Извод за мен: добре дошли са парите от продажбата на този имот, но дивидент за 2013няма да има Нямам акции тук, но на около .20ст може да взема за спорта
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ (FPP)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеПринципно съм счетоводител, но с счетоводство на АДСИЦ не съм се занимавал и съм раздвоен по въпроса коя стойност ще вземат за преобразуване на печалбата.
Принципно историческа цена би трябвало да значи ....цената за която е придобит имота и разходите свързани спокупката му.
Ако следваме най-консервативната логика при определяне на печалбата за разпределяне би трябвало положителните преоценки на активите да се ингорират , но отрицателните преоценки би трябвало да се отчитат и с тях да се намалява печалбата. В противен случай може да се получи стойността на капитала да се размине силно с реалността при наличие на големи обезценки и да се раздава дивидент без да се отчита че собственоста на компанията поевтинява съответно капитала на дружеството.....
Но това са само мои теоретчни разсъждения.
Някои които е запознат в детаили със счетоводните стандарти приложими за тези дружества да каже как е на практика ....Veni, Vidi, Vici
Коментар
-
Първоначално изпратено от Silver Fox Разгледай мнениеТочка 3б. е интересната.
Тук дали се има в предвид балансовата стойност в годината на закупуване на имота или нещо друго?
Принципно историческа цена би трябвало да значи ....цената за която е придобит имота и разходите свързани спокупката му.
Ако следваме най-консервативната логика при определяне на печалбата за разпределяне би трябвало положителните преоценки на активите да се ингорират , но отрицателните преоценки би трябвало да се отчитат и с тях да се намалява печалбата. В противен случай може да се получи стойността на капитала да се размине силно с реалността при наличие на големи обезценки и да се раздава дивидент без да се отчита че собственоста на компанията поевтинява съответно капитала на дружеството.....
Но това са само мои теоретчни разсъждения.
Някои които е запознат в детаили със счетоводните стандарти приложими за тези дружества да каже как е на практика ....Last edited by markov; 05.07.2013, 19:08.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Ако продадат имота през 2013, то в ОПР-то ще влезе разликата от продажбата и последната балансова стойност.
Въпросът е когато се стигне до коригиране на финансовия резултат, за да се стигне до печалба, която подлежи на разпределяне на дивидент, дали ще се вземе в предвид разликата в прихода от продажбата и стойността, на която е бил закупен имотът???Veni, Vidi, Vici
Коментар
-
Първоначално изпратено от Silver Fox Разгледай мнениеНе е така. Ако го продам за 250 000 лева реално ще имам паричен поток от 500 000 лева за текущата година.
А печалбата преди данъци ще ми е 250 000 лева, защото там ще има обезценка за 250 000 лева.
Изходящият паричен поток, когато съм купувал апартамента е в минала година.
А обезценката на имота в ОПР-то съответно се отразява и в намаляване на собствения капитал. Така, че след като имота е оценян в баланса по справедлива стойност, то негативните ефекта от спада на балансовата стойност вече са отразени в собствения капитал.
Факт е че излиза кеш под форма на дивидент, защото не се вземат предвид обезценките.
Когато имотът се продаде на цена = на обезценената няма значение дали резултатът за разпределение е -1лв. или -3,5млн.лв (пари от акционерите обратно не се вземат). Ама дивидентът за предходни години вече е изплатен.
В условията на спадащи цени на имотите това декапитализира дружествата, защото реално ги кара да плащат нереален дивидент.Не-заслужил инвеститор
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеЗДСИЦ
Чл. 10. (1) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 2004 г., в сила от 07.12.2004 г.) Дружеството със специална инвестиционна цел разпределя като дивидент не по-малко от 90 на сто от печалбата за финансовата година, определена по реда на ал. 3 и при спазване на изискванията на чл. 247а от Търговския закон. Член 246, ал. 2, т. 1 от Търговския закон не се прилага.
(2) Дивидентите се изплащат в срок 12 месеца от края на съответната финансова година.
(3) (Нова - ДВ, бр. 107 от 2004 г., в сила от 07.12.2004 г.) Печалбата за разпределение е финансовият резултат (счетоводна печалба/загуба), коригиран както следва:
1. увеличен/намален с разходите/приходите от последващи оценки на недвижими имоти;
2. увеличен/намален със загубите/печалбите от сделки по прехвърляне на собствеността върху недвижими имоти;
3. увеличен/намален в годината на прехвърляне на собствеността върху недвижими имоти с положителната/отрицателната разлика между:
а) продажната цена на недвижимия имот, и
б) сумата от историческата цена на недвижимия имот и последващите разходи, довели до увеличение на балансовата му сума;
4. увеличен/намален със загубите/печалбите от продажби, отчетени в годината на сключване на договори за финансов лизинг;
5. увеличен/намален в годината на изтичане на срока на договора за финансов лизинг с положителната/отрицателната разлика между:
а) прихода от продажбата на недвижимия имот, вписан в началото на срока на договора за финансов лизинг, и
б) сумата от историческата цена на недвижимия имот и последващите разходи, довели до увеличение на балансовата му сума.
Я кажете това как го разбирате .....
Тук дали се има в предвид балансовата стойност в годината на закупуване на имота или нещо друго?Veni, Vidi, Vici
Коментар
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеТака - и продаваш втория апп. за 250 000 лв. И какво става - изплатил си пари за дивидент, а реално не е трябвало. Какво трябва да направиш в този случай - отрицателен дивидент или увеличение на капитала
А печалбата преди данъци ще ми е 250 000 лева, защото там ще има обезценка за 250 000 лева.
Изходящият паричен поток, когато съм купувал апартамента е в минала година.
А обезценката на имота в ОПР-то съответно се отразява и в намаляване на собствения капитал. Така, че след като имота е оценян в баланса по справедлива стойност, то негативните ефекта от спада на балансовата стойност вече са отразени в собствения капитал.Veni, Vidi, Vici
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеВ тази връзка информираме, че към момента не е уговорена дата на окончателен договор и няма гаранция, че прехвърлянето на правото на собственост ще се извърши до края на текущата финансова година.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от Silver Fox Разгледай мнениеДивидентът е. Точно за това е логично за разпределянето на дивидент да не се гледа нетната печалба във фин. отчет, където има ефекти от преоценки (които не са паричен поток). Ако аз ти продам един апартамент за 500 000 лева, а той ми е струвал 250 000 лева имам положителен паричен поток от 250 000 лева. Ако приемем, че няма други разходи и имам още един апартамент за продажба и го водя в баланса на 500 000 лева, но реша да оценя по пазарна цена да кажем, че пазарната е около 250 000 лв, то печалбата преди данъци е 0. Но реално имам 250 000 лева за разпределяне като дивидент.Не-заслужил инвеститор
Коментар
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеНещо се обърках - т.е през годините са правили преоценки в негативна посока. Те не се отчитат в резултата за разпределение и той не е бил намалян - т.е излизал е кеш за дивиденти.
Сега загубата се реализира - и на акционерите им дреме дали резултатът за разпределение е -1 лв или - 3,5 мил.
Ми то така се декапитализираш тотално.
Коментар
-
ЗДСИЦ
Чл. 10. (1) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 2004 г., в сила от 07.12.2004 г.) Дружеството със специална инвестиционна цел разпределя като дивидент не по-малко от 90 на сто от печалбата за финансовата година, определена по реда на ал. 3 и при спазване на изискванията на чл. 247а от Търговския закон. Член 246, ал. 2, т. 1 от Търговския закон не се прилага.
(2) Дивидентите се изплащат в срок 12 месеца от края на съответната финансова година.
(3) (Нова - ДВ, бр. 107 от 2004 г., в сила от 07.12.2004 г.) Печалбата за разпределение е финансовият резултат (счетоводна печалба/загуба), коригиран както следва:
1. увеличен/намален с разходите/приходите от последващи оценки на недвижими имоти;
2. увеличен/намален със загубите/печалбите от сделки по прехвърляне на собствеността върху недвижими имоти;
3. увеличен/намален в годината на прехвърляне на собствеността върху недвижими имоти с положителната/отрицателната разлика между:
а) продажната цена на недвижимия имот, и
б) сумата от историческата цена на недвижимия имот и последващите разходи, довели до увеличение на балансовата му сума;
4. увеличен/намален със загубите/печалбите от продажби, отчетени в годината на сключване на договори за финансов лизинг;
5. увеличен/намален в годината на изтичане на срока на договора за финансов лизинг с положителната/отрицателната разлика между:
а) прихода от продажбата на недвижимия имот, вписан в началото на срока на договора за финансов лизинг, и
б) сумата от историческата цена на недвижимия имот и последващите разходи, довели до увеличение на балансовата му сума.
Я кажете това как го разбирате .....Last edited by markov; 05.07.2013, 17:58.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеАма дивидентът е - налиVeni, Vidi, Vici
Коментар
Коментар