IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ех, инта, аз съм в тази компания от средата на 2021, с част от парите от продажбата на Спиди. Вярно, че си на години, а такива хора обичате да тъгувате по време оно, но запомни от мен - не се гледа ретроспекция, макар че аз съм със супер познания по история, гледат се перЕспективите тук и сега

    И да не съм офтопик - сделка съвсем близо до имота ни на Околовръстното:
    Първоначално изпратено от Капитал от днес
    "Камбаните" и 27 дка в регулация

    Чрез дружество "СПФ Младост" фондът купуват десет имота с обща площ 27.353 дка в местността "Камбаните Младост 4". Групата парцели е срещу Бизнеспарк София в пространството между Околовръстния път и бул. "Александър Малинов". По информация от имотния регистър сделката е за 18.4 млн. лева. Продавач е дружеството "БАК1 Риъл истейт". То е регистрирано през 2014 г. и е еднолична собственост на "Бългериън акуизишън къмпани", Люксембург. Оманският фонд ги придобива като правоприемник на "Глобал пропъртис", дружество в ликвидация, някога принадлежало на кипърското "Пронвест лимитед".
    Ние имаме 7,5 дка в регулация и 8 извън регулация в района - всеки сам да си смята колко е реалната им цена.

    Вече за Синерджи - не знам какво да кажа. Има абсолютно всичко - дори са договорили деЦка градина на приземния етаж (и то елитна), има предвидени места за релакс (сауна, масаж, солна стая), има и банка в съседство - абе всичко, ама що не се пълни. Иначе за строежа на метрото, че не помня вече дали писах - необратимо е, парите са договорени с ЕИБ, правителството отпуска другата част (и вече отпусна две суми, едната даже извънредна), всички строители са избрани, остана само едно дребно обжалване (другите минаха и се сключиха договорите с Трейс), т.е. първа копка след 3-4 месеца и задължително преди изборите. Всички предпоставки са налице, да видим колко време ще отнеме.

    За ИОС чух и много хубави, и не чак толкова хубави неща, но не съм оторизиран да говоря, така че си мълча - ако някой иска да сподели, ще сподели. Скоро ще се разбере и за дЕвЕдента, пък и лесно се смята доходността за тази година, след като завършихме със слаб (2) 2022. Аз си оставам оптимист и чакам тройка в края на годината (това е малко пожелателно мислене де, но считам, че е възможно), все пак е 2023 и така до отличен (6) през 2026 - да видим

    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Тук защо не се намери някой да припомни Грееца, кога и на какви цени са ликвидирали един от основните си активи неговите Любимци?

      -"Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ е придобило недвижими имоти представляващи общо 1 187 декара обработваема земеделска земя, находящи се в областите Варна, Хасково, Добрич, Силистра, Разград, Русе и Велико Търново, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

      С новозакупените имоти общо притежаваните от дружеството земеделски земи възлизат на над 40 000 декара.


      През октомври миналата година дружеството съобщи, че е погасило предсрочно два банкови кредита за общо 20 млн. евро. Парите са били използвани за закупуване на 20 имота в София (незастроени дворни места) и на пететажна апартаментна сграда с гаражи в к.к. Боровец."

      (-туй се бе случило
      19.01.09 г. )-а какви ренти и килипири са станали зян само Груев знае!!!

      Коментар


      • Дано да има наистина нещо да споделят и то положително
        Работя принципно в района Плиска, в София. Вчера минах специално близо до сградата. Хубава, лъскава, със соларни панели, НО доста пусто :/. Същеверменно с това - по Цариградско шосе и надолу към Горубляне се строи доста интензивно .....

        Коментар


        • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

          Присъствали са и момчета от форума... да видим дали ще споделят нещо(преговори с наематели или купувачи, предстоящ дивидент)?
          Ще видим дали ще споделят нещо. Аз не разпознах никого поименно.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Key Ru Разгледай мнение

            Аз не, явно съм пропуснал да го включа в календара, а си спомням, че видях покана. На събранието видно от протокола са били 14 човека и вероятността някой от форума да е бил е малка. Има един човек с една акция, който е възможно да е журналист, но името му не ми е познато, ако е такъв може да се появи и някоя статия в близките дни.
            Присъствали са и момчета от форума... да видим дали ще споделят нещо(преговори с наематели или купувачи, предстоящ дивидент)?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
              Някой днес посети ли ИОСА?
              Какви успехи споделиха?
              Казаха ли защо излъгаха, че втората половина на 2022 ще пренесат МНИ във Синерджи тауърс?
              Аз не, явно съм пропуснал да го включа в календара, а си спомням, че видях покана. На събранието видно от протокола са били 14 човека и вероятността някой от форума да е бил е малка. Има един човек с една акция, който е възможно да е журналист, но името му не ми е познато, ако е такъв може да се появи и някоя статия в близките дни.

              Коментар


              • Ако може някой да ми драсне на лични допълнителното инфо, ако е имало такова, извън стандартните глупости с избора на одитор. Мерси боку
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                Коментар


                • Някой днес посети ли ИОСА?
                  Какви успехи споделиха?
                  Казаха ли защо излъгаха, че втората половина на 2022 ще пренесат МНИ във Синерджи тауърс?

                  Коментар


                  • Ето и малко инфо от Капитал - не че не си ги знаем тези неща, ама да си ги има И ще помоля, който ходи на УС във вторник, да задае въпросите за запълняеността на нашите сгради, не само Синерджи, и защо е толкова под пазара? Аз няма да съм наличен, че ще съм у Францата тогава, та ще съм благодарен, ако ми драснете лично с инфото




                    "Очакваме, че с повишаване на лихвите, за което в България засега има само индикации, доходността ще отиде нагоре. Ако лихвата се вдигне с процент, доходността ще се увеличи с около половин процент", прогнозира Явор Костов.
                    През изминалата година доходността в повечето сегменти се задържа на постигнатите нива. Единствено при индустриалните имоти спада леко и е под тази на ритейл и на офис площите, което не е типично за пазара.


                    Фактор за това е, че "местните инвеститори, които нямат нужда от кеш, изтеглиха активите си от пазара. Смятат, че ако ги задържат за две години, това ще им носи доходност, ще спаси парите им от инфлация и те ще имат по-висока стойност през следващия цикъл", както казва Явор Костов.
                    "На теория доходността при клас А офис сградите в София е приблизително 7.5% на годишна база, но реално малко собственици продават при такива условия. Цените на пазара са в подем и повечето от тях или не желаят да продават, или биха го направили на висока цена, което означава ниска доходност за купувача. Голяма част от собствениците не са склонни на продажба и поради липсата на инвестиционни алтернативи, или казано популярно - защото няма къде да вложат парите, които ще получат от продажбата, а при високата инфлация свободните средства се обезценяват", казва Иван Пармаков.
                    Той разказва и че някои собственици на офис сгради, повлияни от нагорещения жилищен пазар, оценяват активите си на база на цените на жилища в района, като добавят и премия заради по-високите строителни разходи при офисите. "Личното ми мнение е, че двата актива не следва да се обвързват, защото търсенето на жилищни имоти за покупка нарасна с по-висок темп отколкото търсенето на офис площи. От друга страна, повишените цени на строителни материали ще повлияят на продажните цени и на двата сегмента", смята той.
                    Офиси за собствено ползване

                    Една от основните тенденции при офисите е да се купува за лично ползване. Примери за това са сделките на Nexo, ЕGT, Pragmatic Play, PSI Pharma


                    "Наблюдаваме тази тенденция от миналата година, но прелива и през тази. Основните причини са поне две - така компаниите получават сигурност за офис пространството си, а и бизнесите "паркират" наличната си ликвидност", казва Явор Костов.
                    "Тенденцията, която сякаш се установи след покупката на Park Lane Office Center от SAP през 2021, е, че все повече компании имат интерес да закупят офисите си, вместо да наемат. И активността на офис пазара през 2022 г. е доминирана от покупки на компании ползватели. Тълкуваме това като белег, че офисът ще продължи да бъде устойчив партньор на бизнеса и несигурността, породена от пандемията, е напът да остане в миналото.
                    Станахме свидетели на 8-9 продажби на офис сгради (някои от тях частично). Общият обем продадени площи не е внушителен (средният размер на сделките е 10 000 кв.м), но със сигурност можем да кажем, че сделките са повече на брой в сравнение с предходните две години", казва Иван Пармаков.
                    Очакванията

                    "Догодина очакваме на пазара да излязат активи, чиито собственици по някаква причина са под стрес в основния си бизнес - криза на пазара на крайната им продукция, прекалено голям кредит в условията на повишаващи се лихви и др., и които да продават активи, които не са им основни. Ако тези активи са по-големи, не е изключено да привлекат и чуждестранни инвеститори. Местните инвеститори също са активни и изчакват на пазара интересни сделки. Факт е, че веднъж придобили активите, често ги развиват по-добре от международните инвеститори, защото по-добре познават местната среда", казва Явор Костов.


                    "Специално за офисния сегмент очакваме, че инвестиционната активност и през 2023 г. ще бъде доминирана от компании ползватели, които желаят да притежават офиса си, вместо да наемат, както и от местни инвеститори, които търсят инвестиции с добавена стойност", казва Иван Пармаков. По негова оценка 2022 г. дава предпоставки за умерен оптимизъм за пазара в София. На него освен покупките и пазарът за наем на офис площи също отбеляза висока активност - над 150 000 кв.м новонаети площи по първоначални данни на Avalant. "В контекста на инвестициите това означава повече отдадени офис проекти, които биха представлявали потенциален интерес за инвеститори, търсещи подходящ продукт с доходност", казва Пармаков.



                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                      За да удогиш на джендърите ще разсърдиш феминистките....как така ще дискриминираш жена ти като я слагаш под №2?!?!? ..... ЗакъсА го човек...
                      Сори за офтопика
                      праФ си, аз трябва да съм родител 2
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                        ......пък и с родител 2 (нали така е модерно вече да се казва) ....
                        За да удогиш на джендърите ще разсърдиш феминистките....как така ще дискриминираш жена ти като я слагаш под №2?!?!? ..... ЗакъсА го човек...
                        Сори за офтопика
                        Life won't wait for you.

                        Коментар


                        • За който е пропуснал да прочете (и специално за вай велю) - добър анализ на Инвестора за пазара на бизнес имоти и в частност на офис площи, поздравления за което. Тук си се знаем и няма какво да драскаме допълнително - да сме здрави, другото е въпрос на време. Видях, че някой е съборил цената до 2 лева в последния ден на търговия - поздравления и за него, тъкмо ще е по-лесно да се смята доходност и ръст тази година. Успех, колеги, вече съм се заредил следпразнично вляво и си чакам, не бързам за никъде, ще сложа още някой лев тук за децата, че посъбраха кинти от сурвакането, пък и с родител 2 (нали така е модерно вече да се казва) додадохме по някое левче
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Yori Разгледай мнение

                            По-лесно е да разкодираш немската Енигма, отколкото Инта

                            това му е новогодишното пожелание

                            с две думи- някога груев ще стане (мулти) мелионер от тази позиция, а догодина по това време софикса ще е над 770

                            Честита Нова година на всички
                            Благодаря за отговора.

                            Да но да е така.

                            И за Софикса и за г-н Грую.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от earth1225 Разгледай мнение

                              Честита нова година на всички.
                              Да е здрава и успешна.

                              Тъй като следя темата за ФНИБ, може ли разкодиране какво е написал inta53.

                              Благодаря предавиртелно
                              По-лесно е да разкодираш немската Енигма, отколкото Инта

                              това му е новогодишното пожелание

                              с две думи- някога груев ще стане (мулти) мелионер от тази позиция, а догодина по това време софикса ще е над 770

                              Честита Нова година на всички

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение


                                M; подценяваш гооо, - той бичи хонурари, а тука "съчки събира" за дечиня и се нада Дървета да сече...
                                Друг "бъгтисал сбирач" ще да е, ма то всичко си има край - и търпилото!

                                Та тази и видяхме и отчетохме +, макар Хиндексът и да е забил носа;- Бинберекет ще речем ииии;-
                                До Година, общо да 1+1/3роим барем от тази, до Амина!!!- ще рече от къде 598>иде над 770 !!!
                                Честита нова година на всички.
                                Да е здрава и успешна.

                                Тъй като следя темата за ФНИБ, може ли разкодиране какво е написал inta53.

                                Благодаря предавиртелно

                                Коментар

                                Working...
                                X