IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пасивна Къща

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Не само за охлаждане.Трябва да добавим и за БГВ,осветление.Да споменем че въздуха е винаги чист и обезпршен което води до по-малко чистене (огромно бреме в едно жилище).Топлинния комфорт е постоянен без пикове ,а шумоизлоацията също е на максимум.Имаш и по-малко ремонти заради отсъствието на мърсотия,мухал и температурни разлики.Имота ти си запазва цената във времето заради споменатите фактори,а си и енергонезвисим(тва псоледното цена няма).
    Баш архитект skype:vanquishkbg

Коментар

• Първоначално изпратено от Tsilkov
      Днес се разрових малко из цифрите за да проверя доколко е икономически оправдана една пасивна сграда.Взел съм предвид електрическата енергия като наи-универсален метод за отопление (има я навсякъде и иска минимални инвестиции - за разлика от котли на твърдо гориво и газ)Електрическа енергия - осреднено 14,8 ст.К.П.Д 84% на ел.отоплителите http://www.tok-bg.com/page.php?22 което значи 17,6 ст. за KWh отоплителна енергия.Пасивната сграда хаби под 15KWh топлинна енергия годишно за метър квадртаен площ,а сграда построена по днешния норматив и без термомостове(аз не съм виждал такава) хаби над 100 KWh годишно за метър квадратен.Което значи спестяване на 14,98 лева на метър квадратен за година,или 7,66 евро.Ако приемем една средностатистическа двуетажна къща от 150 квадратни метра то тя ще спестява 1149 евро на година ,или 95,75 евро разбито по месеци.Ако приемем ,че ще построим въпросната къща с жилищен кредит за 20 години ,то към днешна дата (7,89%+1% лихва примерно при БНБ) ще може да си позволим 95,75 евро по-голяма месечна вноска по кредита или 10700 евро допълнително - или със 71,33 евро на квадрат по-скъпа къща.[/url]
      Ооопс и дума да не си написал за ипотечен кредит за жилище , че ще те нарочат за прокажен. По нашите ширини трябва да сметнеш и охлаждането през лятот и още по-добре ще изглежда сметката.

Коментар

• Днес се разрових малко из цифрите за да проверя доколко е икономически оправдана една пасивна сграда.Взел съм предвид електрическата енергия като наи-универсален метод за отопление (има я навсякъде и иска минимални инвестиции - за разлика от котли на твърдо гориво и газ)Електрическа енергия - осреднено 14,8 ст.К.П.Д 84% на ел.отоплителите http://www.tok-bg.com/page.php?22 което значи 17,6 ст. за KWh отоплителна енергия.Пасивната сграда хаби под 15KWh топлинна енергия годишно за метър квадртаен площ,а сграда построена по днешния норматив и без термомостове(аз не съм виждал такава) хаби над 100 KWh годишно за метър квадратен.Което значи спестяване на 14,98 лева на метър квадратен за година,или 7,66 евро.Ако приемем една средностатистическа двуетажна къща от 150 квадратни метра то тя ще спестява 1149 евро на година ,или 95,75 евро разбито по месеци.Ако приемем ,че ще построим въпросната къща с жилищен кредит за 20 години ,то към днешна дата (7,89%+1% лихва примерно при БНБ) ще може да си позволим 95,75 евро по-голяма месечна вноска по кредита или 10700 евро допълнително - или със 71,33 евро на квадрат по-скъпа къща.[/url]

Коментар

• Ето няколко линка които са по темата:
          http://www.zerohouse.net/
          http://archzine.com/index.php/ecohom...ouse#more-2434
          http://archzine.com/index.php/ecohome/mtgh#more-1877
          http://h-haus.com/Models/Models.html
          И нещо ново, което ме радва скоро може да почнем да се каним на фитнес удома за да зареждаме акумулаторите към новите тренажйори...Ето това имах пред вид когато зададох въпроса за ъпгрейд.Има ли смисъл от окачен под и фасада под които когато се наложи сравнително лесно да се полагат ново измислени системи , тръби и кабели до всяка точка

Коментар

• Първоначално изпратено от Tsilkov
            Deian_R не пише цената вероятно защото е доста висока и ще изплаши доста хора.Плашенето им обаче ще е погрешно - въпросната къща дори построена по българското законодателство /непасивна ,дори и не нискоенергиина/ с цената си пак ще оплаши много хора.Истината е че всички цени на къща са подвеждаща материя защото всичко тук варира в адски широки граници.Реално построяването на една сграда като пасивна не оскъпява много ,но спрямо една сравнително качествена и добре направена сграда.Проблема е ,че при нас масата сгради са адски некачествени като продукт и в националната ни черта е да се хвалим нещо колко евтино е излезло и като споменаваме цената на къщата си забравяме да сметнем маса скъпи неща като облицовки,оформяне на двора,парно с котел,довършиетлни работи,осветление.............................
            Deian-е - поздравление за къщата - поне на снимки изглежда много добра като замисъл,проект и изпълнение.Сертифициране ли е обаче?
            знам, че не му се казва цената и точно за това го питам, а иначе съм виждал пасивна къща и от слама

всичко е доста относително както казваш и ефекта може да се постигне и с доста по-скромни средства

къщата им не е сертифицирана ............................. защото няма нужда според думите им в сайта - направих си труда да го изчета целия понеже ме интересува, а ето и цитата :
            Трябва ли пасивните къщи да се сертифицират?

Сертифицирането на пасивни къщи удостоверява документалното им съответствие с приетите западни стандарти. Сертифициране може да се извърши засега само от западни фирми срещу заплащане, без да се поемат никакви гаранции сертифициращата фирма. Сертификат на запад е необходим за получаване на нисколихвен заем или субсидия от държавата (т.напр. в Германия всеки който строи пасивна къща получава право да ползва заем от 50 000 Евро с лихва 3,5 % или еднократна субсидия от 8750 Евро).Сертифицирането у нас за сега е безпредметно, тъй - като държавата не предоставя никакви привилегии на притежателя на сертификат.
            Отговорността и гаранциите за достигане на параметрите на пасивна къща се поемат единствено от строителя.
            http://www.megamat.bg/bg_questions.html

строителя щом ти казва, че е пасивна - трябва да му вярваш

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

леко несериозен е както текста, така и претенцията, че това е първата къща в България която е пасивна

в този дух мога да кажа и че моята къща е първата пасивна в България ..................... дори и без сертификат

....................................... поредния опит за безплатна реклама във форума на строителна фирма
            fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Deian_R не пише цената вероятно защото е доста висока и ще изплаши доста хора.Плашенето им обаче ще е погрешно - въпросната къща дори построена по българското законодателство /непасивна ,дори и не нискоенергиина/ с цената си пак ще оплаши много хора.Истината е че всички цени на къща са подвеждаща материя защото всичко тук варира в адски широки граници.Реално построяването на една сграда като пасивна не оскъпява много ,но спрямо една сравнително качествена и добре направена сграда.Проблема е ,че при нас масата сгради са адски некачествени като продукт и в националната ни черта е да се хвалим нещо колко евтино е излезло и като споменаваме цената на къщата си забравяме да сметнем маса скъпи неща като облицовки,оформяне на двора,парно с котел,довършиетлни работи,осветление.............................
              Deian-е - поздравление за къщата - поне на снимки изглежда много добра като замисъл,проект и изпълнение.Сертифициране ли е обаче?

Коментар

• Re: Проектиране и изграждане на пасивна къща

Първоначално изпратено от Deian_R
                Здравей Tsikov
                деянчо, името на уважавания колега е Tsilkov - изпускането на буква от името на човек говори за неуважение, дори и да е неволно

деянчо, зададох ти елементарен въпрос - ще ти го задам отново - КОЛКО СТРУВА КЪЩАТА КОЯТО СТЕ НАПРАВИЛИ - ако слувайно знаеш цената /което ме съмнява/ , но е тръговска тайна можеш да ми пишеш на лични или на мейла

ако не знаеш колко струва къщата ..................... просто си кажи, че нямаш представа -- ще те разбрера

Коментар

• Проектиране и изграждане на пасивна къща

Здравей Tsilkov,

Радвам се за информацията която си публикувал относно критериите за проектиране на Пасивна къща.

Eто сайт, където може да видите вече построена такава къща, която отговаря на този стандарт и това я прави първата пасивна къща у нас.

www.megamat.bg

Поздрави

Коментар

• Деяне, поздравления за къщата която сте построили.

Първоначално изпратено от MEGAMAT
                    Основните използвани материали са; метална конструкция, полиуретан, твърда минерална вата, фасадна облицовка(камък, керамични плочи, гранитогрес, мазилка и др.), и вътрешна обшивка от гипосокартон и гипсофазер. Съчетани са в едно изключителните топлоизолационни качества на полиуретана с шумоизолационните и пожарозащитни свойства на минералната вата. Тази комбинацията направи възможно да се постигнат дебелини на стената 22 - 26 см.
                    Въпросът ми е - каква е цената на къщата при която сте реализирали тези 264 м2 ???

Коментар

• Първа построена пасивна къща

Здравейте,

във връзка с темата , ми е много приятно да Ви представя първата построена пасивна къща в България - Варна.
                      Такава до скоро наистина нямаше, но вече е реалност.
                      Къщата е изградена от варненска фирма, като при това са спазвани критериите за такъв тип сграда на "Института за Пасивни Къщи" в Дармщат, Германия.

Вижте сайта на фирмата: www.megamat.bg

Там има доста снимки на самата къща, а и описание на техническите характеристики.

Надявам се, че ще Ви е интересно.

Коментар

• Виж сега дървените фасади /както ги наричаш/ също са тип окачени смаоносещи фасади.Друга е темата дали облицовката ти е вентилируема и каква е тя самата - от наи-простата мазилка,през дървени летви до еталбонди,камък и керамика.Както си забелязал това има отношение до поддръжка,визия и дълготраиност и рефлектира яко върху първоначалната цена.Топлинната характеристика обаче на самата стена е съвсем друго нещо и зависи от големината и вида на топлоизолацията под въпросата облицовка.Иначе ако питаш дали можеш да вдигнеш къща която псоле да дооборудваш за пасивна - моя професинален отговор е ДА - естествено то има псоледствия в проекта и строежа които трябва да се спазят.За цената има два варианта. Ако копуваш готова къща - тогава имаш и цена и определени характеристики които не подлежат на промяна или поне не голяма /ако те задоволяват копуваш ако не - не копуваш/.Другия вариант е къща по твоя мярка и желание и почва премислянето /независимо дали ще е с архитет,проджект мениджър или човек от строителна фирма която евентуално си избрал за целия строеж/ на варианти спрямо твоя бюджет и желания.

Коментар

• Ня всеки е ясно че пасивната къща е скъпо удоволствие затова аз се заинтересувах как е възможно строеж който трябва да се проектира сега и ориентировъчна цена от сбестойност на конвенционално строителство +30% да бъде ъпгрейдван във времето съгласно критериите разписани в линка който пуснах/stroma..../до пасивна къща, без да ме притеснява дали някой в бг ще ми издаде сертификат за да не плащам данък;От личен опит знам че окачените фасади осигуряват необходимата изолация и спестяват поддръжка.Каква полза от фасада със супер изолация без термо мостове ако трябва да поддържаш дървена носеща конструкция във влажен климат или плоскости които постоянно отварят фуги или нещо подобно.Вместо енергийни разходи ще имаш реновации....Няма реклама!!! Как да се постигне?!!

Коментар

• Излишно се карахте и задалбахте в "гръмки детаили и технологии" които нямат общо с темата/вероятно пак с цел реклама ама не точно на място/.Линка които е пуснал nikrum също не е никакъв деистващ сертификат.Пасивните къщи са разработени като стандарт и се прилагат от 1991 година от http://www.passiv.de/.Проектът се изчислява пак чрез техен софтуер PHPP се казва.В България няма фирми имащи право да ги сертифицират /поне за сега/ -така че за сертификат би трябвало да доидат германци.По тези причини в България все още няма построена камо ли сертифицирана "пасивна сграда".Има един проект които в момента е замразен заради кризата за пасивни сгради /истински/ и 10-20 къщи които спекулират с термина "пасивна".На randelova мога само да и кажа че въпросните недостатъци и сложност са само в собствената и глава - мога да го докажа и с картинки/мисля даже бях пускал в темата един мои проект за "нискоенергиина къща" които е близко до пасивната/.Пасивните сгради нямат недостатъци в функционално и техническо отношение - даже напротив.

Коментар

• Първоначално изпратено от nikrum
                              Всъщност керамичната вентилируема фасада по скъпа ли е от 3 слойния стъклопакет с к стъкла-благодаря предварително?
                              ...
                              Би трябвало да е съвсем леко по евтина - ако мислиш за сялостно остъкляване на къщата , на стъкларията фасонните конструкции , обкови, отваряеми клапи, голеееми сенници по слънчевите фасади и тн. ще ти свалят склапа, освен това за хубава изолация е добре да са пълни с аргон пакетите , а той след няколко години си изфирясва

Коментар

• Re: въпрос към мумето20

Първоначално изпратено от Mr_crash
                                Първоначално изпратено от nns
                                Последно съм говорил доста отдавна към 400лв./кв.м. беше окачена вентилируема керамика - но офератата беше за цялостна фасада - проект керамика , етал бонд където трябва и прозорци/врати.
                                значи само с лихвите от парите за тая фасада ще си плащам газта за цяла
                                година.
                                извод: Скъпо и икономически неоправдано.
                                За скъпото - скъпо е , то за това и не на всякъде слагат. Но пък някой лятото не го карат на газ ами на климатик , а газа колко ще струва и до кога и лихви какви и до кога. Всеки си прави сметката сам , има и много по- евтини сходни вентилируеми решения , но там имаш други недостатъци дребни.

Коментар

Working...
                                X