If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
по бтв новините сега казаха следното:спад на имотите по морето нямало да има.от 1,2 год. ирланци,британци вече не са основен играч,така че кризата която ги тресе няма да се отрази на пазара.Основни играчи сега били руснаците и то хора под средната класа-щото било модерно.пък и цените не били ударили тавана : ПС-много смЕх има на този свЕт
да бе руснаците купували масово ..." Пък И ЦЕНИТЕ ОЩЕ НЕ СА УДАРИЛИ ТАВАНА !"
по бтв новините сега казаха следното:спад на имотите по морето нямало да има.от 1,2 год. ирланци,британци вече не са основен играч,така че кризата която ги тресе няма да се отрази на пазара.Основни играчи сега били руснаците и то хора под средната класа-щото било модерно.пък и цените не били ударили тавана : ПС-много смЕх има на този свЕт
Хе хе, това ме развесели. Че той пазара си е изкривен тотално. И когато олиото беше 3.70 в Метро у нас, в Теско беше 90 пенса. Абе момчета, каква ликвидност на НИ у нас. Сменете две три пъти жилището, ама когато имате семейство и деца и тогава говорете как се купува и продава къща. Хората имат нужда от дом и си купуват според възможностите и доходите. Когато търсенето е по-голямо, цената расте. Като се построят повече сигурно ще падне леко, но едва ли под себестойност. Срив не може да се състои, защото никой няма да си продаде къщата, защото цената и била паднала или лихвата се вдигнала с половин пункт.
Купува се и се продава по много причини. Наивната логика, че досега всичко е купувано само за живеене много ми е интересна и напоследък постоянно се цитира от всеки брокер на НИ - "няма да паднат, зашотото се купуват за живеене!".
Каква еволюция - от "влагане" на гигантски постоянно нарастващи доходи- стана за живеене, от инвестиране на чужденци - решаване на жилищни потребности на българи. Прогрес!
Миналата седмица го гледахме това шоу по централните медии. Пропускат да съобщят, че се купува на кредит, а той липсва или поскъпва, което намалята потенцилните купувачи сериозно. Нали не вярвате, на брокерските приказки че всички жилища се купуват с едни 100000 евро в торби с кеш!
Ти мислиш ли, че настроените жилища са купени от хора, които смятат да живеят в тях? Нямам точни данни, но мисля, че малко са купени с ипотеки с цел живеене.
Ако беше така, ръстът нямаше да е толкова голям през миналите години, защото населението не се е увеличило, а напротив.
Според мен, около 1/3 са купени с пари отвън, 1/3 с пари от БГ с недоказан произход и 1/3 с ипотеки.
Първоначално изпратено от Веско
Първоначално изпратено от stdmv
...., този пазар очевидно е много изкривен...
Хе хе, това ме развесели. Че той пазара си е изкривен тотално. И когато олиото беше 3.70 в Метро у нас, в Теско беше 90 пенса. Абе момчета, каква ликвидност на НИ у нас. Сменете две три пъти жилището, ама когато имате семейство и деца и тогава говорете как се купува и продава къща. Хората имат нужда от дом и си купуват според възможностите и доходите. Когато търсенето е по-голямо, цената расте. Като се построят повече сигурно ще падне леко, но едва ли под себестойност. Срив не може да се състои, защото никой няма да си продаде къщата, защото цената и била паднала или лихвата се вдигнала с половин пункт.
Според мен сделките са намаляли.
От брокер или строител не може да се очаква да каже "не върви". Но ако казва "хайде че не останаха" или "спокойно, няма страшно" очевидно нещо не е наред. Ако всичко беше ок, няма се изказват въобще.
Ако имаш познат брокер дай свежи новини и точни данни от извора.
Никой не споделя много за бизнеса си. Той е оптимист. Но ние винаги сме спорили относно развитието на цените на имотите. Според мен сделките са намаляли.
За да се установи истината първо трябва да се отчитат съпътстващите фактори като например изказвания, публикации, брой оферти, брой разрешителни, брой сделки.
От брокер или строител не може да се очаква да каже "не върви". Но ако казва "хайде че не останаха" или "спокойно, няма страшно" очевидно нещо не е наред. Ако всичко беше ок, няма се изказват въобще.
Първоначално изпратено от proizvoditel
Познат брокер........
Ако имаш познат брокер дай свежи новини и точни данни от извора.
Е всеки случай ли ще коментираме. Какво да го коментирам. На 800 го обявили, а сега на 500 няма кой да купи.
Познат брокер ми разказа следната случка:
Клиент му дава поръчка да продаде апартамента за 130 хил евро. След дни брокерът го вижда обявен в сайт за 110 хил и му казва:
- Ако ще го продавам аз - добре. Ако ти ще го продаваш - не ме занимавай.
Клиентът отговаря: - Аз ще го пусна на 110 хил., а ти го пусни на 85 хил. А като се обади някой, кажи: "Продаден е, ама имаме един същия на 135 хил"
...без коментар...
Първоначално изпратено от Пепи
Точно така ,
дайте от тук насетне който знае и има инф за конкретни примери
Ако казваш цената е толкова колкото е, със сигурност си прав, но това е твърдение от типа x=x.
Идеята ми в случая е, че ако се сключва сделка на цена два пъти по-ниска от първоначално обявената, този пазар очевидно е много изкривен. Всички оферти следва да се считат за лъжливи или поне подвеждащи. Отделно има сериозни отклонения заради "общите части". И като се натрупа всичко става твърде много, за да разчиташ на реална цена, ликвидност и т.н.
Първоначално изпратено от Веско
....Е, в действителност кварталният бакалин е честен човек и си обявява реалната цена, ....
Пак нещо не схванах. Какво значи "реална цена" на имот? Всеки иска да продаде за повече и изтъква предимства, а клиента гледа да намали с колкото може. Винаги съм казвал: цената на сделката е тази при която и двете страни са доволни. А офертите може да са и на найсе хиляди.
....Е, в действителност кварталният бакалин е честен човек и си обявява реалната цена, ....
Пак нещо не схванах. Какво значи "реална цена" на имот? Всеки иска да продаде за повече и изтъква предимства, а клиента гледа да намали с колкото може. Винаги съм казвал: цената на сделката е тази при която и двете страни са доволни. А офертите може да са и на найсе хиляди.
Димитър Иванов:
Тъй като не се знае къде какво ще се случи. Парадоксът на кризата и възможният дефицит на ликвидност от страна на банките[code] ще накара обаче цените на недвижимите имоти, на жилищата да спаднат още[/code], което означава, че българските домакинства ще се окажат в един, как да се изразя, трап, в един капан –капанът на високата инфлация, капанът на повишаващите се лихви, които трябва да изплащат и в същото време на намаляващите цени на жилищата и на техните имоти.
Водещ:
И накрая с едно две изречения какво да правим с огромния бюджетен излишък в тази ситуация?
Димитър Иванов:
Аз миналата седмица в няколко медии казах моето мнение. Излишъкът това е доказателство за лошо бюджетно управление. Излишъкът е според мен като правителството.И двете създават инфлации, и двете създават дисбаланси в управлението на българската икономика. И двете са излишни –и излишъкът, и това правителство. Какво да правим? Ами след като го имаме, значи той трябва да се използва за такива цели, които няма да генерират още повече инфлация в страната. Трябва да ви кажа, че и нека да завършим, ако искате, че независимо дали вие сте, или аз съм спестител, инвеститор, потребител на жилищен кредит, пенсионер, или зает, шокът, който се случва в света, който преминава през световната банкова система, ще отекне не само тази седмица, но и през следващите години. И той ще има и сериозни политически последствия в цял свят
Коментар