IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия за балона на НИ у нас и в чужбина

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• ами построи си. никои не те спира.
    всичко е въпрос на локация. ако си от Варна
    определно е оправдано.
    само че не смятам че цените на двустаините
    в центъра на София ще паднат.

Коментар

• И колко е тоя "бавен растеж" в проценти/годишно ?

Оня ден в банката умрях от смях. Семейство около 50-те тегли спестяванията си и взима още заем, за да си купи апартамент в София, щото много щели да поскъпнат, та нали разбираш, слад 5-7 години да го продадат с печалба . Щом и обикновените хора започнаха да "инвестират" в НИ, смятайте какво ще става.

п.с. Аз съм от град, в който цените на НИ доближават софииските . И съм смятал, че за половината от това, което искат за апартамент в центъра, ще си построя къща за чудо и приказ (на 10 км от центъра).

Първоначално изпратено от zaho
      в тази тема виждам хора без апартаменти
      продължават да се надяват да си купят
      за по 20 тина кЕ само че не разбират че вече не става.
      цените просто
      догониха нормалните си нива. оттук нататзк просто
      ще ръстат бавно.

Коментар

• в тази тема виждам хора без апартаменти
        продължават да се надяват да си купят
        за по 20 тина кЕ само че не разбират че вече не става.
        цените просто
        догониха нормалните си нива. оттук нататзк просто
        ще ръстат бавно.

Коментар

• Първоначално изпратено от Cleo
          Първоначално изпратено от Грую Груев
          3. Нарочно не ти коригирах тогава данните - сега ще го направя, сам пишеш за 1.3 милиона кв. метра застроена площ, само че тази площ включва и офис сградите и магазинчетата и МОЛ-ове. но дори и да ги изключим тях, пак се получава (при 65 квадрата среден апартамент, че е по-лесно да се смята) - 20 000 апартамента. Според мен реланата е около 10-12 000, т.е. при 6 години интензивно строителство - 60-70 000 апартаманета пряко сили. Ако твоята сметка за 1 милион новодошли е вярна, то дори и при 100 000 апартамента, пак имаме поне още толкова недостиг. Реално, според мен, 70 000 нови апартамента и около 500 000 нови софиянци, май пак имаме дисбаланс.
          А освен тези 6 години строителство, за които споменаваш, според теб за предходните години след 89та, колко е било построено на година?
          ами освен да са завършвани някакви панелки през 90-та и някой да си построил къщичка в селата около София, друго строителство нямаше. Е имаше един град на мечтите на другаря Анжел, ама той и до изкоп не стигна, а и имаше и няколко други "предприемача" като Барбуков дето завлякоха парите на хорицата - те поне построиха по един етаж, та после народа си го довършваше сам.
          Пряко сили (с довършване на панелките) - най-много 10 000 жилища за целия период 90-97. естествено, нямам точна статистика, ако някой има ще бъда благодарен.
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев
            3. Нарочно не ти коригирах тогава данните - сега ще го направя, сам пишеш за 1.3 милиона кв. метра застроена площ, само че тази площ включва и офис сградите и магазинчетата и МОЛ-ове. но дори и да ги изключим тях, пак се получава (при 65 квадрата среден апартамент, че е по-лесно да се смята) - 20 000 апартамента. Според мен реланата е около 10-12 000, т.е. при 6 години интензивно строителство - 60-70 000 апартаманета пряко сили. Ако твоята сметка за 1 милион новодошли е вярна, то дори и при 100 000 апартамента, пак имаме поне още толкова недостиг. Реално, според мен, 70 000 нови апартамента и около 500 000 нови софиянци, май пак имаме дисбаланс.
            А освен тези 6 години строителство, за които споменаваш, според теб за предходните години след 89та, колко е било построено на година?
            Мнението е лично - не препоръчвам нищо.

Коментар

• Как не пресъхвате от толкова писане, бре? - хихихи

Я, по една бирка да раздам на бебета сладки, че аз пресъхнах само от четене

Само за протокола да попитам, някой замислял ли се е защо баМките преди годинка-две пуснаха продукта ипотечен без доказване на дохода до определен ценови сегмент?

А сега, рязко резнаха кранчето и само вирят лихвите. Мм .. ?

Ай, наздраве!

П.П. И ако не дай Боже с някой се случи да му вземат жилището, баМката дали ще гони максималната цена на имота или повече ще я вълнува думата ликвидност и "сапонисан" отчет. Пък в договора пише май кой ще поеме разликата в задължението

Едно русоляво ми е днес и се отплеснах нещо, какво ли ще стане с цените до годинка време?

Коментар

• Грую Груев,
                1. Според теб какво е населението на София? Не ми се спори кой от къде и как излиза от столицата, защото около 1/4 са пенсионери, а ти смяташ че 50% хукват извън Столицата при всеки празник и то за 10 часа... надявам се не си вярваш... Ако визираш лятото, то първо студентите и учениците ги няма, както и сериозна част от пенсионерите, а сложи, че и 20% от работещите да са в отпуск по едно и също време... Та от там идва олекването на столицата... а не че за 10 часа града се евакуира.
                2. Точно до тази, според теб, "урва" в Младост-1, има 16 етажен ЕПК, плана по тошово време е бил на мястото на тази поляна да има басейн и стадион, та за това не са сглобили панелки. В Младост2 целия канал го направиха в блокове, които са на няколко метра един от друг и така е до, че дори и след РУМ-а там. Т.е. Младост-2 е с доста повече нови сгради от Младост-1.
                3. Виж пак сметките, тази жилищна площ не я взимам от някъде, а я смятам на база население. След това сравнявам и със строежите, които се рекламират на един сайт.
                4. Много работодатели най-вероятно ще фалират, то от там ще дойде и безработицата, по-ниските заплати и в крайна сметка нова емигрантска вълна ... А не както ти го виждаш - в обратен ред...

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten

1.
                  а) Ти си противоречиш с точка 4, само от студентите нараства с 20 000, а ме съмнява да смяташ, че само студентите идват в София... накрая излиза че от 1,3 милиона по тошово време за 20 години по 20 000 имаме 400 000 висшисти Хайде сега добави още толкова среднисти и с основно образование, извади емигриралите и отрицателния естествен прираст и ми кажи какво получи...
                  б) Виж по-внимателно колко са изходите от София, ще ти подскажа, пропуснал си Сливница, а освен това може би като отчетеш факта, че почти цяла северозападна България се пренесе в София (виждам че дори и лафа "баце" го ползва вече като Софийски, кой знае може "даге" или "майна" да се внедри по някое време...), то добави и пътя през Своге и Петрохан, после се замисли дали и Самоков+селата не се е преселил в София и добави и Самоковско шосе и ето ти освен 4-те основни артерии още 3 по-малки, като към тях може да сложиш и Банкя и Железница, но да не издребняваме...
                  в)твоята сметка със 133 коли при 2 милиона население, дали ще се промени много, ако населението е 1,5 милиона? Или 133 коли ти се струват много, а 100 коли малко?

2.
                  Ето ти картинката за Младост1, като след като я направих се случи да се разходя пак в района и намерих още 4-5 блока, сега не ми се занимава да я ъпдейтвам, а ако отново имам път на там, то сигурно ще видя и още куп нови строежи, на предприемачи разбързали се да започнат преди забраната за строителство в Младост. Прав си, че блоковете са по-малки от някой панелки с използвана цялата азбука за входове, но това са блокове в квартал, на който бяха застроени градинките. Виж какво става в Манастирски ливади, Витоша и другите нови квартали, като там няма много панелки за сравнение... Или виж и кварталите по витошката яка, които до скоро бяха застроени само с къщи, вече са с 5-6 етажни блокове...

3.
                  По бай тошово време направиха от поляни - квартали, идваха панелите и редяха, а сега всеки с нива стана предприемач, паралелно стартираха стотици строежи. Предполагам ще се съгласиш, че навремето бетон се е изливал само при подходяща температура, а сега изливат целогодишно, също и техниката е претърпяла някакво развитие през последните 50 години...

4.
                  За тези 1000 евро искам да кажа нещо, цените тръгнат ли надолу, то и заплатите тръгват на там, както и безработицата нагоре, та може доста малко хора дори да им се струва евтино, да имат възможност да купуват за 1000 евро. Просто защото няма да могат да вземат толкова от банките...
                  За демографската криза ми писна да повтарям, но за теб специялно ще напиша пак. Населението на България в момента се топи с около 80-100 000 годишно, като в момента жените които раждат са от най-многобройните поколения, след 10 години майки ще бъдат, тези от най-малобройните поколения, и тогава очаквай да намаляваме с 110-130 000 годишно, и то само ако емиграцията се запази, а не се увеличи. А при поредното ограбване на народа (новата икономическа криза, която се задава, бъди сигурен, че ще сме по-зле от прибалтика), то не се съмнявай, че ще има нова емигрантска вълна.
                  Предполагам ти е ясно че при население от 5 милиона (оптимистично), то в София няма да има повече от 2, докато жилищата тук при този темп на сторителство сигурно ще за поне 2,5 милиона.
                  Хайде сега и от мен едно по едно.
                  1. Хич не си противореча - софето беше 1.1 милки по времето набай Тошо или ти мислиш, че тогавашната статистика за населението не еточна и всеки можеше да се заселва където и както си иска. Пък и имаше едни домови книги и една народна милиция, та тогавашната статистика, поне за населението е доста точна Сега, за миграциите, ми до 1997 София си беше нетен износител - т.е. повече хора си отиваха от София (към чужбина, нали не отричаш, че доста умни хора напуснаха страната тогава, а София бе начело, като най-голям град и съответно с най-много висшисти. Селяните по-късничко взеха да се разхождат към чужбината) и умираха отколкото се раждаха и пристигаха селтици. И причината е доста прозаична - дотогава някои от големите мастодонти все още се крепяха, а работа като заплащане и трудност на намиране бе горе-долу една и съща в цялата страна. Та преселението е след 1997, а тогав и вузовете поувеличиха приема, та всеки със средно ставаше и висшист Сметни си ги сега ти и ми кажи дали има повече от 1.5 милиона - дори и тази цифра ми се струва много. А за пътно изходните магострали - колко нароид живее в Сливница и Драгоман, че да броиш този път, а останалите няма какво да ги коментирам, дано не си пътувал скоро през Своге И последно по тази точка - ами да 100 коли е по-добре от 133 или се бъркам
                  2. Хубаво си я пейстнал тази карта, само дето е малко некоректна -това е само част от Младост 1 и то най-скапаната, една урва, без комуникации, дето и за 300 евро не бих си купил нищо, не случайно едно врем бе оставена като гола поляна, но днешния научно-технически гений, може всичко да застрои. Ако не те мързи, направи карта на цялата единица и ще ти излязат малко по-различни картинки Ако искаш може да се разходиш и до Младост 2, там имаше един канал, но го засипаха и върху тази нестабилна основа продават апартаменти по 1200 евро. Ма нали било до "Парк" Въртопо, ебати парка - сметище, та там ако ги броиш, няма и една панелка да намериш, защо ли?
                  И последно и по тази точка - виж колко хора са с адресна регистрация и можеш да си направиш някои изводи. Ако не се лъжа адресна регистрация в София имат 1.3 милиона (мързи ме да търся точна цифра, ако имаш ще съм благодарен). Имам доста познати от т.нар. провинция (много глупаво наименование) - та всеки един от тях, който си е купил, вече си е сменил и адресната регистрация, т.е. влиза в тези 1.3 милиона. И си я сменят щото е по-лесно (цялото обслужване им е тук и не се налага да ходят по родните си места), а и за престиж - като се върне на село и колата е със софийска регистрация, нали
                  Е, имам и приятели, които не са си сменили регистрацията, но те са под наем и ако решат да останат ше трябва жилища и за тях, а това пак отваря един дисбаланс.
                  4. За заплатите си прав, но само до някъде - нали се сещаш, че има критична точка, под която човек си дига чукалата и зачезва в чужбина и тогава какво прави работодателя - вкарава си виетнамци или си наема мангусти ли? Нещата са малко двупосочни. Иначе за поколенията си прав, пък и не е сигурно колко от младите изобщо ще искат да останат в София, нали знаеш миграция - село-малък-град-голям град-София-чужбина (е. понякога някои етапи се прескачат), но от София млад човек трудно се връща обратно.
                  Дългичко стана, затова спирам. Следвашия път - повече
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Peter(Petar)
                    Първоначално изпратено от acen1975
                    Първоначално изпратено от Peter(Petar)
                    .
                    надявам се нямаш апартамент в лозенец?щото там е бъдещото гето на софия-моя прогноза-под 300 евро до 2 години.

С дръзките си и екстравагантни прогнози продължава да расте популярността на Ейсъна сред народните маси. Остава само да ни обясни, какво ще бъде равнището на доходите на хората в Лозенец при цени на кв.м. под 300 Евро след 2 години.
                    всъщност-прав си.как едно нещо може да има цена,когато няма кой да го купи?
                    нека се поправя-цените в лозенец няма да ги има,защото всички ще продават и никой няма да купува!
                    аз пак си обърках прогнозата-под 300 евро........ми кой и толкова ще даде?
                    малеееее,кво ви чака,ако знаеш.............
                    и ме кефите-софия била 2 милиона.............меджудругото да знаеш,че в тая цифра бат бойко ме брои и мен и всички други емигранти,след като ни задължиха да си извадиме лични карти,нищо,че не живееме в бг.
                    таааааа,аз живея в младост и съм един от двата милиона.......
                    Ейсън,

Що не вземеш да си размърдаш малко задника, да се погрижиш за обезценения си актив в Младост.....!?
                    Че след 2 години катґ се върнеш , да не вземе да ти се сбъдне прогнозата.

P.S. Вече няма от какво да се страхуваш и спокойно може да си идваш в България ; не могат да те хванат за здравните вноски, дето ги дължиш
                    хмммм,не съм казвал,че имам "актив" в младост.там е и абсурда-казаха ми,че няма да ме пуснат да излетя от бг,ако нямам лична карта.а,за да имам лична карта ми трябва и адресна регистрация........следователно 2005 год изведнъж софия стана от по малко от милион,на 1,5 та дори и за два милиона вече дочувам..........
                    в софето реално я има 1,2-1,3 милиона,я няма.......
                    просто няма никва инфраструктура,а покрай възхода последните години и поевтиняването на колите(втора ръка),всеки ръчка скорости по софийските магистрали.......едно време и жени не можеше да се видят зад волана-сега и те ръчкат .
                    така че твърдението на батко ти бойко,че софето е станало 2 милиона е толкова смислено,колкото и твърдението му,че ще строи ню йорк на местото на кремиковци..
                    и двете са негови изказвания и двете са абсурдни,както и задължителната регистрация на емигрантите,както и рекета със здравните осигуровки.

и младост не е квартал на софия,а е на пловдив!
                    бат бойко и тва да го вземе в предвид,защото до центъра на пловдив от младост се стига за 1 час,а до центъра на софия за 2 часа......няма да е зле да се разберете на кой принадлежат тези квартали(гета),като младост и дружба.

също не знаех,че в софия са останали софиянци?тва вярно ли е?
                    я си припомни колко от съучениците си са отишли да мият чинии и разнасят пици и колко реално са останали в софия.......ако си кадър на хранително вкусовия техникум,няма смисъл да си правиш труда-всики сте си останали патриоти и бат бойковци.

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
                      Мастър anon6706,

сорка, че сте ме разбрали по този начин

Не съм расист, снобар и т.н. просто исках да кажа, че когато една среда промени 17% своя състав, то тогава повлича и останалата маса и това искаме или не искаме, оказва някакво влияние на цялата "картинка".

Закони от физиката.

Съжалявам още веднъж!!

Поздрави!
                      Сори и от мен. Явно не съм те разбрал правилно. Доскоро живеех на място, където сутрин и вечер се блокираше улицата от мутрите на бизнесмен-милионер и ние, простолюдието, трябваше да чакаме по 10-на минути, за да минем с колите си. Мерси от такива съседи, че и бомби гърмят понякога. За другата крайност - манговците, също съм много против. Трудно се постига оптималния вариант.....
                      Поздрави и хубав уикенд от мен!

Коментар

• Първоначално изпратено от acen1975
                        Първоначално изпратено от Peter(Petar)
                        .
                        надявам се нямаш апартамент в лозенец?щото там е бъдещото гето на софия-моя прогноза-под 300 евро до 2 години.

С дръзките си и екстравагантни прогнози продължава да расте популярността на Ейсъна сред народните маси. Остава само да ни обясни, какво ще бъде равнището на доходите на хората в Лозенец при цени на кв.м. под 300 Евро след 2 години.
                        нека се поправя-цените в лозенец няма да ги има,защото всички ще продават и никой няма да купува!
                        и ме кефите-софия била 2 милиона.............меджудругото да знаеш,че в тая цифра бат бойко ме брои и мен и всички други емигранти,след като ни задължиха да си извадиме лични карти,нищо,че не живееме в бг.
                        Ейсън,

Що не вземеш да си размърдаш малко задника, да се погрижиш за обезценения си актив в Младост.....!?
                        Че след 2 години катґ се върнеш , да не вземе да ти се сбъдне прогнозата.

P.S. Вече няма от какво да се страхуваш и спокойно може да си идваш в България ; не могат да те хванат за здравните вноски, дето ги дължиш

Коментар

.

Коментар

.

Ами то е ясно ... след няколко години отрицателна динамика на М3 начертана ни от другия вожд на СССрива ... равнището на разполагаемия доход в Лозенец след изплащане на задълженията и закупуване на олио ще бъде отрицателно ...

Изводът е ясен ... пълнете мазето с олио и ракия ... та когато Луната падне върху Копитото, след като си пийнете, ще имате и с какво да си намажете знаете какво ...

8)

Коментар

• Мастър anon6706,

сорка, че сте ме разбрали по този начин

Не съм расист, снобар и т.н. просто исках да кажа, че когато една среда промени 17% своя състав, то тогава повлича и останалата маса и това искаме или не искаме, оказва някакво влияние на цялата "картинка".

Закони от физиката.

Съжалявам още веднъж!!

Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от acen1975
                                .

Коментар

Working...
                                X