IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кредит в ЕВРО ИЛИ ЛЕВА??

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• валутния риск в случая ще дойде твърде много

Коментар

• Първоначално изпратено от van05
      Според мен трябва да се дърпат кредитите само в щатски долари.Тъй като долара е атакуван от всякъде и тренда му в близките години ще е надолу и само надолу.
      През 2002г. "всички" смятаха, че доларът скоро ще стане 3-4лв.
      В началото на 1997г. "всички" бяха твърдо убедени, че към май месец гущерчетата ще се харчат по 4-5000лв. парчето.
      Кредит по принцип трябва да се тегли във валутата, в която са ти доходите. Не е нужно към всички неизвестности около бъдещи доходи и цени да си вкарваш таралеж в гащите с валутен риск. Ако искаш да е*еш дявола във въздуха, има си форекс.

Коментар

• Първоначално изпратено от Джаст А Трейдър
        Никога,никакви кредити!
        E чак пък никога и никакви, твърде пресилено е това.
        “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Според мен трябва да се дърпат кредитите само в щатски долари.Тъй като долара е атакуван от всякъде и тренда му в близките години ще е надолу и само надолу.

Коментар

• Никога,никакви кредити!

Коментар

• Vav vrazka s tazi tema, nyakoy razuchil li e novata zastrahovka na Bulbank, koyato pokriva mesechnata vnoska ako chovek ostane bez rabota? Ili pone taka ya raztalkuvah. Nyakoy mozhe li da kazhe poveche za neya?
              Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• Първоначално изпратено от beginner
                Мда взе да ми се прояснява не е лесна икономиката особенно за хора без опит. Много неща за навързани и едно да пропуснеш можеш да сгрешиш. Благодаря ви.
                "неща за навързани и едно да пропуснеш можеш да сгрешиш. "
                В договори с банки често се споменава или неявно препраща към "общи условия на банката"В търговския закон това е допуснато,но не е прецизирано.Ако за БТК,НЕК,и други има изискване общите условия да са обнародвани и се променят с предизвестие,как стои въпроса с банките?Ако БНБ не изисква от тях депозиране и обявяване,то всички закони могат да бъдат заобиколени и да задръстят всякакви делови отношения.Bключително да подкопаят закона за "валутния борд".Ще съм Ви благодарен за мнението Ви

Коментар

• Мда взе да ми се прояснява не е лесна икономиката особенно за хора без опит. Много неща за навързани и едно да пропуснеш можеш да сгрешиш. Благодаря ви.

Коментар

• Кредит в лева категорично !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Myth_72
                      Много ми е интересно, как ще му го превалутират, като стой, та гледай, ако няма такава, клауза.
                      Би могло да стане примерно с наредба (или закон). И да се направи служебно и за всички (или пък за някои). Въпросът тогава ще бъде кой е с по-силно лоби - банките или кредитополучателите

Примерно голяма инфлация (като гледам със сигурност ще я има поне следващите няколко години). Заем в левове, които се обезценяват. Банката качва лихвите по заема, защото повечето са с плаваща лихва. Заплатите изостават. Прецакан си.
                      Обезценяват се спрямо какво? Спрямо стоките или спрямо еврото? Банката може да качат лихвите, но може и да не ги качат. Примерно тази година имахме рекордна инфлация от 10тина години насам, а лихвите не са мръднали особено. През миналите години пак имаше инфлация, а лихвите падаха, така че връзката между едното и другото не е много пряка.
                      Колкото до евровите лихви, нищо не пречи също да се повишат по причини, съвсем различни от инфлацията в БГ.

Ако е в евро, пак ти е по-скъпо заради разликата между евтиния лев и скъпото евро (след махането на борда). Всъщност първо ще махнат борда или ще минем на евро. Ако е второто всички заеми ще бъдат в евро след това така или иначе. Обърках се тотално
                      Останал съм с впечатление, че ако всичко върви по план, един ден ще въведем еврото, при което бордът автоматически ще отпадне (като няма лев, няма да има и фиксиран курс дето се вика). Е, ще има някакъв преходен период за обмен на кеша (електронните пари ще бъдат обърнати служебно). Но като процент от всичките левове кешът ще е твърде малка част, за да има значение.

Коментар

• И аз се интересувам от темата, но за съжаление , не разбрах защо е по-добре да е в левове за момента. Нещо не мога да навържа икономическите процеси при евнетулано поскъпване на еврото в бъдеще и как ще се отрази това на заема в левове. Бихте ли обяснили?

Примерно голяма инфлация (като гледам със сигурност ще я има поне следващите няколко години). Заем в левове, които се обезценяват. Банката качва лихвите по заема, защото повечето са с плаваща лихва. Заплатите изостават. Прецакан си.

Ако е в евро, пак ти е по-скъпо заради разликата между евтиния лев и скъпото евро (след махането на борда). Всъщност първо ще махнат борда или ще минем на евро. Ако е второто всички заеми ще бъдат в евро след това така или иначе. Обърках се тотално

Коментар

• Първоначално изпратено от Стенли
                          Много правилно Myth72, само, че наблегни на последната част на изречението си - "Ако няма такава клауза". Ако намериш някоя която няма подобна клауза, или пък вратичка за подобна клауза... пиши пак!!! Успех! Всъщност ако намериш такава, търси заека някъде в текстовете касаещи лихвата и нейното образуване .
                          В моя договор, за потребителски кредит, срещу ипотека, за 35 000лв. няма такава, клауза. Друг е въпроса, че, като последен глупак от много четене на договора, не забелязах една малка промяна в лихвата, която на устни договорки беше една а по договор излезе друга, но това саподробности за моя сметка естествено. Но таква клауза няма. Кредита ми е към Пиреос Банк, препоръчвам на всички, които изобщо ще теглят кредити, да си четат МНООООГО внимателно договорите, по 5 пъти, на мен ще ми е обица на ухото. Иначе лихвата се образува на базата на Софибор +определн процент отгоре. Ами това е.

П.П. Нещо, което пропуснах да кажа, при потребителските кредити, нямат право да превалутират, кредитите, освен ако изришно в договора няма клауза, че клиентът се съгласява с подобно действие. Незнам само по закон дали ако кредита е потребителски банката изобщо има право да слага подобна клауза в договора.

Коментар

• Re: Кредит в ЕВРО ИЛИ ЛЕВА??

Първоначално изпратено от diplomat82
                            Здравейте!
                            Реших да изтегля ипотечен кредит за покупка на жилище. Имам част от необходимата ми сума ,но не ми достигат около 1/2 от стойността на имота!
                            Моля за вашият съвет дали кредита,които изтегля е по-добре да е в ЛВ или Евро!?Смятам срока му да бъде 20 години.
                            Реших да попитам в този форум защото ми се струва ,че тук са хората ,които разбират от пари и инвестиции!
                            Благодаря предварително!!!
                            Започвай с левове и не му мисли, когато обърнем левовете в евро, тогава ще имаш кредит в евро. Е това скоро няма да стане, както се е развихрила инфлацията и пр. Така, че действай смело в левове.
                            Мненията изразени в този форум са лични и не прадставляват препоръки за покупко- проджаби на финанс

Коментар

• Много правилно Myth72, само, че наблегни на последната част на изречението си - "Ако няма такава клауза". Ако намериш някоя която няма подобна клауза, или пък вратичка за подобна клауза... пиши пак!!! Успех! Всъщност ако намериш такава, търси заека някъде в текстовете касаещи лихвата и нейното образуване .

Коментар

• Първоначално изпратено от Стенли
                                Дипломат - накратко казано както и да го мислиш, банката няма да се окаже прецаканата институция. Ако се случи нещо драстично, кредита ти дори и левов ще ти се превалутира като стой та гледай!!! Във всеки един договор за левов кредит има винаги подобни клаузи!!! Тегли си евров кредит, и лихвите са по-добри и вероятността от тяхното повишаване е по-малка от лихвите по левовите кредити.
                                Много ми е интересно, как ще му го превалутират, като стой, та гледай, ако няма такава, клауза.

Коментар

Working...
                                X