IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
    Ето с тази идея съм категорично несъгласен. В случая руската поговорка е много права "По-добре врабче в ръката, отколкото сокол в небесата". Значе трябва да се лишим от "врабчето в ръката"(Козлодуй) за да получил "сокол в небесата"(Белене).

Подобни идеи се лансираха в правителството на Станишев, някои дори твърдят че дългия инкасатор Р.Овч. е създал с тази цел БЕХ.

А дори привържениците на Белене признават, че изплащането е най-малко за 20 години. С което косвено признават неефективността на проекта.
    Нито Козлодуй е "врабче", нито Белене "сокол". Като икономически фактор (печалба) АЕЦ "Козлодуй" не е кой знае каква съществена част от държавната икономика. Но е достатъчно атрактивна и сигурна инвестиция за всеки частник. Пак повтарям, за да ме разбереш - и двете са обикновени кокошчици, но едната снася сега, а за другата се очаква да почне след време. А само държавата може да чака толкова дълго. Но след 10-15-20 години ще е собственик на нова снасяща кокошчица и т.н.

А ти преди да говориш небивалици за 20 години, 20 милиарда и за неефективност, първо прочети какво съм ти написал в предишния ми постинг към теб и си направи труда да отговориш.
    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
      Инвестицията в АЕЦ е хубаво нещо, но трябва да е в работеща АЕЦ. Инвестиционният хоризонт на частника рядко надхвърля 10 години, а една нова АЕЦ се изплаща за около 10-15 години. Затова инвестициите в нови АЕЦ обикновено са държавно дело. Именно затова, още в началото на тази тема, преди доста години, лансирах идеята да се продаде Козлодуй на борсата (или поне 49%), да се продадат другите 51% на стратегически инвеститор, а държавата да си запази "златна акция" като в Нефтохим. Няма никакви проблеми собствеността да е частна, щото този бизнес е силно регулиран и държават чрез АЯР и ДКЕВР може да упражнява достатъчно контрол и върху безопасността и върху цените. А с получените от продажбата пари да се построи АЕЦ "Белене".
      Ето с тази идея съм категорично несъгласен. В случая руската поговорка е много права "По-добре врабче в ръката, отколкото сокол в небесата". Значе трябва да се лишим от "врабчето в ръката"(Козлодуй) за да получил "сокол в небесата"(Белене).

Подобни идеи се лансираха в правителството на Станишев, някои дори твърдят че дългия инкасатор Р.Овч. е създал с тази цел БЕХ.

А дори привържениците на Белене признават, че изплащането е най-малко за 20 години. С което косвено признават неефективността на проекта.

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
        Няма губеща АЕЦ. Даже когато се заговори за приватизация на БЕХ и разделянето му бях решил да си купя акции в Козлодуй/съвета беше даден от мрежовика ,но бях проучил нещата /. При достатъчно добра рганизация щеше да се намери физически и юридически лица да инвестират в Беляне. Бях готов до 10 К в лева да вложа ....
        Инвестицията в АЕЦ е хубаво нещо, но трябва да е в работеща АЕЦ. Инвестиционният хоризонт на частника рядко надхвърля 10 години, а една нова АЕЦ се изплаща за около 10-15 години. Затова инвестициите в нови АЕЦ обикновено са държавно дело. Именно затова, още в началото на тази тема, преди доста години, лансирах идеята да се продаде Козлодуй на борсата (или поне 49%), да се продадат другите 51% на стратегически инвеститор, а държавата да си запази "златна акция" като в Нефтохим. Няма никакви проблеми собствеността да е частна, щото този бизнес е силно регулиран и държават чрез АЯР и ДКЕВР може да упражнява достатъчно контрол и върху безопасността и върху цените. А с получените от продажбата пари да се построи АЕЦ "Белене".

Коментар

Твоето мнение го изразява твоят партиен ръководител, при това по характерния за вашата партия популистки начин
          Не съм член на БСП. Наистина, ако е казано точно по този начин, звучи много популистки. Предполагам обаче, че желанието е било да се каже на обикновения българин по недвусмислен начин, че го заблуждават в момента.

Заблуждават го като му казват, че ако не строим АЕЦ Белене ще спестим 20 милиарда лева. Няма такъв филм!!!! С Белене или без Белене тези 20 милиарда ще се платят!!! Просто без Белене ще се платят от населението във вид на по-високи цени на тока през следващите десетилетия!
          Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
            Наред със референдума за Белене трябва да се пусне и облигационен заем за проекта. Сигурен съм че мнозинството български граждани ще си купят от тази емисия въпреки кризата. Като се види че се наберат стотици милиони никой няма да смее да твърди, че референдума е просто гол популизъм!

Едно време така е строен партийния дом на БКП, а и други републикански обекти. И тогава е имал криза, но въпреки това стотици хиляди български граждани са взели участие в такива облигационни заеми за да строят бъдещето на България!
            Няма губеща АЕЦ. Даже когато се заговори за приватизация на БЕХ и разделянето му бях решил да си купя акции в Козлодуй/съвета беше даден от мрежовика ,но бях проучил нещата /. При достатъчно добра рганизация щеше да се намери физически и юридически лица да инвестират в Беляне. Бях готов до 10 К в лева да вложа ....

Коментар

• Наред със референдума за Белене трябва да се пусне и облигационен заем за проекта. Сигурен съм че мнозинството български граждани ще си купят от тази емисия въпреки кризата. Като се види че се наберат стотици милиони никой няма да смее да твърди, че референдума е просто гол популизъм!

Едно време така е строен партийния дом на БКП, а и други републикански обекти. И тогава е имал криза, но въпреки това стотици хиляди български граждани са взели участие в такива облигационни заеми за да строят бъдещето на България!
              Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                КЪДЕ СА ФАКТИТЕ? КЪДЕ Е ИКОНОМИЧЕСКИЯТ АНАЛИЗ? КЪДЕ Е ДОКЛАДЪТ НА КОНСУЛТАНТА? Между другото консултантът беше избран от правителството на ГЕРБ. КЪДЕ СА ВСИЧКИ ТИЯ НЕЩА? Нали искаш обществено обсъждане? Нали искаш обсъждане в парламента? Даже депутатите нямат тая информация! Има само едни голи лозунги на Светиня Му, изречени в характерния за него стил, които нищо не значат!

ПУБЛИКУВАЙТЕ ДОКЛАДА НА КОНСУЛТАНТА ИЛИ ДРУГ ПРОФЕСИОНАЛЕН АНАЛИЗ И АЗ ОБЕЩАВАМ ПУБЛИЧНО ДА СЕ ОТРЕКА ОТ БЕЛЕНЕ, АКО Е НЕИЗГОДЕН.
                И аз!
                И аз ще се отрека, ако докладът е негативен относно строежа.
                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                  Колко пъти трябва да ти се обяснява едно и също нещо? Болен ли си що?!... Основно образование имаш ли поне?...
                  Специално ти не желая нищо да ми обясняваш. Твоето мнение го изразява твоят партиен ръководител, при това по характерния за вашата партия популистки начин:

Станишев зове ГЕРБ, десницата и ДПС да кажат съгласни ли са хората да плащат по-скъп ток
                  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...ajat_suglasni/

Пример за безсрамната демагогия на БСП

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                    Ванка, евалла. Внимателно прочети последното си изречение, та, да си дойдем на думата:
                    - Разбира се, че евтината енергия трябва да обслужва първо и основно избирателите, сиреч НАС! Ако ние жулим скъпо, и допълнително си отежняваме производство и износ, как ще направим печалбите, които да ни изведат икономически напред? Вярно, сега не сме много стока. Вярно, трябва да се напънем.
                    Но.
                    Но, нека този напън е за изграждане на актив, който дългосрочно ще ни реши проблемите /а това са пари/ , вместо дългосрочно да се нагърбим да тъпчем чужди икономики с нашите пари, без надежда, даже, да ни олекне. Защото, когато населението се изгърби само за ток, парно и газ, просто, за друго в живото не остава и се свиват пазари, потребление, животът замира...Нима мислиш, че на американските икономисти не им е ясно всичко това? Хайде, и те не са стока но, защо те не си закрият мощностите, а сега възраждат ядрените централи, и те строят два реактора? Та, те са в пъти по-зле от нас като държавен дълг - защо те, които имат всичкото това познание и опит, защо японците, защо французите се ангажират да правят по два хилядника за 6 милиарда? Не знаете ли пословицата, че стиснатият плаща двойно?
                    -Натам вървим с бодри крачки
                    Резонно - само ЧЕ.. ще приемеш ли цена 1 ст за киловат ???
                    I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

И моят отговор е следния:
                      20 милиарда лева са реални пари, които за Белене следва да се дадат сега. И е очевидно че България ги няма. И също е очевидно че никой няма да се ангажира с такъв рисков заем.
                      Колко пъти трябва да ти се повтаря, че финансирането може да бъде на 100% от руска страна? Самите руснаци потвърдиха, че са съгласни да се преговаря за този вариант!

Виж какво става с Турция! Новини поне не четеш ли? В момента Ердоган е на официално посещение в Китай. Китайците са предложили да направят в Турция АЕЦ с китайски реактори и да финансират проекта на 100%. Дори не искат и държавни гаранции. До толкова са сигурни в бъдещите приходи от работата на тази АЕЦ!

Колко пъти трябва да ти се обяснява едно и също нещо? Болен ли си що?!... Основно образование имаш ли поне?...

Коментар

• http://www.dnevnik.bg/biznes/compani...zov_dogovor_s/

Преди това да стане обаче тежести, като проектът АЕЦ "Белене", например, трябва да бъдат изчистени от холдинга като се изолират в отделна проектна компания, смята той.

Министърът коментира, че 55 млн. евро от заема, който България изтегли преди години за АЕЦ "Белене" от френската Paribas, са "висящи", защото две банки, участвали в заема - Dexia и Mizuho, са се отказали, а останалите банки не искат да увеличат дела си. "Ние и Paribas се опитваме да привлечем друга банка. НЕК няма тези пари, защото задълженията му са огромни", .казва Добрев и заключава: "За "Белене" сме платили много и ще плащаме още дълго.

Понеже минахте в експертен спор ,искам да попитам кой ще носи отговорност за милилиардите левове на тази бедна държава хвърлени в Беляне. Бих се примирил ако имаше поне нещо направено а да се хвърлят за проектанти ,партиини лобитата и за консултанти и накрая да се зарият в земята ........

Коментар

• Първоначално изпратено от Tomy Разгледай мнение
                          Браво пич ето такива инжиньори признавам - направо си готов за титлата Черноризец Храбър! Уви моите "правописни" грешки са преднамерени и целенасочени, но пък твоите напъни са естествени, но не са на подходящото място и в подходящата тема, но от мен да мине !

А за честотата това е физична величина, която трудно би се побрала в пространството между ушите ти, нАле!

И защото спирам с неделното училище за инжиньори, ще ти дам съвет по често бъркай с пръсти в контакта и ако имаш късмет ще достигнеш до съвършенство
                          -Закъснял си, пич. Отдавна съм съвършен, поне така казват куп дами, с които си общуваме. Естествено, лично.
                          Това не отменя странното звучене на момента да ни поучава неграмотник.

Коментар

В инвестиционен форум този въпрос е най-съществения. И моят отговор е следния:
                            20 милиарда лева са реални пари, които за Белене следва да се дадат сега. И е очевидно че България ги няма. И също е очевидно че никой няма да се ангажира с такъв рисков заем.
                            60 милиарда долара са нечии представи за пропуснати бъдещи ползи. Следователно трябва да бъдат дисконтиране не само за настояща стойност, но и със значителна рискова премия за субективните очаквания на привържениците на Белене. И тогава нетната настояща стойност ще бъде отрицателна.
                            Поради липса на време ще отговоря и на мрежовика. Проект за 20 милиарда лева държавно финансиране съвсем обяснимо става и първостепенен политически въпрос. В случая с Белене силно подозирам че част от държавната администрация се изживява не само като двигател, но и като капитан на кораба насочващ руля. А това е неправомерно - проект на такава стойност задължително се обсъжда от обществото и се решава не само от правителството, но и от парламента. Другият вариант беше изпробван по времето на социализъма на Тато, където многомилиардни инвестиции се правеха без обсъждане, парите бяха профукани и откраднати и през 1990 г. БСП обявиха България в държавен банкрут. Белене по мое мнение е от тези 30 годишни проекти. Това мнение аз поддържах и преди основаването на ГЕРБ и ако си забелязал винаги съм се обявявал тук енергично срещу този проект, независимо от конюнктурата.
                            60-те милиарда консумация са само за газ, при цена $500, ако приемем, че не се променя.
                            ТОВА НЕ Е ЦЕНАТА НА ЕНЕРГИЯТА, А САМО НА ГОРИВОТО. ТОВА НЕ Е ПРЕДПОЛАГАЕМИ ПРОПУСНАТИ ПОЛЗИ, А ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ РАЗХОДИ САМО ПО ЕДИН КОМПОНЕНТ. Всякакви други твърдения са твърде едностранчиви, така да речем. Не говорим за курса на долара, например /който често се мени с над 20% годишно, не говорим за газови кризи /поради изчерпване суровината за химията...ВСИЧКО ТОВА, АЗ НАРОЧНО ОЩЕ НЕ СЪМ ГО СЛАГАЛ...и имаме разлика в цените /към момента/ (60/20)*1,47=4,41/1 "в поза" на ГазЕЦ.

Ако се въздържим от емоциите, което ми е все по-трудно, като гледам как се манипулира, как да не мога да си позволя първото, ако второто ми излиза в пъти по-солено?
                            -Дори и да сринем цените 3 пъти /ТРИ ПЪТИ!/ пак си остава 47% по-скъпо...
                            И тук ми твърдите за изгоди...
                            -Чакай, да ида, да подишам въздух, че така нагло още не бяха ме грабили, посред бял ден! Мен, моите деца, и техните деца също...
                            Добави инфраструктура, режийни, поддръжка, печалби, данъци и ще получиш нещо доста по-различно. И, вече него, ако искаш, го дисконтирай.

Коментар

..........................
                              Поради липса на време ще отговоря и на мрежовика. Проект за 20 милиарда лева държавно финансиране съвсем обяснимо става и първостепенен политически въпрос. В случая с Белене силно подозирам че част от държавната администрация се изживява не само като двигател, но и като капитан на кораба насочващ руля. А това е неправомерно - проект на такава стойност задължително се обсъжда от обществото и се решава не само от правителството, но и от парламента. Другият вариант беше изпробван по времето на социализъма на Тато, където многомилиардни инвестиции се правеха без обсъждане, парите бяха профукани и откраднати и през 1990 г. БСП обявиха България в държавен банкрут. Белене по мое мнение е от тези 30 годишни проекти. Това мнение аз поддържах и преди основаването на ГЕРБ и ако си забелязал винаги съм се обявявал тук енергично срещу този проект, независимо от конюнктурата.
                              Съгласен съм с теб, но къде беше обсъждането? Аз лично, тъй като не съм ангажиран с икономическата част за проекта, знам за нея толкова, колкото и редовият български гражданин. Т.е. - НИЩО!!! От друга страна съм ангажиран професионално с техническата част на проекта и това естествено води до повишен мой интерес към проекта като цяло. Добре, нека да приемем, че проектът е структуриран зле в икономическата си част. Между другото, ако се върнеш назад в тая тема ще видиш, че многократно съм поддържал тази позиция през годините. Нека приемем, че предишни политици са се облажили, крали, или просто е направен един икономически неизгоден проект. Добре де ..... КЪДЕ СА ФАКТИТЕ? КЪДЕ Е ИКОНОМИЧЕСКИЯТ АНАЛИЗ? КЪДЕ Е ДОКЛАДЪТ НА КОНСУЛТАНТА? Между другото консултантът беше избран от правителството на ГЕРБ. КЪДЕ СА ВСИЧКИ ТИЯ НЕЩА? Нали искаш обществено обсъждане? Нали искаш обсъждане в парламента? Даже депутатите нямат тая информация! Има само едни голи лозунги на Светиня Му, изречени в характерния за него стил, които нищо не значат!

След като се ангажираш с необходимостта от обществено обсъждане, бъди така добър да дадеш материал за него, а не голи лозунги. Аз като заинтересован гражданин ще съм благодарен да имам възможността да си съставя мнение за икономическата част на проекта. И многократно съм заявявал тук, че за нея няма информация, и че имам някои съмнения. Вместо това обаче, получавам тук партийни лозунги и АБСОЛЮТНО НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ по технически въпроси, по които съм особено компетентен.

ПУБЛИКУВАЙТЕ ДОКЛАДА НА КОНСУЛТАНТА ИЛИ ДРУГ ПРОФЕСИОНАЛЕН АНАЛИЗ И АЗ ОБЕЩАВАМ ПУБЛИЧНО ДА СЕ ОТРЕКА ОТ БЕЛЕНЕ, АКО Е НЕИЗГОДЕН.
                              Last edited by netware5; 10.04.2012, 16:32.

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                                .......Ти, наистина, знаеш ли какво е СИНХРОНЕН и АСИНХРОНЕН генератор? Знаеш ли как се регулира честотата?
                                - И ... ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е ЧЕСТОТА?!?
                                Браво пич ето такива инжиньори признавам - направо си готов за титлата Черноризец Храбър! Уви моите "правописни" грешки са преднамерени и целенасочени, но пък твоите напъни са естествени, но не са на подходящото място и в подходящата тема, но от мен да мине !

А за честотата това е физична величина, която трудно би се побрала в пространството между ушите ти, нАле!

И защото спирам с неделното училище за инжиньори, ще ти дам съвет по често бъркай с пръсти в контакта и ако имаш късмет ще достигнеш до съвършенство
                                Socialism -- You Make It, They Take It.

Коментар

Working...
                                X