IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кредит в ЕВРО ИЛИ ЛЕВА??

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Има едно правило - кредит във валутата, в която са ти доходите
    Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнение
      Най-добре е кредита да е в йени,швейцарски франкове или в щатски долари.
      Сигурно се шегуваш...
      Мненията ми не са препоръка за търговия с финансови инструменти!

Коментар

• Най-добре е кредита да е в йени,швейцарски франкове или в щатски долари.

Коментар

• Първоначално изпратено от all_trader2 Разгледай мнение
          най-добре е изобщо да не теглииш кредит но ако си решил да се заробваш по-добре е е лева
          Безкрайно тъп съвет от безкрайно тъп човек. Наистина е по-добре да не теглиш кредит, но ако ще го правиш - направи го в евро. Лихвата е по-ниска. А на приказките за падане на борда - не се връзвай. Такива като all-trader не стават и за чеп за зеле, камо ли за финансови съветници.
          He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от popich Разгледай мнение
            предстои ми да тегля жилищен кредит. Какво е Вашето мнение лева или евро?
            За евров кредит съм "набелязъл" райфа и емпорики(заради фиксирания 36м. период) а за левов БДСК
            най-добре е изобщо да не теглииш кредит но ако си решил да се заробваш по-добре е е лева

Коментар

• предстои ми да тегля жилищен кредит. Какво е Вашето мнение лева или евро?
              За евров кредит съм "набелязъл" райфа и емпорики(заради фиксирания 36м. период) а за левов БДСК

Коментар

• E dogovori vsjakakvi, uslovia sushto. Naj-dobre e kredita da e v leva bez korekcii, che kato mahnat borda ne se znae levcheto nakude shte trugne. Neshto me kara da mislia che sprjamo evroto ..... No tova e lichno mnenie.

Коментар

• вван 05
                  не знам как ги виждаш нещата с валутите, но оттук нататък долара е нагоре - вероятно 10 стотинки до края на годината и то при оптимисти4ен вариант.Сега хубаво си сметни валутния риск при дългосро4ен кредит.На мен една гръцка банка не случайно натрап4иво ми предлагаше миналата пролет кредит във франкове -франка беше на истор4еско дъно в този момент спрямо еврото.

Коментар

• Първоначално изпратено от Myth_72
                    В моя договор, за потребителски кредит, срещу ипотека, за 35 000лв. няма такава, клауза. Друг е въпроса, че, като последен глупак от много четене на договора, не забелязах една малка промяна в лихвата, която на устни договорки беше една а по договор излезе друга, но това саподробности за моя сметка естествено. Но таква клауза няма. Кредита ми е към Пиреос Банк, препоръчвам на всички, които изобщо ще теглят кредити, да си четат МНООООГО внимателно договорите, по 5 пъти, на мен ще ми е обица на ухото. Иначе лихвата се образува на базата на Софибор +определн процент отгоре. Ами това е.

П.П. Нещо, което пропуснах да кажа, при потребителските кредити, нямат право да превалутират, кредитите, освен ако изришно в договора няма клауза, че клиентът се съгласява с подобно действие. Незнам само по закон дали ако кредита е потребителски банката изобщо има право да слага подобна клауза в договора.
                    Тъй като чета поста ти - кредита ти е на плаваща лихва, която сама по себе си си зависи от Софибора, в договорите за кредит с фиксирана лихва задължително го има това условия, че банката може да промени лихв. процент.
                    И едно въпросче за превалутирането - дали като минем към еврото някой ще те пита изобщо какво да прави с левовия ти кредит? Нима когато изчезна DEM като валута, банките питаха някой какво да правят с кредитите им?
                    По темата аз съм за левов кредит, особено ако доходите ти /или по-голямата част от тях/ са левови. И в случай че при преминаването на еврото курса /както се говори/ няма да е фиксиран, смятам че кредитополучателя ще е надалавера.

Коментар

• Въпрос на сметки, на елементарни сметки. Ако не се опитваш да изработиш дявола във въздуха (което не го препоръчвам, защото той е по-повратлив ) трябва да се има предвид:
                      1. Юрибор е с около 2 пункта под Софибор
                      2. Ако се ползва ОЛП, надбавката на банките са по-ниски при евро
                      3. Ако превеждаш официално кредита на продавача, таксата в евро е като международен превод, ако е в друга банка, което малко вдига разхода

В последната година съм смятал разни условия на няколко банки и по-добре е в евро. Ако може и с фиксирана лихва, още по-добре.
                      Личният ми кредит е в евро с фиксирана лихва и си свиркам. Фирменият в лева (Софибор+надбавка) и за 3 месеца след тегленето се качи с 2 пункта. Сега го превалутирам.

И както каза някой, не чак никакви кредити, но твърдо никакви банки в България! Алчни отвратяги с отвратително отношение към клиентите и некадърни служители!

Коментар

• Първоначално изпратено от Snipe
                        Първоначално изпратено от van05
                        Според мен трябва да се дърпат кредитите само в щатски долари.Тъй като долара е атакуван от всякъде и тренда му в близките години ще е надолу и само надолу.
                        През 2002г. "всички" смятаха, че доларът скоро ще стане 3-4лв.
                        В началото на 1997г. "всички" бяха твърдо убедени, че към май месец гущерчетата ще се харчат по 4-5000лв. парчето.
                        Кредит по принцип трябва да се тегли във валутата, в която са ти доходите. Не е нужно към всички неизвестности около бъдещи доходи и цени да си вкарваш таралеж в гащите с валутен риск. Ако искаш да е*еш дявола във въздуха, има си форекс.
                        Риск има винаги.Форекса го оставям за "Гяволите" с главно Г дето се опитват да го таковат във въздуха.Но както и да е.Икономическата логика е ,че много от световният стокооборот отхвърля долара като разплащателна валута.Това от самосебеси натиска долара надолу (единствено доверието стои зад долара,които в момента няма нито стоково нито златно покритие)А с моето основно образование виждам ,че така нареченото "доверие" се е изчерпало из основи.Доларът се връща към ФЕД-а а там той не може да предостави нищо освен дериватите на долара или така наречените техни ДЦК (U.S. Treasury).Което всъщност както знаете си е дълг.Дори да изберат друг президент голям обем от напечатаната без покритие "валута" ще тече обратно към Щатите.Съчетано с големият им търговски дефицит долара още дълго ще търси своето равновестно положение ,а то е доста надолу от сегашните нива.Никоя от държавите държащи огромни доларови резерви нямат интерес да изсипят купища долари на валутните пазари и с това до доведат до крах на долара.А постепенно и методично се освобождават от доларовите си позиции срещу активи,НИ,технологии и т. н.Ето заради тези горепосочени факти смятам че е изгодно да се теглят заемите в долари.Времето ще покаже дали съм прав.

Коментар

• А кредит в японски йени дали предлага някоя банка в България?
                          "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• ami leva i evroto sa sas fixiram kurs taka che valutniq risk e 0. obichaino kreditie v evro sa sas po niska lihva taka che e po eftino da go vzemesh v euro. osven tova ti go vzemashza 20 godini a do 5 godini lev nqma da ima taka che pak sha si na euro ama sas po visoka lihva

Коментар

• Да ни е честита новата година! С пожелания за много успехи, както финансови така и в личен план.

Коментар

• И преди го казах, си сега ще повторя /първом, ЧНГ! :-) /
                                КРЕДИТИ-САМО В "ДЕСНА". Левата я зарежете, не слуша. ;-Р

Коментар

Working...
                                X