IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от iivanoff Разгледай мнение
    Човек, ако искаш с твоя маниер да ти отговоря - ако не си правим сметката КОНКРЕТНО, по-добре да си заврем главата в гъзъ от това което ни чака...

САМО това мога да кажа!!

Ти не виждаш ли в какъв комунизъм избиваш - в името на това или онова, да правим НЕРАЦИОНАЛНИ неща...

Та, първата проверка на горното е рационалността... /демек Сметката!/

Имай пред вид и друго - ако ти не си правиш сметката, това не значи че ДРУГ не ти я прави

От тук какво следва => Че ние ще строим нещо (?) на цена Х, в името на друго нещо (?) а някой ДРУГ ще лапа

Поздрави!

П.С. Ти като гледам си инженер - нали така? Значи, ти си добър ЕДИНСТВЕНО в това което отричаш че е изобщо важно - оптимизацията... ти не МОЖЕШ и не ТРЯБВА да взимаш решения на макро-ниво, а да оптимизираш на микро!

От тук пак какво следва => че твоя напън ще бъде изПОЛЗВАН от друг, който не може да смята нооо... може да взима решения! и сега идва основния въпрос:

Е, аз от къде да знам в чия полза ще са вземе това решение докато "спорим" с теб, за яйцето и кокошката ... ?

Защото ние дали ще спечелим или не , не е сигурно, НО че ще спечелят АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ други е 1000% сигурно
    Абсолютно сигурни са само свършените факти, а тук, ти работиш с предположения като това, например, че /задължително/ ще ни крадат. То не, че няма да опитат но, все пак.
    Сметката, когато ние, като първи потребители /на място/ плащаме възможно най-добрата /за нас самите/ цена, се мултиплицира като ни оставя най-много свободен ресурс. "Данни" няма аз да ти давам, виждам, умен си, ще си намериш. Сам знаеш, че скоро нова ядрена мощност няма да заработи, разбира се, и много неща пак се прехвърлят към прогнозите с тъпия им навик току да не се сбъдват. Както за едната, така и за другата страна.

А ТЕЦ-овете така ми се ще да ги пенсионираме, от което, ще спечели и природата, и здравето на нацията ни...Обвинението в комунизъм ти го прощавам. Признавам, едно време, наистина, се бях увлякъл от това недоразумение

Коментар

• http://www.capital.bg/biznes/kompani...www.dnevnik.bg

Родна картинка:
      "Причината за това, е че през лятото на миналата година АЕЦ "Колзодуй" проведе търг за продажба на електроенергия за едногодишен период (от юли 2012 г. до края на юни 2013 г.) за вътрешния пазар, на който при минимална обявена цена от 69 лв. бяха постигнати цени от 72.90-73.33 лв. за мегаватча"

"Основната причина за това е, че за износ на енергия от България се начисляват такси от 17 евро на мегаватчас, което прави цената неконкурентна на външните пазари"

Коментар

• Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
        Джей,Гарабед Минасян има едно много добро проучване какво се случва в енергетиката/отпреди 3-4 години-дал съм линк тук,сега не ми се търси/ -какво изнасяме на какви цени-определено ще ти бъде полезно -аз си направих един извод-ние гражданите субсидираме износа на ток на изключително ниски цени,а печалбите са за определен кръг. Като чета някои глупости на някои колеги ме заболява главата ще го напиша с главни букви ,дано им уврат тиквите
        ТОКА <КОГАТО ГО ПРОИЗВЕДЕШ,ТОГАВА И СЕ ПОТРЕБЯВА
        НЕ МОЖЕШ ДА ГО СКЛАДИРАШ И ДА ЧАКАШ НЯКОЙ ДА ГО КУПИ
        Ще го потърся, може и да съм го чел, но това за което говоря не е научна фантастика или пожелателно, а може да бъде реалност. В сегашната ситуация, потреблението пада, което води до следното. В регионален план, оцеляват офертите на тези производители които предлагат ниски цени. Купувачите правят договори с тях. Останалите или трябва да намалят мощности или да затварят. Продавачите които са свалили цените пък са притиснати до стената, защото в един момент икономическата логика изразена в печелене на пари се губи. Е, идеята на малкия мозъчен тръст е следната - Нашите производители е можело и могат да предложат най-ниските цени, при това без да режат дори заплатата на кака Мара чистачката в Козлодуй в или някой ТЕЦ! Да продават на ниски цени и въпреки това, да печелят! Това може да стане! Сега, между другото се сещам, че като шеф на една малка производствена компанийка в началото на 90 те бях приложил подобна схема заради ценовата война която ни бе обявила тогава конкуренцията. Тогава, конкурентите ни бяха свалили рязко цените за да ни изтласкат от пазара, след 2-3 дни мислене, ни ги свалихме с 10-20% под техните и така около 1 месец водихме ценова война - В същото време засипахме пазара с продукция на по-ниски цени. Само, че докато те губиха пари от това, ние не загубихме дори лев при това без да свиваме разходите си. След тоя месец, се оказа, че не само не са ни изтикали от пазара, а сме отхапали още пазарен дял от тях. Тук ситуацията е същата, само мащабите са големи.

ПС: Извън темата - Тогава дори мислих да ги притиснем още за да ги принудя да слеем двете компании и бях почнал да сондирам по темата, но пък съдружниците ми незнайно защо се възпротивиха на това побратимяване с конкуренцията и ги изби на емоции от типа на "Как да се обединим с тия?! Никога и т.н." емоционални изблици.
        Last edited by Jay Gould; 03.02.2013, 19:33.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от UNSS Разгледай мнение
          http://money.bg/columnist/id_1897122451

През гуглето намирам туй нЯщо... Гаро има много предположения, които са без данни, но темата е много интересна...

Интересно ми беше да видя данните за износа, когато са работили 6-те блока мисля че 2001 и 2002 и след това до 2006, когато работят 3-6 блок
          Елек*три*чество се изнася не за*щото външното търсене е голямо, а защото нашата електро*енергетика търси начин да пласира своето свръхпро*из*водство! На всяка цена! В про*тивен случай елек*тропроизводството ще се съкрати, как*то и властта и доходите на електро*производи*тел*ната гилдия. Износът е евтин, но загу*би*те се избиват от вътрешния потребител.
          бях намерил данни,че всъщност ,когато останаха хилядниците-се произвежда рекордно количество-направете си извод ,какво би станало,ако има още мощности
          ако нетуера чете-да го попитам:
          колега от Козлодуй сподели,че са направени някакви модернизации
          и вече блоковете произвеждат по 30МВт допълнителна мощност
          колко е вярно това
          http://milom.blog.bg/

Коментар

Джей,Гарабед Минасян има едно много добро проучване какво се случва в енергетиката/отпреди 3-4 години-дал съм линк тук,сега не ми се търси/ -какво изнасяме на какви цени-определено ще ти бъде полезно -аз си направих един извод-ние гражданите субсидираме износа на ток на изключително ниски цени,а печалбите са за определен кръг.
            Като чета някои глупости на някои колеги ме заболява главата
            ще го напиша с главни букви ,дано им уврат тиквите
            http://money.bg/columnist/id_1897122451

През гуглето намирам туй нЯщо... Гаро има много предположения, които са без данни, но темата е много интересна...

Интересно ми беше да видя данните за износа, когато са работили 6-те блока мисля че 2001 и 2002 и след това до 2006, когато работят 3-6 блок

Коментар

• Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
              Благодаря.
              Ами ето да се повторя: цена - 6млрд, 3% лихва средногодишно върху цялата сума за 20 години - 3,6 млрд. Значи 9.6 млрд за 20 години са по 480 - 500млн годишно.
              Сега да те помоля да ги наместиш в разходите на козлодуй за да речем 2011 и може би ще получиш краен резултат от - 320 млн и отгоре. И тук да питам пирамид - кой ще трябва да плаща тази разлика, насионалната икономика или юридическото лице аец?

ПП това са 46 стинки отгоре на киловат.
              Хайде пирамиде, дай твои данни
              Дай твойте сметки, как получи цена над 46 лв на МВтч и аз ще ти дам мои сметки

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                Прочее, Jay - винаги съм те харесвал - прочетох статийката под линка и тя ми навява мисълта за по-особен поглед в/у печалбата. може ли са споделиш основните елементи от тази си позиция, без да разкриваш критична вътрешна информация, разбира се? Очертава се да бъде интересно.
                Интересно е. Няма как да разкривам подробности, най-малко без да ги съгласувам с джентълмена който споменавам и с когото говорих и днес по темата, а също съм и комерсиален. Идеята е, че падането на цените не е пречка да се запазят нормите на печалба, затворените блокове в ТЕЦ Марица да работят, вместо да стоят затворени като сега и да трупат разоди, а да изнасят ток. АЕЦ Козлодуй също - под пазарните цени - и пак да работят на печалба. Това се отнася и до целия износ на ток въобще.

Тъй като, нито министърът на икономиката, нито собствениците на ТЕЦ, ВЕЦ, директорите на АЕЦ Козлодуй, Българският Енергиен Холдинг и НЕК са сред личните ми приятели - не страдам от излишен алтруизъм и съм дълбоко комерсиален. Това е причина засега да спестя информация, както ще спестя и методиката по която дружествата в енергетиката ни да излизат на печалба в подобни иначе неблагоприятни ситуации http://borsi.blog.bg/novini/2013/02/...a-pech.1049214
                Last edited by Jay Gould; 03.02.2013, 18:45.
                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

Джей,Гарабед Минасян има едно много добро проучване какво се случва в енергетиката/отпреди 3-4 години-дал съм линк тук,сега не ми се търси/ -какво изнасяме на какви цени-определено ще ти бъде полезно -аз си направих един извод-ние гражданите субсидираме износа на ток на изключително ниски цени,а печалбите са за определен кръг.
                  Абе дори и да можеше да се складира, пак не сме имунизирани че няма да ни излъжат

Това си следва от твоето мнение всъщност
                  Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Коментар

• Джей,Гарабед Минасян има едно много добро проучване какво се случва в енергетиката/отпреди 3-4 години-дал съм линк тук,сега не ми се търси/ -какво изнасяме на какви цени-определено ще ти бъде полезно -аз си направих един извод-ние гражданите субсидираме износа на ток на изключително ниски цени,а печалбите са за определен кръг.
                    http://milom.blog.bg/

Коментар

За 2011г.
                      Амортизации 129 млн.

Пасиви 781млн., в т.ч.
                      Заеми и Финансирания 540млн.
                      Благодаря.
                      Ами ето да се повторя: цена - 6млрд, 3% лихва средногодишно върху цялата сума за 20 години - 3,6 млрд. Значи 9.6 млрд за 20 години са по 480 - 500млн годишно.
                      Сега да те помоля да ги наместиш в разходите на козлодуй за да речем 2011 и може би ще получиш краен резултат от - 320 млн и отгоре. И тук да питам пирамид - кой ще трябва да плаща тази разлика, насионалната икономика или юридическото лице аец?

ПП това са 46 стинки отгоре на киловат.
                      Хайде пирамиде, дай твои данни
                      Last edited by Факушкa; 03.02.2013, 18:35.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                        Скъпи ми Факушка и iivanoff, за едно сте прави: АЕЦ се прави за печалба. Но, за печалбата на цялата национална икономика, а не просто за юридическото лице АЕЦ, НЕК или др. За останалите моменти се уморих да ви повтарям, пък и явно, вие не желаете да чувате. Нима мислите, че законите на икономиката не са обективни и не действат още и в страни като Индия, Китай, Турция, Виетнам и други, дето изобщо не се отказват от АЕЦ? Те какво, по-прости ли са от нас, как мислите? Завираме си главите в гъза, а намираме собствените ни обобщения за всеобхватни и единствено верни. Смях, смях, смях! Преди години, някои тук също са повярвали, че в България може, трябва и следва да се развиват /само и основно/ туризъм и селско стопанство...и какво получихме?
                        Ами, половин милион и горница безработни, презастроени плажове, писти за ски...и изчезваща перспектива.
                        Не го приемайте лично и като обида но...Ако толкова правилен беше днешният курс на българската икономика, защо, аджеба, ставаме се по-незабележими на световните пазари?

Прочее, Jay - винаги съм те харесвал - прочетох статийката под линка и тя ми навява мисълта за по-особен поглед в/у печалбата. може ли са споделиш основните елементи от тази си позиция, без да разкриваш критична вътрешна информация, разбира се? Очертава се да бъде интересно.
                        Човек, ако искаш с твоя маниер да ти отговоря - ако не си правим сметката КОНКРЕТНО, по-добре да си заврем главата в гъзъ от това което ни чака...

САМО това мога да кажа!!

Ти не виждаш ли в какъв комунизъм избиваш - в името на това или онова, да правим НЕРАЦИОНАЛНИ неща...

Та, първата проверка на горното е рационалността... /демек Сметката!/

Имай пред вид и друго - ако ти не си правиш сметката, това не значи че ДРУГ не ти я прави

От тук какво следва => Че ние ще строим нещо (?) на цена Х, в името на друго нещо (?) а някой ДРУГ ще лапа

Поздрави!

П.С. Ти като гледам си инженер - нали така? Значи, ти си добър ЕДИНСТВЕНО в това което отричаш че е изобщо важно - оптимизацията... ти не МОЖЕШ и не ТРЯБВА да взимаш решения на макро-ниво, а да оптимизираш на микро!

От тук пак какво следва => че твоя напън ще бъде изПОЛЗВАН от друг, който не може да смята нооо... може да взима решения! и сега идва основния въпрос:

Е, аз от къде да знам в чия полза ще са вземе това решение докато "спорим" с теб, за яйцето и кокошката ... ?

Защото ние дали ще спечелим или не , не е сигурно, НО че ще спечелят АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ други е 1000% сигурно
                        Last edited by iivanoff; 03.02.2013, 17:49.
                        Мнението ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Коментар

• Скъпи ми Факушка и iivanoff, за едно сте прави: АЕЦ се прави за печалба. Но, за печалбата на цялата национална икономика, а не просто за юридическото лице АЕЦ, НЕК или др. За останалите моменти се уморих да ви повтарям, пък и явно, вие не желаете да чувате. Нима мислите, че законите на икономиката не са обективни и не действат още и в страни като Индия, Китай, Турция, Виетнам и други, дето изобщо не се отказват от АЕЦ? Те какво, по-прости ли са от нас, как мислите? Завираме си главите в гъза, а намираме собствените ни обобщения за всеобхватни и единствено верни. Смях, смях, смях! Преди години, някои тук също са повярвали, че в България може, трябва и следва да се развиват /само и основно/ туризъм и селско стопанство...и какво получихме?
                          Ами, половин милион и горница безработни, презастроени плажове, писти за ски...и изчезваща перспектива.
                          Не го приемайте лично и като обида но...Ако толкова правилен беше днешният курс на българската икономика, защо, аджеба, ставаме се по-незабележими на световните пазари?

Last edited by Pyramid; 03.02.2013, 17:09.

Коментар

• Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
                            Офф, дори и на прост въпрос не можеш да отговориш. Ето пак:
                            Колко дълг има козлодуй? И като си запознат - колко са амортизациите?
                            Айде само дай две цифри без да филосовстваш.
                            За 2011г.
                            Амортизации 129 млн.

Пасиви 781млн., в т.ч.
                            Заеми и Финансирания 540млн.

Коментар

Виж поста на Джей, който е цитирал бившия КетърингШеф.....Аман от Неграмотни герпаджии, аман от Калинки!
                              Данните за 2011 ги познавам, а за 2012г. са предполагаеми за мен, но би трябвало да са подобни, както за 2011г и така:
                              2000МВт за 5 и 6 блок
                              продажби за 2012г да кажем 16 млн. МВтч
                              половината на регулиран пазар по 15лв на МВТч, 27лв за разполагаемост - ниски разходи на икономиката
                              половината на свободен пазар около 65 лв на МВтч - продажби на регулирания пазар
                              Централата е спечелила 158 млн. лева, като не броим печалбата, която е отишла за икономиката и населението, като еФтин ток
                              Офф, дори и на прост въпрос не можеш да отговориш. Ето пак:
                              Колко дълг има козлодуй? И като си запознат - колко са амортизациите?
                              Айде само дай две цифри без да филосовстваш.

Коментар

• Няма пазар за българския ток, но можеше и може да има печалби http://borsi.blog.bg/novini/2013/02/...a-pech.1049214

Коментар

Working...
                                X