IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия за балона на НИ у нас и в чужбина

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Така... няма да коментирам всичко... а само с какво съм съгласен и с какво не съм!

Първоначално изпратено от Negramoten
    Моята теория е малко по-различна, паричната маса в държавата нарастна многократно, изляха се ПЧИ и кредити, тези пари главно се наляха в НИ и за това първо те поскъпнаха (може да се каже, че и борсата).
    С това съм съгласен (не на 100%), но съм!

Това стана главно на две вълни 2004 до началото на 2005, като тогава имаше леко изстиване и след това 2006-та до края на 2007-ма.
    С това не съм (макар, че са само детайли)... "вълна от 2004 до началото на 2005" - до 2006 имаше продължителен но не толкова рязък ръст (за Софикса едномесечен ръст ми го представи като годишен, тук - обратното - недей така).
    Ето ти средните цени (в лева) по градове от 2000-та насам...

И ако проследиш ръста на наемите - ще видиш, че не е изоставал с години спрямо нивата на имотите до 2006.
    След това обаче вече 2-ра година се наблюдава такова!
    Затова за мен ръста до 2006 не е балон.

При според мен очакваното свиване на парите, то първо ще се срината имотите и БФБ (тя вече се срина), после доходите, наемите, ще се стигне до дефлация или до падане на борда, като при второто всички с кредити в евро може да им се наложи да отидат да работят някъде където им плащат в евро. Ако кредита не е толкова страшен, то може да минем просто с една стагнация, без да се бута борда, защото като затегнем коланите може да успеем да ограничим дефицита по текущата сметка, може и да изнесем малко повече бира, кой знае.
    За падането на борда аз другаде виждам заплахата... и съм писал за това.

При изтегляне на капитал борда ще доведе до свиване на паричната маса и евентуално рецесия... натиска върху него обаче ще е по-голям от страна на евентуално фалиращите (в зависимост от представеното им в парламента лоби!!!) за отмяната му и девалвирането на лева, с цел икономиката да продължи да оперира с някаква определена сума, но с вече променено съотношение...

Резервите в момента са 15 млрд. евро... икономиката оперира с 8.5 млрд. лв. (пари в обръщение) и 6.5 млрд. лв. (банкови резерви), останалото е правителствения депозит, излишъка и депозита на у-ние "Банково"...

Резервите трябва да се свият с няколко млрд. евро за да се усети това. Това свиване на притока на капитал ще доведе до свиване на дефицита - те са пряко свързани... така че аз заплаха за борда (от такова естество) засега не виждам!

Коментар

• Re: Сделките с имоти в Румъния се свиват с 43% през първ.пол

Първоначално изпратено от stamby
      http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=69207
      Според мен румънците си казаха истината, а пък нашите АНИ цяло лято тръбят фалшиви данни - по ръста в стойността на офертите продава!
      СЕРАМА - Най-дребната кокошка в света!

Коментар

• Става много забавно, сделките намаляват с повече от сериозен темп точно в момент когато се строи най-много. Ще си имат призрачни сгради...

Коментар

• Коментирали сме го вече.
          Но сега някой ще се изцепи, че "продавачите оттеглят офертите и чакат купувачите да приемат новите високи цени". Един вид, достигнахме
          "permanently high plateau" ..

Коментар

• Това долното как ще го коментирате?

Коментар

• Сделките с имоти в Румъния се свиват с 43% през първ.полуг.

http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=69207

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius
                Това за инфлацията не го разбрах... някъде по веригата си ме загубил!? Сори - и аз не обичам безмислените спорове.
                Ето за инфлацията, от този пост тръгна и спора.

Моята теория е малко по-различна, паричната маса в държавата нарастна многократно, изляха се ПЧИ и кредити, тези пари глвано се наляха в НИ и за това първо те поскъпнаха (може да се каже, че и борсата). Това стана главно на две вълни 2004 до начакото на 2005, като тогава имаше леко изстиване и след това 2006-та до края на 2007-ма. С известно закъснение дойде и инфлацията при всичко останало. Сега обаче парите не се наливат в НИ, те не се наливат никъде. Все още има нарастване на кредита, но то вече не е достатъчно. Инфлацията има малко да догонва, както и дефицита по текущата сметка, но при БФБ и при имотите иде дефлация, пари от там не се наливат, а се изтеглят. Борсата поради по-добрата си ликвидност първа показа какво става, заедно с ваканционните имоти, при останалите поради по-голямото предлагане и купуване от обикновенни хора има малко забавяне, защото трябва време да се свикне с новия тренд.

Ти смяташ, че след някаква дата започва да се надува балона, като ползваш дори и наемите в защита на твоята теза. Но трябва да видиш какво наду балона, той не се надува сам, не е перпетум мобиле. А наемите са също пряко свързани с паричното нарастване, но с доста голямо забавняне (лаг).

При според мен очакваното свиване на парите, то първо ще се срината имотите и БФБ (тя вече се срина), после доходите, наемите, ще се стигне до дефлация или до падане на борда, като при второто всички с кредити в евро може да им се наложи да отидат да работят някъде където им плащат в евро. Ако кредита не е толкова страшен, то може да минем просто с една стагнация, без да се бута борда, защото като затегнем коланите може да успеем да ограничим дефицита по текущата сметка, може и да изнесем малко повече бира, кой знае.

Та у нас балона не е само при имотите, той е навсякъде, с някакъв лаг, дори и при заплатите имаме балон, защото работодателя е теглил кредит от чужбина за да задържи работниците си, а производството и производителността на работната ръка е много ниско...

Извинявам се, че стана малко дълго, но да заключа. Когато се наливат пари, то всичко поскъпва, но първо поскъпва това в което се наливат директно (БФБ и НИ), когато се изтеглят пари то всичко поевтинява, но първо това от което се изтеглят пари (БФБ и НИ).

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                  Julius, теб явно не те интересува причината за балона, защото даначната оценка не е причината, колкото и да си убеден в това...
                  Писах, че тя е ЕДНА от причините за психозата създала се в края на 2006, която се и пренесе в следващата (нито основната, още по-малко пък единствената)... отделно в статията са описани още няколко:

Повишаването на данъчните оценки (с 20%)...
                  Повишаването на нотариалните такси след 01.2007 (още 20% заради задължителната регистрация на нотариусите по ДДС)... Изтеглянето на доста оферти от пазара в очакване на по-високи цени след влизането на България в EС...
                  Неяснотите около това кои терени ще попаднат в екомрежата "Натура 2000"...

и т.н.

Това за инфлацията не го разбрах... някъде по веригата си ме загубил!? Сори - и аз не обичам безмислените спорове.

Коментар

• Julius, теб явно не те интересува причината за балона, защото даначната оценка не е причината, колкото и да си обеден в това.
                    Не намирам смисел да спорим, защото ти гледаш на твоята гледна точка като на 100% истина, а така до диалог няма как да се стигне. За в бъдеще ще ти дам идея, за да доказваш тезите си, първо да допускаш, че са грешни, и второ да се вслушваш малко в доказателствата които оборват твоята теория.

Само искам да ти кажа нещо за ниската база. След кризата - 2000 г. за 200 евро на кв.м. можеше да си купиш нещо в Младост. А 2006-та за 600 евро. Колко са били подценени жилищата? 3 пъти?

За да живееш по-лесно ще ти кажа, че си напълно прав, балона започна 01.10.2006г. защото вдигнаха данъчните оценки с 20%. С това си действие надуха и борсата. Която сега взе че падна с над 50%, до нива като тези от 2004-та, но това е заради инерцията, иначе СОФИКС трябваше да падне максимум до 1200 (1060+ръста на икономиката). Решението на проблема е да се намалят данъчните оценки с 20% и тогава няма да има световна криза. А при имотите няма да пиша, защото не разбирам инфлацията като теб.

Хайде със здраве. Няма повече да споря по този въпрос с теб. Безсмислено е.

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                      Между другото идеята ти за увеличените данъчни оценки ти е доста грешна, защото тогава се активизираха да прехвърлят бабите на внуците, а не да се теглят кредити и да се купуват жилища. Т.е. това не е причината, по-скоро е причина за рекорден брой сделки за 3Q на 2006, като това го бяхме коментирали на широко преди около година.
                      Не съм съгласен! Тогава дремещото потенциално търсене доста се активизира...

Но дори и да приемем, че си прав (и не са се теглили кредити) - тогава за какъв балон преди 2006 говориш?

Разбира се, че се раздаваха кредити... но повечето спекулативни сделки ОТ БЪЛГАРИ бяха извършени чак следващата - 2007!

Разбира се нищо не ти пречи да си избереш някаква дата и спрямо нивата тогава да твърдиш, че под нея са ниски, а над нея високи, всеки може да вярва в каквото си иска, но все пак, ако искаш да ти повярвам, ще трябва да извадиш нещо доказващо теорията ти. А не повишаване на данъчните оценки или нарастване с 100% след това, защото първото за мен е смешно, а второто се случи и преди това (2003-2005).
                      Ръста (2002-2004) до забавянето през 2005-2006 за мен НЕ е балон - писал съм го няколко пъти.

Едно заради ниската изходна база до която бяха паднали по време на въвеждането на борда (писах за първия спад, който сме преживели - '93-'97, но повечето пропуснали покрай банковата криза - даже някой извади и графика за този период...) Друго заради съответствието на цени от порядъка на 600 евро/квадрат на средните наемни нива (~5 евро/квадрат)... и т.н. Това беше до есента на 2006 - пак повтарям, за мен, тогава имаше някакво равновесие на пазара... след този период дойде дисбаланса - и спрямо наемите... и спрямо доходите.

п.с.
                      Това за Китай не съм го гледал... и не ме интересува (не се обиждай). Просто гледам само нашия пазар.

Коментар

• Първоначално изпратено от Julius
                        Negramoten, в случай, че си пропуснал отговора ми в темата за Софикса... си го копирам и тук!

Просто крайното ти виждане, за мен е грешно. Няма магическа дата 01.10.2006-та, която да показва началото на всички балони у нас. Има нарастнала парична маса съпроводена с инвестиции на БФБ и в НИ. И много малко опити това да се укроти, например чрез увеличаване на ЗМР...
                        Една от причините спомогнали подхранването на имотната психоза в края на 2006 - беше ТАЗИ!
                        (приеха го баш в края на годината - на границата ноември-декември...)
                        А се заговори месец-два по-рано за това!

Декември 2006 нотариусите се бяха заринали със сделки (много добре си спомням този период)!!! Куцо, кьораво, сакато тръгна да прехвърля имоти, заради повишаването на данъчната оценка... Като добавим и малко брокерска и медийна подкрепа към нагласите, че като влезем в ЕС и цените ще се изравнят - и ето ти балон... на който вече въздуха започва да издиша.

Изровил съм ти даже и някаква статия за посочения период!
                        Благодаря ти, че ми напомни, аз следих няколко дни и после ми излезе от главата.
                        Виж тази графика, на китайски индекс http://www.bloomberg.com/apps/cbuild...=SHSZ300%3AIND И там сигурно 20% нарастване на данъчните оценки са надули балона. А и нали на борсата пак по същото време е тръгнал балона според теб?

Балона се надува от 2003-та. Като имаше пикове 2004-2005 и 2006-2007, а сега взе че се пукна. Причината ти я написах, нарастване на паричната маса, изсипаха се много ПЧИ, които в голямата си част се оказаха спекулативни и сега бързо се изтеглят. Дори преди няколко дни разбрах, че едни от англичаните които са ни съседи на морето са продали вилата, все още не знам кой я е купил. А те бяха едни от първите - лятото на 2003-та е купиха.

Между другото идеята ти за уселичените данъчни оценки ти е доста грешна, защото тогава се активизираха да прехвърлят бабите на внуците, а не да се теглят кредити и да се купуват жилища. Т.е. това не е причината, по-скоро е причина за рекорден брой сделки за 3Q на 2006, като това го бяхме коментирали на широко преди около година.

Може пак да си попишем за инфлацията, понеже ми се струва, че не си ме разбрал.

Разбира се нищо не ти пречи да си избереш някаква дата и спрямо нивата тогава да твърдиш, че под нея са ниски, а над нея високи, всеки може да вярва в каквото си иска, но все пак, ако искаш да ти повярвам, ще трябва да извадиш нещо доказващо теорията ти. А не повишаване на данъчните оценки или нарастване с 100% след това, защото първото за мен е смешно, а второто се случи и преди това (2003-2005).

Коментар

• Negramoten, в случай, че си пропуснал отговора ми в темата за Софикса... си го копирам и тук!

Просто крайното ти виждане, за мен е грешно. Няма магическа дата 01.10.2006-та, която да показва началото на всички балони у нас. Има нарастнала парична маса съпроводена с инвестиции на БФБ и в НИ. И много малко
                          опити това да се укроти, например чрез увеличаване на ЗМР...
                          Една от причините спомогнали подхранването на имотната психоза в края на 2006 - беше ТАЗИ!
                          (приеха го баш в края на годината - на границата ноември-декември...)
                          А се заговори месец-два по-рано за това!

Декември 2006 нотариусите се бяха заринали със сделки (много добре си спомням този период)!!! Куцо, кьораво, сакато тръгна да прехвърля имоти, заради повишаването на данъчната оценка... Като добавим и малко брокерска и
                          медийна подкрепа към нагласите, че като влезем в ЕС и цените ще се изравнят - и ето ти балон...

Изровил съм ти даже и някаква статия за посочения период!

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско
                            Първоначално изпратено от JJMax
                            Първоначално изпратено от gaton
                            А бе ти грамотен ли си? Или си от тези дето си мислят, че имот или тежест могат да се прехвърлят без нотариус. Виждал съм и такива, но възрастни хора, обикновено и не знаят какво е интернет. ВСЯКА сделка минала през нотариус и се ВПИСВА в Агенцията по вписванията.
                            Не сделката, а прехвърлянето на собствеността минава през нотариус. Ако сделката е "на зелено" собствеността се сменя (респективно сделката минава през нотариус и прехвърлянето се вписва) обикновенно на акт 15 - около 2 години след самата сделка. Аман от лаици... и то спорещи
                            Не споря, ама доколкото знам като купуваш "на зелено" ставаш съсобственик преди да е завършена сградата и това се заверява нотариално. Акт 16 получаваш естествено при завършване, но това вече не е покупка на имот а си строиш собствен. Ако собствеността се сменя както казваш ти, се плаща и 20% ДДС.
                            Извинявам се, JJMax е по-прав, обикновенно на акт 15, а не както аз написах на акт 16, защото тогава се плаща повече.

Между другото нивото на БайБрадърите е паднало много, преди нямаше такива изцепки като тези на gaton и Веско. Колкото и да сме се забавлявали с Joan, AfterDark, Peter(Petar), Human, kork и др., то рядко се пишеха глупости и се спореше за неща, които се знаят.

Коментар

• Първоначално изпратено от JJMax
                              А бе ти грамотен ли си? Или си от тези дето си мислят, че имот или тежест могат да се прехвърлят без нотариус. Виждал съм и такива, но възрастни хора, обикновено и не знаят какво е интернет. ВСЯКА сделка минала през нотариус и се ВПИСВА в Агенцията по вписванията.
                              Не сделката, а прехвърлянето на собствеността минава през нотариус. Ако сделката е "на зелено" собствеността се сменя (респективно сделката минава през нотариус и прехвърлянето се вписва) обикновенно на акт 15 - около 2 години след самата сделка. Аман от лаици... и то спорещи
                              Не споря, ама доколкото знам като купуваш "на зелено" ставаш съсобственик преди да е завършена сградата и това се заверява нотариално. Акт 16 получаваш естествено при завършване, но това вече не е покупка на имот а си строиш собствен. Ако собствеността се сменя както казваш ти, се плаща и 20% ДДС.

Коментар

• Първоначално изпратено от gaton
                                Виж сега, извора е на
                                http://www.registryagency.bg/bg/Abou...2008/2008.html
                                официалната статистика на агенцията по вписванията.
                                Може да видиш, че за тази година броя на сделките почти не е мръднал. .

Поинтересувай се, при покупка на зелено кога сделката отива в тази официална статистика.
                                Просто в момента там се вписват всички покупки на зелено от преди 1-2 години, които вече са с акт 16. Така че информацията от някоя АНИ е по-достоверна... А вече не са малко брокерите, които гладуват, без сделка последните няколко месеца. Ето ти една изповед: http://forum.imoti.net/read.php?6,145473
                                А бе ти грамотен ли си? Или си от тези дето си мислят, че имот или тежест могат да се прехвърлят без нотариус. Виждал съм и такива, но възрастни хора, обикновено и не знаят какво е интернет. ВСЯКА сделка минала през нотариус и се ВПИСВА в Агенцията по вписванията. Какви са тези изповеди, това да не форум по религия и вярвания. Ако познатият ти от АНИ е закъсал, друг му е взел бизнеса, това казват цифрите. Сделка може да има и без брокер, но не и без вписване. Няма увеличение на сделките, но няма и намаляване. Напълно съм неутрален, просто казвам къде са цифрите. Е, малко ме дразнят безкрайните мнения на екстрасенси където има цифри.
                                Нашия Negramoten е достъчно грамотен и ясен, а пък да беше прочел какво е написал :

Просто в момента там се вписват всички покупки на зелено от преди 1-2 години, които вече са с акт 16.
                                СЕРАМА - Най-дребната кокошка в света!

Коментар

Working...
                                X