IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво понижение очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Heraclitus
    Джоан, на теб ти пожелах здраве, семейно щастие и професионални успехи в живота вече.Не ме карай да излизам от примерния си тон.
    Остави го тоя сесо1 в коментара ми с него, че като го гледам не знам дали квадратичната зависимост за овехтяване на сгради знае.
    Хераклит,

Първо се научи да осмиляш това, което четеш, а после ми пожелавай каквото ти душа иска

Нито си прочел както трябва методиката на НСИ, нито пък си РАЗБРАЛ за какво става въпрос. А като не си, недей да приказваш ГЛУПОСТИ.

Става въпрос за извадка от АНИ, а не за извадка от техни оферти. А цените, които НСИ отчита, са на ФАКТИЧЕСКИ СДЕЛКИ.

А ceco1 ти говори не за цени, а за бройки въведени в експолатация жилища. Това има стрхотна връзка с "квадратичната зависимост за овехтяване на сгради".

Коментар

• Първоначално изпратено от Joan
      Първоначално изпратено от Heraclitus
      Първоначално изпратено от BobyB
      Джоан, мисля че не са много тези които обитават апартаменти без Акт 16. Неудобствата са твърде много - общ електромер с недостатъчна мощност, общ водомер, а може и да няма вода в апартаментите а само в мазето примерно.
      Виж за къшите на някои места може и 90% да са без Акт 16 - липсата му не е особен проблем.
      я кажи бате ти НСИ в своята "стъкмистика" кво точно мери - със или без акт 16 ? че не ми стана ясно нещо
      Ми щото не четеш - мери само с Акт 16. Обаче мери и цени на жилища, строени преди 90-та година. Изобшо мери само цени на сделки на СЪЩЕСТВУВАЩИ жилища. Ако и тов ане знаеш какво е, не знам как повече да го кажа.

Къде видя ти офертни цени в методиката на НСИ?
      ти да не си нов ник сесо1?

да не смени пола?

да не ти се е повишил тестостерона а?

Коментар

• Първоначално изпратено от redman
        Скромно ще цитирам един брокер: Лъчезар Попов. Завършил е магистратура по „Маркетинг и мениджмънт” в УНСС. Експерт в областта на инвестициите и посредничеството при сделки с недвижими имоти. Има професионален опит като мениджър в „Адрес недвижими имоти” и „Елта консулт”. В момента работи като директор инвестиции в „Sunrise homes”. Член на сдружението „Общество за Нова България”.

Има ли изкуствено завишаване на цените? На какво се дължи покачването им?
        До голяма степен увеличението на цените се дължи не на чисто икономически фактори, а на очакването, че ще се повишат. [/i]
        А пък аз скромно ще цитирам ДРУГ брокер (забележи, представител на същата АНИ, Адрес)
        "Антон Панкев е изпълнителен директор на „Аста бридж“ (Asta Bridge International Properties), агенция, специализирана в продажбите на ваканционни имоти на чужденци, част от най-голямата българска група за услуги в бизнеса с недвижима собственост „Ей Джи кепитъл“ (известна доскоро като „Адрес груп“). Занимава се с търговия и посредничество при сделки с имоти от 1993 г., като е работил с всички видове собственост. ... "

Какво казва господинът: "Антон Панкев: Цените на имотите в София ще продължат да скачат с по 18% още 5 години "

Е, аз не вярвам на нито един от двамата. Ти ако си си избрал на кого да вярваш, ок. Явно на този, чиято теза ти изнася

Коментар

• http://liternet.bg/publish2/gpapadopulos/emigranti.htm

Ти си земен рай...

Мога да дам един пример колко души от нашата страна биха емигрирали в чужбина при наличието на

някаква възможност. Преди около няколко месеца четох един вестник. В него беше направена много

обширна анкета. Въпросът бе: "Ако имате възможност да напуснете България, ще го направите ли? Какво

би Ви задържало тук?" Бях доста учудена, че повечето от анкетираните отговаряха, че ако имаха

такава възможност, не биха се поколебали, а единственото нещо, което би им липсвало, са родителите

и отчасти приятелите. Ето един от отговорите: "Обичам България, но ние, младите, тук нямаме никакъв

шанс. Щом ми се отдаде възможност - веднага отлитам." А анкетираните са само на възраст между 12 и

19 години.

Коментар

Първоначално изпратено от BobyB
            Джоан, мисля че не са много тези които обитават апартаменти без Акт 16. Неудобствата са твърде много - общ електромер с недостатъчна мощност, общ водомер, а може и да няма вода в апартаментите а само в мазето примерно.
            Виж за къшите на някои места може и 90% да са без Акт 16 - липсата му не е особен проблем.
            я кажи бате ти НСИ в своята "стъкмистика" кво точно мери - със или без акт 16 ? че не ми стана ясно нещо
            Ми щото не четеш - мери само с Акт 16. Обаче мери и цени на жилища, строени преди 90-та година. Изобшо мери само цени на сделки на СЪЩЕСТВУВАЩИ жилища. Ако и тов ане знаеш какво е, не знам как повече да го кажа.

Къде видя ти офертни цени в методиката на НСИ?

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB

Коментар

• Джоан, на теб ти пожелах здраве, семейно щастие и професионални успехи в живота вече.Не ме карай да излизам от примерния си тон.
                Остави го тоя сесо1 в коментара ми с него, че като го гледам не знам дали квадратичната зависимост за овехтяване на сгради знае.

Коментар

• Джоан, мисля че не са много тези които обитават апартаменти без Акт 16. Неудобствата са твърде много - общ електромер с недостатъчна мощност, общ водомер, а може и да няма вода в апартаментите а само в мазето примерно.

Коментар

http://www.nsi.bg/Cpi/Cpi.htm

ей ти линка за """"""МЕТОДИКАТА НА НСИ""""""

МИ АКО НИ Е ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ - ТО ТОЙ ТРЯБВА ДА Е С ТЕГЛО 25-30% ПРИ ИЗЧИСЛ. НА ИПЦ ЗА СЕМЕЙСТВА ДЕТО ИМАТ ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ.

НЕ ДА МИ МЕРЯТ КОЛКО ПОЕВТИНЕЛИ ДОМАТИТЕ ЛЯТОТО - ОТ 2 НА 1,5ЛВ.

ТО НЕ БЕ СМЕШНИЦИ И ЧУДО --- НСИ ????

ЗА ТВА НА КЪВ ХАЛ СА НСИ ,ЗЕМИ ПРОЧЕТИ ПОСЛЕДНИЯ В-К БАНКЕР.
                    Е, поствам цялата методология на НСИ по проучването цените на жилищата ТУК:
                    СТАТИСТИЧЕСКО ИЗСЛЕДВАНЕ НА
                    ПАЗАРНИТЕ ЦЕНИ НА ЖИЛИЩАТА

(МЕТОДИКА)
                    1. ВЪВЕДЕНИЕ
                    Обществено-икономическите процеси след 1989 г. създадоха условия за поява и развитие на пазар на жилищата в страната. В други страни такъв пазар отдавна е налице. По това как да бъде статистически изследван този пазар единно мнение нe съществува. По тази причина няма обща методология или методика, приети от Евростат. Икономическите фактори, които влияят на пазара на жилищата в отделните страни са различни: степен на икономическо развитие, форма на собственост на жилищата, инфлацията, банковата система, инвестиционният климат и други.
                    Характерно за България е високият процент на частните жилища на физически лица (96%), масовото строителство по стандартни проекти и разполагането на жилищата в комплекси в големите градове. В съответствие с развитието на пазара на жилищата и на специфичните условия у нас Националният статистически институт започна от 1993 г. самостоятелно наблюдение на пазарните цени на жилищата. То обхваща областните градове, тъй като в тях пазарът на жилищата е относително добре развит. В тези градове се намират 42% от жилищата и живеят 46% от населението на страната.
                    2. СЪЩНОСТ И ЦЕЛ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО
                    Настоящата методика е предназначена за изчисляване на ценови индекси на жилища (апартаменти), построени по стандартни проекти и сравними по предварително определени параметри, постоянни в процеса на наблюдението. На практика това са преобладаващите жилища на пазара в страната. Този подход осигурява представителност и съпоставимост на определени категории жилища. Целта е получаване на представителни данни за цените на жилищата и изчисляване на индекси на тези цени. Статистическото изследване на пазарните цени на жилища е тримесечно.
                    Наблюдението се базира на данни за реално сключени сделки (покупко-продажби) на жилища, получени от фирми, осъществяващи посредническа дейност при сделки с недвижими имоти. Данните дават възможност да се сравни общото ценово изменение на жилищата за текущото тримесечие спрямо предходното, а също така и за по-дълъг период.
                    Получените резултати могат да се използват за:
                    - задоволяване на потребителското търсене на населението, на стопански субекти, финансови, съдебни, научни и други потребители;
                    - изчисляване на реалната стойност на жилищния фонд и жилищното строителство;
                    - анализиране на доходите и разходите на населението;
                    - предварителни проучвания, касаещи наши и чуждестранни инвестиции, оптимизиране на данъчната политика и на други управленски решения;
                    - хармонизиране на методите за изследване на цените на жилищата с тези на страните от Европейския съюз при отчитане на нашите специфични особености.
                    3. ОСОБЕНОСТИ НА ЖИЛИЩЕТО КАТО ПОТРЕБИТЕЛСКА СТОКА
                    Методологията и практическото решаване на такъв сложен проблем като изследването на пазарните цени на жилищата е необходимо да започне с изясняването на особеностите на жилището като потребителска стока.
                    По своята същност жилищата, както леките автомобили и мебелите, са потребителска стока с голяма дълготрайност. Често жилището представлява най-голямата собственост, която притежава едно домакинство, и заема важно място в неговите доходи и разходи. То е особена потребителска стока, която служи за живеене, генерира доход, продава се или се прехвърля като наследство или дарение. Нейната реална цена се проявява само в момента на сделката.
                    Всяко жилище е уникално, т. е. няма две еднакви жилища. Дадено жилище е комбинация от характеристики, които определят спецификацията на стоката жилище (местоположение, достъп до публични места, тип строителство, ниво на комфорт, брой на стаите, изложение и др.) Към тях трябва да се прибави и различната възраст на сградите. Една четвърт от жилищата в страната са на повече от 50 години.
                    Един от основните проблеми при изследването на цените на жилищата е качеството на отделните жилища, което непрекъснато се променя. От една страна, то се понижава в резултат на остаряване, а от друга, се повишава след ремонт и конструктивни изменения. За да се намали до минимум влиянието на качеството, са необходими данни за цените на сравними жилища, така че индексът да отразява изменението на цените без влияние на качеството.
                    4. ОБЕКТ И ОБХВАТ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО
                    Обект на изследването са цените на реално продадени жилища (апартаменти) в областните градове. Градовете условно са разделени на две зони според степента на привлекателност за живеене. Цената се регистрира без включване на комисионни, адвокатски хонорари и разноски по прехвърлянето на собствеността.
                    Обхватът на изследването се определя от:
                    а) Извадка от продадени типове апартаменти, които са най-търсени на пазара на недвижими имоти. Регистрират се данни за определени типове стандартни апартаменти старо строителство, които се използват най-масово в областните градове:
                    едностаен, тухлен, първа зона;
                    двустаен, тухлен, първа зона;
                    тристаен, тухлен, първа зона;
                    едностаен, панел или ЕПК, втора зона;
                    двустаен, панел или ЕПК, втора зона;
                    тристаен, панел или ЕПК, втора зона.
                    В съответствие с изискванията за представителност и съпоставимост в обхвата на изследването не се включват:
                    къщи с дворни места;
                    апартаменти на първи и последен етаж;
                    апартаменти в лошо състояние;
                    луксозни апартаменти, мезонети;
                    апартаменти с гаражи и тавански помещения;
                    когато страна в сделката са държавни органи, за да няма влияние върху цената;
                    продажби между свързани страни (роднини);
                    ипотекирани жилища, които се продават от ликвидатор;
                    екстремни цени (много ниски или много високи).
                    б) Извадка от фирми (агенции) за недвижими имоти. Предоставянето на данните е задължително за фирмите. Извадката включва фирми с регистрация по Булстат, които се явяват големи и активни посредници на пазара в областните градове.
                    Като тегла при изследването се използва броят на жилищата в областните градове, установени от Преброяването на населението и жилищния фонд през 2001 г. Теглата се запазват постоянни до следващото преброяване.
                    5. ОРГАНИЗАЦИЯ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО И РЕГИСТРИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ
                    Основните етапи на изследването са: регистриране, обработка и публикуване на резултатите за страната и по областни градове.
                    Териториалните статистически бюра (ТСБ) регистрират цените на жилищата в съответните областни градове, осъществяват контрол върху първичните данни и обработват резултатите на ниво областен град.
                    На национално равнище се разработват методически и практически указания и се организира и контролира процесът на изследването. Обработват се данните от ТСБ и се получават изходни таблици и обобщени резултати. Съхраняват се и се публикуват тримесечни резултати в съответствие с установения ред в НСИ.
                    Изследването се провежда на анкетен принцип. Регистрирането на цените на жилищата се осъществява от квалифицирани служители (регистратори) на ТСБ, които събират информация за реално продадени жилища (апартаменти) с предварително подбрани параметри, характеризиращи най-точно пазара. Информацията е извадка от действително осъществени продажби. Регистраторите посещават фирмите до 5-о число на януари, април, юли и септември и попълват в анкетни карти данни за наблюдаваните типове жилища, продадени през изтеклото тримесечие. Данните за жилищата са анонимни и служат само за целите на изследването. В анкетните карти се посочват: цена на жилището, квартал (зона) на града, конструкция на сградата, жилищна площ, брой стаи, състояние, етаж, изложение, начин на отопление, наличие на асансьор и други характеристики. По възможност в анкетната карта се включват жилища с подобна инфраструктура (транспорт, магазини, училища, паркове, и други особености, които биха оказали влияние върху цената).
                    6. ИЗЧИСЛЕНИЯ НА ТЕРИТОРИАЛНО И НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ
                    На териториално равнище се изчисляват средни цени по типове жилища на кв.м жилищна площ. Те се получават като средноаритметични от регистрираните цени за всеки тип жилище.
                    На национално равнище се обобщават изпратените от териториалните статистически бюра файлове. Прави се повторен контрол. Изчисляват се средни цени по областни градове. Същите се получават като средни аритметични от изчислените средни цени по типовe жилища за съответния град. Когато липсват цени за даден тип жилище, се изчисляват условни цени чрез метода на съвпадащата извадка. Това гарантира получаването на обективни резултати.
                    На национално равнище се изчисляват следните показатели:
                    а) базисен индекс за текущото тримесечие за страната, като се разделят средните цени по градове за текущия период на средните цени през базисния период, претеглени с броя на жилищата по областни градове:

където:
                    - среднaта цена за текущия период (тримесечие) i в град j;
                    - среднaта цена за базисния период (тримесечие) i в град j;
                    mj - броят на жилищата в град j, j = 1,…, k.

б) верижен индекс за текущото тримесечие по областни градове и за страната, като се разделят базисните индекси за текущото тримесечие на базисните индекси за предходното тримесечие.

7. СРОКОВЕ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ
                    Сроковете за получаване на готовите резултати на национално равнище са както следва:
                    I тримесечие: 21април
                    II тримесечие: 21 юли
                    III тримесечие: 21 октомври
                    IV тримесечие: 21 януари.
                    Получените агрегирани резултати от изследването се публикуват на страницата на НСИ в Интернет, изпращат се на медиите (агенции, вестници, радио и телевизия), разпространяват се на електронен носител или хартия от отдел "Статистически услуги". Средни годишни цени на жилищата се публикуват в Статистическия годишник на НСИ.
                    Публикуван на 26.04.2005 г."

Ако ми покажеш къде казват, че ползват данни ЗА ОФЕРТИ на АНИ, ще ти бъда задължена.

Това, дето го четеш "б)..... "е извадка от фирми, не от техни оферти. Ти чувал ли си понятието "извадково изследване" ?

Коментар

Първоначално изпратено от ceco1
                      http://www.nsi.bg/Homes/NewHomes06.htm
                      http://www.nsi.bg/Homes/NewHomes05.htm

а сега прочети и за тая НЕЯСНА "Методика" - я виж б/ - ...оферти от АНИ ... ти луд ли си да смесваш чушки с боб -- демек сделки с оферти .

Ми аз мога утре да ти пусна такива офепти в imot.bg че средната цена в квартал да ти я докарам 2500 евро/м? бе ??? ей ти акъл имаш ли.????

па и отговори това дето го броят е на база на имащи акт 16 обекти или не?

Ти знаеш ли колко сгради в София нямат акт 16 ???? и се обитават от щастливи новодомци.

Ти тея идиоти от НСИ една ши... инфлация като ИПЦ не могат да скалъпят , а ти ще им вярваш за имоти , дето няма регистър на сделките с НИ - достъпен и обществен.
                      Човекът ти е дал линк към статистиката с бройките (въведени в ексолоатация жилища) на НСИ, а не към проучването на цените на НСИ.

Това, дето го броят в проучването на цените на НСИ, е само за СЪЩЕСТВУВАЩИ жилища. Т.е, въведени в експлоатация някога (и преди, и след 90-та година)

Методиката на НСИ е по информация от АНИ, но по цени на сключени от тях сделки, а не по офертни цени. Събира се от анкетьори, като се гарантира анонимността на АНИ. Извадка от сайта им:

Регистрирането на цените на жилищата се осъществява от квалифицирани служители (регистратори) на ТСБ, които събират информация за реално продадени жилища (апартаменти) с предварително подбрани параметри, характеризиращи най-точно пазара. Информацията е извадка от действително осъществени продажби. Регистраторите посещават фирмите до 5-о число на януари, април, юли и септември и попълват в анкетни карти данни за наблюдаваните типове жилища, продадени през изтеклото тримесечие. Данните за жилищата са анонимни и служат само за целите на изследването. В анкетните карти се посочват: цена на жилището, квартал (зона) на града, конструкция на сградата, жилищна площ, брой стаи, състояние, етаж, изложение, начин на отопление, наличие на асансьор и други характеристики. По възможност в анкетната карта се включват жилища с подобна инфраструктура (транспорт, магазини, училища, паркове, и други особености, които биха оказали влияние върху цената).

Къде видя цени на оферти на АНИ, не знам.

А ти знаеш ли колко са тези, дето обитават сгради без Акт 16?

Коментар

• Караконджул,

ти как мислиш ,ако стане нестабилно и хората задържат повече кеш / кеширизация/ на икономиката у БГ/ това дали ще намали разтежа на М3?

Съответно свиването на М3 ще рефлектира и инициира още по голямо свиване на М3. Малко натурална икономика/бартер , пирони за цимент, и накрая кой ще купува НИ с инвестиц. цел.

Коментар

• http://www.nsi.bg/Cpi/Cpi.htm

ей ти линка за """"""МЕТОДИКАТА НА НСИ""""""

МИ АКО НИ Е ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ - ТО ТОЙ ТРЯБВА ДА Е С ТЕГЛО 25-30% ПРИ ИЗЧИСЛ. НА ИПЦ ЗА СЕМЕЙСТВА ДЕТО ИМАТ ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ.

НЕ ДА МИ МЕРЯТ КОЛКО ПОЕВТИНЕЛИ ДОМАТИТЕ ЛЯТОТО - ОТ 2 НА 1,5ЛВ.

ТО НЕ БЕ СМЕШНИЦИ И ЧУДО --- НСИ ????

ЗА ТВА НА КЪВ ХАЛ СА НСИ ,ЗЕМИ ПРОЧЕТИ ПОСЛЕДНИЯ В-К БАНКЕР.

Коментар

• Първоначално изпратено от ceco1
                            http://www.nsi.bg/Homes/NewHomes06.htm
                            http://www.nsi.bg/Homes/NewHomes05.htm

а сега прочети и за тая НЕЯСНА "Методика" - я виж б/ - ...оферти от АНИ ... ти луд ли си да смесваш чушки с боб -- демек сделки с оферти .

Ми аз мога утре да ти пусна такива офепти в imot.bg че средната цена в квартал да ти я докарам 2500 евро/м? бе ??? ей ти акъл имаш ли.????

па и отговори това дето го броят е на база на имащи акт 16 обекти или не?

Ти знаеи ли колко сгради в София нямат акт 16 ???? и се обитават от щастливи новодомци.

Ти тея идиоти от НСИ една ши... инфлация като ИПЦ не могат да скалъпят , а ти ще им вярваш за имоти , дето няма регистър на сделките с НИ - достъпен и обществен.

Коментар

• Има ли изкуствено завишаване на цените? На какво се дължи покачването им?
                              До голяма степен увеличението на цените се дължи не на чисто икономически фактори, а на очакването, че ще се повишат
                              това съвпада с определението за БАЛОН!!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB
                                На 9-та степен по МСК, не по Рихтер се оразмеряват сградите в София. Магнитутът по Рихтер показва енергията освободена в хипоцентъра на земетресението (под земята), а не дава точно какво е въздействието н аповърхността. Земетредсения с различен магнитут могат да предизвикат еднакви въздействия на повърхността. Затова би следвало по медиите да съобщават с коя степен по МСК е усетено земетреението. Примерно "земетресение с епицентър Вранча бе усетено с 4-та степен в раойна на Русе и 3-та степен в района на София." Ама като всички искат да знаят пустия му Рихтер все едно са сеизмолози и се съобщават ненужни за широката публика факти. Все едно във валутната информация ежедневно да ни уведомяват за курса на виетнамския донг
                                Ок, Boby, щом 4ovek e казал така Той все пак е ПГС, а архитектите по-не ги бива в смятането на конструкции. На тях има дай да рисуват красиви картинки, пък кой и как после ще ги смята да не паднат, друг въпрос

Коментар

Working...
                                X