IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Professor Разгледай мнение
    Аз се отказах от илюзиите си тук още преди месец - два на цена в диапазона 2,26 до 2,16 надолу. Има и по-сгодни дружества за наеми с доходност 4,30 %. Мнението ми не е препоръка за търговия с акциите на БРЕФ-а или на други по-сгодни дружества.
    Имаш ли някой АДСИЦ инвестиращ предимно в офиси с хубава доходност. По възможност европейски?

    Коментар


    • Аз се отказах от илюзиите си тук още преди месец - два на цена в диапазона 2,26 до 2,16 надолу. Има и по-сгодни дружества за наеми с доходност 4,30 %. Мнението ми не е препоръка за търговия с акциите на БРЕФ-а или на други по-сгодни дружества.

      Коментар


      • И понеже стана доста тегаво в темата, аз искам да внеса нотка на оптимизъм и да поздравя ДВИ за това, че най-накрая е научил правилният адрес на сайта на компанията. Мениджмънта на компанията и техните действия няма да ги коментирам, явно толкова си могат хората и такова е тяхното разбиране за добро корпоративно управление. Така че на базата на общото ниво в компанията, човека си е направо с мед да го мажеш.

        Коментар


        • Отметнаха се от обещанията си и излъгаха миноритарите..Имам съмнения за набирането на капитала..Наистина се доближиха по некоректност до ФПП.Очакваме подаянието от 3 стотинки..

          Коментар


          • Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение
            Ако не мине увеличението ,какво правим -яко облигацийки ли
            Ще мине със сигурност, може да не запишат всички, но ПФ-тата ще са вътре. Няма шанс за облигации, колкото и да е предпочитан от някои акционери, понеже е значително по - скъпо финансиране, а и трябва да се връщат заетите пари, а няма да има от къде, освен ако не се строеше новата сграда с цел продаване, а не е така. Ако бяха по - хитри, щяха да пуснат привлилегии с висок гарантиран дивидент за 5 или 7 години, като така записването щеше да е лесно 100 или близо до 100%.

            Не видях в поканата за ОСА нищо за намаление на възнаграждението на управляващото дружество с увеличението на капитала, а беше обсъждано... каква голяма изненада.
            Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

            Коментар


            • Ако не мине увеличението ,какво правим -яко облигацийки ли

              Коментар


              • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                http://www.x3news.com/

                1,90 емисионна цена
                То бе ясно, че ще излзезе скоро новина, предполагах че ще е още вчера. Много видно някой понакупи директно от ASK-а малко бройки, не само тук изтича вътрешна информация и някой се възползва. Както и да е, пари за семки минаха, сигурно е някоя секретарка или чистачка в офиса.

                1.90 е наистина цена около пазарната, нали падна от близо 2.50 поради гениалната идея на няколко лакомии за такси за нова безсмислена и твърде голяма за размера на компанията сграда, която при пълен успех пак ще носи на акционерите абсолютно същата доходност, която вече имаха подсигурена и без този проект. Доходност сега, не след 2- 3 години и без излишен риск на върха на балона при имотите. Значи удвояват акциите, за да постигнат МОЖЕ БИ след време същата доходност, а до тогава всички акционери да се бръкнат в джоба за още пари и да им се ореже дивидентая с 50%. Перфектен план, може би същата хигиенистка, където купува тези 2 дни го е предложила.

                Тук върви като дежавю историята с ФПП, където боравещите с чуждите пари записаха супер изгодно на 1 лв. и ето я днес цената къде е.
                Last edited by k.o.; 20.04.2018, 23:43.
                Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

                Коментар


                • http://www.x3news.com/

                  1,90 емисионна цена

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
                    Тук имаме история на неособено обмислени инвестиции в пика на пазара. Последните продажби са точно такива.
                    Déjà vu
                    Всеки от нас има склонноста да отрича случващото се, но когато правим това дълго и упорито, можем да наречем това качество и с друго име.

                    Коментар


                    • Ето малко данни - според МБЛ само до края на годината наличните офис площи в София ще се увеличат с над 10%, с още толкова вероятно и догодина...
                      А пък според данни на НСИ само за 2016-17 са издадени разрешителни за строеж на 375 745 кв. м ...


                      Незаетите клас А и Б офис площи в София са около 190 хил. кв.м., което е малко над 10% от всичките 1.88 млн. кв.м. столични офис площи. Това сочат данните за офис площите в София на консултантската компания MBL за първото тримесечие на годината.

                      Площите в строеж през тримесечието са се увеличили с 40 хил. кв.м. до общо 372 хил. кв.м. От тях близо 200 хил. кв.м. са планирани да бъдат завършени до края на тази година. Планиран е строежът на още над 200 хил. кв.м. офис площи, но за тях все още няма разрешение.


                      Търсенето през 2018 г. запазва инерцията от изминалата година – сделките за офис площи са малко над 33 хил. кв.м., като половината от тях са подписани със сгради в процес на строителство. Това са основно големи сделки за клас А площи от над 1500 - 2000 кв.м., тъй като съществуващите сгради рядко могат да отговорят на подобно търсене, коментира Николай Неов, директор „Офис площи” в MBL.

                      Най-активни остават наемателите от IT и аутсорсинг секторите, както и центровете за споделени услуги, със сключени сделки за над 23 хил. кв.м. 72% от общия обем на сделките е съсредоточен в сгради в районите на бул. Цариградско шосе, Лозенец/Хладилника, Бизнес Парк София и централните части на столицата.

                      Средните наеми останаха без значителна промяна - при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между €12 и €14 на кв.м, а при клас Б - между €7 и €10 на кв.м. Тенденцията е в краткосрочен план наемните нива да останат стабилни, с оглед на увеличаващите се обеми на ново строителство.

                      На база на текущи преговори за сделки с офис сгради, доходността на инвестицията в клас А офис площи се задържа на около 8%.


                      А ето и една графика на световния бизнес цикъл..

                      Last edited by dex; 07.04.2018, 10:43.

                      Коментар


                      • Тук имаме история на неособено обмислени инвестиции в пика на пазара. Последните продажби са точно такива.
                        Déjà vu

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                          Тук виждам, че желанието на някои хора е да няма негативни мнения, защото видиш ли хората, които ги пишат можело да имат личен интерес ! Ами възможно е, както е възможно хората, които само хвалят също да имат личен интерес ! Нека да отговоря за себе си, интерес отдавна нямам никакъв поради причините, които на няколко пъти съм изтъквал тук. Имах акции тук известно време и то преди няколко години, които отдавна продадох точно заради несъгласието си с това, което прави мениджмънта. Интереса ми и коментарите ми тук са, защото освен от пазара на акции следя и се интересувам и от пазара на имоти, така че мисля, че мога както и всеки друг разбира се да коментира в темата нали така Алонсо ? Както и по другите теми не виждам проблем да има положителни и отрицателни мнения, или дай само да хвалим и да няма критика ! Мисля, че свободата на мнение е най важното във форума, а от там нататък всеки е свободен сам да си прави изводите за дадена компания !
                          Аз не съм против отрицателните мнения. Даже напротив. Едно аргументирано отрицателно мнение би ми било много полезно обаче ако е придружено със съответните аргументи. Изказвания от типа на "пазара ще се пренасити", "скъпо строителство" и "лапат заплати" за мен не са аргументи а целенасочени изказвания. Все едно аз всеки ден да влизам в темата на Свилоза и да им обяснявам как ще се пренасити пазара на целулоза, колко скъпо купуват дървесината и как хората работещи там лапат заплати. Като беше голямата криза и пазара беше пренаситен, например бриколажа остана ли без наемател? Та ако някой иска да ме убеди, че новият проект ще е неуспешен трябва да се опита да го докаже а не просто да го твърди. Защото едно недоказано твърдение за мен не струва и 5 стинки.
                          И моето мнение за фонда ако не си забелязал също е отрицателно. И не само че е отрицателно ами дори се опитах да организирам акционерите за да противодействаме на това увеличение. Разликата е че моите мнения са потвърдени с аргументи. Дори се опитвам да изразявам факти а не мнения. Факт е че без увеличението можехме да разчитаме на около 7-8% годишна доходност и то за период от 10 години, докато ако увеличението стане факт този гарантиран доход ще падне на половина за сметка на евентуалното увеличение от наемите от новата сграда. Та който не го кефи акцията да продава. Аз се отказах да давам информация какво купувам и продавам. Имам си глава на раменете и си вземам решения на базата на текущата цена на даден актив и фактите, които считам за важни. Та мен никой не може да ме убеди в нищо, даже мнения от подобен род реално погледнато доста ми помагат, но не считам че е коректно подобно отношение към съфорумците.
                          Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                          Коментар


                          • Ето това не ми харесва никак :

                            " Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                            Във всички дружества ли така ще е..

                            От предложеният за ОСА:

                            2. Сума, представляваща по 2% от печалбата за 2017 година на всеки член от Съвета на директорите, под формата на тантиеми."



                            "По около 100 000лв. на член, хубаво бонусче ! "

                            и смятам, че съм го изразил !

                            А ти предполагам не си мазохист, който да инвестира в акция и компания на която не вярва ?
                            Цитираното по горе се отнася за дружествата на Стара Планина.

                            Това към пип

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение

                              Да разбирам ли, че само когато хвалим не хейтим ?
                              Вземи понапиши нещо критично и при твоите акции ( както аз пиша тук а имам) за да имаш очи да се правиш на обиден.
                              Ама те са идеални, нали....

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение

                                Май не си включил в сметките увеличение на капитала и съответно броя на акциите?!
                                За годишна картина говоря, за мен тя винаги е била някъде по средата на календарната, но в случая друсането бе новогодишно ... и ко от туй? На пазар ,- като на пазар! Ако стоиш и гледаш - с гледката и ще си идеш!

                                Коментар

                                Working...
                                X