If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Смисъла на поста ми беше, че ако ти е необходимо жилище и не можеш да изчакаш, по добре купи нещо вече завършено, като се спазариш за цената и само ако не в нотариалния акт ти е записана само ЧЖП. Като преди да закупиш се увериш до колкото можеш в качеството на строителстовото. Защото иначе..... вечно на зелено...
Какво значи "не можеш да изчакаш"?
Винаги можеш да наемеш жилище според нуждите си и със сигурност наемът ще е поне 2 пъти по-нисък от месечната ипотечна вноска, която ще плащаш, ако решиш да купиш същото това жилище.
Смисъла на поста ми беше, че ако ти е необходимо жилище и не можеш да изчакаш, по добре купи нещо вече завършено, като се спазариш за цената и само ако не в нотариалния акт ти е записана само ЧЖП. Като преди да закупиш се увериш до колкото можеш в качеството на строителстовото. Защото иначе..... вечно на зелено...
Yerdna- омръзна ми от хора, които само плюят и в тази връзка искам да те питам нещото което питам всеки, който ми казва че съм идиот- къде да си купя според теб хубаво жилище(апартамент), имам нужда от такова, в кой квартал, кой строител -твоето лично мнение. Не те питам за кредити и лихви, защото аз смятам, че ако намериш жилището пари се намират, а и в момента това което се случва е хубаво според мен, защото ще ни накара да печелим повече, да търсим нови възможности за бизнес и развитие и надявам се по-малко да се оплакваме.
Отговарям веднага.
Никъде.
Живей известно време под наем, докато цените паднат до нормални нива, и тогава купувай каквото ти харесва.
Щом имаш пари сега, ще имаш и след година-две, когато цените ще са наполовина.
Хайде честито - Райфайзен лихвата +1%, отношението дълг доход от 60% на 55%. Размер на кредитирането в % вече не се посочва. Максимален срок на кредита 25 години (беше 30)
Те строят върху бившия парцел на ВИК.
Платиха го добре а не като НИКМИ в Лозенец
Ще я изградят инфраструктората и още как.
И в блока срещу "Зеления Парк" има свободни,
апартаменти. А в съседния парцел същия инвеститор
почна нов блок. Блока срещу "Зеления Парк"
на ул. Ралевица е завършен живеят хора и пак е на тоя инвеститор.
Аз прегледах проекта .Има няколко неща,с които не съм съгласен, в Уинслоу аз си избрах схема 10% на предварителен договор и 90% на Акт 14 с възможност за банково участие, при тази схема аз рискувам 10% , а в схемата на другия проект ми искат 30% на предварителен договор, както и ми искат 30 % на покривна плоча(което не е акт 14), както и 30% 3 месеца след полагането на тази плоча(което пак не знам дали е акт 14-поправете ме ако греша) , това което предлагат като схема на плащане лично за мен е крайно неизгодна, защото при тях аз до акт 14 трябва да съм им дал 90%, а в моя случай след като Уинслоу ми покажат акт 14, тогава аз трябва да им дам парите едва след като са го направили. Така за мен риска е много по-малък и не изваждам пари предварително, иначе проекта може да е много хубав, ама схемата е много дървена(за мен) на някой друг може много да му пасне. А и това, което ме притеснява е това ,че чакат на моите пари, за да строят а това също малко ме притесняват. Това е от мен.
Схемата им е заради ДДС-то , май.Бях на място и проекта изглежда добър.Имали задължение и път да изградят, което значи че и инфраструктурата ще я изпълнят.А не си ли питал дали не могат друга схема да ти предложат?
НАРЕДБА № 3 от 31.07.2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството
Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, обн., ДВ, бр. 72 от 15.08.2003 г., изм., бр. 37 от 4.05.2004 г., в сила от 5.11.2004 г.
кн. 9/2003 г., стр. 281
т. 9, р. 4, № 419
14. акт за приемане на конструкцията (приложение № 14) - съставя се от проектанта-конструктор, строителя, технически правоспособното физическо лице по част "Конструктивна" към лицето, упражняващо строителен надзор, съдържа констатации за съответствието на строежа с проекта въз основа на данни от съставената предходна документация (дневници на строежа - бетонов, монтажен и др., съгласно правилата за изпълнение на съответния вид СМР, документите, удостоверяващи съответствие на вложените строителни продукти със съществените изисквания към строежите, и др., доказващи годността за употреба при спазване на съществените изисквания към строежите) съгласно действащата нормативна уредба за приемане, извършване и контрол на отделните видове строителни и монтажни работи, оценка за наличие на недостатъци, възможността за тяхното отстраняване и заключение за приемане на строителната конструкция при постигане изискванията на чл. 169, ал. 1 и 2 ЗУТ;
Един от важните актове, които се издават по време на строителството на жилищна сграда, е Акт 14. Това е документът, който се дава,
след като сградата е със завършен груб строеж
Актът е важен главно с това, че от този момент е реализирано правото на строеж и вече е предмет на разпоредителни сделки правото на собственост върху отделните обекти в зданието. Заедно с акта за констатиране се издава и удостоверение от общинската администрация по чл. 181, ал. 2 от ЗУТ.
Следващата стъпка е Акт 15. С него се установява, че зданието е напълно завършено. Документът се подписва както от компетентните длъжностни лица, така и от собствениците на обекти в сградата.
Със съставянето на този акт на практика се извършва предаването на строежа и строителната документация от строителя на възложителя. Документът съдържа описание на договорите за изпълнение на строителството, строителните книжа, екзекутивната документация и съставените актове и протоколи по време на строителството. Книжата включват още строителното досие на обекта като актове, протоколи, дневници, декларации за съответствие на вложените строителни продукти и други документи, изискващи се по съответен нормативен акт. Добавя се също документация за проведени изпитвания, измервания или други дейности, които доказват, че обектът е изпълнен правилно. Прави се опис на мястото и на околното пространство, за да се види дали то е възстановено във вида му при откриване на строителната площадка. Описват се неизвършени или недобре завършени работи, които трябва да бъдат изчистени като проблем до подаване на искането за издаване на разрешението за ползване на обекта.
На финалната права е удостоверението или разрешението за ползване. В миналото този документ беше популярен като Акт 16. Той се издава, след като се установи, че строителството е напълно съобразено с одобрения инвестиционен проект.
Удостоверението за ползване на жилищните сгради от т. нар. четвърта и пета категория се издава от общината. В общественото пространство още от миналата година се дебатира дали с поредни промени в Закона за устройство на територията този документ за жилищните здания над 15 метра да не се издава от местната власт. В момента такива постройки попадат в трета категория и се въвеждат в експлоатация от Дирекцията за национален строителен надзор (ДНСК).
Протоколът за установяване годността за ползване на строежа се съставя от определените лица с назначаване на приемателна комисия. Комисия, назначена със заповед на възложителя, съставя протокол за проведена 72-часова проба при експлоатационни условия. Подобен документ се изготвя, в случай че се изисква според действащата нормативна уредба. В него се обозначават резултатите от извършена 72-часова проба при експлоатация на монтирани съоръжения, инсталации, апаратура и др. Идеята е да се оценят техническите параметри, проектната мощност и качеството на обекта, да се види дали са спазени хигиенните изисквания, мерките по пожарната безопасност и др. Така се
доказва, че строежът няма недопустими отклонения
от стандартите и покрива изискванията за безопасност.
В случай че обектът е изряден, се изготвя екзекутивна документация. В нея строителят или определено от възложителя лице отразява несъществените отклонения от съгласуваните проекти. Екзекутивната документация съдържа целия комплект чертежи за действително извършените строително-монтажни работи. Тя се заверява от възложителя, строителя, лицето, упражняващо авторски надзор, от физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", и от лицето, извършило строителния надзор. Документите се предават от възложителя на администрацията, която е издала строителните книжа. Тя пък удостоверява представянето с печат, който се полага върху всички графични и текстови материали. Екзекутивната документация на практика е неразделна част от издадените строителни книжа.
Или казано накратко, преди да се насочите към покупката на нов апартамент със съмнителни или проблематични книжа, по-добре помислете ще можете ли да се справите сами с довършването на обекта. Защото за целта ще ви е необходимо не само единодушието на съседите, но допълнителни средства, които често се оказват солидно разходно перо. Така изгодният на пръв прочит апартамент може се окаже значително по-скъп.
Коментар
harpoon
Първоначално изпратено от zlodeia
Yerdna- омръзна ми от хора, които само плюят и в тази връзка искам да те питам нещото което питам всеки, който ми казва че съм идиот- къде да си купя според теб хубаво жилище(апартамент), имам нужда от такова, в кой квартал, кой строител -твоето лично мнение. Не те питам за кредити и лихви, защото аз смятам, че ако намериш жилището пари се намират, а и в момента това което се случва е хубаво според мен, защото ще ни накара да печелим повече, да търсим нови възможности за бизнес и развитие и надявам се по-малко да се оплакваме.
Отговарям веднага.
Никъде.
Живей известно време под наем, докато цените паднат до нормални нива, и тогава купувай каквото ти харесва.
Щом имаш пари сега, ще имаш и след година-две, когато цените ще са наполовина.
Аз прегледах проекта .Има няколко неща,с които не съм съгласен, в Уинслоу аз си избрах схема 10% на предварителен договор и 90% на Акт 14 с възможност за банково участие, при тази схема аз рискувам 10% , а в схемата на другия проект ми искат 30% на предварителен договор, както и ми искат 30 % на покривна плоча(което не е акт 14), както и 30% 3 месеца след полагането на тази плоча(което пак не знам дали е акт 14-поправете ме ако греша) , това което предлагат като схема на плащане лично за мен е крайно неизгодна, защото при тях аз до акт 14 трябва да съм им дал 90%, а в моя случай след като Уинслоу ми покажат акт 14, тогава аз трябва да им дам парите едва след като са го направили. Така за мен риска е много по-малък и не изваждам пари предварително, иначе проекта може да е много хубав, ама схемата е много дървена(за мен) на някой друг може много да му пасне. А и това, което ме притеснява е това ,че чакат на моите пари, за да строят а това също малко ме притесняват. Това е от мен.
Коментар