If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
От друга страна постоянно си намалят задълженията и от там разходите за лихви, което пък се отразява в ръст на нетната печалба. Така че имайте предвид и тази страна на медала
Много са задлъжняли.
Почти нямат кеш. Ако, догодина изплатят голям дивидент, то предполагам, че изобщо няма да могат да намаляват задълженията и постоянството може да приключи.
На мен друго ми е чудно. ПФ Доверие, най-големия и с най-голям ежемесечен приток на кеш фонд, преди години е купувал тия акции по 1,50-2 лв. В момента същите вървят на 6-8 пъти по-ниска цена, при положение че компанията работи на печалба, разпределя дивидент, няма ликвидни проблеми и цената на акция е 1/5 от нетната стойност на активите й. От ПФ Доверие (те са само пример, важи и за останалите) не ебават обаче да си купят от акциите в момента. Как точно си го обяснявате това??
Некадърен миниджмънт, овчедушие, някакъв необясним гений....или може би им е твърде евтина и чакат да стане пак над лев?
Не си посочил най - вероятният отговор - Кадърен мениджмънт.
Просто в момента има много по - добри АДСИЦ, като БРЕФ и АТЕРА, без задължения, с много кеш, с предстоящ за изплащане огромен дивидент и доста по-ниска пазарна цена от стойността на активите.
Това е лично мнение и не е препоръка за покупка или продажба на акции
Моля прочети пак. Камбаните не съм казвал че са на ФПП, а на ЕЛАРГ. Отделно БРЕФ имат парцели в Камбаните.
Ravnovesie, от теб не го очаквах
Не виждах друга причина да ги замесваш двете компании. Едната се ликвидира и основните расте заради това, другата излезе на печалба и основно расте заради това. От еларг нямам и не ме интересува.
....
Вижте колко активи имат и едва 0,5% свободен кеш срещу тях. Така, че "медала" може да се окаже първо че не толкова "златен" и второ, че има и крива страна. Освен това строителството си остава риск съответно тези активи заведени по някакви цени, не се знае по настоящи цени как биха се редуцирали и т.н.! Не се знае доколко всяка новата година ще прилича на предишната.
Относно Доверие - за разлика от другите адсици, погледни как тук собствениците държат над 88% от капитала и се замисли, дали биха искали да бъдат вечния миноритар, който все да тр. да купува, ако се "освобождава фрифлоута"
Това че си решил да спекулираш с акциите на дружеството, не означава непременно, че и Доверие са длъжни да го правят. Относно довода, че били купували на 1.50 - не е сериозно, мисля, че дори и ти беше купувал Топливо на 4 лв, пък сега май не ти се купува и по 1.80
Чакай бе момко, ти искаш хем 100% безрискова инвестиция, хем да е на тънка цена и да донесе висока доходност. Хайде като я намериш да ни светнеш и нас??
Равновесие добре ти е отговорил кога ще купиш като търсиш сигурно - на в пъти над сегашните цени!
Относно Доверие - ами нали и когато са купували на 1,50 фри-флота не е бил по-различен. Тогава с какъв акъл са купили??
Изтъквам че фундамента на компанията не се е влошил 6-8 пъти спрямо спада на цената с толкова и сега момента за покупка тук е много по-добър от 2006-7 г.
За "закачката" ти за Топливо - първо не знаеш дали не купувам и сега и второ не можеш да сравняваш един спекулант с ограничен ресурс с най-големия ПФ в БГ на който ежемесечно му влизат десетки милиони кеш за инвестиране.
За рисковете мисля, че Равновесие изписа доста тези дни. Какво ми прави пречатление от постовете напоследък. До 10.2007 на никой не му минаваше през ум за дивидент - нормално при ххх % капиталови печалби. Тази инерция продължи и 2008, че да не казвам и 2009 за повечето играчи, които я караха на спомени по добрите стари времена. 2010 г. взе да се обръща внимание на дивидентите но отчасти - замириса отново на капиталови печалби - някои ги усетиха навреме и 2011 прибраха печалбата. От средата на 2011 г. всички взеха да говорят за дивиденти и кой ще даде най-много. Това което изписах до тук някои от вас ще го свържат със движението на масовата група инвеститори ( стадото) и движението на пазара - знаете каква е зависимостта . Но днес мярнах един пост на Батя, който много добре е описал +/- на дивидентните компании и като хванеш едно нещо колко можеш да изтървеш от другото както и разбира се къде какъв риск има. Успех
Да ги гледа ама не го прави. Запуши бизнеса, а все се кара с руснаците. Борсата изобщо не го интересува и не я продават. Малко останаха експортните компании
Като аргументи да Наука, но никои не са гарантирани в близките години че няма да загубят пазари и клиенти. МЦХ казаха, че за 2012 пазара е сигурен- за после ще видим. Имам и от двете и ги харесвам, то няма гаранция за света, камо ли за две компании от БФБ
Извинявай че захапах М+С -то.
Да наистина няма гаранция. И двете са хубави износители (единия продава апартаменти в ужбина, другия хидравлични работи), и трябва Бойко Борисов да ги гледа като писани яйца.
Да, Науков, но М+С е изключително могъща фабрика - единствената в България, която фабрикува над 1% от световното производство на каквото и да е, на Честната игра е само една от милионите имотаджийски врътканици на света.
Харесвам си ги и двете, но М+С си го имам от Втора година и никога няма да го шитна.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар