IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Абе, Незаети, абе, сине майчин,
    Когато произвеждаш и продаваш /енергия/ в страната си, дори и да не реализира печалба самата централа, фактът, че парите остават в България, да се въртят тук, във висока степен компенсира този ТВОЙ проблем.Свиквай, че енергетиката е СТРАТЕГИЧЕСКИ отрасъл. Както отбраната.
    Не знам, дали си чувал пословицата :" Който не храни своя армия, храни чужда". А по "енергийната независимост", в маса други теми съм го показал: АКО Бойко реши да пуска ГазЕЦ със същета мощност, той ще ни струва от 90 до 120 милиарда.
    ТЕ ТОВА е скъпотия.
    - Ама умееш ли да сравняваш?

П.П.
    И не, не искам да вкарваме толкова много средства. Даже пак преди време, лично аз, питах: Дали някой друг производител може да направи АЕЦ , да речем, на половината от ТАЗИ цена?

...ама никой не се наема. Що ли?

Коментар

• Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение
      Ето ти пак втората сметка по-ясно, зачената от Гигов. Железно ти доказвам, че при лихва 7.2% няма как да не продадеш всичкия си ток на цена под 200лв без да си на загуба.

Козлодуй е произвел миналата година 16 милиона МВч, без да спира за презареждане, нека ги пишем 15 милиона
      100лв при 7.2% лихва стават 300лв, 10 милиарда евро -> 30 милиарда

30 милиарда / 15 милиона / 20 години = 100 евро или 200лева

Това е, ако продадем всичко, всички в АЕЦ работят без пари, не се правят поддържащи ремонти, без печалба, разбираш ли МИНИМУМ - при който не се работи
      Ако продадем дори 1 МВч някоя нощ по-малко, Белене и при това ще е на загуба.

Искаш да инвестираме 10 милиарда (не ги е казал Бойко, а HSBC) което е близо 1/3 от GDP за подобна инвестиция? Жал ще ми е за пенсиите, ако гласуват за Белене, но ще трябва да си платят и скъпия ток и задълженията към банките и мръсната радиация и да поемат всички физически и финансови рискове, а Богомил Манчев и Р.Овч. пак ще се гаврят с тях и ще им се хилят.

чакай бе,нали в тия 200 лв вкарваше сичкото р-ди,и началната инвестиция даже ?!Пак си противоречиш,ма давай... поне е весело

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
        Незаети, нека напомня: Говорим за ЦЕНА.
        Ето ти пак втората сметка по-ясно, зачената от Гигов. Железно ти доказвам, че при лихва 7.2% няма как да не продадеш всичкия си ток на цена под 200лв без да си на загуба.

Козлодуй е произвел миналата година 16 милиона МВч, без да спира за презареждане, нека ги пишем 15 милиона
        100лв при 7.2% лихва стават 300лв, 10 милиарда евро -> 30 милиарда

30 милиарда / 15 милиона / 20 години = 100 евро или 200лева

Това е, ако продадем всичко, всички в АЕЦ работят без пари, не се правят поддържащи ремонти, без печалба, разбираш ли МИНИМУМ - при който не се работи
        Ако продадем дори 1 МВч някоя нощ по-малко, Белене и при това ще е на загуба.

Искаш да инвестираме 10 милиарда (не ги е казал Бойко, а HSBC) което е близо 1/3 от GDP за подобна инвестиция? Жал ще ми е за пенсиите, ако гласуват за Белене, но ще трябва да си платят и скъпия ток и задълженията към банките и мръсната радиация и да поемат всички физически и финансови рискове, а Богомил Манчев и Р.Овч. пак ще се гаврят с тях и ще им се хилят.

Коментар

• Интересно, Незаети, дали Германия, Япония и т.н. са изтеглили учените си от ITER?
          ТОВА би означавало истинско отказване от ядрената енергетика. Защото, приставката "Термо" не прави "онази" енергия/енергетика по-малко ядрена, нали си съгласен? Ако Тошиба се изтегли от съвместния проект с Бил Гейтс, ТОВА е отказ от ядрената енергетика.
          - Изтегля ли се?
          Преди няколко месеца, Незаети, тук лично правих едни калкулации на цената на тока от белене и я изкарах между 18 и 19 стотинки на kWh - пропуснал си, забравил си или нарочно "не виждаш" ?
          Освен това, толкова да бързаш та, да не правиш разлика между стотинки и левове в един свой пост, малко по-долу, малко дискредитира целия ти плам.

Прочее, сега виждам, IvanG е писал та, нека си река и аз:
          Работа има и пари има. Много. За цял Китай, че и отгоре. Щом някъде се събират тези пари, щом се произвежда нещо някъде, значи има.
          А, ако няма, можем да си измислим. за разлика от животните, на които нещата само им се случват.
          Ако ли си мислим, че това са празни приказки, мястото ни не е в ТОЗИ форум, Инвестори

Още нещо: Отказът от експлоатация на определен тип реактори може да е окончателен. Излизането на дневен ред на нови, по-безопасни такива, обаче, без да отменя ТОЗИ отказ, може пак да изведе жанра на мода. Вече се е случвало...
          Last edited by Pyramid; 15.09.2012, 00:01.

Коментар

• Първоначално изпратено от UNSS Разгледай мнение
            Затова при провеждането на референдум е редно да оценяваме сериозно и отговорно АЕЦ „Белене”, като една обединяваща и мотивираща цел, каквито бяха НАТО и ЕС. Без спекулации, с повече далновидност, и разбира се, без партийна оцветеност. Хората трябва да бъдат добре информирани и мотивирани от интереса на страната, а не от интересите на една или друга партия.
            Симеон II

http://www.kingsimeon.bg/accents/show/id/198
            На хората по-добре да им бъде казано в прав текст: Хора ... или там Избиратели!... Пари нема. Работа - нема. Индустрия - нема. Експорт - нема. Този АЕЦ е като комунизъма едно време - в бъдеще ще е добре ама сега ще е зле. В сюблимния момент 3 милиона пенсионери и чиновници ще накарат и малко останалия бизнес да плаща за техния социален кеф. Още малко и ще кажат - " То никой не ви кара да работите. Станете като нас и на вас ще ви плащат другите за ефтин ток".. Нали така работи демокрацията..После някой ще реве що хората се изнасят и има сива икономика
            I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

• Затова при провеждането на референдум е редно да оценяваме сериозно и отговорно АЕЦ „Белене”, като една обединяваща и мотивираща цел, каквито бяха НАТО и ЕС. Без спекулации, с повече далновидност, и разбира се, без партийна оцветеност. Хората трябва да бъдат добре информирани и мотивирани от интереса на страната, а не от интересите на една или друга партия.
              Симеон II

http://www.kingsimeon.bg/accents/show/id/198

Коментар

Говорим за цена на тока на база себестойност на Белене. Това ако не си разбрал, не знам къде си тръгнал. Ако се наложи ще се продава и по 2лв на Македония, ако може ще се продава и по 1000лв, което вече е ЦЕНА. Ама как ще стане при 160лв на ток от перки и панели през 2020-та не ми е ясно, пък няма и кой да ми каже.

Коментар

Незаети, нека напомня: Говорим за ЦЕНА. Себестойност е ДРУГО НЕЩО.
                  Говорим за цена на тока на база себестойност на Белене. Това ако не си разбрал, не знам къде си тръгнал. Ако се наложи ще се продава и по 2лв на Македония, ако може ще се продава и по 1000лв, което вече е ЦЕНА. Ама как ще стане при 160лв на ток от перки и панели през 2020-та не ми е ясно, пък няма и кой да ми каже.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                    Ето чети:
                    "...Правителството на Япония обяви поетапно излизане от ядрената енергия до 2040 г. С решението, година и половина след ядрената катастрофа във Фукушима, Токио последва примера на Германия, където федералното правителство реши скоро след инцидента да затвори всички атомни централи до 2022 г. Швейцария също иска да се откаже напълно от ядрената енергия...."
                    И?!... Освен да четеш трябва и да разбираш, какво четеш!!!

1. След катастрофата Фукушима японците спряха всичките си ядрени реактори. След това взеха да ги пускат един по един и казаха че ще ги спрат до 2030 г. Сега вече явно леко са коригирали до 2040... с тенденция за допълнително коригиране до 2050?!

2. Германия ще затвори всичките си АЕЦ, но защо ли не премина на перки и панели, а започна да внася ток от френските АЕЦ?

3. Швейцария може да се откаже от всичко просто защото от печатане на швейцарски франкове печели по 3 милиарда евро всеки месец. Толкова изсмуква от пазара като пази нивото 1,20 на евро/шв. франк...

Така че, драги ми синясган, изобщо не си в час... Няма и как да си с тази ялова идеология на слагачество. За да имаш обективен поглед за българските интереси трябва да си над партийните си пристрастия. АЕЦ Белене е една от малкото възможности, които България има за да остане изобщо държава!!! Само така може да се предложи икономическа база на бъдещите поколения млади българи. Алтернативата е бантустан пълен с неудачници непосмели да имигрират извън страната!
                    Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

Е то е нормално, в ситуацията да се изнижеш по подобен начин. Надявам се да си разбрал за себе си, че цената на тока от Белене ще е висока - 200лв/МВтч.
                      Да,разбрах,че хал-хабер си нямаш от нещата,както и това,че на 20 запитвания-отговор найн !

Коментар

• Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнение
                        Нерде ямбул,нерде...1000 пъти те питам едно,ни вопъл..ни нищо.ОК,приключваме дискусията.
                        Е то е нормално, в ситуацията да се изнижеш по подобен начин. Надявам се да си разбрал за себе си, че цената на тока от Белене ще е висока - 200лв/МВтч.

Коментар

Незаети, нека напомня: Говорим за ЦЕНА. Себестойност е ДРУГО НЕЩО.
                          Това-първо.
                          Второ, това, което ми казваш, че било докладът, си е "новина". Гледах преди два месеца уж доклада, постнат от правителството - липсват много нужни за да го разпозная като такъв атрибути.
                          Трето, токът ОТ ВСИЧКИ източници, ПРЕДИ тяхната амортизация, е по-скъп от периода след това. Не си открил Америка, не ни надувай главите.
                          Четвърто, питах аз, защо не включваш обезценката на парите но, ти, като истински икономист, се направи, че не съм задал този въпрос.
                          Пето, Longin ти го каза но, явно, не внимаваш: Националната сигурност не е това, което ти си въобразяваш. "Свободният пазар" е доста в страни от това -не знам защо си тръгнал да го ореваваш, той така и ли иначе, вече се случва.
                          Шесто, цената на Белене, според сметките на Бойко, 10 милиарда Евро, ДАЛЕЧ НЕ Е ДОРИ БЛИЗКА ДО БВП, нито до държавния бюджет. Особено, в разхвърлян вид, както тече изплащането на инвестицията.
                          Седмо, АЕЦ Козлодуй е с изтичащ основен ресурс. Въпрос на политическо решение е, какво заключение ще дадат производителите, Атомстрой, за евентуалното удължаване на ресурса на реактора. Сега Седянков се бъзика с тях но, ако решат те да се бъзикат, става лошо. Дори и да отпадне искът за 1 милиард Евро.
                          И, осмо : Искрено се надявам да се правиш на откачен, щото, ако не се правиш... Аха! да ми харесат някои твои изложения, откъдето се вижда, че има на какво да си носиш шапката, и бързаш да се самоопровергаваш.
                          И да, наистина, референдумът трябва да се случи. Ако бойко досега е бил нерешителен, защото не е знаел как точно гледа Суверенът на въпроса, нека го научи от първа ръка.

Един проблем, обаче: дали пак няма да опитат да преиначат фактите, както на президентските избори...
                          То и осемнайсет аргумента да дадеш със стойност нула, стойонстта им е нула.

Също, недей да казваш къде са скрили доглада с огромни червени букви, някой ще си помисли, че някой крие нещо и лъже. Кажи ясно "не са публикували доклада, както аз го искам, 200 страници със всички сметки"

Аз ти направих груби сметки по два различни начина на минимума, ти и гък не можа да кажеш против тях. Ами ползвай тази методика
                          http://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of...city_by_source
                          направи по-точни сметки и дай ние да ги проверим. Или искаш аз да ти направя тук сметките по начин за които са платили 2 милиона? Или смяташ, че HSBC са написали в доклада минимум 75 евро, ама са сметнали иначе "в пъти по етино ..." Установихме вече, че нито Бойко нито медиите може да обвиним, че са излъгали даже не са споменали по-реалната цена от 200лв и максималната от 300лв.

Коментар

• Незаети, нека напомня: Говорим за ЦЕНА. Себестойност е ДРУГО НЕЩО.
                            Това-първо.
                            Второ, това, което ми казваш, че било докладът, си е "новина". Гледах преди два месеца уж доклада, постнат от правителството - липсват много нужни за да го разпозная като такъв атрибути.
                            Трето, токът ОТ ВСИЧКИ източници, ПРЕДИ тяхната амортизация, е по-скъп от периода след това. Не си открил Америка, не ни надувай главите.
                            Четвърто, питах аз, защо не включваш обезценката на парите но, ти, като истински икономист, се направи, че не съм задал този въпрос.
                            Пето, Longin ти го каза но, явно, не внимаваш: Националната сигурност не е това, което ти си въобразяваш. "Свободният пазар" е доста в страни от това -не знам защо си тръгнал да го ореваваш, той така и ли иначе, вече се случва.
                            Шесто, цената на Белене, според сметките на Бойко, 10 милиарда Евро, ДАЛЕЧ НЕ Е ДОРИ БЛИЗКА ДО БВП, нито до държавния бюджет. Особено, в разхвърлян вид, както тече изплащането на инвестицията.
                            Седмо, АЕЦ Козлодуй е с изтичащ основен ресурс. Въпрос на политическо решение е, какво заключение ще дадат производителите, Атомстрой, за евентуалното удължаване на ресурса на реактора. Сега Седянков се бъзика с тях но, ако решат те да се бъзикат, става лошо. Дори и да отпадне искът за 1 милиард Евро.
                            И, осмо : Искрено се надявам да се правиш на откачен, щото, ако не се правиш... Аха! да ми харесат някои твои изложения, откъдето се вижда, че има на какво да си носиш шапката, и бързаш да се самоопровергаваш.
                            И да, наистина, референдумът трябва да се случи. Ако бойко досега е бил нерешителен, защото не е знаел как точно гледа Суверенът на въпроса, нека го научи от първа ръка.

Един проблем, обаче: дали пак няма да опитат да преиначат фактите, както на президентските избори...

Коментар

Извинявай, че съм пропуснал този въпрос.
                              На страницата на ДКЕВР
                              http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
                              пише за какво е цената: Цена за енергия + Цена за разполагаема мощност, което са 100% текущи разходи.
                              Няма начална инвестиция. Осчетоводено е 0лв. Дали трябва да е така, вече обсъждахме писна ми да повтарям. Като е дошла демокрацията, за да е по-евтин тока и да крадат от енергетиката по-незабелязано са взели това решение вероятно.

Следва бързо другия извод, ако 42лв са 20% от цената на тока от Белене, то цената на тока от Белене ще е 200лв. Какво ти се иска е дуг въпрос. Цената от нови АЕЦ е СКЪП - крайно време е да го запишат в учебниците за 4-ти клас, да не стават грешки.

Засекох го по-долу с още една лесна и неточна сметка, дадох 4 източника смятали специално за Белене и стигнали до тази цена, дадох още два (лесно може да се намерят още 200) на световни специалисти за кой да е АЕЦ по света. Значи всичко това няма стойност според тебе, важно е че някой си е казал "ядрената енергия е в пъти по-евтина", дори вече не знаем кой, кога и как. И ти по-долу беше казал, че не сме зоопарк.
                              Нерде ямбул,нерде...1000 пъти те питам едно,ни вопъл..ни нищо.ОК,приключваме дискусията.

Коментар

• Първоначално изпратено от Flanker Разгледай мнение
                                Би ли ми показал отчетите на Козлодуй,та да видим,в активите им кво има.Начисляват ли му амортизация и отде и защо иде тя ?Козлодуй продава на толкова,защото може,ако работеха малките блокчета-още по-евтино.Пак ще ти го повторя за 15659 път-къде в България има вятър за 2300 перки по 3 МВ ?Ти такива някога виждал ли,ама наистина ?А ветропарк да си виждал ?Колко ще струва това ида има вятър,кви са му страничните ефекти ?Същите въпроси и за фотото,ам кат нема слънце и вятър ?
                                Извинявай, че съм пропуснал този въпрос.
                                На страницата на ДКЕВР
                                http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
                                пише за какво е цената: Цена за енергия + Цена за разполагаема мощност, което са 100% текущи разходи.
                                Няма начална инвестиция. Осчетоводено е 0лв. Дали трябва да е така, вече обсъждахме писна ми да повтарям. Като е дошла демокрацията, за да е по-евтин тока и да крадат от енергетиката по-незабелязано са взели това решение вероятно.

Следва бързо другия извод, ако 42лв са 20% от цената на тока от Белене, то цената на тока от Белене ще е 200лв. Какво ти се иска е дуг въпрос. Цената от нови АЕЦ е СКЪП - крайно време е да го запишат в учебниците за 4-ти клас, да не стават грешки.

Засекох го по-долу с още една лесна и неточна сметка, дадох 4 източника смятали специално за Белене и стигнали до тази цена, дадох още два (лесно може да се намерят още 200) на световни специалисти за кой да е АЕЦ по света. Значи всичко това няма стойност според тебе, важно е че някой си е казал "ядрената енергия е в пъти по-евтина", дори вече не знаем кой, кога и как. И ти по-долу беше казал, че не сме зоопарк.

Коментар

Working...
                                X