Има едно правило - кредит във валутата, в която са ти доходите
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кредит в ЕВРО ИЛИ ЛЕВА??
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнениеНай-добре е кредита да е в йени,швейцарски франкове или в щатски долари.Мненията ми не са препоръка за търговия с финансови инструменти!
Коментар
-
Първоначално изпратено от all_trader2 Разгледай мнениенай-добре е изобщо да не теглииш кредит но ако си решил да се заробваш по-добре е е леваHe was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от popich Разгледай мнениепредстои ми да тегля жилищен кредит. Какво е Вашето мнение лева или евро?
За евров кредит съм "набелязъл" райфа и емпорики(заради фиксирания 36м. период) а за левов БДСК
Коментар
-
вван 05
не знам как ги виждаш нещата с валутите, но оттук нататък долара е нагоре - вероятно 10 стотинки до края на годината и то при оптимисти4ен вариант.Сега хубаво си сметни валутния риск при дългосро4ен кредит.На мен една гръцка банка не случайно натрап4иво ми предлагаше миналата пролет кредит във франкове -франка беше на истор4еско дъно в този момент спрямо еврото.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Myth_72В моя договор, за потребителски кредит, срещу ипотека, за 35 000лв. няма такава, клауза. Друг е въпроса, че, като последен глупак от много четене на договора, не забелязах една малка промяна в лихвата, която на устни договорки беше една а по договор излезе друга, но това саподробности за моя сметка естествено. Но таква клауза няма. Кредита ми е към Пиреос Банк, препоръчвам на всички, които изобщо ще теглят кредити, да си четат МНООООГО внимателно договорите, по 5 пъти, на мен ще ми е обица на ухото. Иначе лихвата се образува на базата на Софибор +определн процент отгоре. Ами това е.
П.П. Нещо, което пропуснах да кажа, при потребителските кредити, нямат право да превалутират, кредитите, освен ако изришно в договора няма клауза, че клиентът се съгласява с подобно действие. Незнам само по закон дали ако кредита е потребителски банката изобщо има право да слага подобна клауза в договора.
И едно въпросче за превалутирането - дали като минем към еврото някой ще те пита изобщо какво да прави с левовия ти кредит? Нима когато изчезна DEM като валута, банките питаха някой какво да правят с кредитите им?
По темата аз съм за левов кредит, особено ако доходите ти /или по-голямата част от тях/ са левови. И в случай че при преминаването на еврото курса /както се говори/ няма да е фиксиран, смятам че кредитополучателя ще е надалавера.
Коментар
-
Въпрос на сметки, на елементарни сметки. Ако не се опитваш да изработиш дявола във въздуха (което не го препоръчвам, защото той е по-повратлив ) трябва да се има предвид:
1. Юрибор е с около 2 пункта под Софибор
2. Ако се ползва ОЛП, надбавката на банките са по-ниски при евро
3. Ако превеждаш официално кредита на продавача, таксата в евро е като международен превод, ако е в друга банка, което малко вдига разхода
В последната година съм смятал разни условия на няколко банки и по-добре е в евро. Ако може и с фиксирана лихва, още по-добре.
Личният ми кредит е в евро с фиксирана лихва и си свиркам. Фирменият в лева (Софибор+надбавка) и за 3 месеца след тегленето се качи с 2 пункта. Сега го превалутирам.
И както каза някой, не чак никакви кредити, но твърдо никакви банки в България! Алчни отвратяги с отвратително отношение към клиентите и некадърни служители!
Коментар
-
Първоначално изпратено от SnipeПървоначално изпратено от van05Според мен трябва да се дърпат кредитите само в щатски долари.Тъй като долара е атакуван от всякъде и тренда му в близките години ще е надолу и само надолу.
В началото на 1997г. "всички" бяха твърдо убедени, че към май месец гущерчетата ще се харчат по 4-5000лв. парчето.
Кредит по принцип трябва да се тегли във валутата, в която са ти доходите. Не е нужно към всички неизвестности около бъдещи доходи и цени да си вкарваш таралеж в гащите с валутен риск. Ако искаш да е*еш дявола във въздуха, има си форекс.
Коментар
Коментар