или 20 години банката ще те чака да плащаш главницата и тогава още някакви си 3-4години лихвата (ти кредит към банка замислил ли си се изобщо някога как се изплаща). После идват големите печалби - 2045-та година. Ами да направим само перки тогава. Те имат повече живот от АЕЦ и като се изплатят и ядрено гориво не им трябва, само ветър. И тези 70лв в коя точка гледаше докато ги измисли. Някакви реални данни използва ли? И защо тези 70лв нямат нищо общо прогнозните цени на 4-те източника дето ти изброих за Белене и на всички световни източници за цени на нови АЕЦ. Май не е зле да седнеш и да преосмислиш всичките си глупости дето надроби за цени на ток от нов АЕЦ. Не дойдеш ли до извода, че токът от нов АЕЦ е СКЪП, си направил грешка и пак мисли.

Коментар

Така е,знам,че и чехите работеха с американско гориво в "Темелин",дали още го правят-не знам.По-скоро го посочих и като инструмент за преговори,защото и тези,които доставят си имат свой финансов интерес.
                        Не го правят. Върнаха се на руско, оригинал. Щото реакторите са им руски. И от Русия е по-евтино. Заебаха ядрената "независимост".
                        Ама по принцип не е голям проблем да си поръчаш ядрено гориво. Уранът в целия свят е един и същ. Само трябва да докараш до необходимия процент обогатяване.
                        А бе не е толкова просто, ама абсурд китайците да не могат да го копи-пейстнат!

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          Хм.
                          Няколко "малки" уточнения:
                          1.Не е лесно пък и, не е безопасно връткането на доставчици на ядрено гориво
                          .....
                          4.Запасите от уран в България, някъде бяха публикувани около 12000 тона, са ОБЩО.
                          Нашите "запаси" от уран са в земята и никой не ги знае колко са. По-важното е дали е рентабилно да добиваме уран? Каква е концентрацията на уран в рудата?
                          Във всеки случай ние вече не разработваме тези рудници. А на всичкото отгоре процесът на обогатяване на урана е скъп, сложен и продължителен. В света уран има. Примерно в ЮАР. и Русия. Всъщност, където има диаманти там има и уран!
                          А уранът ще е основното гориво за електроцентралите поне още 50-60 години. Да се надяваме, че до тогава ще бъде разработена промишлена термоядрена енергетика. Тогава вече енергията ще бъде действително "океан".

Коментар

От ТЕЦ е $80
                            От АЕЦ е $100
                            От ФЕЦ е $150
                            Колега,за България,плийз.

Коментар

Кажи най-после колко е цената на мегават за ток от перка и панел,ако обичаш.
                              От ТЕЦ е $80
                              От АЕЦ е $100
                              От ФЕЦ е $150

Коментар

• Така е,знам,че и чехите работеха с американско гориво в "Темелин",дали още го правят-не знам.По-скоро го посочих и като инструмент за преговори,защото и тези,които доставят си имат свой финансов интерес.

Коментар

Working...
                                X