IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
    И тук ще питам: 20 милиарда лева или 60 милиарда долара са повече?
    В инвестиционен форум този въпрос е най-съществения. И моят отговор е следния:
    20 милиарда лева са реални пари, които за Белене следва да се дадат сега. И е очевидно че България ги няма. И също е очевидно че никой няма да се ангажира с такъв рисков заем.
    60 милиарда долара са нечии представи за пропуснати бъдещи ползи. Следователно трябва да бъдат дисконтиране не само за настояща стойност, но и със значителна рискова премия за субективните очаквания на привържениците на Белене. И тогава нетната настояща стойност ще бъде отрицателна.
    Поради липса на време ще отговоря и на мрежовика. Проект за 20 милиарда лева държавно финансиране съвсем обяснимо става и първостепенен политически въпрос. В случая с Белене силно подозирам че част от държавната администрация се изживява не само като двигател, но и като капитан на кораба насочващ руля. А това е неправомерно - проект на такава стойност задължително се обсъжда от обществото и се решава не само от правителството, но и от парламента. Другият вариант беше изпробван по времето на социализъма на Тато, където многомилиардни инвестиции се правеха без обсъждане, парите бяха профукани и откраднати и през 1990 г. БСП обявиха България в държавен банкрут. Белене по мое мнение е от тези 30 годишни проекти. Това мнение аз поддържах и преди основаването на ГЕРБ и ако си забелязал винаги съм се обявявал тук енергично срещу този проект, независимо от конюнктурата.

Коментар

• Мрежа, ти си учудващо доброжелателен, наистина. В тази тема, държиш линията от самото начало. Обаче...мислиш ли, че изобщо слушат някого ?
      Освен Него, разбира се, Нему и Господ се кланя

Коментар

• Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
        Отново мил, любезен и възпитан език, същия като на старшинката. Неслучайно той веднага те подкрепи...

Но на въпроса , който е по-сериозен и по-труден, отколкото го представяш. Има Закон за държавния служител, има и разграничение на държавната администрация с политическите кабинети на министрите. ГЕРБ след идването си на власт избра експертния принцип и само 3 или 4 от министрите са членове на тази партия - останалите бяха избрани на експертен принцип. По същата причина държавната администрация бе оставена да работи на спокойствие без по същество никакви кадрови промени.

И това ни беше грешката. Защото статуса на държавен служител изобщо не означава експертност и лоялност към служебните задължения. В БГ администрацията продължава да бъде мързелива, силно склонна към корупция и като резултат да имаме ниско качество на публичните услуги. Следваше веднага след идването си на власт да започнем широкомащабна административна реформа със значителни кадрови промени. Това мое мнение всъщност представлява и самокритика.

Затова проблемът не е както ти твърдиш че сме се намесвали политически в кадруването на администрацията, а точно обратния - оставиле сме търтеите в нея прекалено необезпокоявани.

А относно партийното строителство недей бери грижи - аз не занимавам колегите във форума с него. Проблемите на България са много по-важни.
        Хе, хе, имаш някакви наченки на нормалност при водене на спора. Цитираният закон за държавния служител никой не го ебава за слива. Правят се всякакви фокуси, да не говорим, че ако нещо не харесва на партийците, те просто го променят в парламента.

Но не мога да отрека, че ГЕРБ направи много по-малко партийни назначения в администрацията в сравнение с предишните правителства. Това го отчитам като плюс и именно поради това първата половина от мандата беше относителна успешна. Защото администрацията за първи път продължи да работи веднага след изборите без обичайното прекъсване от 6 месеца до една година за реформи и хаос.

Затова пък вие залитнахте по другия вреден инструмент на партийците - даването на управленски указания от политици. Не знам дали защото през втората половина от мандата ви натисна кризата или просто защото на Светиня Му характерът е такъв, но направо се излагате с директните и некомпетентни указания. И с неясните послания. Добрият държавен служител очаква политиците да му зададат посоката и да не му се бъркат в работата. Ако е оцелял при няколко правителства, в повечето случаи е лоялен и компетентен и знае какво и как да прави, ако някой му укаже политическата посока. При някои специфични държавни служби пък въобще не може и да става дума за политическа посока, там всичко е експертно и политическата намеса е недопустима. Вместо това вие объркахте всичко. Три години Светиня Му през една седмица строеше Белене, и през една - ликвидираше проекта. Никой нормален експерт не разбра три години какво мисли да прави това правителство с Белене. Как кормчията и механикът на кораба да си вършат работата, след като капитанът не знае или не иска да каже накъде отиваме? После пък, като се появи идеята за 7-ми блок в Козлодуй и Трайчо и Светиня Му се надпреварваха да плещят глупости как ще закараме реактора като някоя парокотелка в Козлодуй и ще го пуснем начаса. Или как Белене било сеизмичен район. Подобни изявления само ви правят смешни в очите на технически компетентните хора. Разбираш ли Стамболов, СМЕЯТ ВИ СЕ! Това е все едно капитанът да дава акъл на механика как да извърши някакъв ремонт на корабния двигател без да си има понятие за какво става въпрос. Вместо просто да каже, че иска двигателят да работи.... Такъв капитан губи авторитет сред екипажа и му се смеят зад гърба, въпреки че силната му воля и строгост държат екипажа строен в редица, когато са с лице към него.

Такива ми ти работи..... Ако си толкова привързан към партията си, сега вместо да пишеш тук партийни лозунги, вземи се замисли върху тия мои съображения. Приеми ги като потенциално полезна критика. Осмисли ги, и ако не си достатъчно високо в партийната йерархия, ги предай по-нагоре. Дано някой се замисли, защото идват избори, а нещо не ме кефи да гласувам за Куневица. Щото май други не останаха - комунистите, Атака и ДПС са ми извън политическите представи, а СДС и ДСБ са пътници за гробищата.
        Last edited by netware5; 10.04.2012, 15:48.
        He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

Отново мил, любезен и възпитан език, същия като на старшинката. Неслучайно той веднага те подкрепи...

Но на въпроса , който е по-сериозен и по-труден, отколкото го представяш. Има Закон за държавния служител, има и разграничение на държавната администрация с политическите кабинети на министрите. ГЕРБ след идването си на власт избра експертния принцип и само 3 или 4 от министрите са членове на тази партия - останалите бяха избрани на експертен принцип. По същата причина държавната администрация бе оставена да работи на спокойствие без по същество никакви кадрови промени.

И това ни беше грешката. Защото статуса на държавен служител изобщо не означава експертност и лоялност към служебните задължения. В БГ администрацията продължава да бъде мързелива, силно склонна към корупция и като резултат да имаме ниско качество на публичните услуги. Следваше веднага след идването си на власт да започнем широкомащабна административна реформа със значителни кадрови промени. Това мое мнение всъщност представлява и самокритика.

Затова проблемът не е както ти твърдиш че сме се намесвали политически в кадруването на администрацията, а точно обратния - оставиле сме търтеите в нея прекалено необезпокоявани.

А относно партийното строителство недей бери грижи - аз не занимавам колегите във форума с него. Проблемите на България са много по-важни.
          Стамболов, ти сериозно ли вярваш, че сте залегнали на експертността? Там, разни калинки, какички, прибирани по завоите-министри, неграмотни каки-кандидати за еврокомисари...наистина ли , всичко това-сериозно? А пожарникар да решава за цял отрасъл на икономиката? Човек без понятие как се поражда паричен поток, да взема решения за икономическа /не/изгодност на нещо, от което не разбира?
          И тук ще питам: 20 милиарда лева или 60 милиарда долара са повече?
          Отделно, кое е по-рисковано: В първия случай нещо да се случи, или във втория, систематично да не достигат пари?
          Просто питам, да видя, колко експертно мислиш - както виждаш, не те нападам, че си бил партиец, нито, че си прост. Отговорът ти ще ни покаже, после него ще анализираме.

Коментар

• Бай Пешо браво на тебе! Харесвами твоята убеденост и вяра в истината!
            НО! Аз не се интересувам от енергетика! и гледам какъв е животът а не какво ми обещават! та що не вземеш да бръкнеш с два пръста в контакта и да разбереш ти прав ли си или променлив уви аз ти казах два факта, които направо отхвърлят принципа за единна система -- абсурно е една мрежа да има 20% и повече разлика в честотата, нАле! а това е така и го доказва както моят еФтин ел.часовник, така и практикумите, които съм правил като студент и които съм защитавар с протокол!!! но ти предпочиташ да ме "затапиш" като ми цитираш нЕкви директиви! не стааава! Ката се изявяваш тук като защитник на земеделието и спец по финанси, макар че явно си давършил неква електротехника в МЕИто -- та не ми казвай какво мислиш че трябва да бъде, а виж какво е в действителност! Все още оставам с добро впечатление за теб, не се изхвърляй повече!
            И ния харесвами. дума да няма. Особено, защитата с протокол - да знаеш, много помага - носиш я в Брюксел и сме като зад каменна стена.
            Ти първо се погледни КАК пишеш, колега. Тук правописните ти грешки са най-малкият ти проблем, гарантирам.
            Второ, часовникът ти е евтин /не с"Ф"/ , евтино е и онова, дето го чете. Естествено, никакво понятие, КАКВО синхронизира този часовник /щото, като ти гледам понятията по техника.../

Стига и ти бе, разбира си човека от енергетика и честоти.
            Щом електрическият часовник на фурната му изостава с 2 часа на ден, значи честотата на тока от АЕЦ е ниска, с десетина %. Тъй ами...
            Какви ти проценти бе, ти пък!
            - Пъти, батка. Пъти! - С проценти ще ми се занимава, ама-хА!...

Хахахааа, щях да падна от смях. Според Томи честотата варирала с 20%.
            По Великден ще отида до Козлодуй и ще ги питам що така правят!
            И аз много се смях - този пич трябва да води курс по смехотерапия

Ееееееееее т'ва ининьорите сте големата работа
            Да ти го кажа по-просто да да ме разбереш като инжиньор нАле:
            като се променя честота на мрежата това е от различната степен на натовареност, демек мрежта "кляка" и после айде до тавана, значи нема система и нема кой да я балансира! както е у другите страни! а колко е честота и напрежението в АЕЦ ли между пръстите ти в контакта нема никво значение!!!
            Ти, наистина, знаеш ли какво е СИНХРОНЕН и АСИНХРОНЕН генератор? Знаеш ли как се регулира честотата?
            - И ... ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е ЧЕСТОТА?!?

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
              С това си мнение отново потвърждаваш простата си партийна кратуна. Ти даже не може да разбереш какво казвам

Коментар

Бате Пешо, много от твоите мнения съм приемал с уважение, но с това не мога да се съглася. Това мнение се доближава опасно близо да позицията на Бай Ганьо "Всички са маскари". Докато Алеко Константинов като автор не само отрича Бай Ганьо, но и сам дава противоположен пример, като става член на политическа партия.
                Дали тези всичките са маскари не ме интересува.Едни и същи циркаджии са.И няма никаква разлика между делата им.Затова и няма избор.Задкулисните играчи баламосват народа с демокрация.Това е голям смях.Навремето така баламосаха софиянците че СДС и ДПС са нещо различно от БКП.И че Дарик е нещо различно от Националното радио.После всички научихме че има едни картончета.И всички са в кюпа.Че за да станеш някакъв трябва да имаш картонче.Ти си наивен човек.

Коментар

• http://www.zerohedge.com/news/obama-...ullshit-energy

Добре добре.. не сме сами
                  I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

• Първоначално изпратено от Tomy Разгледай мнение
                    Бай Пешо браво на тебе! Харесвами твоята убеденост и вяра в истината!
                    НО! Аз не се интересувам от енергетика! и гледам какъв е животът а не какво ми обещават! та що не вземеш да бръкнеш с два пръста в контакта и да разбереш ти прав ли си или променлив уви аз ти казах два факта, които направо отхвърлят принципа за единна система -- абсурно е една мрежа да има 20% и повече разлика в честотата, нАле! а това е така и го доказва както моят еФтин ел.часовник, така и практикумите, които съм правил като студент и които съм защитавар с протокол!!! но ти предпочиташ да ме "затапиш" като ми цитираш нЕкви директиви! не стааава! Ката се изявяваш тук като защитник на земеделието и спец по финанси, макар че явно си давършил неква електротехника в МЕИто -- та не ми казвай какво мислиш че трябва да бъде, а виж какво е в действителност! Все още оставам с добро впечатление за теб, не се изхвърляй повече!
                    Имах желание да ти помогна но пре агресивната простотия и невежество съм безсилен.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                      С това си мнение отново потвърждаваш простата си партийна кратуна. Ти даже не може да разбереш какво казвам. Не съм срещу многопартийната система. не съм срещу партиите. Но мястото на партийците е там, където се формира политиката - в парламента, в общинските съвети, в Министерския съвет. А управлението трябва да се остави на тия, които знаят как. И решенията на партийците трябва да са ПОЛИТИЧЕСКИ, а не експертни. И не трябва да се бъркат в работата на тия, които са ескперти. Ще ти дам един два елементарни примера, като за теб :

1. Идват "десните" на власт и казват "ще сваляме данъците". Викат главния секретар на МФ, директорите на съответните дирекции и шефа на НАП и им нареждат "Да се изработи програма за намаляване на данъците с такива и такива параметри в срок до еди кога си. Да се представи на министъра анализ за икономическите последствия." И държавните служители започват да работят. Това е. А не да турят за директор един партиец от село, който знае само да си чопли носа. Или пък да напълнят дирекцията с партийни чеда, любовници и т.н., така че да не остане кой да работи.

После идват "левите" на власт и казват "ще вдигаме данъците". И викат СЪЩИТЕ тия държавни служители и им нареждат каква е политиката.

2. Идват "зелените" на власт и казват "ще ликвидираме ядрената енергетика". Викат главния секретар на МИЕТ, шефа на АЯР, шефа на ДКЕВР, шефа на НЕК и шефа на АЕЦ, свеждат им политиката и им нареждат да представят програма за закриването на ядрения отрасъл, при спазване на всички изисквания за безопасност и с отчитане на икономическите последици.

Така се работи в белите държави. Във Великобритания постоянният секретар на което и да е министерство е най-старшият държавен служител и ако е в добро здраве и достатъчно млад може да служи и на пет поредни правителства.

А в държавите на простите партийци гледаме сеир и псуваме властта. При всяка смяна на властта администрацията се пълни с поредните партийни недоразумения. Дори и на места това да бъде избегнато, политическата върхушка бърка понятията "политика" и "управление", в резултат на което издава безумни нареждания, като маскира това като "политическо решение", а всъщност става въпрос за глупаво управленско решение. На всичкото отгоре, за да маскира очевадната си некомпетентност, партиецът е склонен да търси "експертни" оправдания за политически решения. Типичен пример си ти Стамболов, като си позволяваш да коментираш неща, от които не разбираш и да убеждаваш хората, че проектът Белене е спрян, щото не е безопасен. Или пък, че е икономически неизгоден. Това последното може и да е вярно, но никой не е видял черно на бяло анализа на банката консулатнт или на който и да е друг експерт. Само голи политически лозунги.

Преди години, един мой добър приятел, политик, ме калесваше да му намеря есксперти, които да се подпишат, че малките блокове на АЕЦ не са безопасни (и това след модернизацията!). Искаше да го изтъкне като причина за затварянето им. Отказах му. Посъветвах го да си поемат политическата отговорност и да кажат истината. А тя беше много проста и нямаше нищо страшно в нея. Просто имаше пазарлък - членство в ЕС срещу 1-4 блок. Чиста политика и нямаше нищо страшно на българския народ да му бъде заявено направо, че това е сделката.

Такива ми ти работи Стамболов..... Успех ти пожелавам в партийното строителство. И дано партията ти да се задържи на власт, щото нали знаеш ..... уморените партийци ги убиват .... т.е. - изхвърлят ги от топлите местенца за да дойдат следващите .....
                      +100

Трябваше само да добавиш, че политическите назначения в държавната администрация трябва да са на нивото министър и замминистър. От тях надолу трябва да са експерти-професионалисти, със съответното образование и квалификационна степен, минали по целия път от младши експерт нагоре до началник на управление, агенция и до главен секретар. Със съответните курсове, обучения, допълнителни квалификации и т.н.
                      А сега който дойде на власт си довежда една сюрия необразовани и незнаещи политически началници и ХОП! на хранилката.
                      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

като се променя честота на мрежата това е от различната степен на натовареност, демек мрежта "кляка" и после айде до тавана, значи нема система и нема кой да я балансира! както е у другите страни! а колко е честота и напрежението в АЕЦ ли между пръстите ти в контакта нема никво значение!!!
                        Не знам за какви "ининьори" говориш! Ако имаш предвид "миньорите", то те са достойни хора. Смели и работливи. Мързелив миньор няма.
                        Ама аз понеже съм си малко мързелив съм завършил с отличие електротехникум. По електрическите дисциплини (около 20 бр) имам шестици и само една петица. Вярно че съм инженер по друго и затова нямам познания на електроинженер. Ама Бате Пешо очевидно е електроинженер, така че го слушай какво ти казва.

Апропо. Наредба № 3 за
                        устройството на електрическите уредби и електропроводните линии (НУЕУЕЛ) задължава толеранса на изменение на честотата да бъде от 49,98 херца до 50,02 херца. Това според мен е плюс-минус 0,01%
                        А не плюс-минус 10%, както твърдиш ти.

Коментар

Защо да се нервя? От твоите простотии и лични нападки? Твоето мнение за мен изобщо не ме интересува

Дали ти си имал лично мнение е въпрос силно дискусионен. По-скоро съм забелязал да се въртиш накъдето духне вятъра....

Демокрацията означава многопартийна система и конкуренция между партиите. Твоите нападки срещу партиите са просто израз на антидемократични нагласи. В цивилизованите страни на гражданското участие, вкл. членството в партии се гледа позитивно.

Но ти очевидно все още не си разбрал, че България е член на ЕС и НАТО....
                          С това си мнение отново потвърждаваш простата си партийна кратуна. Ти даже не може да разбереш какво казвам. Не съм срещу многопартийната система. не съм срещу партиите. Но мястото на партийците е там, където се формира политиката - в парламента, в общинските съвети, в Министерския съвет. А управлението трябва да се остави на тия, които знаят как. И решенията на партийците трябва да са ПОЛИТИЧЕСКИ, а не експертни. И не трябва да се бъркат в работата на тия, които са ескперти. Ще ти дам един два елементарни примера, като за теб :

1. Идват "десните" на власт и казват "ще сваляме данъците". Викат главния секретар на МФ, директорите на съответните дирекции и шефа на НАП и им нареждат "Да се изработи програма за намаляване на данъците с такива и такива параметри в срок до еди кога си. Да се представи на министъра анализ за икономическите последствия." И държавните служители започват да работят. Това е. А не да турят за директор един партиец от село, който знае само да си чопли носа. Или пък да напълнят дирекцията с партийни чеда, любовници и т.н., така че да не остане кой да работи.

После идват "левите" на власт и казват "ще вдигаме данъците". И викат СЪЩИТЕ тия държавни служители и им нареждат каква е политиката.

2. Идват "зелените" на власт и казват "ще ликвидираме ядрената енергетика". Викат главния секретар на МИЕТ, шефа на АЯР, шефа на ДКЕВР, шефа на НЕК и шефа на АЕЦ, свеждат им политиката и им нареждат да представят програма за закриването на ядрения отрасъл, при спазване на всички изисквания за безопасност и с отчитане на икономическите последици.

Така се работи в белите държави. Във Великобритания постоянният секретар на което и да е министерство е най-старшият държавен служител и ако е в добро здраве и достатъчно млад може да служи и на пет поредни правителства.

А в държавите на простите партийци гледаме сеир и псуваме властта. При всяка смяна на властта администрацията се пълни с поредните партийни недоразумения. Дори и на места това да бъде избегнато, политическата върхушка бърка понятията "политика" и "управление", в резултат на което издава безумни нареждания, като маскира това като "политическо решение", а всъщност става въпрос за глупаво управленско решение. На всичкото отгоре, за да маскира очевадната си некомпетентност, партиецът е склонен да търси "експертни" оправдания за политически решения. Типичен пример си ти Стамболов, като си позволяваш да коментираш неща, от които не разбираш и да убеждаваш хората, че проектът Белене е спрян, щото не е безопасен. Или пък, че е икономически неизгоден. Това последното може и да е вярно, но никой не е видял черно на бяло анализа на банката консулатнт или на който и да е друг експерт. Само голи политически лозунги.

Преди години, един мой добър приятел, политик, ме калесваше да му намеря есксперти, които да се подпишат, че малките блокове на АЕЦ не са безопасни (и това след модернизацията!). Искаше да го изтъкне като причина за затварянето им. Отказах му. Посъветвах го да си поемат политическата отговорност и да кажат истината. А тя беше много проста и нямаше нищо страшно в нея. Просто имаше пазарлък - членство в ЕС срещу 1-4 блок. Чиста политика и нямаше нищо страшно на българския народ да му бъде заявено направо, че това е сделката.

Такива ми ти работи Стамболов..... Успех ти пожелавам в партийното строителство. И дано партията ти да се задържи на власт, щото нали знаеш ..... уморените партийци ги убиват .... т.е. - изхвърлят ги от топлите местенца за да дойдат следващите .....
                          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                            Стига и ти бе, разбира си човека от енергетика и честоти.
                            Щом електрическият часовник на фурната му изостава с 2 часа на ден, значи честотата на тока от АЕЦ е ниска, с десетина %. Тъй ами...

Хахахааа, щях да падна от смях. Според Томи честотата варирала с 20%.
                            По Великден ще отида до Козлодуй и ще ги питам що така правят!

Socialism -- You Make It, They Take It.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                              Ти си яко заблуден или просто така ти отърва.каква демокрация какви пет лева бе пич?Каква е разликата между Станишев Първанов Костов Мартинчо Куневица Мафиянски Яне Доган Бойко Волен?Накъдето и да се обърнеш навсякъде кариеристи и прости хора милиционери и доносници.Ако за теб това е демокрация....
                              Бате Пешо, много от твоите мнения съм приемал с уважение, но с това не мога да се съглася. Това мнение се доближава опасно близо да позицията на Бай Ганьо "Всички са маскари". Докато Алеко Константинов като автор не само отрича Бай Ганьо, но и сам дава противоположен пример, като става член на политическа партия.

Коментар

Бай Пешо браво на тебе! Харесвами твоята убеденост и вяра в истината!
                                Хахахааа!
                                И мери напрежението в мрежата като бърка с пръсти в контакта!
                                Ако го удари силно, токът е от добрата американска ТЕЦ, ако го удари слабо-тока е от лошия АЕЦ!

Коментар

Working...
                                X