IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Смятам, че е прекалено рано да се говори, какво ще се прави с парите от парцела. Сега ще постъпят само €1.8 млн., а голямата сума е в края на 2025 г., т.е. темата ще е актуална за обсъждане догодина и ще има отношение към финансовия резултат за 2025 г., а евентуалните дивиденти ще се изплатят чак септември 2026 г. Колкото до финансовия резултат за 2024 г. съм сигурен, че ще има скромно дивидентче от около 6-8 ст.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Груец, ако си придобил нещо за 10 млн и си го продал за 15, може да се разчита на 90% от 5 млн минус таксите на МНИ и т.н. Имам чувството, че повечето хора тук говорим за различни неща - някои говорят какво да се прави с основата от 10-те млн., други с 5-те млн печалба, а трети говори какво да се прави с всичките 15-те млн. от сделката. Аз говоря, че в никой момент в банката не трябва да има повече да кажем 2 млн., които, заедно с постянните приходи от наеми намирам за достатъчни за преустройстовот на останалите квадрати. При този вариант банките няма да имат никаква дума защото ще им бъдат изплатени кредитите.
      Че аз да споря - ако помниш, бях основният критик, че не дадоха дивидент тази година, при положение че имаха 5 милиона по сметките, а всички сектанти ми се нахвърлиха какъв съм идиот и как те, ако били на мястото на "мажовците", нямало да дадат и стотинка за дивидент. Оказа се, че имаме заложени едни немалко пари, които са за довършване на офисите в Синерджи, а явно е имало, колкото и да не се спомена, изискване от страна на Пощенска банка да държим примерно 6 месечните вноски по двата кредита по сметка, като своеобразен залог. И затова излязоха с мантрата, че по закон не дължат дивидент, ерго няма и да дадат, което юридически си беше абсолютно ок

Сега ситуацията вече е друга и да, или трябва да дадат 10 стинки дивидент от капарото, или с него да покрият малкия кредит и пак да дадат някакъв дивидент. Същото важи и когато дойдат останалите 90% от Доверие Брико. Абсолютно си прав, че към настоящия момент повече 2-3 милиона по сметка не следва да се държат. И тези въпроси ще се зададат на уебинара, макар че "мажовците" четат тук и отговарят и без да ги питаме
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

А кой е казал, че ще имаме планини от кеш на 0% лихва? То дори няма да е на 0% де, ама както и да е Първо, ние нямаме планини кеш - сега ще влязат само 4 милиона лева от капарото, другото ще влезе след 1 година. Второ, има сериозни разходи, които се правят за преустройството на офисите, които са си наш ангажимент и съответно наш разход - изрично казаха, че Синерджи още не може да излезе на 0 точно заради тези разходи. Трето, да, ЩЕ вземат % от парите по сметка, но в последните 2 години преди ликвидацията, т.е. от края на 2027, ерго сегашната сума нямат никаква изгода да я държат по сметка. И четвърто, последно, банката изисква и някакви пари по сметка, с които да се покрият бъдещите вноски по двата кредита за определен период.

Аз очаквам поне 10 стинки дивидент от капарото или да се покрие изцяло малкият кредит - нямам идея как са уредени нещата с неустойката
        Груец, ако си придобил нещо за 10 млн и си го продал за 15, може да се разчита на 90% от 5 млн минус таксите на МНИ и т.н. Имам чувството, че повечето хора тук говорим за различни неща - някои говорят какво да се прави с основата от 10-те млн., други с 5-те млн печалба, а трети говори какво да се прави с всичките 15-те млн. от сделката. Аз говоря, че в никой момент в банката не трябва да има повече да кажем 2 млн., които, заедно с постянните приходи от наеми намирам за достатъчни за преустройстовот на останалите квадрати. При този вариант банките няма да имат никаква дума защото ще им бъдат изплатени кредитите.
        Last edited by 15-; 16.10.2024, 14:08.

Коментар

• Първоначално изпратено от balkandjia Разгледай мнение
          Един счетоводен въпрос.

Сега вероятно трябва да направят преоценка на актива на бриколаж в баланса, което ще доведе до доста голяма печалба.

Съответно трябва ли да се плаща данък печалба?
          АДСИЦ не плащат данък печалба. Преоценките пък не водят до печалба, която подлежи на дивидент. Отделно, сумата (90% от нея) ще влезе ноември 2025, сега идват само 4 милиона лева

(3) Печалбата за разпределение е финансовият резултат (счетоводна печалба/загуба), коригиран, както следва:

1. увеличен/намален с разходите/приходите от последващи оценки на недвижими имоти;

2. увеличен/намален със загубите/печалбите от сделки по прехвърляне на собствеността върху недвижими имоти;

3. увеличен/намален в годината на прехвърляне на собствеността върху недвижими имоти с положителната/отрицателната разлика между:

а) продажната цена на недвижимия имот, и

б) сумата от историческата цена на недвижимия имот и последващите разходи, довели до увеличение на балансовата му стойност;

4. увеличен/намален със загубите/печалбите от продажби, отчетени в годината на сключване на договори за финансов лизинг;

5. увеличен/намален в годината на изтичане на срока на договора за финансов лизинг с положителната/отрицателната разлика между:

а) прихода от продажбата на недвижимия имот, вписан в началото на срока на договора за финансов лизинг, и

б) сумата от историческата цена на недвижимия имот и последващите разходи, довели до увеличение на балансовата му стойност;

6. намален в годината на извършването им с плащанията за лихви по дългови ценни книжа по чл. 26, ал. 2, т. 1 и по банкови кредити по чл. 26, ал. 2, т. 2, невключени в отчета за всеобхватния доход;

7. намален в годината на извършването им с плащанията за погасяване на главници по дългови ценни книжа по чл. 26, ал. 2, т. 1 и по банкови кредити по чл. 26, ал. 2, т. 2.
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Един счетоводен въпрос.

Сега вероятно трябва да направят преоценка на актива на бриколаж в баланса, което ще доведе до доста голяма печалба.

Съответно трябва ли да се плаща данък печалба?

Коментар

Не че зависи толкова от нас, но е хубаво като акционери с общ интерес поне да имаме сходни позиции. Дали всички сме съгласни, че най-лошото за нас би било да имаме повече от 1-2 млн в банката за ремонти и въвеждане в експоатация на нови площи? Аз нямам против да се даде дивидент, нямам против и да се плати предсрочно дълга. Бих се радвал и на хибриден вариант / и за двете да се дадат пари/, стига да нямаме купчина кеш в сметката на 0% лихва.
              А кой е казал, че ще имаме планини от кеш на 0% лихва? То дори няма да е на 0% де, ама както и да е Първо, ние нямаме планини кеш - сега ще влязат само 4 милиона лева от капарото, другото ще влезе след 1 година. Второ, има сериозни разходи, които се правят за преустройството на офисите, които са си наш ангажимент и съответно наш разход - изрично казаха, че Синерджи още не може да излезе на 0 точно заради тези разходи. Трето, да, ЩЕ вземат % от парите по сметка, но в последните 2 години преди ликвидацията, т.е. от края на 2027, ерго сегашната сума нямат никаква изгода да я държат по сметка. И четвърто, последно, банката изисква и някакви пари по сметка, с които да се покрият бъдещите вноски по двата кредита за определен период.

Аз очаквам поне 10 стинки дивидент от капарото или да се покрие изцяло малкият кредит - нямам идея как са уредени нещата с неустойката

Коментар

Не че зависи толкова от нас, но е хубаво като акционери с общ интерес поне да имаме сходни позиции. Дали всички сме съгласни, че най-лошото за нас би било да имаме повече от 1-2 млн в банката за ремонти и въвеждане в експоатация на нови площи? Аз нямам против да се даде дивидент, нямам против и да се плати предсрочно дълга. Бих се радвал и на хибриден вариант / и за двете да се дадат пари/, стига да нямаме купчина кеш в сметката на 0% лихва.
                Понеже тук се върви към ликвидация и няма много време за нови проекти, аз мисля, че е редно да използват изцяло парите за връщане на дълг и така да се вдигне дивидента леко през следващите години.

Коментар

• Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнение

Предполагам ти би реализирал повече от 2.95 % от получените дивиденти ?
                  Дългът изглежда вече не представлява опасност, и мисля, че би било в полза на всички дивидентът да бъде разпределен.
                  Last edited by 15-; 16.10.2024, 10:58.

Коментар

• Първоначално изпратено от August Разгледай мнение

Дори да разпределят целия дивидент какво от това? Ръстът тук се дължи на инфлацията. Приходите са максимално лимитирани от застроената площ. Няма как да се вземат приходи от незастроена. А застроената е знайно "число". Дори да се удовлетвори на макс, а знаем че това не се получава никога, ще имаме грубо казано лимитирани от "числото РЗП" приходи. Вадим растящите с инфлацията разходи и стигаме до извода, че печалбата не може да расте повече от умножението на коеф с РЗП, където коеф е коефициент значително по-малък от 1.
                    Е защо тогава да расте цената? Отговор - защото инфлацията и инфлационни очаквания вдигат цената на рзп. Е щом се индексира с инфлацията това РЗП ще има ли още растеж ? Отговор - не.
                    Абсолютно нищо не разбирам от това, което си написал...

Дори и при пълно разпределение на дивидента ще има 12-13 мил. за предсрочно погасяване на кредитите.

Коментар

• Първоначално изпратено от LEOPARD Разгледай мнение

Дългът изглежда вече не представлява опасност, и мисля, че би било в полза на всички дивидентът да бъде разпределен.
                      Дори да разпределят целия дивидент какво от това? Ръстът тук се дължи на инфлацията. Приходите са максимално лимитирани от застроената площ. Няма как да се вземат приходи от незастроена. А застроената е знайно "число". Дори да се удовлетвори на макс, а знаем че това не се получава никога, ще имаме грубо казано лимитирани от "числото РЗП" приходи. Вадим растящите с инфлацията разходи и стигаме до извода, че печалбата не може да расте повече от умножението на коеф с РЗП, където коеф е коефициент значително по-малък от 1.
                      Е защо тогава да расте цената? Отговор - защото инфлацията и инфлационни очаквания вдигат цената на рзп. Е щом се индексира с инфлацията това РЗП ще има ли още растеж ? Отговор - не.

Коментар

Груец, лихвите по кредитите са около 800 х. на година. Нямам представа защо искате тези пари да се дават на банката, а да не ги взимаме ние като дивиденти. Също така дивиденти се раздават от печалба, а не от ликвидация. Тоест, ако не се върнат тези пари на банката, просто ще имаме да кажем 15 млн спящи на 0% и ще се плащат лихви за кредит. Според мен от това по-малоумно няма. Отделно трябва да се проучи и въпросът с таксата на МНИ. По спомен тя е на база активи. Дали пък и МНИ няма да взимат такса затова, че държим толкова милиони "на влог".

Коментар

• Първоначално изпратено от top Разгледай мнение

Споко Августа, ако тука има някой, който се връзва на груецо-подобни изпълнения, то той напълно заслужава да си загуби парите. Ти спи спокойно, предупредила си кибиците и вече всичко е наред
                          Знаем го, Грую

Коментар

• Първоначално изпратено от August Разгледай мнение
                            Грую тука яко ви къпе и ви бърка в мозъка, Пуска ви атропрогнози на корем и накрая, може да се окаже, че продал всичко в хайпа и пак върти профита по онези билборд, доверие, софарми, фиб и другите, който постоянно плюва, пък се оказа скрита лимонка, мельонерче само от шитовете.
                            Евала на астропрогнозите
                            Споко Августа, ако тука има някой, който се връзва на груецо-подобни изпълнения, то той напълно заслужава да си загуби парите. Ти спи спокойно, предупредила си кибиците и вече всичко е наред

Коментар

• Грую тука яко ви къпе и ви бърка в мозъка, Пуска ви атропрогнози на корем и накрая, може да се окаже, че продал всичко в хайпа и пак върти профита по онези билборд, доверие, софарми, фиб и другите, който постоянно плюва, пък се оказа скрита лимонка, мельонерче само от шитовете.
                              Евала на астропрогнозите

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение

Относно БРЕФ не съм сигурен дали и ти не си седял на коленце със слушалка в ръка ! Хайде успехи на всички !
                                мерси, сложих ти лайк Не познавам лично никой от "мажовците" тук, но индиректно съм отлично запознат с бизнеса им, затова и толкова време повтарях едни цифри, които "случайно" започнаха да излизат. Ако се задържи стабилно под 4 лева, ще ме принудят да си купя още 5000 броя тук, макар че мислех да ги слагам навън. А по Коледа ще взема поне още толкова, за сметка на едно пътуване

Коментар

Working...
                                X