Първоначално изпратено от Van Basten
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)
Collapse
X
-
Last edited by penman; 11.02.2025, 09:31.
-
Колеги, без значение коя страна от двете е по-права (дали да се погасява кредита сега, или при ликвидирането), не мисля че има някакво значение тук. Решението ще си го вземе мениджмънта. А и като цяло смятам че спора е безпредметен. Ако одобрите решението на мениджмънта, оставате си акционер и си "берете плодовете" до ликвидирането или докато решите че е подходящо време за изход. Ако не го одобрявате, продавате на тази цена, и си инвестирате парите на място където смятате че има по-голям потенциал. Ако си мислите че УД и мениджмънта в частност ще си промени решението за точно този казус, четейки мнения във форума, мисля че дълбоко грешите. И го казвам в добрия смисъл на думата, защото и аз да бях на тяхно място, щях да вземам решения на база моментно състояние на компанията, очаквани приходи, очаквани разходи, рискове и т.н. на базата на наличната информация която имам. Ние каквато и публичност да дава АД-то като цяло, нямам как да знаем "цялата картинка" по-добре от хората които управляват самото дружество. Факт е че към момента като гледаме цената на акцията, и потенциала който има, смятам че УД се справя никак нелошо, особено като го ставним с 90% от компаниите които се търгуват на БФБ.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеСлед днешния конфърънс кол май съм по-скоро вече на обратното мнениеАко няма да има извънреден дивидент, то по-добре да правят пълно погасяване. На базата на миналото едва ли ще трърнат да инвестират свободния кеш в ДЦК, а да седят 15-25млн почти цяла година в банката си е пълна лудост, по-добре да си върнат кредита. Ако получат парите октомври, а ще се гласува дивидент чак юни и да се разпредели август ... май се губи смисъл.
=> аз лично дори не съм си мечтал за варианта извънреден, която явно си се надявал.... но да кажем него ако се реализира го получаваме Февруари'2026 г.... (по-рано е трудно - Изповядване на сделката за продажбата ноември/декември'2025, технологично време, организиране на ОС, срок за плащане)... ОК, по-добре Февруари'2026 отколкото Август'2026....
Но по-добре ли е да чакаме 2029-а година (и да стискаме палци дотогава (1.) да не се отложи ликвидацията и (2.) да няма много голяма инфлация дотогава), че да си вземем дивидента от продажбата, която правим в момента ?!?
=========
По отношение на управлението на кеша до момента на насочването му към акционерите - въпрос е на качествен мениджмънт (който се надявам че имаме) и евентуално желание и натиск от акционерите да се организара максимално рано ОС (било то изтегленя на редовното или извънредно).
Иначе пропуснатата доходност от няколко месеца "спящ" кеш ще е преживеем, пред алтернатативата да го чакаме няколко години.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеОткровено се чудя като чета голяма част от мненията тук по отношение на банковите кредити, които използва дружеството. Сякаш не е форум на инвеститори, а на пенсионери бягащи от риска като дявол от тамян. Извинявам се за сравнението, но дългът ти дава лост, за да постигаш по-добра доходност, говорим за капиталова структура. За радост, доколкото помня, г-н Брешков каза още на предния уебинар, че ще се обсъжда, но очаква най-голямото възможно погашение да е за инвестираната сума, което по мои сметки е половината от продажната цена.
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеВъпросът реално е дружеството ще работи ли с лост през останалите 4 години или не. Кредитът вече е отпуснат и ние се чудим да взема едни пари сега или след няколко години. Да се върне сега целия кредит с нашите пари (жертвайки дивидента) и да работи дружеството само с наши пари до ликвидацията. При лихви от под 3% не знам защо е това чудене. Никакви идеи ли нямате какво да направите с парите, което да носи по-висока доходност? Вземете си дивидента сега пък ако искате го реинвестирайте пак в акции на БРЕФ, повече смисъл виждам.
Опитах се с номерации, аргументации, подчертавания да систематизирам многото предимства на запазване на кредита и по-голям дивидент веднага, но явно при теб се получава по-добре....
==========================================
Наистина съм шокиран как болшинството от хората тук предпочитат Втория вариант (пропорциите не са точни, а илюстративни) от изложените:
1.) Вариант 1 (изплащаме кредита и вземаме никакъв/малък дивидент) - примерно получени плащания дивиденти и ликвидационно следващите 5 години: за 2025: (0,10 лв.) + за 2026 (0,40 лв.) + за 2027 (0,40 лв.) + за 2028 (0,40 лв.) +(чакаме останалите пари през 2029-а на ликвидацията, вкл дивидентите плащания които ни отнеха в последните години - да речем 7 лв.)
2.) Вариант 2 (не правим предсрочно и разпределяме дивидент веднага) - очаквани входящи плащания дивиденти и ликвидационно следващите 5 години:за 2025: (1,00 лв.) + за 2026 (0,37 лв.) + за 2027 (0,35 лв.) + за 2028 (0,33 лв.) + (чакаме останалите пари през 2029-а на ликвидацията да речем 6 лв., по-малко, тъй като сме си получили печалбата за бриколажа още сега)
Общо взето във първия вариант вземате няколко стотинки повече сумарно (от спестените 2% лихвени разходи) отколкото във втория;
Но във втория си вземате 1 лв. сега отивате в магазина и си купувате 500 гр. кашкавал или за спестовните - купувате си 1/4 акция на BREF, която до ликвидацията може да си е удвоила цената.
=> В първия вариант въпросното левче го получавате чак през 2029-а, седите гладни дотогава и при добър късмет с него след четири години си купувате 250 гр. кашкавал (или по-малко)....
... А Спестовните - духат супата заради спестовността си и са взели 5 стотинки от за 5 години от спестени лихви....
Колеги - Вие добре ли сте? Направо счупихте инвестициите и дисконтирането на паричните потоци !
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнениеСлед днешния конфърънс кол май съм по-скоро вече на обратното мнениеАко няма да има извънреден дивидент, то по-добре да правят пълно погасяване. На базата на миналото едва ли ще трърнат да инвестират свободния кеш в ДЦК, а да седят 15-25млн почти цяла година в банката си е пълна лудост, по-добре да си върнат кредита. Ако получат парите октомври, а ще се гласува дивидент чак юни и да се разпредели август ... май се губи смисъл.
- 2 Харесвания
Коментар
-
След днешния конфърънс кол май съм по-скоро вече на обратното мнениеАко няма да има извънреден дивидент, то по-добре да правят пълно погасяване. На базата на миналото едва ли ще трърнат да инвестират свободния кеш в ДЦК, а да седят 15-25млн почти цяла година в банката си е пълна лудост, по-добре да си върнат кредита. Ако получат парите октомври, а ще се гласува дивидент чак юни и да се разпредели август ... май се губи смисъл.
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение
Това което пиша е точно за брефа. Както виждаш в последно време доста бройки минаха през борсата от акцията и докрая на годината ще минат доста повече, стига да има продавачи на подходящи цени. Сегашните са все още ниски и изкупуването на предлаганите акции става бързо. Шментито никога не ме е интересувало, защото аз не съм спекулант, влагам там където е почти 100% сигурно в по-дългосрочен срок, а шментито още отначало за мен си е измама. Груйчо отдавна ви беше описал сценария по който ще се развият събитията. Споменавам компанията в поста си само като много вероятна инвестиция на тези, които недоволстват от "жълтите стотинки" дивидент тук, ако се върне дълга. Даже и не казвам нищо конкретно за нея в поста си! Самия ти си запален инвеститор там и вероятно към момента капиталовата ти печалба е впечатляваща, но сигурно си млад и не познаваш пирамидите от началото на 90-те. Но тук темата е за брефа и за него пиша!
От около 65лв нямам шели и на тоя етап не мисля да имам. Груев пише сценария си от времето, когато цената беше 6-8лв, но към момента няма успеваемост. Много хора направиха пари и една част влязоха тук. Шели и движението в цената само помагат на пазара и останалите стойностни дружества.
Пишеш стойностни коментари само залитането в шели темата е малко досадно, но твоя воля.
Успех!
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
Стига с това "шменти капели", толкова ли неможеш да преглътнеш пропуснатите ползи?
Трудно ти е да напишеш пост без да споменеш шелито....що така?
Давай, съсредоточи се върху брефа и пиши за него.
Кои фондове искат да купят и какво ги спира? Цар пазар, бройки има стига да им стиска да дадат исканата цена.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение
Никъде в поста си не говоря за ликвидационна цена! Ликвидационната цена ще се определи от цената на Синерджи, до 2029 ще бъдат продадени останалите активи и те ще са допълнително раздаден дивидент, който не е калкулиран в "сметките" ми. Останалите им активи (с двете офисни сгради) дори продадени по балансова стойност (а не се съмнявам, че ще е на по-голяма) са около 1.5 лв. допълнителен дивидент. Писах в поста си за борсова цена в края на 2026 г. при ликвидиран напълно дълг (за НЕспекулантите и институционалните инвеститори това е особенно важен момент!) към 5.5 лв. при непродадени активи дотогава! Само пенсионните фондове са готови да купят повече акции от общия портфейл на всички спекуланти тук, които искат СЕГА и НАМОМЕНТА дивидента от Бриколажа. Така че продавайте и парите влагайте в шменти капели и подобни "високодоходни" акции.
Трудно ти е да напишеш пост без да споменеш шелито....що така?
Давай, съсредоточи се върху брефа и пиши за него.
Кои фондове искат да купят и какво ги спира? Цар пазар, бройки има стига да им стиска да дадат исканата цена.Last edited by polax; 10.02.2025, 20:10.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от August Разгледай мнение
Оставете го този дивидент за жълти стотинки.
Цената се определя единствено от оценката при наличен кандидат-купувачи на имотите, след като се влезе в етап "ликвидация". Всичко друго са хипотези и чесане на езици.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от August Разгледай мнение
Оставете го този дивидент за жълти стотинки.
Цената се определя единствено от оценката при наличен кандидат-купувачи на имотите, след като се влезе в етап "ликвидация". Всичко друго са хипотези и чесане на езици.
Сама по себе си ликвидацията крие много подводни камъни (за мен е неоценим риск), който е възможно да се развие и по много благоприятен начин за спекулантите. Обаче понеже ще се осъществява на "Балканите" цялата процедура повечко ще ми "понамирисва" :-)
В крайна сметка очаквам доста "сълзливи" инвеститори :-))))
Тези със средна под 3 левчета, могат да се готвят за Малдивите :-)))))Last edited by dido_yord; 10.02.2025, 17:39.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Мда, би трябвало да е наличен вече...
В общи линии добре се получи. По спомен:- Сделката с брико върви по план. Взели са си аванса след правния дилижанс.Очаква се да завърши до кю4 2025.
- Да не се очакват големи други сделки в скоро време с останалите активи. Уж имало разговори, ама нищо конкретно засега. То и да има, не може да го изтресе на уебинар.
- Очаква се нов наемател в Бизнес парк, но нищо конкретно подписано към момента.
- Очаква се цените в Синерджи да достигнат премиум сегмента преди да се пусне метрото.
- Тепърва ще обсъждат дали и колко да погасят предсрочно от кредита на Синерджи. Стори ми се, че са за предсрочно погасяване, но частично.
- Нова сграда в техно-парка ще се строи (не от БРЕФ) за частна математическа гимназия
- Потвърди ликвидацията през 2029.
- Очакван нетен доход от трите активни сгради за 2025 около 10млн без такси. Слушайте записа, че тук много увъртаха кое какво било включено/изключено...
- 4 Харесвания
Коментар
Коментар