IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Комплекси от затворен тип - мнения

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Yerdna,

Съгласен съм с това, което казваш.
    Затова трябва внимателно да се избират имота и условията по кредита, а договора трябва да се чете и да се изключват споменатите уловки, доколкото това е възможно.

Коментар

• Първоначално изпратено от ap
      Първоначално изпратено от yerdna
      Първоначално изпратено от ctu
      Няма каво да се хабиш.

Мрънкане и писимизъм това е
      http://news.vestnik24.com/lifestyleb...le_616609.html
      Когато живееш в България и си готов да платиш 1000 Евро на квадрат за апартамент в покрайнините на града, без инфраструктура и комуникации;
      когато си готов за този апартамент да се заробиш с 30-годишна ипотека с неясни условия, изсмукваща половината, че и повече от месечния ти доход;
      когато вярваш, че цените на този апартамент, както и доходите ти, ще растат непрестанно, докато изплатиш ипотеката...

... тогава ти не си оптимист, а си най-обикновен идиот.
      :-)
      От всичко казано от Yerdna съм съгласен само със заробването. Трябва да се направи сметката така, че ипотеката да не наруши сериозно стандарта на живот на домакинството.
      Обаче, дългогодишната ипотека е нещо съмсем обичайно при нормални пазарни условия. Т.е. времена различни от драмата в момента. От години в развитите индустриални държави ипотеките са токова дълги, че и по-дълги. Основният смисъл е да направят вноските по-поносими. Ясно е, че общо върнатата сума пораства колосално, но всичко е въпрос на сметка.
      Ако говорим за Уинслоу, не мога да се съглася с "покрайнините на града". Това формално е вярно, комплексът е на 500-600 метра от околовръстното. Както съм казвал и по-рано има мноооого голяма разлика между това да живееш на южната дъга на околовръсното и по източната, западната или северната. Най-малкото хванете линийка и на картата измерете разстоянието от Президентството до тези точки. Вероятно ще ми отнеме около 40-50 минути да стигна от Уинслоу до НДК пеша. Да, ама от Хаджи Димитър до Дондуков 1 е 20-25 минутки пеша, ще кажете. Вярно е, но предпочитам да не живея там. Имам 4 годишен опит с квартала. Нямам мераци да живея и "на пъпа на София". Нито има чист въздух, нито има тишина, нито можеш да паркираш или се движиш свободно с кола.
      Кварталите по южната дъга на околовръстното ми харесват повече заради близостта си до планината и ще ме кефят още повече след 5-6 годинки, когато строителството в района приключи.
      По отношение на инфраструктурата и комуникациите: очертава се да имам всичко необходимо - връзка с България и с Тодор Каблешков, газ, ток, телефон, кабелна, автобус на 50 метра и тролей на 10. В комплекса ще е зелено, а колата ще е на сухо и топло. До тук съм доволен.

Надявам се банката да не ми скрои номер, както и кредитната криза да поотшуми до 12-18 месеца, та лихвите да са по-поносими.

1100 евро на квадрат са множко, но всичко е въпрос на сметка.
      Само да уточня:
      Аз не съм против кредитирането и съм напълно наясно, че ипотечният кредит е единствената възможност за огромната част от семействата да имат собствено жилище. И това е така не само в България, но навсякъде по света.
      Въпросът е, че в България най-малко две неща са в голям ущърб на ипотечното кредитиране.
      Първото е твърде високата цена на жилищата на фона на доходите на населението. Този дисбаланс води до твърде големи ипотечни вноски дори при максимално дълъг период на изплащане. Ипотека, при която вноската надвишава 30% от нетния доход на семейството, в нормалния свят се води рискова. У нас огромната част от ипотеките гълтат около и над 50% от дохода на семейството, тоест по всички критерии са супер рискови. Няма как при настъпваща финансова криза и такъв голям процент рискови кредити да не настъпи крах на пазара на имоти.
      Вторият огромен проблем са неясните условия при ипотечното кредитиране. Де факто всички кредити са с плаваща лихва и тя в общия случай се определя по усмотрение на банката. Така подписан, ипотечният договор на практика развързва ръцете на банката да скубе кредитополучателя както намери за добре. Клаузите за предсрочно погасяване при форсмажорни обстоятелства, превалутиране на кредита от лева в Евро и прочие още повече стъжняват картинката.
      При тези условия. при тези цени и при тези заплати и особено на фона на всеобщата финансова криза сключването на ипотечен заем е крайно рисково начинание.

Коментар

• Първоначално изпратено от voodooHunter
        Затова Йердна, налягаме си парцалите в панелките и си чакаме... Междувременно се кефим, че не сме се набутали, слушайки вятъра духащ в панелката и молейки се да пуснат парното на вересия.
        При българските реалности - да, това е по-добрият вариант.
        Или може би предпочиташ да слушаш вятъра, духащ в панелката и в бетонните останки, маркиращи непостроеното ти жилище край околовръстното, молейки се да пуснат парното на вересия и баМката да не ти вдигне лихвата по кредита за същото това непостроено жилище, което въпреки това все още излащаш? :-D

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna
          Първоначално изпратено от ctu
          Няма каво да се хабиш.

Когато живееш в България и си готов да платиш 1000 Евро на квадрат за апартамент в покрайнините на града, без инфраструктура и комуникации;
          когато си готов за този апартамент да се заробиш с 30-годишна ипотека с неясни условия, изсмукваща половината, че и повече от месечния ти доход;
          когато вярваш, че цените на този апартамент, както и доходите ти, ще растат непрестанно, докато изплатиш ипотеката...

От всичко казано от Yerdna съм съгласен само със заробването. Трябва да се направи сметката така, че ипотеката да не наруши сериозно стандарта на живот на домакинството.
          Обаче, дългогодишната ипотека е нещо съмсем обичайно при нормални пазарни условия. Т.е. времена различни от драмата в момента. От години в развитите индустриални държави ипотеките са токова дълги, че и по-дълги. Основният смисъл е да направят вноските по-поносими. Ясно е, че общо върнатата сума пораства колосално, но всичко е въпрос на сметка.
          Ако говорим за Уинслоу, не мога да се съглася с "покрайнините на града". Това формално е вярно, комплексът е на 500-600 метра от околовръстното. Както съм казвал и по-рано има мноооого голяма разлика между това да живееш на южната дъга на околовръсното и по източната, западната или северната. Най-малкото хванете линийка и на картата измерете разстоянието от Президентството до тези точки. Вероятно ще ми отнеме около 40-50 минути да стигна от Уинслоу до НДК пеша. Да, ама от Хаджи Димитър до Дондуков 1 е 20-25 минутки пеша, ще кажете. Вярно е, но предпочитам да не живея там. Имам 4 годишен опит с квартала. Нямам мераци да живея и "на пъпа на София". Нито има чист въздух, нито има тишина, нито можеш да паркираш или се движиш свободно с кола.
          Кварталите по южната дъга на околовръстното ми харесват повече заради близостта си до планината и ще ме кефят още повече след 5-6 годинки, когато строителството в района приключи.
          По отношение на инфраструктурата и комуникациите: очертава се да имам всичко необходимо - връзка с България и с Тодор Каблешков, газ, ток, телефон, кабелна, автобус на 50 метра и тролей на 10. В комплекса ще е зелено, а колата ще е на сухо и топло. До тук съм доволен.

Надявам се банката да не ми скрои номер, както и кредитната криза да поотшуми до 12-18 месеца, та лихвите да са по-поносими.

1100 евро на квадрат са множко, но всичко е въпрос на сметка.

Коментар

• Затова Йердна, налягаме си парцалите в панелките и си чакаме... Междувременно се кефим, че не сме се набутали, слушайки вятъра духащ в панелката и молейки се да пуснат парното на вересия.

Коментар

• Първоначално изпратено от ctu
              Няма каво да се хабиш.

Коментар

• Няма каво да се хабиш.

Коментар

• Първоначално изпратено от yerdna
                  Първоначално изпратено от voodooHunter
                  За момента хората от Уинслоу са сигурни, че ще построят нещото - говорих с тях. Западните партньори били добре и си били вече сложили главата в торбата. Райфайзен били и те стабилни и нямало проблеми.
                  Добре бе, ти какво очакваш да ти кажат???
                  "Братче, закъсахме го яко, караме на мускули още месец-два и ако няма продажби - пускаме кепенците!"
                  Наистина ли вярваш, че ако има проблеми, от Уинслоу ще си признаят?
                  Райфата има 60-ина процента загуба на пазарна капитализация - не знам това дали значи че са "стабилни", но съм сигурен, че тия допълнителни няколко милиона от Уинслоу изобщо няма да ги усетят като загуба на фона на това, което е дало фира към момента :-D
                  Ами виж, въпрос е малко на психология. Доста хора ми се налага да интервюирам и имам известен усет за това какво казва насрещната страна и каква е реалността. Човекът, с когото говорих си вярваше и не ми говореше абсолютни неща в стил "никакъв проблем не може да има", а беше умерено загрижен, беше проверявал банките как са, каза ми неща за RREEF, които звучаха реалистично. Сега естествено може да е добър лъжец просто, но аз базирано на разговора в момента не смятам така.

Между другото, ако погледнете в последната притрка на Капитал има доста самоуверена реклама на Уинслоу, която листва всичките им проекти и за момента не са се отказали от нито един.

Коментар

За момента хората от Уинслоу са сигурни, че ще построят нещото - говорих с тях. Западните партньори били добре и си били вече сложили главата в торбата. Райфайзен били и те стабилни и нямало проблеми.
                    Добре бе, ти какво очакваш да ти кажат???
                    "Братче, закъсахме го яко, караме на мускули още месец-два и ако няма продажби - пускаме кепенците!"
                    Наистина ли вярваш, че ако има проблеми, от Уинслоу ще си признаят?
                    Райфата има 60-ина процента загуба на пазарна капитализация - не знам това дали значи че са "стабилни", но съм сигурен, че тия допълнителни няколко милиона от Уинслоу изобщо няма да ги усетят като загуба на фона на това, което е дало фира към момента :-D

Коментар

• Така е нормално,
                      защото гледах реклами на Райфа в началото на годината с 0% самоучастие но не си направих труда да го проверя стори ми се нереално за България. Може и да е било само за построени неща в центъра на градовете

Коментар

• Естествено, че може да ти откаже, и естествено тя влиза на акт 14, не по-рано. Банката в БГ е животно, което много гледа да не се прецака. Досега не съм видял друга банка в БГ и може би е по-добре, че е така, че виж какво стана другаде! Другият момент е, че при мен рачиха да влязат само на 80% - по това време (преди година) това им били условията за влизане на зелено, така споделиха. Така 1 годинка караме с предварително одобрение от банката, на което пише, че то с нищо не я задължава и с едни парички дадени на Уинслоу.

Всъщност предложиха ми и вариант с по-ранно влизане на банката, но не беше привлекателен по никакъв начин - щяха да лапат само лихви 6 месеца без главница и нямаше да има никаква допълнителна сигурност за мен.

Коментар

• Ако някой знае ще се радвам да сподели на ЛС,

ако си решил да купиш жилище на кредит в тоя комплекс,
                          плащаш 10% и после се включва банката (това е било схемата досега).

Кога става подписването на договора с банката,
                          преди да платиш 10% или чак на акт 14.

Защото, ако е на акт 14 не може ли банката да реши да те откаже.

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                            Първоначално изпратено от voodooHunter
                            За да се откажат трябва да няма купувачи и на много по-ниски цени. Според мен за сега няма вероятност да се откажат от строежа, при положение, че са продали някаква част на доста добра цена, а в момента и материалите и труда поевтиняват.

Единствено има риск, ако платилите по 10% започнат да се отказват, но ме съмнява да се стигне до там...
                            За тоя проект няма да се стигне до там.
                            Life won't wait for you.

Коментар

• Значи за сега отпадат Ленинските съботници на строежа.

Коментар

За да се откажат трябва да няма купувачи и на много по-ниски цени. Според мен за сега няма вероятност да се откажат от строежа, при положение, че са продали някаква част на доста добра цена, а в момента и материалите и труда поевтиняват.

Единствено има риск, ако платилите по 10% започнат да се отказват, но ме съмнява да се стигне до там...

Коментар

Working...
                                X