IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Запознат съм отблизо с проблема.Значи на новите жилища освен че слагат некакъв супер измислен процент общи части, който вече гледам, че достига 30 %!!!, некакси калкулират и стените вътре.Значи аз гледам примерно 80 квадрата, казват ми ЗП е 65, като премера на чертежите стаите излизат 55 и те викат аа ми да, то и стените влизат, а ако си на калкан и отстоянието до следващата сграда ебати.Нещастници.
    А освен това вкарват и терасите вътре!

Коментар

• Re: winner

Първоначално изпратено от supertrader
      Всеки е забелязал как жиблищата стават все по малки а квадратурата нараства ей така. Този процес прогресираше с алчността в бизнеса...алчността расте..расте и виждаш как жилище с полезна площ хикс става все по голямо и по голямо като площ вписана в нотариалния акт. Тя и квадратурата на сградата влиза в играта и всичко .
      Така е наборе, така е! И да знаеш, онова дето мармота завивал шоколада в станиол също не е истина. И кравите им не са виолетови.

Коментар

• winner

Всеки е забелязал как жиблищата стават все по малки а квадратурата нараства ей така. Този процес прогресираше с алчността в бизнеса...алчността расте..расте и виждаш как жилище с полезна площ хикс става все по голямо и по голямо като площ вписана в нотариалния акт. Тя и квадратурата на сградата влиза в играта и всичко .
        D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от winner
          Малко мнителност никога не е излишна, стига да не пречи на вярното възприемане на действителността. Теоретично е възможно срещу здрава сума всякакъв документ да ти нарисуват, но никой не го прави това с общите части, понеже е икономически безсмислено. Ако сградата има РЗП 1500 кв.м., тя си остава толкова независимо какъв е процента общи части от тази площ. Строителят така или иначе продава 1500 кв.м. на една и съща цена и му е все тая. Подобни измами са лесни за разкриване, а освен това печалбата е достатъчно добра, така че досега не съм видял строител да се заиграва с глупости. Ако увеличи общите части на твоя апартамент, ще трябва да намали от някой друг. Това пък е много трудно, тъй като таблицата се прави по коефициенти и заради няколко квадрата рискува да се вкара в някой филм, да му се забави строежа и да похарчи "печалбата" по адвокати и нови рушвети.
          Старото се продава по застроена площ, колкото пише в акта, защото в 90% от случаите продавача хабер си няма колко квадрата общи части му се полагат. Ако знаеха, бъди сигурен че и техните обяви щяха да са с общите части.

В крайна сметка ти по-долу го каза правилно - човек купува това, което вижда и така преценява дали му е изгодно или не. Като се купува картина никой не пита художника колко грама е боята на кв.см. и колко е дебело платното.
          Това за увеличаването % на един апартамент и намалянето на друг наистина е безсмислено.
          Мисля, че те разбирам. Ако строителя иска да увеличи изкуствено РЗП, в която влиза и ОЧ точно с цел да излязат ОЧ повече от реалното за да има претенции да продава по-скъпо, то той трябва да плати всичките такси и разходи за тези фиктивни ОЧ. И оттук въпросът е кое му е по-изгодно - да плати всички такси и рушвети или да не плаща и да продава по реални площи.

Малко мнителност никога не е излишна, стига да не пречи на вярното възприемане на действителността
          Мисля, че това е най-доброто решение. Проверяваш това което можеш, правиш си анализ и изводи и на тази база вземаш решение.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil
            Първоначално изпратено от winner
            Първоначално изпратено от luboil
            Първоначално изпратено от winner
            ...
            Мистър Винеров,

имам един практически въпрос и тъй като си по-навътре в нещата може би ще отговориш. Без ирония.

Обявите за НИ са написани "закодирано" и трябва да ги разкодираш, защото на първо четене се оказва, че не са това, което пише.
            Та обявите се пишат така, че да привличат внимание и сме се нагледали на всякакви номера и несъответствия.
            Единия от тези номера е със общите части.
            Как може да разбереш колко наистина са общите части или трябва да се довериш на строителя/инвеститора при ново или нот.акт при старото?
            Защото едно е да плащаш примерно 80+15, друго е 80+30.
            Поздрави на читавата част от брокерското съсловие Другите да го...
            Да, обявите са реклама и понякога достоверността им е ограничена до телефона на подателя.
            С общите части няма никакъв номер и няма начин да бъдеш заблуден. При новото строителство искай да видиш таблицата с площообразуването. Там си пише всичко в проценти и в квадрати. При старото е по-сложно защото в актовете пише само застроената площ, а общите части са посочени в процент. Ако искаш да разбереш колко са, трябва да отидеш в общината и да поровиш в документацията на сградата. В някои нотариални актове на нови апартаменти общите части се описват в проценти и в квадрати, но не е честа практика. Строителят не може самоволно да увеличи или намали общите части, без да разбута конструкцията. Все пак сградата е триизмерна с предварително известни габаритни размери. Нито пък има някакъв икономически интерес от това. Разходът му е един и същ, продажната цена също.
            Не ме мисли за много мнителен, ама все пак тази таблица не може ли да се изманипулира? С пари всичко става. Не може ли сградата да кажем има реално 300 кв. общи, а строителя да продава на документ 400 кв без да разбутва сградата, като съответно си е платил където трябва за документната измама?
            Благодаря ти за разяснението.
            За старото, то в повечето случаи се продава на чжп, без общи, така мисля.
            Поздрави!
            П.П. Нещо от твоята практика да ти се е случвало проблем с ОЧ?
            Малко мнителност никога не е излишна, стига да не пречи на вярното възприемане на действителността. Теоретично е възможно срещу здрава сума всякакъв документ да ти нарисуват, но никой не го прави това с общите части, понеже е икономически безсмислено. Ако сградата има РЗП 1500 кв.м., тя си остава толкова независимо какъв е процента общи части от тази площ. Строителят така или иначе продава 1500 кв.м. на една и съща цена и му е все тая. Подобни измами са лесни за разкриване, а освен това печалбата е достатъчно добра, така че досега не съм видял строител да се заиграва с глупости. Ако увеличи общите части на твоя апартамент, ще трябва да намали от някой друг. Това пък е много трудно, тъй като таблицата се прави по коефициенти и заради няколко квадрата рискува да се вкара в някой филм, да му се забави строежа и да похарчи "печалбата" по адвокати и нови рушвети.
            Старото се продава по застроена площ, колкото пише в акта, защото в 90% от случаите продавача хабер си няма колко квадрата общи части му се полагат. Ако знаеха, бъди сигурен че и техните обяви щяха да са с общите части.

В крайна сметка ти по-долу го каза правилно - човек купува това, което вижда и така преценява дали му е изгодно или не. Като се купува картина никой не пита художника колко грама е боята на кв.см. и колко е дебело платното.

Коментар

• Та какво казвате за дъното на цените в Ю Кей и лага му с дъното в България?
              Ако пък и се окаже вярно-отиваме къмто следващите зимни олимпийски игри-не тези от тази зима де.

http://www.financialsense.com/fsu/ed...2009/0507.html

Коментар

• Re: luboil

Какво се правин на неразбрал ! Казах ти че лъжат във всичко и чистата площ ще ти я сметнат накриво и ще я надуят , тебо още общите части те гонят а те в чиста жилищна площ ще те излъжат и могат да си напишат колкото искат защото който удобрява документите е винаги корумпиран и като се е продал който му плаща каквото иска това ще лъже и ще прави - разбра ли !
                А бе ти амен амен ще ми се скараш май?

Аз пък ти казах, че не ме интересува дали лъжат или не, а как може да се разбере истината. Ама ти все те лъжат та лъжат!

Кажи нещо ново или ако не знаеш отговора на въпроса не се мъчи да отговаряш!

Коментар

• Първоначално изпратено от Веско
                  Първоначално изпратено от luboil
                  Ти ако сам не можеш да си вадиш изводите от обявите, значи трябва някой като мен да ти помага. И ще ти помогна: В обявите се крие голяма информация и ако можеш да я разчиташ правилно, а не да се подвеждаш, картината на пазара на НИ ти става много по-ясна от празните анализи, които правиш
                  Иначе мисля, че съм бил абсолютно категоричен, че манипулациите и триковете на брокерите са безкрайни и то все в ощърб на купувачите, защото те печелят от по-висока цена и така изкривяват пазара нагоре.
                  Та за Дондуков какво каза?
                  Е да, в сравнение с твоето кими в много широкия център на Варна е наистина съборетина.
                  Нищо не коментираш, защото няма какво да кажеш!
                  Аз изводите си ги правя и точно затова не обръщам внимание на повечето ти обяви. Но щом държиш да коментирам "Дондуков" ще кажа, че обявата е интересна и бих го посетил. Значи какво се вижда, предлага се апартамент 3 стаи, кухня и обособен таван за 100 хиляди. Първо мащабирах скицата и се оказва че площта на апартамента е 98 квадрата, т.е. тавана е включен в обявената квадратура. Нищо лошо, аз гледам като цяло стоката и цената. Не е обявена година на строителство, но изглежда на 30те години на миналия век. Не виждам паркет а обкновенно дюшеме и най-вероятно е гредоред. Етажа е последен, но като старо строителство, няма скосове и не е проблем. Сигурно е че няма асансьор. Сменената дограма се отнася само за тавана явно. Като цяло не е точно това което търся, но както казах бих го посетил за преки впечатления. За сега ще проследя какво ще стане с обявата до Нова година. То не е като да си купиш домати
                  п.с. Не разбирам защо се правиш на оригинален като явно нямаш идея от локациите във Варна.
                  Значи в края на краищата се оказва, че не е вярно, че не следиш обявите, и по-конкретно тези които показвам като нагледни примери за движението на цените.

Иначе коментара ти е интересен и бих се радвал ако дискусиите са такива, вместо да се мятат обидни реплики.
                  За Варна ти се правиш на оригинален, защото много добре си разбрал, че съм живял дълъг период там. Ако имаш впредвид 'много широкия център' на Варна, малко поизкривих понятието, точно както брокерите правят, само че в обратна посока.

Коментар

• luboil

Какво се правин на неразбрал ! Казах ти че лъжат във всичко и чистата площ ще ти я сметнат накриво и ще я надуят , тебо още общите части те гонят а те в чиста жилищна площ ще те излъжат и могат да си напишат колкото искат защото който удобрява документите е винаги корумпиран и като се е продал който му плаща каквото иска това ще лъже и ще прави - разбра ли !
                    D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil
                      Ти ако сам не можеш да си вадиш изводите от обявите, значи трябва някой като мен да ти помага. И ще ти помогна: В обявите се крие голяма информация и ако можеш да я разчиташ правилно, а не да се подвеждаш, картината на пазара на НИ ти става много по-ясна от празните анализи, които правиш
                      Иначе мисля, че съм бил абсолютно категоричен, че манипулациите и триковете на брокерите са безкрайни и то все в ощърб на купувачите, защото те печелят от по-висока цена и така изкривяват пазара нагоре.
                      Та за Дондуков какво каза?
                      Е да, в сравнение с твоето кими в много широкия център на Варна е наистина съборетина.
                      Нищо не коментираш, защото няма какво да кажеш!
                      Аз изводите си ги правя и точно затова не обръщам внимание на повечето ти обяви. Но щом държиш да коментирам "Дондуков" ще кажа, че обявата е интересна и бих го посетил. Значи какво се вижда, предлага се апартамент 3 стаи, кухня и обособен таван за 100 хиляди. Първо мащабирах скицата и се оказва че площта на апартамента е 98 квадрата, т.е. тавана е включен в обявената квадратура. Нищо лошо, аз гледам като цяло стоката и цената. Не е обявена година на строителство, но изглежда на 30те години на миналия век. Не виждам паркет а обкновенно дюшеме и най-вероятно е гредоред. Етажа е последен, но като старо строителство, няма скосове и не е проблем. Сигурно е че няма асансьор. Сменената дограма се отнася само за тавана явно. Като цяло не е точно това което търся, но както казах бих го посетил за преки впечатления. За сега ще проследя какво ще стане с обявата до Нова година. То не е като да си купиш домати
                      п.с. Не разбирам защо се правиш на оригинален като явно нямаш идея от локациите във Варна.

Коментар

Като купуваш би трябвало квадратурата която ти я пише в документа въобще да не я гледаш защото са абсолютни глупости.
                        Ам нали това ми беше въпросът.
                        Как се определя колко са ОЧ?

Чжп как да е, с рулетката криво ляво с точност до 1-2% можеш да измериш.

Ама оЧ как ще мериш? Щом в документите не е вярно?

Това е за любителите на ОЧ. Пак повтарям, че в крайна сметка делиш сумата на чжп и решаваш вече дали те устройва или не независимо от това колко са ОЧ.

Коментар

Строителите като си платят под масата за разрешителни и удобрявания на проекти вече са корумпирали тези които...и няма проблем и 100 % да ги направи общите части онези ще му удобрят щото си плаща. Елементарни неща не са ви ясни пък се чудите как става общите части да са надути и написани ей тъй.
                          Значи ОЧ са надути като метраж според теб?

Ако е така, защо го правят, как мислиш? При положение, че е нормално да гледаш колко ти излиза чжп-то най-накрая.

Не се чудим, интересно ни е като практика това с ОЧ колко надълбоко е "проникнало", както обичаше една кака да казва?

Коментар

• luboil

Като купуваш би трябвало квадратурата която ти я пише в документа въобще да не я гледаш защото са абсолютни глупости.
                            D.Y.F-091066

Коментар

• luboil

Строителите като си платят под масата за разрешителни и удобрявания на проекти вече са корумпирали тези които...и няма проблем и 100 % да ги направи общите части онези ще му удобрят щото си плаща. Елементарни неща не са ви ясни пък се чудите как става общите части да са надути и написани ей тъй.
                              D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                                Нещо не разбирам, като купуваш гледаш цената като цяло, гледаш чистата площ, зашото там ще живееш, а общите части ги гледаш по-субективно, защото много не те е грижа, дали коридора в мазето е малко по-широк, т.е. за общите части си изграждаш някакво общо впечатление.

Относно измамите на строителя, то сигурно е възможно да изкара и някакъв фалшив план, но защо да го прави, когато може да прецениш, че не си струва да плащаш 30% общи части и да отидеш в съседния блок. При такава манипулация, единствено по-ниската цена на кв.м. може да те подлъже, но ме съмнява някой да купува без да сравнява чистата площ...
                                Напълно съм съгласен с теб.
                                Казвал съм, че като купуваш, си правиш начален план на каква цена ще купуваш чжп. В крайна сметка ако крайната цена която ти предлагат теудовлетворява като цена за чжп, тогава няма значение колко е ОЧ.

Въпросът ми беше чисто теоретичен, с желание да се коментира от хора в бранша, които може да имат и практически опит, такива като Винеров.

Коментар

Working...
                                X