If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Бе алооУ, все пак съм инжИнер-корабостроител. Не случайно 1 и 2-и курс ни учат да плуваме задължително - хохохохо
Ади като я "окъсаш" да си купуваш яхта, се обади да ти перна едно рамо
П.П. И това съм го казвал, че Софето / и не само то / се пренасели и едни високи цени биха подействали добре точно с тая цел, да се получи качество.
Когато няма ясно изразени класи на обществените места, тогава стават и "панаирите", демек трябва да се направят механизми и да се сбират хора със сходни стандарти, а не както е сега и просяка и милионера на едно място, ама чичо Сорос не дава косъм да падне от главата на циганетата
Колега, нещо много, ама много бъркаш бедните/средните българи с циганите. И тук нещо на класова основа ли взехте да се делите? И от кога милионерите станаха подходящи за съжителстване, където и да било по света?
Нещо си си объркал ценностната система.
Бе алооУ, все пак съм инжИнер-корабостроител. Не случайно 1 и 2-и курс ни учат да плуваме задължително - хохохохо
Ади като я "окъсаш" да си купуваш яхта, се обади да ти перна едно рамо
П.П. И това съм го казвал, че Софето / и не само то / се пренасели и едни високи цени биха подействали добре точно с тая цел, да се получи качество.
Когато няма ясно изразени класи на обществените места, тогава стават и "панаирите", демек трябва да се направят механизми и да се сбират хора със сходни стандарти, а не както е сега и просяка и милионера на едно място, ама чичо Сорос не дава косъм да падне от главата на циганетата
Мастър Асен е в "кухнята" и предполагам ще подскаже как има квартали там / гета /, от които хората не излизат през целия си живот.
Коментар
AfterDark
Първоначално изпратено от acen1975
Първоначално изпратено от AfterDark
Първоначално изпратено от Julius
За 1/4!
Тази сметка е изключително некоректна, т.к. става дума за кредитно проникване като процент от БВП, а както големите депозити, така и големите кредити се държат/теглят от много малка част от населението на БГ ...
8)
Следмръкналия,точно тук е проблема-всички е влезнало в строителсто и ипотеки!
в сащ стоителния сектор е 3% от общата икономика,откъдето само 3% от задлъжняването отива натам.повечето е за фирми с всякакъв вид дейност.
в бг няма друг вид дейност,освен строитествувателстване,така че,всичкото тва задлъжняване е вкарано там!
от там и безбожното балониране-просто.следователно този сектор почне ли да плюе кръв,ще удари бг много повече от страни,които имат по голямо кредит проникване,но е диверсифицирано в различни сектори и главно индустриални.
що се отнася до последния светая светих за ъпппппърите-имало сегментация и уникалите имоти никога нямало да падат,нека ти да пример с калифорния-баж ункалните им имоти падат най-много....защо?
защото е въпрос на балониране,а не на локейшън-тва,че имота е бил прекрасен,го е балонирало допълнително и съответно в момента пада повече.........
в сащ има и щати,в които имотите не падат,ами и се качват.това са точно селските щати,към които нямаше интерес за инвестиции и не бяха балонирани-съответно в момента се качват.........
надявам се нямаш апартамент в лозенец?щото там е бъдещото гето на софия-моя прогноза-под 300 евро до 2 години.
Тази сметка е изключително некоректна, т.к. става дума за кредитно проникване като процент от БВП, а както големите депозити, така и големите кредити се държат/теглят от много малка част от населението на БГ ...
8)
Следмръкналия,точно тук е проблема-всички е влезнало в строителсто и ипотеки!
в сащ стоителния сектор е 3% от общата икономика,откъдето само 3% от задлъжняването отива натам.повечето е за фирми с всякакъв вид дейност.
в бг няма друг вид дейност,освен строитествувателстване,така че,всичкото тва задлъжняване е вкарано там!
от там и безбожното балониране-просто.следователно този сектор почне ли да плюе кръв,ще удари бг много повече от страни,които имат по голямо кредит проникване,но е диверсифицирано в различни сектори и главно индустриални.
що се отнася до последния светая светих за ъпппппърите-имало сегментация и уникалите имоти никога нямало да падат,нека ти да пример с калифорния-баж ункалните им имоти падат най-много....защо?
защото е въпрос на балониране,а не на локейшън-тва,че имота е бил прекрасен,го е балонирало допълнително и съответно в момента пада повече.........
в сащ има и щати,в които имотите не падат,ами и се качват.това са точно селските щати,към които нямаше интерес за инвестиции и не бяха балонирани-съответно в момента се качват.........
надявам се нямаш апартамент в лозенец?щото там е бъдещото гето на софия-моя прогноза-под 300 евро до 2 години.
Коментар
AfterDark
Първоначално изпратено от marandi
Аз па ... трудно мога да кажа колко ще оцени определен имот една баМка при такива срокове, понеже тук има 2 квартала, на които цените се смачкаха заради господа мангалите, развъдиха се само за 10 години и всичко се разбяга оттам.
Затова и на мен ми е трудно да давам прогнози за цени в дългосрочен план.
П.П. Мога да дам и пример за Търново как таковаха майката на една кръчма, вися една мутра пред кръчмето и даваше по 100-200 кинта на най-гнусните мангали, за коите се сещате да ги харчат там. Опитаха се да ги гонят, ама нали сме "демокрация" и това се води дискриминация, за 1 месец фалира кръчмето.
Какво остава за едни имоти какво ще стане някога си ...
Ай, наздраве, че бирата ми измръзна!
Наздраве маранди,
Ама само да вметна нещо, единственото спасение от селянията, простотията и циганията е скъпотията ... падането на цените няма да я оправи тая работа ...
А ... и забравих да ви се похваля ... джитках с яхта за една седмица по няколко острова ... догодина ще повторя ... горещо ви съветвам да си намерите стабилна компания и да свършите тази работа ... и имайте предвид, че в морето шега не бива ...
Аз па ... трудно мога да кажа колко ще оцени определен имот една баМка при такива срокове, понеже тук има 2 квартала, на които цените се смачкаха заради господа мангалите, развъдиха се само за 10 години и всичко се разбяга оттам.
Затова и на мен ми е трудно да давам прогнози за цени в дългосрочен план.
П.П. Мога да дам и пример за Търново как таковаха майката на една кръчма, вися една мутра пред кръчмето и даваше по 100-200 кинта на най-гнусните мангали, за коите се сещате да ги харчат там. Опитаха се да ги гонят, ама нали сме "демокрация" и това се води дискриминация, за 1 месец фалира кръчмето.
Какво остава за едни имоти за прогнози какво ще стане някога си ...
Ай, наздраве, че бирата ми измръзна!
Коментар
AfterDark
Първоначално изпратено от marandi
Може би за нивата, до които се очакват цените да паднат... а не просто да се задържат!
Бати Афтър дава плато в средносрочен план за цените, аз давам по-контрастна сегментация на цените в зависимост от имота / населено място, тип строителство, качество, енергийна ефективност и т.н. /, демек колко пари би броила баМката за него в 20-30 годишен период примерно.
Т.е. гредореди и панелки / някои ЕПК-та / според мен ще "рухнат" като цени навсякъде, а новото и качественото ще си вдига цената.
Това за жилищата, че за ваканционни и сие имоти е друга тема.
Поздрави!
Аз за сегментацията по локация и качество на имота не споря, ама я ми изкарай статистика, в която това да е описано подробно ...
А платото, което давам като прогноза е за средните цени за София според НСИ ... щото собствени статистики не правим ... ползваме наготово и не се оплакваме ...
За кимизарниците, циганските квартали и лошите локации ми знаете мнението ...
Може би за нивата, до които се очакват цените да паднат... а не просто да се задържат!
Бати Афтър дава плато в средносрочен план за цените, аз давам по-контрастна сегментация на цените в зависимост от имота / населено място, тип строителство, качество, енергийна ефективност и т.н. /, демек колко пари би броила баМката за него в 20-30 годишен период примерно.
Т.е. гредореди и панелки / някои ЕПК-та / според мен ще "рухнат" като цени навсякъде, а новото и качественото ще си вдига цената.
Това за жилищата, че за ваканционни и сие имоти е друга тема.
Поздрави!
П.П. А .. сети се най-после за едно наздраве - хихихи
Наздраве и на тИбя
Коментар
AfterDark
Дали цените ще паднат или ще се задържат ... много зависи дали се смятат реални или номинални цени ... за инфлацията въпросът е много спорен, особено за някои колеги, които твърдят, че била 70-80% на годишна база ... та ако вземем предвид техните твърдения реално ние, имотимащите, сме на загуба от години, защото няма година с ръст от 70-80% на цените ...
Инфлацията при всеки индивид е много различна и зависи от профила му на потребление и неговата гъвкавост ... та пак ще задълбаем в спорове в стил "ама то олиото скочи 4 пъти" ...
ИнЪче, когато има стагнация и се работи с реални цени, нещата са много по-очевидни отколкото с номиналните цени, но за съжаление не виждам как ще се разберем колко е била инфлацията ... та да си направим някоя друга читава крива след време ...
Айде наздраве на маранди ... и по-малко ги мислете тези сложни работи ...
Коментар
AfterDark
Това, което смея да дам като прогноза е, че броя сделки с НИ-та ще намалява, броя разрешителни за жилища също, както и темпа на кредитното проникване, което неизбежно ще се отрази и в цената на НИ-тата, чиято ликвидност също ще намалее.
По този въпрос мисля, че отдавна сме постигнали съгласие ...
отговорих по-общо на мастър stdmv, защото гукам все още по телефоните и няколко пъти си трих числата и процентите по тия параметри, за които намеквате, понеже трябва да ги цитирам по памет и да не подведа някой, а сега нямам време да ровя за актуални данни.
Централният ни Кредитен регистър не "хваща" всичко, особено задължения от небанкови институции и т.н. Затова задачката е сложна колко сме задлъжняли.
Това, което смея да дам като прогноза е, че броя сделки с НИ-та ще намалява, броя разрешителни за жилища също, както и темпа на кредитното проникване, което неизбежно ще се отрази и в цената на НИ-тата, чиято ликвидност също ще намалее.
Това е за тази година и за другата, за повече .... не съм Ванга
При дискусия в тази насока са по-важни други показатели, които се смятат на глава от населението или на семейство ...
По тях хич не сме настигнали, а пък камо ли задминали по-западните от нас държави ...
8)
Не знам само доколко е удачно сравнението със западните държави?
(Да - в Англия напр. само потребителската задлъжнялост е близо 110% от БВП-то им и т.н., ама...)
Коментар
AfterDark
Първоначално изпратено от AfterDark
За 1/4!
8)
Ха-ха... не виждаш ли че си правя ташак с 25-те % кредитно проникване?
При дискусия в тази насока са по-важни други показатели, които се смятат на глава от населението или на семейство ...
По тях хич не сме настигнали, а пък камо ли задминали по-западните от нас държави ... много е лесно да погледнеш съотношението кредити/депозити на населението за да добиеш някаква представа за това ...
А това, че както навремето не успяхме да построим светлия социализъм/комунизъм, така и сега нещо не се справяме добре със светлото ни европейско бъдеще е съвсем друг въпрос ...
1. Перспективите като печалба при имотите едва ли вече са толкова атрактивни за инвеститорите.
2. Не се знае още колко "мръсна" пара от партии и мутри има за избелване.
За обикновените 'орица с ипотека / през последните 1-2 лета ще има ... малко секс и така /.
Коментар