Някой има ли информация, кога се очаква да изплатят дивидента?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ (FPP)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениедали имат още такива теренчета?
Все имат някаква стойност.
Коментар
-
Първоначално изпратено от noker Разгледай мнениеИмаш мисъл, ама имай и предвид, че нещата нигога не са по план. Живота не следва планове. Има си свой ред и ти си този, който в крайна сметка ще се съобрази.“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от Silver Fox Разгледай мнениеДивидентът е. Точно за това е логично за разпределянето на дивидент да не се гледа нетната печалба във фин. отчет, където има ефекти от преоценки (които не са паричен поток). Ако аз ти продам един апартамент за 500 000 лева, а той ми е струвал 250 000 лева имам положителен паричен поток от 250 000 лева. Ако приемем, че няма други разходи и имам още един апартамент за продажба и го водя в баланса на 500 000 лева, но реша да оценя по пазарна цена да кажем, че пазарната е около 250 000 лв, то печалбата преди данъци е 0. Но реално имам 250 000 лева за разпределяне като дивидент.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнениеИзвод за мен: добре дошли са парите от продажбата на този имот, но дивидент за 2013няма да има Нямам акции тук, но на около .20ст може да взема за спорта
за дивидента сигурно имаш вътрешна информация“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Хм, голяма дискусия сте заформили, а толкова лесно може да проверите подобни казуси при други АДСИЦ, щом не ми вярвате.
Впрочем кога съм писал неверни неща в този форум!? Ако не знам нещо просто не пиша... Държа да сме си мах полезни чрез форума, а не да се подвеждаме. Както и да е всеки сам си преценя.
Успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеНе пропускай Търговския закон.
ЗАКОН за дружествата със специална инвестиционна цел
Търговски законНе-заслужил инвеститор
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеДано не бъркам, но за мен нещата стоят просто така:
На даден АДСИЦ даден имот /земя, УПИ, сграда/ му струва 100 лв. придобиване и всички разходи за него. Когато го продадат за 110 лв дължат 90% от 10 лв. Няма никакво значение през годините дали са го оценявали на 50 или 150 лв. Ако го продадат за 90 лв., тези 10 лв се вадят от останалите печалби /ако има такива/ и тогава се изплаща дивидента.
В случая от 4,7 млн. се вадят 7,5 и се получава загуба от 2,8 млн. Ако дружеството завърши на печалба от 3 млн., ще раздатат 0,2 млн дивидент.
Бъркам ли някъде?
Коментар
-
Дано не бъркам, но за мен нещата стоят просто така:
На даден АДСИЦ даден имот /земя, УПИ, сграда/ му струва 100 лв. придобиване и всички разходи за него. Когато го продадат за 110 лв дължат 90% от 10 лв. Няма никакво значение през годините дали са го оценявали на 50 или 150 лв. Ако го продадат за 90 лв., тези 10 лв се вадят от останалите печалби /ако има такива/ и тогава се изплаща дивидента.
В случая от 4,7 млн. се вадят 7,5 и се получава загуба от 2,8 млн. Ако дружеството завърши на печалба от 3 млн., ще раздатат 0,2 млн дивидент.
Бъркам ли някъде?Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от cymru Разгледай мнениеМного сложно обясняваш.
Факт е че излиза кеш под форма на дивидент, защото не се вземат предвид обезценките.
Когато имотът се продаде на цена = на обезценената няма значение дали резултатът за разпределение е -1лв. или -3,5млн.лв (пари от акционерите обратно не се вземат). Ама дивидентът за предходни години вече е изплатен.
В условията на спадащи цени на имотите това декапитализира дружествата, защото реално ги кара да плащат нереален дивидент.
ЗАКОН за дружествата със специална инвестиционна цел
Чл. 10. (1) (Доп. - ДВ, бр. 107 от 2004 г.) Дружеството със специална инвестиционна цел разпределя като дивидент не по-малко от 90 на сто от печалбата за финансовата година, определена по реда на ал. 3 и при спазване на изискванията на чл. 247а от Търговския закон . Член 246, ал. 2, т. 1 от Търговския закон не се прилага.
ИЗПЛАЩАНЕ НА ДИВИДЕНТИ И ЛИХВИ
Чл. 247а. (Нов - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Дивиденти и лихви по чл. 190, ал. 2 се изплащат само ако според проверения и приет съгласно раздел ХI финансов отчет за съответната година чистата стойност на имуществото, намалена с дивидентите и лихвите, подлежащи на изплащане, е не по-малка от сумата на капитала на дружеството, фонд "Резервен" и другите фондове, които дружеството е длъжно да образува по закон или устав.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) По смисъла на ал. 1 чистата стойност на имуществото е разликата между стойността на правата и задълженията на дружеството съгласно баланса му.
(3) Плащанията по ал. 1 се извършват до размера на печалбата за съответната година, неразпределената печалба от минали години, частта от фонд "Резервен" и другите фондове на дружеството, надхвърляща определения от закона или устава минимум, намален с непокритите загуби от предходни години, и отчисленията за фонд "Резервен" и другите фондове, които дружеството е длъжно да образува по закон или устав.
(4) Ако са извършени плащания, без да са налице предпоставките по ал. 1 - 3, акционерите не са длъжни да върнат получените суми, освен ако дружеството докаже, че са знаели или са могли да узнаят за липсата на предпоставки.
(5) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Дружеството е длъжно да изплати на акционерите гласувания от общото събрание дивидент в срок три месеца от провеждането му, освен ако в устава е предвиден по-дълъг срок.
Коментар
Коментар