валутния риск в случая ще дойде твърде много
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кредит в ЕВРО ИЛИ ЛЕВА??
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от van05Според мен трябва да се дърпат кредитите само в щатски долари.Тъй като долара е атакуван от всякъде и тренда му в близките години ще е надолу и само надолу.
В началото на 1997г. "всички" бяха твърдо убедени, че към май месец гущерчетата ще се харчат по 4-5000лв. парчето.
Кредит по принцип трябва да се тегли във валутата, в която са ти доходите. Не е нужно към всички неизвестности около бъдещи доходи и цени да си вкарваш таралеж в гащите с валутен риск. Ако искаш да е*еш дявола във въздуха, има си форекс.
Коментар
-
Първоначално изпратено от beginnerМда взе да ми се прояснява не е лесна икономиката особенно за хора без опит. Много неща за навързани и едно да пропуснеш можеш да сгрешиш. Благодаря ви.
В договори с банки често се споменава или неявно препраща към "общи условия на банката"В търговския закон това е допуснато,но не е прецизирано.Ако за БТК,НЕК,и други има изискване общите условия да са обнародвани и се променят с предизвестие,как стои въпроса с банките?Ако БНБ не изисква от тях депозиране и обявяване,то всички закони могат да бъдат заобиколени и да задръстят всякакви делови отношения.Bключително да подкопаят закона за "валутния борд".Ще съм Ви благодарен за мнението Ви
Коментар
-
Първоначално изпратено от Myth_72Много ми е интересно, как ще му го превалутират, като стой, та гледай, ако няма такава, клауза.
Примерно голяма инфлация (като гледам със сигурност ще я има поне следващите няколко години). Заем в левове, които се обезценяват. Банката качва лихвите по заема, защото повечето са с плаваща лихва. Заплатите изостават. Прецакан си.
Колкото до евровите лихви, нищо не пречи също да се повишат по причини, съвсем различни от инфлацията в БГ.
Ако е в евро, пак ти е по-скъпо заради разликата между евтиния лев и скъпото евро (след махането на борда). Всъщност първо ще махнат борда или ще минем на евро. Ако е второто всички заеми ще бъдат в евро след това така или иначе. Обърках се тотално
Коментар
-
И аз се интересувам от темата, но за съжаление , не разбрах защо е по-добре да е в левове за момента. Нещо не мога да навържа икономическите процеси при евнетулано поскъпване на еврото в бъдеще и как ще се отрази това на заема в левове. Бихте ли обяснили?
Примерно голяма инфлация (като гледам със сигурност ще я има поне следващите няколко години). Заем в левове, които се обезценяват. Банката качва лихвите по заема, защото повечето са с плаваща лихва. Заплатите изостават. Прецакан си.
Ако е в евро, пак ти е по-скъпо заради разликата между евтиния лев и скъпото евро (след махането на борда). Всъщност първо ще махнат борда или ще минем на евро. Ако е второто всички заеми ще бъдат в евро след това така или иначе. Обърках се тотално
Коментар
-
Първоначално изпратено от СтенлиМного правилно Myth72, само, че наблегни на последната част на изречението си - "Ако няма такава клауза". Ако намериш някоя която няма подобна клауза, или пък вратичка за подобна клауза... пиши пак!!! Успех! Всъщност ако намериш такава, търси заека някъде в текстовете касаещи лихвата и нейното образуване .
П.П. Нещо, което пропуснах да кажа, при потребителските кредити, нямат право да превалутират, кредитите, освен ако изришно в договора няма клауза, че клиентът се съгласява с подобно действие. Незнам само по закон дали ако кредита е потребителски банката изобщо има право да слага подобна клауза в договора.
Коментар
-
Re: Кредит в ЕВРО ИЛИ ЛЕВА??
Първоначално изпратено от diplomat82Здравейте!
Реших да изтегля ипотечен кредит за покупка на жилище. Имам част от необходимата ми сума ,но не ми достигат около 1/2 от стойността на имота!
Моля за вашият съвет дали кредита,които изтегля е по-добре да е в ЛВ или Евро!?Смятам срока му да бъде 20 години.
Реших да попитам в този форум защото ми се струва ,че тук са хората ,които разбират от пари и инвестиции!
Благодаря предварително!!!Мненията изразени в този форум са лични и не прадставляват препоръки за покупко- проджаби на финанс
Коментар
-
Много правилно Myth72, само, че наблегни на последната част на изречението си - "Ако няма такава клауза". Ако намериш някоя която няма подобна клауза, или пък вратичка за подобна клауза... пиши пак!!! Успех! Всъщност ако намериш такава, търси заека някъде в текстовете касаещи лихвата и нейното образуване .
Коментар
-
Първоначално изпратено от СтенлиДипломат - накратко казано както и да го мислиш, банката няма да се окаже прецаканата институция. Ако се случи нещо драстично, кредита ти дори и левов ще ти се превалутира като стой та гледай!!! Във всеки един договор за левов кредит има винаги подобни клаузи!!! Тегли си евров кредит, и лихвите са по-добри и вероятността от тяхното повишаване е по-малка от лихвите по левовите кредити.
Коментар
Коментар