IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия за балона на НИ у нас и в чужбина

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• То и аз се движа сред заможни хора, но те не си купуват апартаменти като дъвки. Но това настрана.

Именно антиикономическата логика, да се държи нещо, пък 'ко ще и бомба да падне, ще доведе до най-лошия сценарий. Аз лично не виждам никакъв смисъл да се купи нещо без инфраструктура и да се държи во веки веков празно...

Тия, които искат да живеят в тези блокове наистина, не могат да си включат котлите за парно и т.н., защото са населени 10-30%.

Първоначално изпратено от rover
    Ако обаче не са за живеене, започват да излизат проблемите. Например в момента наемите са 2-2.5 пъти по-ниски от това което може да се изкара от депозит в банката, ако парите са на депозит, вместо да се купува имот. (не коментираме разходите около наемоотдаването - данъци, комисионни, ремонти и т.
    ================================================== =

Май не си ме разбрал и точно тези изречения го показват. Впрочем в края на този пост сам си дошъл до изводи, които подкрепят моето мнение. Печалбите от депозитите не интересуват особено напарилият се български спестител, който помни 1996-7 г. Сам казваш, че може нещо опасно да стане. Е, тук е заровено кучето. Много мои познати предпочетоха да си купят жилища, па макар и без никакви предполагаеми печалби, отколкото да купуват акции и да правят депозити. Купуват и сега, в последните два-три месеца. Разбери, просто влагат парите си в нещо, което относително ги запазва. Те усетиха доста отдавна, че идва нещо опасно. Не става въпрос за спекулиране( в добрия смисъл на тази дума). Просто трябва да се каже, че в съвременния свят целта на хората, занимаващи се със финанси е да ограбят по всички възможни начини парите на обикновените хора. Купуването на недв. имоти е един от отчаяните видове защита на спечелилите пари ( но малко пари).

Коментар

• Айде стига ги оплаквахте предприемачите. 80% от финансирането на една кооперация са собствени средства или от продажби на зелено. Който строи с кредит, явно не си е направил сметката и си заслужава фалита.

Коментар

• Е, аз нямам намерение да обхвана всички аспекти на темата. Просто показвам една от страните.
        Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Първоначално изпратено от rover
          ... в съвременния свят целта на хората, занимаващи се със финанси е да ограбят по всички възможни начини парите на обикновените хора.
          Съгласен съм с теб частично, но помисли си дали целта на хората занимаващи се със стройтелство не е същата. Вярно е, че при покупката на жилище получаваш реален, а не виртуаен актив. Цената му, обаче, отново се определя от пазара, а целта на пазара е да те измами и да ти вземе парите.

Коментар

• Ако обаче не са за живеене, започват да излизат проблемите. Например в момента наемите са 2-2.5 пъти по-ниски от това което може да се изкара от депозит в банката, ако парите са на депозит, вместо да се купува имот. (не коментираме разходите около наемоотдаването - данъци, комисионни, ремонти и т.
            ================================================== =

Май не си ме разбрал и точно тези изречения го показват. Впрочем в края на този пост сам си дошъл до изводи, които подкрепят моето мнение. Печалбите от депозитите не интересуват особено напарилият се български спестител, който помни 1996-7 г. Сам казваш, че може нещо опасно да стане. Е, тук е заровено кучето. Много мои познати предпочетоха да си купят жилища, па макар и без никакви предполагаеми печалби, отколкото да купуват акции и да правят депозити. Купуват и сега, в последните два-три месеца. Разбери, просто влагат парите си в нещо, което относително ги запазва. Те усетиха доста отдавна, че идва нещо опасно. Не става въпрос за спекулиране( в добрия смисъл на тази дума). Просто трябва да се каже, че в съвременния свят целта на хората, занимаващи се със финанси е да ограбят по всички възможни начини парите на обикновените хора. Купуването на недв. имоти е един от отчаяните видове защита на спечелилите пари ( но малко пари).

Коментар

Не знам защо толкова сте се загрижили за предприемачите, техните проблеми и кредити. Далеч не всички строят с кредити. Трябва да знаете, че не и всички, които купуват с цел инвестиция, разчитат че ще реализират някакви доходи в близко или далечно бъдеще от покупката си. Просто на хората е ясно, че те имат пари сега, в момента, а утре не се знае какво ще бъде - дали ще им върви бизнеса така, дали ще са здрави, дали няма да имат някакви разходи, които ще ги омаломощят финансово. В момента имаш 200 000 и ги похарчваш. Ако не го направиш, утре мошениците банкери и финансисти ще ти ги вземат по някакъв начин. Това трябва да го отчетете. Недвижимостите съхраняват пари във времето. Може да дам сега 200 000, но сега ги имам и не ми пука дали ще станат 100 000.. Утре като остарея,или падна болен и 500 лева наем са ми добре дошли. Много от пишещите тук са специалисти, но въпросът с покупките на недв. имоти има и човешка страна, а тя не се отчита.
              Според теб колко човека в БГ разполагат с 50-100-200 000 лева накуп, за да си купят жилище? Че има такива - има, но те не са основните играчи на пазара. Основните играчи и двигатели на пазара са хората, коитпо теглят ипотечен кредит, за да си купят жилище, в което да живеят. Не някакви спекуланти, още по-малко чужденци, а средностатистически Пенка и Гунчо, видели се с малко по-високи заплати решили моментално да теглят ипотечен кредит, защото първо "си е мое", второ "не плащам наем на изедник - хазяин" и трето "цените на имотите винаги растат".
              А относно "инвеститорите" - дори да имат кеш, те предпочитат да го инвестират в тлъст джип, яхта, къща в Испания и какви ли не още глупости, но не и в бизнес. За бизнеса теглят кредити.

Коментар

• Да ви дам инфо от извора,
                имам познат собственик на АНИ ( много близък роднина ) в доста голям град. Точно преди 2 дена си говорихме по телефона и каза така :

Сделки почти няма! Положението е трагично!
                Добре е че има и друг бизнес и от там си изкарва прехраната сега.

Имам и друг роднина който работи в склад за ел. и строителни материали, като предимно строителни фирми са клиенти, след 2 седмици ще докладвам какво е положението.

Коментар

Не знам защо толкова сте се загрижили за предприемачите, техните проблеми и кредити. Далеч не всички строят с кредити. Трябва да знаете, че не и всички, които купуват с цел инвестиция, разчитат че ще реализират някакви доходи в близко или далечно бъдеще от покупката си. Просто на хората е ясно, че те имат пари сега, в момента, а утре не се знае какво ще бъде - дали ще им върви бизнеса така, дали ще са здрави, дали няма да имат някакви разходи, които ще ги омаломощят финансово. В момента имаш 200 000 и ги похарчваш. Ако не го направиш, утре мошениците банкери и финансисти ще ти ги вземат по някакъв начин. Това трябва да го отчетете. Недвижимостите съхраняват пари във времето. Може да дам сега 200 000, но сега ги имам и не ми пука дали ще станат 100 000.. Утре като остарея,или падна болен и 500 лева наем са ми добре дошли. Много от пишещите тук са специалисти, но въпросът с покупките на недв. имоти има и човешка страна, а тя не се отчита.
                  Те предприемачите са си послали, повечето са купували земята преди години на съвсем различни цени. Сега могат да свалят цената колкото си искат, а докато разпродадат вече построените жилища, то нищо чудно периода на спад да е поотминал, цените на земята, материалите и труда да са се корегирали значително и при следващата вълна пак да си вадят добри печалби. Не забравяйте че винаги ще се строи, може в различен мащаб и малко да се прочисти бранша, като разни новоизлюпени предприемачи купували наскоро парцели да фалират, но тези които са в играта от началото на бума, надали наскоро са накупили парцели на набалончени цени...

Все пак ще има прочистване, защото всеки с някакъв бизнес, реши да стане и строителен предприемач... Но не очаквайте някакви грандиозни фалити например на ГБС или НИКМИ.

Коментар

• Апартаментите в Слънчев бряг двойно по-евтини
                    С 13% поевтиняха панелките в северните комплекси на София
                    От март най-голям е спадът на цените в „Надежда 1”
                    http://www.monitor.bg/characters/?sid=&cid=70&eid=1479

Коментар

• Първоначално изпратено от индианеца
                      Първоначално изпратено от Веско
                      Хе хе, това ме развесели. Че той пазара си е изкривен тотално. И когато олиото беше 3.70 в Метро у нас, в Теско беше 90 пенса. Абе момчета, каква ликвидност на НИ у нас. Сменете две три пъти жилището, ама когато имате семейство и деца и тогава говорете как се купува и продава къща. Хората имат нужда от дом и си купуват според възможностите и доходите. Когато търсенето е по-голямо, цената расте. Като се построят повече сигурно ще падне леко, но едва ли под себестойност. Срив не може да се състои, защото никой няма да си продаде къщата, защото цената и била паднала или лихвата се вдигнала с половин пункт.
                      Купува се и се продава по много причини. Наивната логика, че досега всичко е купувано само за живеене много ми е интересна и напоследък постоянно се цитира от всеки брокер на НИ - "няма да паднат, зашотото се купуват за живеене!".
                      Каква еволюция - от "влагане" на гигантски постоянно нарастващи доходи- стана за живеене, от инвестиране на чужденци - решаване на жилищни потребности на българи. Прогрес!
                      Миналата седмица го гледахме това шоу по централните медии. Пропускат да съобщят, че се купува на кредит, а той липсва или поскъпва, което намалята потенцилните купувачи сериозно. Нали не вярвате, на брокерските приказки че всички жилища се купуват с едни 100000 евро в торби с кеш!
                      Червенокожи, според мен пък точно това е вярната логика - жилищата в огромната си част се купуват именно за живеене. И се купуват с кредит. В България 94% от семействата обитават собствено жилище, а на 1000 човека се падат 447 жилища. И по двата показателя сме сред първенците не само в Европа, но и в света. Следователно трудно можем да говорим за някакъв огромен пазар с голям потенциал. От друга страна, кредитирането се затяга все повече и самият кредит поскъпва. И като имаш предвид, че кредитите общо взето се взимат в размер на ръба на финансовите възможности на кредитополучателя, това оскъпяване неминуемо ще доведе до отказване на още потенциални купувачи.
                      Неслучайно брокерите реват, че няма сделки. Все по-често се прокрадва и доводът, че който е искал да купи, вече е купил

Коментар

• Първоначално изпратено от stdmv
                        Хайде да се разберем, bTV ще ги цитирате само за времето, но и там имайте едно на ум.

Първоначално изпратено от 000
                        по бтв новините сега казаха следното:спад на имотите по морето нямало да има.от 1,2 год. ирланци,британци вече не са основен играч,така че кризата която ги тресе няма да се отрази на пазара.Основни играчи сега били руснаците и то хора под средната класа-щото било модерно.пък и цените не били ударили тавана : ПС-много смЕх има на този свЕт
                        +1

Коментар

• Ако апартаментите са за живеене, си относително прав. Но аз мисля, че не това търсене напомпи цените през миналите години.

Ако обаче не са за живеене, започват да излизат проблемите. Например в момента наемите са 2-2.5 пъти по-ниски от това което може да се изкара от депозит в банката, ако парите са на депозит, вместо да се купува имот. (не коментираме разходите около наемоотдаването - данъци, комисионни, ремонти и т.н.)

Другото, на което следва да се обърне внимание е, че може би имаш един пазар, който освен с цени се характеризира и с обеми. И изведнъж обемите спират. Ок, цените не мърдат много, но липсват всякакви сделки. Къде е пазара тогава.
                          Става подобно както на БФБ. Когато имаше чужди участници, имаше обороти и пазар. Сега има някакви смешни обороти, колкото да се завърти индекса нанякъде.

И мен не ме страх за строителите и инвеститорите, а за банките. Защото, ако от едната страна стои икономиката със стоките и услугите, от другата стоят всички банки с парите. Една да гръмне, ефектът ще е унищожителен за цялата икономика.

Първоначално изпратено от rover

Коментар

• Не знам защо толкова сте се загрижили за предприемачите, техните проблеми и кредити. Далеч не всички строят с кредити. Трябва да знаете, че не и всички, които купуват с цел инвестиция, разчитат че ще реализират някакви доходи в близко или далечно бъдеще от покупката си. Просто на хората е ясно, че те имат пари сега, в момента, а утре не се знае какво ще бъде - дали ще им върви бизнеса така, дали ще са здрави, дали няма да имат някакви разходи, които ще ги омаломощят финансово. В момента имаш 200 000 и ги похарчваш. Ако не го направиш, утре мошениците банкери и финансисти ще ти ги вземат по някакъв начин. Това трябва да го отчетете. Недвижимостите съхраняват пари във времето. Може да дам сега 200 000, но сега ги имам и не ми пука дали ще станат 100 000.. Утре като остарея,или падна болен и 500 лева наем са ми добре дошли. Много от пишещите тук са специалисти, но въпросът с покупките на недв. имоти има и човешка страна, а тя не се отчита.

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско
                              Първоначално изпратено от stdmv
                              ...., този пазар очевидно е много изкривен...
                              Хе хе, това ме развесели. Че той пазара си е изкривен тотално. И когато олиото беше 3.70 в Метро у нас, в Теско беше 90 пенса. Абе момчета, каква ликвидност на НИ у нас. Сменете две три пъти жилището, ама когато имате семейство и деца и тогава говорете как се купува и продава къща. Хората имат нужда от дом и си купуват според възможностите и доходите. Когато търсенето е по-голямо, цената расте. Като се построят повече сигурно ще падне леко, но едва ли под себестойност. Срив не може да се състои, защото никой няма да си продаде къщата, защото цената и била паднала или лихвата се вдигнала с половин пункт.
                              Никой няма да тръгне да си продава жилището, защото е поевтиняло. Това е ясно. Замислял ли си се обаче какво ще се случи, ако предприемачът не може да продаде апартаментите, които е построил? Когато банките започнат да го притискат, защото и той е теглил кредити, за да строи?
                              Вече и самите брокери признават, че сделки няма. Кой, по дяволите, ще купува хилядите новостроящи се апартаменти?

Коментар

• Хайде да се разберем, bTV ще ги цитирате само за времето, но и там имайте едно на ум.

Първоначално изпратено от 000
                                по бтв новините сега казаха следното:спад на имотите по морето нямало да има.от 1,2 год. ирланци,британци вече не са основен играч,така че кризата която ги тресе няма да се отрази на пазара.Основни играчи сега били руснаците и то хора под средната класа-щото било модерно.пък и цените не били ударили тавана : ПС-много смЕх има на този свЕт

Коментар

Working...
                                X