Хубави последни мнения, благодаря!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнениеТака, направих няколко хамалски сметки на по чашка / това ми е любимото/. Ето как виждам аз нещата тук:
Общ дълг при завършен проект Тех-парк /стар+нов/ - 50 млн. лева.
Активи, намалени с доста и по мое мнение реални при сериозна криза:
Тех-парк - 80 млн
Бриколажите /2 броя/ - 15 млн
Бизнес парк - 10 млн
Камбаните - 15 млн
всичко останало - 5 млн
Това за мен е някакъв кошмарен сценарий, но все пак реалистичен. При това положение се получава цена на акция при ликвидация 2029 и със закръгляне - 2,20 лв.
Дотогава, дивидентите ги смятам на 50% от последния /предвид крайно сложното им предвиждане./, тоест 6 ст. Според мен при дивидент 6 ст., цената на акция би паднала до малко повече от 1 лев докато не се започне процедура по закриване.
Знам, че всички ще кажете колко са просташки и елементарни тези сметки, но моля да проявите уважение. Все пак съм се постарал колкото мога да смятам, написал съм ви го, а ваше право е дали да го приемете или не. Бих искал някой с по-добри сметки да си направи труда и да ги опише също и да ме опровергае.
П.П. Розови сценарии няма да пиша, че очевидно не се приемат добре тези дни
Вчера минах оттам , вечерта. Има една сграда, на чиято фасада стои огромен надпис 9Е/кв м. Сградата светеше и ясно се виждаше че е абсолютно празна.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
Тех-парк - 80 млн
Бизнес парк - 10 млн
Камбаните - 15 млн
всичко останало - 5 млн
Това за мен е някакъв кошмарен сценарий, но все пак реалистичен. При това положение се получава цена на акция при ликвидация 2029 и със закръгляне - 2,20 лв.
Дотогава, дивидентите ги смятам на 50% от последния /предвид крайно сложното им предвиждане./, тоест 6 ст. Според мен при дивидент 6 ст., цената на акция би паднала до малко повече от 1 лев докато не се започне процедура по закриване.
Тех-парк не съм правил труд да смятам, не мога много да коментирам, но ми се струва висока оценката за кризисна. Бриколажите е ценна локацията - земята, преди време около 20 млн ми казваха само за Варна, но това оптимистичен вариант, да сложим песимистично за двата 22, Бизнес парк, Камбани и т.н. 20% над твоята оценка.
НО това са песимистични цифри по сегашни кризисни цени, изобщо не може да се говори за 2029 г. и да се твърди, че цените след 9 г. ще са същите, че новата сграда ще е празна още 9 г. и дивидента ще е 6 ст., понеже видиш ли, стои един празен паметник близо десетилетие.
За 2020 дивидента ще е пак около 12, в рамките на година до пуска, все някаква заетост ще измислят на тази върховна тъпотия в Тех-парка и колкото и да ни се иска, цена от 1 лв. няма да има, но и вероятно още не сме видели дъното.Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Така, направих няколко хамалски сметки на по чашка / това ми е любимото/. Ето как виждам аз нещата тук:
Общ дълг при завършен проект Тех-парк /стар+нов/ - 50 млн. лева.
Активи, намалени с доста и по мое мнение реални при сериозна криза:
Тех-парк - 80 млн
Бизнес парк - 10 млн
Камбаните - 15 млн
всичко останало - 5 млн
Знам, че всички ще кажете колко са просташки и елементарни тези сметки, но моля да проявите уважение. Все пак съм се постарал колкото мога да смятам, написал съм ви го, а ваше право е дали да го приемете или не. Бих искал някой с по-добри сметки да си направи труда и да ги опише също и да ме опровергае.
П.П. Розови сценарии няма да пиша, че очевидно не се приемат добре тези дниLast edited by 15%; 28.10.2020, 20:13.Пътека се прави камък по камък!
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение
Виж сега моето момче. Не съм някоя мишка с портфейл от 20 бона за да ми е всичко по борсите. Не си държа всички дини в една кошница. Винаги поддържм добро количество кеш. В живота изкачат най-различни възможности за инвестиции и е хубаво човек да поддържа наличност. Инвестиции се правят и в реалния живот, не само виртуално. А в частният бизнес е хубаво да имаш ликвидност. А пък на умрялото БФБ не бих вкарал повече от 1% от това, което притежавам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Minka Разгледай мнение
E нищо де, хората говорят за лебедите на Талеб, така както цитират Дънинг-Крюгер. В такива времена живеем.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнение
И ти си ми ясен щом ще си държиш парите в банка точно в тези времена.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
Но е черен лебед, самия Талеб много се нерви когато казват, че ковид е черен лебед. Пандемиите са нещо предвидимо. И това че ще се случат и последващото им развитие. Сигурно от 50 години дори има математически формули за описването им. Това че хората не се съобразяват с това е проблем на техните способности, не на това че е непредсказуемо
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crusible Разгледай мнение
Така е, това си е учебникарски пример за "черен лебед", НО когато ходиш по въжето над пропастта (защото проектът си е рисков) и най-лекото подухване може да те събори, а Ковида за този бизнес е като шут отзад, направо.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнениеМоля, кажете ми коя банка ще ги финансира. Не искам да си държа парите в нея.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
Реално никой не можеше да предвиди глобална пандемия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
Реално никой не можеше да предвиди глобална пандемия.Но че имаше прегряване на пазара на офис площи беше повече от видно, а и сграда в средата на нищо, до която ще има метро след 5 години - ми как да ти кажа...
Отново казвам, че харесвам акцията и може и да се включа на по-късен етап - целите за влизане съм си ги задал още преди 2 месеца - кумини, както казват пловдивските сервитьориNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от Crusible Разгледай мнениеТук стана мътна и кървава! Спомням си дискусиите в тази тема като започваха със строежа. Още тогава имаше основателни съмнения, че са закъснели, че се изхвърлят с мащаба на начинанието, че пазарът прегрява. Е, сега дойде Ковид и ще си проличи колко точно ще тежи този актив на дружеството, защото 2021 със сигурност тенденции няма да се обърнат. Не и след като работата от вкъщи стана новото нормално.
Успех на инвестиралите тук. Може пък това да е златна възможност за допълване.
- 1 like
Коментар
Коментар