IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
    Гигов, това го постнах преди две-три страници.

ПП
    Макс, абсолютно нереално е да сматаш кредит за 60 години. Даже и дваисе не е много реално, просто защото няма кой да го даде за толкова време. За 20 години са се разпадали империи и следа не е оставало от тях, а какво да кажем за България, една мааалка държава раздирана от много политически страсти. А за 60 години се появи СССР и се разпадна.
    Никой бизнес няма да зарови пари за повече от 10, максимум 15 години. Прав си. То и за това в САЩ не се строят АЕЦ, казвал съм го и преди. Но тук става дума за държава, за енергийна сигурност и известна социална функция на държавата. Ами изгодите за бизнеса от дългосрочното планиране и предвидимост? Сега лошо ли ни е като АЕЦ Козлодуй ни дава евтина енергия. Народът протестира не щото токът е скъп, ами щото няма работа и доходи да си плаща сметките. Така или иначе ние имаме най-евтиния ток в Европа.

Аз не мога да оборвам твоите сметки. Защото не си дал НИКАКВИ сметки. Гледаш в тавана и ръсиш някакви числа.
    А и се обадих само за да ви напомня, че за да се определи цената на тока трябва като част от условието да се каже за колко години искаме да се изплати.
    И понеже за 10 години цената ще трябва да е непазарно висока, няма кой да купува ток на такава цена, то и е невъзможно АЕЦ да се строи от частния капитал, без държавни гаранции.
    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от lidmon Разгледай мнение
      gigow, може ли да ми посочиш тази банка, която за кредит с разлика от 10 години, от 15 на 25, иска минималното увеличаване с 5 евро на погасителните вноски. Ясно, че тези 5 евро се умножават по МВт, но количеството енергия е едно и също и ала бала, искам името и. Може и на лично, живо ме интересува.

Цена 60 евро на мегават е убийствена сега. От линка може да видиш цената на АЕЦа. Ти предлагаш този нов АЕЦ да има почти 10 кратно по-висока цена.
      http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402
      Аз не разбирам от банки. И единствения кредит който съм вземал е младоженческият ми заем.

Къде предлагам новия АЕЦ да има почти ДЕСЕТОКРАТНО по-висока цена на тока???
      Щото сега цената, на която продава АЕЦ Козлодуй е 21 евро на мегаватчас. А 60 евро е по-малко от три пъти увеличение. Къде видя БЛИЗО десет?

А цената на тока от 60 евро след 15 години ще бъде само мечта. Най вероятно ще е към 100 евро. Просто виж какви са сега цените на европейските енергийни борси.
      И след 25 г пък цената ще е много над 100 евро. Така че какъв ще е МВт ?

Впрочем за сегашната цена да те светна.
      Към Цена на енергия се прибавя "Цена за разполагаема мощност". Това се плаща. Анадънмо?

Коментар

• Гигов, това го постнах преди две-три страници.

ПП
        Макс, абсолютно нереално е да сматаш кредит за 60 години. Даже и дваисе не е много реално, просто защото няма кой да го даде за толкова време. За 20 години са се разпадали империи и следа не е оставало от тях, а какво да кажем за България, една мааалка държава раздирана от много политически страсти. А за 60 години се появи СССР и се разпадна.

Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
        Aми ето какво намерих:
        Отчет за всеобхватния доход на АЕЦ Козлодуй ЕАД за 2001г.

Ето там, вътре, има следното:

Следва че по мойта сметка към разходите трябва да се добави 514 848 655 м. евро или 1 006 529 120 млрд лева. Или Козлодуй би излязъл на загуба с 892 337 120 лв.
        Е - за да е на фитка, трябва да добавим ~60 лв. мв/ч
        Значи само за да се изплаща при тези условия белене ще трябва да продава на 115 лв. мв/ч или около 60 евро мв/ч.
        Това е при положение че започне да работят и двата реактора отведнъж. С приближение мога да допусна, че реално от момента на стартиране на изграждането, на централата до старта и да работи на пълна мощност ще мине време, и цената най-вероятно ще прехвърли 90 евро мв/ч.

ПП
        приемам че на пълна мощност белене ще произвежда 15 млн мв/ч годишно

Коментар

• gigow, може ли да ми посочиш тази банка, която за кредит с разлика от 10 години, от 15 на 25, иска минималното увеличаване с 5 евро на погасителните вноски. Ясно, че тези 5 евро се умножават по МВт, но количеството енергия е едно и също и ала бала, искам името и. Може и на лично, живо ме интересува.

Цена 60 евро на мегават е убийствена сега. От линка може да видиш цената на АЕЦа. Ти предлагаш този нов АЕЦ да има почти 10 кратно по-висока цена.
          http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402

Коментар

• Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
            Гигов имаме цена на централата, имаме цена на кредита, ЕБИТДА ни дава възможност да покриваме Амортизационния разход, който ще бъде стойността на централата разделено на 60, а остатъка от печалбата ни изплаща кредита лихва плюс главница.... Кредита не знаем за какъв период ще се амортизира, възможното му изплащане е ЕБИТДА -Амортизации

Преглеждал съм доклада, няма спомен да има данни за срок за изплащане на централата, както и анализ на ПП
            Ама нали това ти казвам колега! Срока за който ние искаме да се изплати централата ще е едно от условията определящи цената на тока.
            Ако искаме изплащане за 15 години-слагаме в условието да продаваме тока за 60 евро за мегаватчас. Тук вече се мисли дали ще има пазар при такава цена.
            Ако искаме АЕЦ да се изплати за 20 г слагаме цена от 55 евро, ако е за 25г цената става 50 евро.
            Това е примерно казано. Смятал съм, но доста приблизително. Все пак не съм специалист. Ама и американеца освен по подигравки, не го знам по какво е специалист.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
              Не знам дали ме разбрахте.
              Времето за изплащане на инвестицията не е неизвестно в уравнението. То е условие, като цената на централата, като цената на кредита.

Всъщност всички тези неща са в доклада на консултанта, ама не се намери един българин да го преведе от английски на български и да го публикува. Става въпрос за нелегалната публикация в интернет. Ще го разберем след 6-7 месеца.
              Гигов имаме цена на централата, имаме цена на кредита, ЕБИТДА ни дава възможност да покриваме Амортизационния разход, който ще бъде стойността на централата разделено на 60, а остатъка от печалбата ни изплаща кредита лихва плюс главница.... Кредита не знаем за какъв период ще се амортизира, възможното му изплащане е ЕБИТДА -Амортизации

Преглеждал съм доклада, няма спомен да има данни за срок за изплащане на централата, както и анализ на ПП

Коментар

Е гигов, елементарно е, имаш всички необходими данни, единственото неизвестно е цената на кредита...
                Ако искаш за цена на кредита да вземе цената, на която Дянков ще продаде ДЦК за близа 1млрд лева за земеделски субсидии, намалена с 0,5-1%...... Все пак АЕЦ Белене има по-висок рейтинг от държавата, която се управлява от мутра

Другия вариант е за лихвен процент от 4%, който според Нигматулин е възможен, той беше по покана в България преди около 2 седмици на бившия сопол, пардон посол в Москва Илиян Василев... Милом беше постнал линк към интервюто на Нигматулин

Коментар

Гигов може,
                  имаме данните за АЕЦ Козлодуй за 2011г., капацитета на централите е един и същ, от страница 54 на доклада на ЪрнстАндЯнг ще вземем ЕБИТДА...

http://www.pbox.bg/s/%D0%90%D0%95%D0%A6_2011

Много лесно е за смятане, не вярвам да те обидя, ако съм по-подробен щото не си икономист, но това е печалбата на централата със включени следните разходи, те са общи за двете централи, НАЛИ така
                  -заплати и осигуровки на около 4200 персонал
                  -разходи за гориво и ремонти
                  -разходи за външни услуги
                  -разходи към Фондовете за извеждане от експлоатация на ядрени мощности
                  -Разходи за провизии и т.н.

Не са включени следните разходи, те са различни при двете централи:
                  -Амортизация, ние ще считаме че Амортизацията на АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене е една и съща като Активи, но с различна цена, което е логично
                  -Разходи за лихви, лихвите при АЕЦ Козлодуй са за оборотни средства, а към тях ще добавим и лихвите върху кредита за построяване на АЕЦ Белене.....
                  -Данъци 0, понеже търсим цената на тока, като неизвестно, при която няма печалба

Ако Определим срок на експлоатацията на Централата 60г. и в този срок ние сме изплатили централата, като сме покрили Амортизацията и сме си върнали кредита, заедно с лихвите без да сме спечелили нищо, Това е себестойността на тока

Ако направим модели за цената на тока над себестойността му, ще определим срока на изплащане
                  Не знам дали ме разбрахте.
                  Времето за изплащане на инвестицията не е неизвестно в уравнението. То е условие, като цената на централата, като цената на кредита.

Всъщност всички тези неща са в доклада на консултанта, ама не се намери един българин да го преведе от английски на български и да го публикува. Става въпрос за нелегалната публикация в интернет. Ще го разберем след 6-7 месеца.

Коментар

Първо трябва да се уточни за колко години ще искаме да се изплати инвестицията. Дали 20, дали 25, дали 30. Ако не се започне с това никаква цена не можете да измудрите.
                    Гигов може,
                    имаме данните за АЕЦ Козлодуй за 2011г., капацитета на централите е един и същ, от страница 54 на доклада на ЪрнстАндЯнг ще вземем ЕБИТДА...

http://www.pbox.bg/s/%D0%90%D0%95%D0%A6_2011

Много лесно е за смятане, не вярвам да те обидя, ако съм по-подробен щото не си икономист, но това е печалбата на централата със включени следните разходи, те са общи за двете централи, НАЛИ така
                    -заплати и осигуровки на около 4200 персонал
                    -разходи за гориво и ремонти
                    -разходи за външни услуги
                    -разходи към Фондовете за извеждане от експлоатация на ядрени мощности
                    -Разходи за провизии и т.н.

Не са включени следните разходи, те са различни при двете централи:
                    -Амортизация, ние ще считаме че Амортизацията на АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене е една и съща като Активи, но с различна цена, което е логично
                    -Разходи за лихви, лихвите при АЕЦ Козлодуй са за оборотни средства, а към тях ще добавим и лихвите върху кредита за построяване на АЕЦ Белене.....
                    -Данъци 0, понеже търсим цената на тока, като неизвестно, при която няма печалба

Ако Определим срок на експлоатацията на Централата 60г. и в този срок ние сме изплатили централата, като сме покрили Амортизацията и сме си върнали кредита, заедно с лихвите без да сме спечелили нищо, Това е себестойността на тока

Ако направим модели за цената на тока над себестойността му, ще определим срока на изплащане

Коментар

Първо трябва да се уточни за колко години ще искаме да се изплати инвестицията. Дали 20, дали 25, дали 30. Ако не се започне с това никаква цена не можете да измудрите.
                      Е гигов, елементарно е, имаш всички необходими данни, единственото неизвестно е цената на кредита...

Коментар

100г. по Думите на Р.Овч и Петър Димитров.... пълна пародия....

Коментар

ОК, мен ме устройва удобния за теб час... Аз ще поработя малко върху входните параметри, за които трябва да уточним цифрите..... А цената на тока ще бъде Консенсус! ОК?

Коментар

Нямам нищо против, но има проблем - имаме 7 часа разлика, трудна работа.
                            ОК, мен ме устройва удобния за теб час... Аз ще поработя малко върху входните параметри, за които трябва да уточним цифрите..... А цената на тока ще бъде Консенсус! ОК?

Коментар

Да се уговорим за тая седмица, когато имаш да кажем около 90 минути и да направим заедно сметките за себестойността на тока на АЕЦ Белене .......... Ще вървим напред, само след консенсус. Става ли?
                              Нямам нищо против, но има проблем - имаме 7 часа разлика, трудна работа.

Коментар

Не знам, не ми е работа.
                                Но знам накъде биеш. Е - белене ще продава на не по-малко от стотина евро мв/ч.
                                Ся, някой запознат да каже дали това ще е под ПАЗАРНАТА цена.
                                Да се уговорим за тая седмица, когато имаш да кажем около 90 минути и да направим заедно сметките за себестойността на тока на АЕЦ Белене .......... Ще вървим напред, само след консенсус. Става ли?

Коментар

Working...
                                X