IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Negramoten

Под София град разбирам с адрес София и улица , без такова нещо като квартал след София. То това е София. Безработицата ако се изпусне да расте , не се активира инвестиционен интерес преди преминаването към хиперинфлация , стопяването на парите ще свие потреблението , то ще помага също за ръст на безработицата.На каква безработица растяща една година се надяваш - гол оптимизъм.Ако лихвите не паднат в скоро време Форекс Мастъра е право момчето без да иска се е досетил че ще следва плащане на лихви с пари от депозитите.
    D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706
      Интересен абзац. Дефлация vs. Инфлация. Стара борба.

Поздрави на marandi.
      Така стана, че тук е заровен песа

При безумията, които правят политиците все по-малко надежда ми остава за "мек" изход от кризата.

Т.е. със закрепването сега на нещата не съм сигурен, че не положиха основите на скорошно смарангясване на всичко. Рядко се е получавало за 2-3 годиники от некадърност една пиклива ипотечна криза, да превърнат в имотна, финансова, икономическа, а сега май наред е валутна и социална.

Требе да си гений, ако стане черния сценарий - хихи

Чиърс и тИбя, бебе Анончи

Коментар

• Първоначално изпратено от BulCan
        Чиърс Маранди, разбрах те. Мерси. Много як блог, м-у другото, а и постовете ти са удоволствие за четене, от време на време си позволявам да те цитирам във форума на имоти.нет, като винаги упоменавам източника. Ако имаш претенции, пиши да знам, а не да ме съдиш кат' кмета
        Бебе Булчи,

инфото е публично радвам се, ако ти е от полза. С тИбя най-много да се съдим кой да плати бирата - хихи

Чиърс!

Коментар

• Първоначално изпратено от marandi
          Като цяло, ако не успеят да удържат дефлационните процеси ни очаква дълго и продължително търсене на дъно. Ако пък я овладеят, но не успеят да изтеглят прецизно в последствие налятата парична маса, наистина може да се стигне до силни инфлационни процеси, което да "доближи" тайминг-а за дъно при обезценяващи се хартийки.
          Интересен абзац. Дефлация vs. Инфлация. Стара борба.
          Да си напиша мнението:
          Инфлация на този етап можем да имаме само по един начин: Изкуствена и най-вече с цел - борба срещу дефлацията (голямото зло). Това и наблюдаваме последните седмици и месеци. Реална инфлация не може да се появи докато парите на изхода (консуматора) са трудно достижими.
          Поздрави на marandi.

Коментар

• Чиърс Маранди, разбрах те. Мерси. Много як блог, м-у другото, а и постовете ти са удоволствие за четене, от време на време си позволявам да те цитирам във форума на имоти.нет, като винаги упоменавам източника. Ако имаш претенции, пиши да знам, а не да ме съдиш кат' кмета

Коментар

• Първоначално изпратено от BulCan
              Маранди, ако според теб темпа на спихване се забави в началото на 2010, мислиш ли, че спихването ще е като резултат по-дълго разпростряно във времето или просто ще се удари по-високо дъно?
              Бебе Булчи, за съжаление не съм Ванга, за да мога да дам точния сценарий поради динамиката на параметрите във всяка една икономика, т.е. ако давам една прогноза на база 100 параметъра, които следя, то след 1-2 години половината от тях вече са се променили.

Като цяло за момента е несериозно да се говори за дъно преди 2011-2012 година, а периода на възстановяване на достигнатите средни цени при пика от Q3 на 2008 год. не мисля, че ще ги видим в следващите 5-10 години.

Това ми е мнението към настоящата ситуация за имотките по настоящите данни и параметри, затова ми е трудно да прецизирам за нещо, което не е ясно първо по кой сценарий ще се развие световната икономика в следващите 5 години и оттам да екстраполирам към нашата и вече в частност към имотките.

Като цяло, ако не успеят да удържат дефлационните процеси ни очаква дълго и продължително търсене на дъно. Ако пък я овладеят, но не успеят да изтеглят прецизно в последствие налятата парична маса, наистина може да се стигне до силни инфлационни процеси, което да "доближи" тайминг-а за дъно при обезценяващи се хартийки.

Лошото е, че в момента политиците и те не са наясно какво правят, па камо ли моята руса кратуна да предвиди какво ще се случи

Чиърс!

Коментар

• Маранди, ако според теб темпа на спихване се забави в началото на 2010, мислиш ли, че спихването ще е като резултат по-дълго разпростряно във времето или просто ще се удари по-високо дъно?

Коментар

• Картинката на сладко бебе Барборончи е интересна и добре направена, но аз също като мастър Неграмотен не я споделям по ред причини.

Най-малкото, защото е наложена върху една друга картинка от психологията и по нея графика е направена прогнозата като движение.

Най-малкото няма да му се сбъднат таймингите ( а той вече ги е преправял поне 4-5 пъти от първия път, когато я пусна като стойности и дати ).

При сбъркан фундамент в самото начало, не виждам смисъл да се коментира още колко корекции във времето ще претърпи.

П.П. Хубавото на "картинката" е, че дава надежди на бай Брадърите поради смешните времеви интервали в нея и те си мислят, че при кризата с имотките ще видим дъно до 1-2 годинки от пика, както е направена тя. Пълен абсурд, но темпа на спихване ще се забави според моята Руса кратуна в началото на 2010 г.

Чиърс на бебетата сладки!

Коментар

• Първоначално изпратено от Явор
                    Само да вметна, че прогнозата ми за начало на балона в НИ не се базира изцяло, на това че това е влизането ни в ЕС. По скоро обратното - че ако имаме дъно на НИ през пролетта на 2010, прогнозните ми цени съвпадат с тези от наяалото на 2007.

Аналогия спада на SOFIX и спада на НИ трудно може да се направи, защото на борсата капитала е силно спекулативен, а при НИ в БГ по голямата част от имотите се купуват за живеене, а не за спекулации и отдаване под наем.

И още нещо - това ми е оптимистичната прогноза и се базира главно на края на финансовата криза в западна европа, ако световната криза се задълбочи ( W shape ), тогава със сигурност и НИ ще продължат спада си.
                    Дори кризата да не е W-образна, то поне още година безработицата ще расте. Т.е. идеята за дъно в началото на 2010-та за мен е невъзможно да се реализира.

Сравнението между СОФИКС и НИ наистина не е изглежда редно да се прави, но и двете показват психологията на един балонизиран пазар, просто при НИ процеса е далеч по-бавен и с по-голяма инерция. Или казано по друг начин, Софикс показва очакванията пред икономиката, докато НИ отразвата реалната страна на нещата. За това и върха при СОФИКС беше Q3 2007, докато при НИ закасня с цяла година - Q3 2008. В крайна сметка сравнението изобщо не е лишено от смисъл, и както цените на НИ се покачваха по инерция, въпреки влошаващите се икономически показатели, то и спада ще продължи дори и след като безработицата започне да намалява, а това няма изгледи да се случи скоро...

ПП. supertrader, явно не ти е ясно какво означава София град и какво София област. Едното включва само София, докато другото градовете и селата в областа. Като Банкя, Самоков, Елин Пелин и т.н.

Мигриралите провинционалисти масово купуваха двустайни /тип кухня с килер/ в крайни квартали за по 50 000 евро. Като основно пазаруваха през 2006-2007 година.

Коментар

• Negramoten

В София град ли са мигрирали и са купили жилища по за 100к. евро с кредити ? Няма такова нещо , то си има места където в цяла кооперация няма едно жилище което да не е купено с кредит но те не са в града. Там при тези жилища , при недовършените кооперации цените са паднали съизмеримо със спада на борсата. Казвам ти цена за квадратен метър на 70% завършено строителство на която е направена сделка и цената е такава че е много под себестойност понеже усещам как има хора които точат зъби ..е няма нужда да ги точат то лапането е готово ..
                      D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                        Според мен и двамата грешите, защото смятате, че балона е започнал да се надува след влизането ни в ЕС. И при падането на SOFIX много хора допуснаха същата грешка. Ето да сравните къде трябваше да е дъното на SOFIX, ако наистина балона започваше след влизането ни в ЕС.
                        Само да вметна, че прогнозата ми за начало на балона в НИ не се базира изцяло, на това че това е влизането ни в ЕС. По скоро обратното - че ако имаме дъно на НИ през пролетта на 2010, прогнозните ми цени съвпадат с тези от наяалото на 2007.

Аналогия спада на SOFIX и спада на НИ трудно може да се направи, защото на борсата капитала е силно спекулативен, а при НИ в БГ по голямата част от имотите се купуват за живеене, а не за спекулации и отдаване под наем.

И още нещо - това ми е оптимистичната прогноза и се базира главно на края на финансовата криза в западна европа, ако световната криза се задълбочи ( W shape ), тогава със сигурност и НИ ще продължат спада си.

Коментар

• Re: Negramoten

Първоначално изпратено от supertrader
                          София град където кредитите са много малко да се сгромолясат цени
                          В София кредитите далеч не са малко. Последните години хиляди мигрирали от провинцията решиха, че е подходящ момент да купуват с кредит. Да не споменаваме и мащабите на новото стройтелство в София, което пряко или не, се е платило със заемни средства Според мен репата са далеч по-малък процент от ипотеките

Коментар

• Negramoten

Погледни Софикс колко безкорективно пада след 1000 и нещичко нивото като се проби. Малоумна работа - репа..репа.Имотите в райони където кредитите са много и масово явление и те трябваше вече да паднат както Софикс се хлъзна по репата..те са и паднали но не сте разбрали пък чакате София град където кредитите са много малко да се сгромолясат цени.Познати са купили сграда с 25 апартамента и завършена на 70% за по 130 евро квадратния метър...ако това не е софикс на 250 то кое ще е ! Локацията е район с масови кредити и цени когато банките даваха кредити - 500 евро.
                            D.Y.F-091066

Коментар

• Според мен и двамата грешите, защото смятате, че балона е започнал да се надува след влизането ни в ЕС. И при падането на SOFIX много хора допуснаха същата грешка. Ето да сравните къде трябваше да е дъното на SOFIX, ако наистина балона започваше след влизането ни в ЕС.

Със Start е означено грешното начало на балона, с червена въпросителна грешно очакваното дъно и със зелено реалния спад на SOFIX и очаквания от мен спад на НИ.
                              Поздрави!
                              Първоначално изпратено от Явор
                              Първоначално изпратено от mick
                              Първоначално изпратено от Cannon
                              Може ли да дадеш прогноза за Варна?
                              Благодрности предварително!

Първоначално изпратено от barbaron

Servel Написал:
                              > Можеш ли да дадеш в графиката прогноза за развитието на пазара поне до края на 2010.
                              За безплатни прогнози - винаги готов http://forum.imoti.net/read.php?6,216199,page=1

Според мен, падането на цените ще продължи през цялата 2010 година, по-нататък не е ясно, може да се задържат.. може и още да падат. Имотите са много инерционна система, бавно им се вдига цената - от 2001 до 2008, като вдигането беше експоненциално.. в началото бавно бавно и от 2004 започна по-стръмно. Сега падането пак трябва да е по същия начин първо бавно(свикват с цените) поне 1-2 години.. след това кой знае? Е ако намерим 10 милиарда догодина.. може и само с корекция да се разминем.
                              Аз съм съгласен с прогнозата на barbaron, относно спада погледнат във времето, т.е за дъно през Q1 на 2010.
                              Конкретно за гр. Варна моята прогноза (съответно сравнена по данни на НСИ) е:

2009.4 1710 лв/кв.м
                              2010.1 1670 лв/кв.м

Всъщност по данни на НСИ, средната цена за Варна 2007.1 е 1646 лв/кв.м, така че ако това ще бъде дъното на цените, то балона с НИ е започнал да се надува от началото на 2007, което съвпада с влизането ни ЕС и обяснява донякъде ситуацията.
                              Цени от 2001-2004 може да се очакват само ако доходите (и цените на стоките) в БГ се върнат на нивата от този период.

Коментар

• Явор

Заблуждаваш се ! разходите за енергия и суровини са много над 5% и в момента. Доходите предстои да се свият така че тези разходи да нарастнат а консумацията ще се понижи. Пък някои хора хукнаха да не изтърват газопровода да не вземе да ги заобиколи :-)
                                D.Y.F-091066

Коментар

Working...
                                X