IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Първи ипотечен кредит: Въпроси относно плащания, условия и ипотека на готов имот

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

В момента кредити са изключително евтини, така че аз бих дал обратния съвет. Ако си сигурен, знаеш какво правиш и имаш гарантиран доход да изплащаш кредита - просто вземай и инвестирай почти в каквото и да е (освен крипто). Със сигурност ще изкараш повече, отколкото ще върнеш на банката.

В момента ако вземеш 100 000 потребителски за 10 години ще върнеш 130 000 - примерно.

Ако ги забиеш в някой индекс или някакви не много баламурски акции за 10 години ще изкараш поне тройно. Поне 300 000 ще имаш накрая.
    Ипотека се взима когато лихвите са високи а не ниски ,
    ​​​​​​а сети се що.
    Last edited by Майстора233; Днес, 20:05.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
      Обикновено има някакви клаузи в договора че не може да го връщаш предсрочно първата, втората или макс. третата година. Но част от него може да погасиш предсрочно или да го предоговориш както се казва.
      Невярно!

Коментар

• Първоначално изпратено от vvpacc Разгледай мнение
        Здравейте,

Реших да купя първото си жилище с кредит. Схемата на плащане е следната:
        • 20% при подписване на договора
        • 30% при Акт 14
        • 20% при поставяне на дограма
        • 20% при Акт 15
        • 10% при Акт 16
        Иска ми се банката да влезе още на Акт 14, но кредитен консултант ми каза, че няма как да превеждат средства при протокол за поставена дограма. Ще се срещна и с други банки и ще питам строителя дали работи с тях, но по принцип банките имат ли гъвкавост или стриктно отпускат траншове само при Акт 14, 15 и 16?

Имам и друг вариант – вече притежавам обзаведен апартамент, който мога да ипотекирам. В този случай, ако използвам него като обезпечение, бих ли получил по-изгоден лихвен процент?

И последен въпрос – ако договорът за покупка е за 100 000 евро, но банката оцени имота на 180 000 и ми отпусне 150 000, какво се случва с тези допълнителни средства? Изплащат ли се след Акт 16, или автоматично намаляват главницата на кредита?

Ще се радвам да чуя вашите мнения, защото в момента проучвам и трябва сравнително бързо да взема решение.

Поздрави!

Аз бих препоръчал да ипотекираш готовото жилище. Иначе ще е доста бумащина.

Акт 15 почти никой не му дреме за него. Мисля се прави точно преди да се входират документите за Акт 16.

На Акт 16 банките със сигурност биха се зарадвали най-много.

По принцип банките като ти отпускат пари ти не ги виждаш. Те почти директно отиват към строителя/продавача.

Няма как договора за покупка да е 100 000 и банката да ти отпусна 150 000. Има как ако ипотекираш старото жилище в което живееш. Но дори и тогава пак ще ти отпускат на траншове - може би 2 или 3. Рядко ще ти дадат парите на един път и ти ще имаш пълна свобода да правиш каквото си искаш с тях. Дори и да си ипотекирал старо жилище, банките наблюдават какво се случва с парите. Дали отиват при строителя или ги харчиш за глупости. В крайна сметка те искат да им върнеш кредита, не да ти вземат апартамента. Т.е. дори и в този вариант ще ти отпускат на части да кажем първоначално, после на Акт 14 и накрая на Акт 16.

Ако случайно, ама много случайно ти отпуснат повече пари отколкото са ти необходими винаги може да си намалиш главницата и да им ги върнеш. Обикновено има някакви клаузи в договора че не може да го връщаш предсрочно първата, втората или макс. третата година. Но част от него може да погасиш предсрочно или да го предоговориш както се казва.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
          Най-лесният начин един човек да си провали живота, е като тегли кредит.
          В момента кредити са изключително евтини, така че аз бих дал обратния съвет. Ако си сигурен, знаеш какво правиш и имаш гарантиран доход да изплащаш кредита - просто вземай и инвестирай почти в каквото и да е (освен крипто). Със сигурност ще изкараш повече, отколкото ще върнеш на банката.

В момента ако вземеш 100 000 потребителски за 10 години ще върнеш 130 000 - примерно.

Ако ги забиеш в някой индекс или някакви не много баламурски акции за 10 години ще изкараш поне тройно. Поне 300 000 ще имаш накрая.

Коментар

Здравей,

Благодаря за съветите.

Както казах, имам други имоти. Този го взимам от доказан строител - изпълнител е на сградите на Arteks - т.е. Артекс плащат на тях, че да им вдигнат сградите.

За другото, няма да съм финансово пристиснат, взимайки този имот.
            Т.е. този го взимате за инвестиция и спекула с надеждата като го направят да го продадете скъпо? Щом имате имоти и рискувате да загубите единия от тях и да продължите да плащате и кредита за дупка на зелено - ОК това може да се окаже наистина доса печелившо. Ако ви е за живеене, не е правилната последователност според мен - живее се тук и сега, защото има много неизвестни. Ако пък ви се живее в бъдеще на дадената локация, наистина си заслужава и е хубава - пак риск печели - риск губи. Но това ще е след минимум едни 4 години - докато го построят 2 години, да го довършат и да излезе някакъв акт - минимум още една, да го довършите вие, половин до една година и отива минимум на 4 години в бъдещето, а може и да е 5-6 поради разни забавяния.

Коментар

• Първоначално изпратено от SlonN Разгледай мнение

Здравей,

не съм брокер, имам ипотека, ще ти споделя моята гледна точка:

НЕ КУПУВАЙТЕ НА ЗЕЛЕНО, ТЪМНО ЗЕЛЕНО, АКТ 14, АКТ 14,5, АКТ 15 май месец 2026 и т.н.! купувайте само на АКТ 16 сега в момента, доказан и наличен.

Има наистина голям избор на имоти с акт 16, не рискувайте, освен ако нямате налични пари за "инвестиция" тип хазарт. Ипотека няма да дадат, ще ви вземат и парите и апартамента накрая ако го ипотекирате и него - сторителя и брокера печелят от вас, вие нищо няма да спечелите. Давам и пример - плащате 200000Е за нещо по БДС на замазка, трябват още 35-50000Е минимум да го довършите и обзаведете, зависи от материалите и марките, ако е лукс отива и нагоре. Майстори има, но са заети за месеци и години напред, има и свободни дето правят криви фуги, чупят плочки, цапат, оставят си ръцете, наклона в банятя няма да е баш към канала и т.н.

За другите въпроси за банката - ами питайте кредитен консултат на банката - имат си отдели във всяка банка - влизате и питате.
              Банката обикновено дава оценка леко над или на пазарната цена на имота (моя опит е с тухлени апартаменти с акт 16), в случая с нещо на дупка или парцел нищо няма да даде и обещае банката, освен ако не си ипотекирате апартамента и тогава вече може да ви отпусне сега едни пари, след 1 година други пари и така, не виждам тук проблем, но кредит за дупка не дават.

Не бързайте с такива решения, защото обикновенно после човек пати, отделно къде е локацията, кой е строителя, какви са перспективите на квартала? Дайте повече информация за да ви дадем някой друг съвет.
              Много хубав съвет.

Според мен питащия да купи готов и направен апартамент, тъй като има проблем с майсторите и вземат скъпо вече. Има много обяви на апартаменти и не са тънки. Потребителски кредит не ти трябва, защото е с по-висока лихва. Вземете ипотечен кредит и може да го изплащате с половинката си за по-дълъг период, но да купите голям и хубав апартамент. Все пак трябва да имате налични пари поне за нотариуса и за брокерската комисионна. И оценителя да ви направи висока оценка на апартамента, за да ви отпуснат по-голям кредит.

Коментар

• Най-лесният начин един човек да си провали живота, е като тегли кредит.

Коментар

• Първоначално изпратено от SlonN Разгледай мнение

Здравей,

НЕ КУПУВАЙТЕ НА ЗЕЛЕНО, ТЪМНО ЗЕЛЕНО, АКТ 14, АКТ 14,5, АКТ 15 май месец 2026 и т.н.! купувайте само на АКТ 16 сега в момента, доказан и наличен.

Има наистина голям избор на имоти с акт 16, не рискувайте, освен ако нямате налични пари за "инвестиция" тип хазарт. Ипотека няма да дадат, ще ви вземат и парите и апартамента накрая ако го ипотекирате и него - сторителя и брокера печелят от вас, вие нищо няма да спечелите. Давам и пример - плащате 200000Е за нещо по БДС на замазка, трябват още 35-50000Е минимум да го довършите и обзаведете, зависи от материалите и марките, ако е лукс отива и нагоре. Майстори има, но са заети за месеци и години напред, има и свободни дето правят криви фуги, чупят плочки, цапат, оставят си ръцете, наклона в банятя няма да е баш към канала и т.н.

За другите въпроси за банката - ами питайте кредитен консултат на банката - имат си отдели във всяка банка - влизате и питате.
                  Банката обикновено дава оценка леко над или на пазарната цена на имота (моя опит е с тухлени апартаменти с акт 16), в случая с нещо на дупка или парцел нищо няма да даде и обещае банката, освен ако не си ипотекирате апартамента и тогава вече може да ви отпусне сега едни пари, след 1 година други пари и така, не виждам тук проблем, но кредит за дупка не дават.

Не бързайте с такива решения, защото обикновенно после човек пати, отделно къде е локацията, кой е строителя, какви са перспективите на квартала? Дайте повече информация за да ви дадем някой друг съвет.
                  Здравей,

Благодаря за съветите.

Както казах, имам други имоти. Този го взимам от доказан строител - изпълнител е на сградите на Arteks - т.е. Артекс плащат на тях, че да им вдигнат сградите.

За другото, няма да съм финансово пристиснат, взимайки този имот.

Коментар

• Банките не "влизат"под акт14.
                    Можеш да ипотекираш готовото жилище, но ще ти е по скъпо - законова /договорна ипотека, а и лихвите са различни при закупуване на жилище с ипотека и ипотекирани на жилище за получаване на кредит.
                    При договор за 100000 евро няма как да ти отпуснат по голям кредит ако ипотекираш него...няма значение че оценката му е по голяма. Може да ти се отпуснат 2 заема-жилищен за закупуване и потребителски за довършване.

Коментар

Здравейте,

• 30% при Акт 14
                      • 20% при Акт 15
                      • 10% при Акт 16
                      Иска ми се банката да влезе още на Акт 14, но кредитен консултант ми каза, че няма как да превеждат средства при протокол за поставена дограма. Ще се срещна и с други банки и ще питам строителя дали работи с тях, но по принцип банките имат ли гъвкавост или стриктно отпускат траншове само при Акт 14, 15 и 16?

Имам и друг вариант – вече притежавам обзаведен апартамент, който мога да ипотекирам. В този случай, ако използвам него като обезпечение, бих ли получил по-изгоден лихвен процент?

И последен въпрос – ако договорът за покупка е за 100 000 евро, но банката оцени имота на 180 000 и ми отпусне 150 000, какво се случва с тези допълнителни средства? Изплащат ли се след Акт 16, или автоматично намаляват главницата на кредита?

Ще се радвам да чуя вашите мнения, защото в момента проучвам и трябва сравнително бързо да взема решение.

Поздрави!
                      Здравей,

Коментар

• Има над 100к ГОТОВИ имота които се продават. Ти какво толкова хареса на някаква картинка, че и пари си навит да даваш !?!?!?!?
                        Да не говорим че най-големия чанч е да намериш майстор да ти го довърши, а читав е мисия невъзможна и цената на довършването гони цената на покупка
                        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
                          Брокерчета, нали си имате тема за " поскъпване на имотите" пишете си там " историите" , кому е нужна нова тема?
                          По-тъп пост не бях чел.Това или е брокер или някой дет не зае накъде е с главата/

Коментар

• Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнение
                            Брокерчета, нали си имате тема за " поскъпване на имотите" пишете си там " историите" , кому е нужна нова тема?
                            Смятах, че това е форум за взаимопомощ. Не знам защо единия си мисли, че съм брокер, а другият пише "мъка-мъка".

Всичко досега съм купувал без кредит, туй то.

Щом така се гледа на темата, нека да бъде изтрира от админ. Благодаря.

П.С. Имотите няма да вървят вечно нагоре, купувам го, само защото е представителен имот в клас А сграда в центъра на София. И да искаш, няма как да го купиш. Имам си четиристаен имот на съседната улица. Благодаря.

Коментар

• Брокерчета, нали си имате тема за " поскъпване на имотите" пишете си там " историите" , кому е нужна нова тема?

Коментар

Здравейте,

• 30% при Акт 14
                                • 20% при Акт 15
                                • 10% при Акт 16

Поздрави!
                                Мъка,мъка.

Коментар

Working...
                                X